Hirdetés

Az X-nek nem tetszik, hogy még mindig Twitternek hívják, ezért csinált egy óriási hülyeséget



|

Nehéz elhinni, hogy az X legújabb változtatását tényleg ennyire nem gondolta át senki.

Hirdetés

Habár Elon Musk eredetileg megpróbált kihátrálni az üzletből, egy bírósági eljárás hatására 2022 októberében végül mégis felvásárolta az egykori Twittert, amelyet azóta is próbál egy afféle mindenes platformmá formálni, a gyökeres átalakulás érzékeltetésére pedig tavaly át is keresztelte a közösségi oldalt, így arra már X-ként kell hivatkozni.

Csakhogy a köznyelvből nem kopik ki parancsszóra a 17 éven át használt Twitter név, így az üzemeltető most egy drasztikus lépésre szánta el magát, amivel kizárólag az internetes csalóknak kedvez.

Hirdetés

Nemrég többek között a Mashable számolt be róla, hogy a Twitter iOS-es alkalmazása elkezdte a felhasználók értesítése nélkül átkonvertálni a posztokba írt "Twitter" szót, így a bejegyzések közlése után az már automatikusan X-ként jelenik meg. Az alábbi képernyőfotó remekül illusztrálja, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban: ami a webes felületen "space-twitter.com", az az iOS-es appban már "space-x.com"-ként tűnik fel, miközben maga a beágyazott link változatlan marad.

Forrás: Mashable
Forrás: Mashable

Ez pedig óriási probléma, hiszen az X ezzel tálcán kínálja a lehetőséget az adathalász csalóknak, akik előszeretettel használnak kamu weboldalakat az áldozataik átejtésére. Az új rendszerben például a "netflitwitter.com" internetcím "netflix.com"-ként jelenik meg az X iPhone-os alkalmazásában, így simán be lehet mögé pakolni egy hamisított weblapot, ami ellopja az óvatlan Netflix-ügyfelek bejelentkezési információit, vagy akár bankkártyaadatait.

Éppen ezért egy felhasználó megvette az említett címet, és egy figyelmeztetést helyezett el rajta arról, hogy ezzel a hasonló csalásokat igyekszik megakadályozni. Időközben pedig a közösségi platformnál is kapcsoltak, és a felháborodás hatására bizonyos esetekben letiltották az automatikus átnevezést. Maga a rendszer viszont még mindig éles, így ha a csalók találnak egy visszaélésekre alkalmas, még nem blokkolt URL-t, akkor nyugodtan kihasználhatják azt.

A történtek arra utalnak, hogy a Twitter felvásárlása utáni tömeges kirúgások még mindig éreztetik a hatásukat, hiszen ennek az ötletnek ideális esetben már egy alacsonyabb szintű céges brainstorming során ki kellett volna hullania.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.