Hirdetés

A Second Life a terrorizmus melegágya?



|

Riogatás az Egyesült Álamokban.

Hirdetés

secondlife_logo_k2_1.jpg

A megszövegezés is érdekes: az Intelligence Advanced Research Projects Activity hírszerzői ismertetik az amerikaiakkal a népszerű internet-szolgáltatásokat, amelyekben „rajzfilm-szerű személyiségeket hozhatnak létre" a felhasználók, így a terroristák és bűnözők előtt új módok nyílnak a pénzszerzésre, vagy kémkedésre. Figyelemreméltóan hozzá nem értő a megfogalmazás, így az olvasóban óhatatlanul az írók által kívánatos félelem helyett inkább egyfajta sajnálat alakul ki velük szemben, hiszen szegények annyira nem tudják, hol vannak. Elveszettek ebben a bonyolult webkettes világban, nem lehet rájuk haragudni.

 

„A virtuális világ a következő meghódítandó terület, és bizonyos szempontból még olyan, mint az egykori Vadnyugat." - írják a jelentés készítői. „Sajnos az eredetileg ártalmatlan környezet, amelyben szabadon lehetett volna kommunikálni és kísérletezni, most lehetőséget ad arra, hogy vallási, vagy politikai szélsőségesek büntetlenül mozgassák pénzüket, toborozzanak, vagy szervezkedjenek. " - festik egyre sötétebbé a képet. A jelentés szerint a virtuális környezetek rengeteg lehetőséget adnak a feltűnés nélküli üzenetváltásra. Mi, a PC World terrorizmus-ellenes harcban gyászosan alulképzett újságírói nem értjük, a 3D grafika megjelenésével miért váltak követhetetlenné az internetes üzenetváltások, miért alkalmasabb a Second Life a konspirációra, mint egy közönséges privát chatszoba, vagy azonnali üzenetváltó szoftver.

 

A jelentés igen hosszú, nem is igazán érdemes végigolvasni. Érdekesebb a Washington Post a jelentésről szóló cikkében elejtett mondat: „Egy nevét nem vállaló tisztviselő elmondta, hogy nincs semmilyen bizonyíték terrorista sejtek, vagy szervezett bűnözés jelenlétére a virtuális világokban." Tömören összefoglalva: az IARPA kijelentésével szemben semmilyen jel nem utal a címben megfogalmazott veszélyekre. Mindössze egyes amerikai ügynökségek azon igyekezetének megnyilvánulásáról van szó, amely a teljes körű megfigyelést lehetségesnek és kívánatosnak tartja.

 

Már maga a törekvés is meglehetősen abszurd 2008-ban, de az ehhez hasonló riogatással maguk a hírszerzők válnak „rajzfilm-szerű figurákká".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.