Hirdetés

Megszűnik az egyik ingyenes VPN szolgáltatás



|

A búcsúzó szolgáltatás nem tud megbirkózni a piaci kihívásokkal, a felhasználókat egy másik szoftverhez terelik át.

Hirdetés

A titkosított kapcsolatot kínáló virtuális magánhálózatok, vagyis a VPN-ek (virtual private network) nemcsak akkor hasznosak, ha el akarjuk rejteni az adatforgalmunkat, hiszen például azt is lehetővé teszik, hogy olyan online szolgáltatásokhoz és tartalmakhoz férjünk hozzá, amelyek a lakóhelyünkön egyébként nem lennének elérhetők.

Aki érdeklődik a technológia iránt, az ma már számos lehetőség közül választhat, most viszont egy szereplővel kevesebb marad, miután az egyik kisebb, de népszerűnek mondható szolgáltatás üzemeltetői közölték, hogy lehúzzák a rolót.

Hirdetés

Egész pontosan a mintegy hatmillió ember által használt Atlas VPN-ről van szó, amely a freemium modellt követve alapvetően ingyenes volt, fizetős kiegészítő funkciókkal. Az amerikai PC World beszámolója alapján az üzemeltető az egyre élesedő piaci versenyt és a növekvő költségeket jelölte meg a búcsú fő okaiként, amelyek "leküzdhetetlen" kihívást jelentettek a cég számára.

Mivel az Atlas VPN-t már 2021-ben felvásárolta a piac egyik legnagyobb játékosa, a Nord Security, ezért most az érintett felhasználók kezét sem engedik el, hanem átterelik őket az anyacég saját szolgáltatásába, a Nord VPN-be. Az Atlas búcsúja már a mai napon, vagyis április 24-én lezajlik, amiről előre tájékoztatták az ügyfeleket.

A történtek kapcsán a PC World megjegyzi, hogy a világszerte mintegy 40 milliárd dollár értékűre becsült VPN-piacon erőteljes konszolidáció zajlik, ez pedig nem feltétlenül jó hír a felhasználóknak. Így ugyanis egyre több ember adatai koncentrálódnak egyre kevesebb nagy szolgáltató kezében, akik ráadásul nem is mindig teszik egyértelművé, hogy ők állnak az Atlashoz hasonló kisebb, a függetlenség látszatát keltő szolgáltatások mögött.

Egy 2022-es kutatás alapján a világ 105 legnépszerűbb VPN-je 24 vállalat kezében van, míg a TOP 10-es lista hat tagját mindössze három cég, a Kape Technologies, a Ziff Davis és a Nord Security birtokolja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.