Hirdetés

Több ezer alkalmazás lett kompatibilis a Windows 95-tel, már csak az a kérdés, hogy minek



|

Vannak olyan projektek, amiket kellő erőfeszítés árán meg lehet csinálni, de ez még nem jelenti azt, hogy kell is energiát fektetni ezekbe.

Hirdetés

A Windows 95 és 98 operációs rendszerek időben egymáshoz elég közel jelentek meg, ebből adódóan rengeteg a hasonlóság közöttük - ez a külső jegyek alapján elég egyértelmű, de a motorháztető alatt is vannak rokon vonások szép számmal. Például az, hogy a két rendszer ugyanarra a kernelre épül. Fontos különbség viszont az, hogy a .NET keretrendszert csak ez utóbbi támogatja - helyesebben az, hogy a Microsoft, amikor 2002-ben elkészült vele, erre a rendszerre még kiadta (az ME, az XP, az NT 4.0 és a 2000 mellett), Windows 95-re viszont már nem.

De mi is az a .NET? Egy olyan fejlesztői környezet, amely keresztplatform (értsd, a különböző Windows verziók alatt egyaránt működő) szoftverek gyors és könnyű fejlesztését teszi lehetővé (a Microsoft a Java ellen indította harcba, kezdetben kisebb, később nagy sikerrel). Persze értelemszerűen a .NET környezetben fejlesztett alkalmazások futtatásához is szükség van a .NET-re, így azok a Windows 95-tel nem voltak kompatibilisek.

Na, de majd most!

Egy YouTuber, bizonyos MattKC ugyanis, egy meglehetősen hosszú, de lendületes és érdekes videóban számolt be arról, hogy sikerült portolnia a .NET keretrendszert Windows 95-re, és ezzel - ahogyan ő fogalmaz - több ezer alkalmazást kompatibilissé tennie az ősrégi rendszerrel.

Hirdetés

A videó a teljes folyamat fontosabb állomásait mutatja be. Hogy erre mi szükség volt, azt viszont talán maga a készítő sem tudja; ha az ember rajong valamiért, akkor sokszor maga sem érti, hogy pontosan mi az, ami táplálja az érzéseit. A videó részletezi azokat az akadályokat, amiket le kellett küzdeni ahhoz, hogy a backport működőképessé váljon - szükség volt többek között DLL fájlok pótlására vagy egy olyan megoldásra, hogy a keretrendszer egyszerűen ne foglalkozzon velük, át kellett alakítani a hibakezelést is, valamint ki kellett iktatni az SSE2 utasításkészlettől való függőséget is. Az elkészült verziónak hála a Windows 95 alatt is futtathatóvá vált például a Lego Island.

Az eset kiválóan példázza, hogy ha a tudás megfelelő elszántsággal párosul, akkor - szinte - bármi megoldható. Ugyanakkor ha a színfalak mögé nézünk, akkor az egész nem több némi érdekességnél, gyakorlati haszna a dolognak biztosan nincs. A Windows 95 és 98 kombinált piaci részesedése mérhetetlen, elenyésző azok száma, akik a rendszer bármire is natív módon használnák; ha akármi miatt szükség van akár Windows 95-re, akár Windows 98-ra, a virtuális gép minden szempontból jobb választást jelent.

De most már legalább tudjuk, hogy ilyen is van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.