Hirdetés

Teszt: Acer Ferrari 1200



|

Stílusos még mindig, bár az elődjétől első látásra nem sokban különbözik, belül annál nagyobb a változás. Újra Ferrari áll a szerkesztőségi garázsban.

Hirdetés

Egy átlagos autó (jó, tudjuk, hogy a Ferrarik nem azok, de akkor is) termékciklusa jellemzően hat év. Ez az az időszak, amíg a gyártó az adott modellt forgalmazza, ha ez letelt, akkor jöhet a generációváltás. Persze hat éven át nem ugyanazt az autót adják, általában félidőben van egy kisebb, olykor alig látható frissítés, amikor megújul egy-két ív a karosszérián, kicsit változik a hűtőmaszk, kijavítanak kisebb-nagyobb hiányosságokat, hiszen ekkorra már vannak fogyasztói visszajelzések is bőven.

acer_ferrari_1200_01.jpg

Egy hasonló frissítésnek lehettünk tanúi az Acer Ferrari sorozatú noteszgépeinél is, a most nálunk vendégeskedő Ferrari 1200 nem sokban különbözik első látásra az 1100-as elődjétől. Egy-két vonal megváltozott a burkolaton, egy-két hibát kijavítottak, de az alapvető változások a belsőt érintik. Arra persze nem szabad gondolni, hogy az Acer lecserélte az AMD platformot, amíg a kisebbik processzorgyártó és az Acer is az F1-es Ferrari istálló partnere, addig AMD alvázra épülnek a Ferrari noteszek. Érdekes, hogy az 5000-es, nagyobb méretű kijelzővel rendelkező sorozatot hanyagolja a gyártó, minden bizonnyal a 12 colos szubnoteszek sikeresebbek voltak.

acer_ferrari_1200_02.jpg
 

A motorháztető alatt

 

A ráncfelvarrás elsősorban a belsőt érintette, azon belül is az alaplapi lapkakészletet, és a grafikus vezérlőt. Míg a Ferrari 1100 az AMD M690T jelű platformjára épült, addig az új modellben már a Puma platform, és az új M780G lapkakészlet dolgozik, melynek középpontjában egy kétmagos AMD Turion X2 ZM-80 processzor dolgozik 2,1 gigahertzes órajelen. Duplájára növekedett a CPU másodszintű gyorsítótára is, amely ezúttal már 2 megabájt. A főbb paramétereit illetően a kijelző nem változott, továbbra is 12,1 hüvelyk az átmérője, és 1280 x 800 pixeles a felbontása, azonban a monitor képét adó grafikus alrendszer kicserélődött. A korábbi ATI Radeon X1250 helyett ezúttal már a nagyfelbontású videókkal is könnyűszerrel megbirkózó Radeon HD 3200 videókártyát rejt a fekete készülékház, mely 256 megabájt saját memóriával rendelkezik. A további paraméterek akár átlagosnak is mondhatóak, amennyiben a prémium noteszgépeket vesszük alapul: második generációs Bluetooth, Express Card foglalat, Fire-Wire port, 3 USB kapu, memóriakártya-olvasó, stb. Kár, hogy a Wi-Fi csak g szabványú, az n sztenderdet nem támogatja. Az Acer üzleti noteszgépeit idézi az EasyPort IV konnektor, amely egy külső portsokszorozó csatlakoztatását teszi lehetővé.

acer_ferrari_1200_03.jpg

Stílus és forma

 

Részletezhetnénk még tovább a notebook képességeit, ergonómiáját, de azt hiszem, a leendő tulajdonosoknak nem elsődleges szempont, hogy a billentyűzeten nem teljes szélességűek a magyar ékezetes karakterek. A Ferrari 1200 összhatása továbbra is lenyűgöző, a dizájn egyedi, a felhasznált anyagok első osztályúak. A notebook teljesítményét sem érheti kritika, a nagy grafikai igényű alkalmazásokat leszámítva kevés az olyan feladat, amivel az AMD platform ne birkózna meg. Ebből következik, hogy egy valódi, négykerekű Ferrari mellett, kiegészítőként, de mindennapi használati tárgyként is megállja a helyét az Acer Ferrai 1200 notebook. Akinek az előző generáció jutott, ne cserélje le, aki rajongója a fekete lovas címernek, de az autót nem engedheti meg magának, a notebookot viszont igen, annak ajánlott, négykerekű márkatársa mellé pedig kötelező darab.

 

Tulajdonságok:

 

  • AMD M780G lapkakészlet, AMD Turion X2 ZM-80 processzor (2,1 GHz)
  • 4 gigabájt memória, 320 gigabájt merevlemez
  • 12,1 hüvelykes, 1280 x 800 pixeles, fényes felületű kijelző
  • ATI Radeon HD 3200 grafikus kártya (256 MB VRAM)
  • WLAN, 3 USB, VGA, ExpressCard bővítőhely, FireWire, Bluetooth 2.0
  • Windows Vista Home Premium operációs rendszer
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.