Hirdetés

Érdekes képződményt talált a NASA a Jupiter egyik holdjának felszínén



|

A Juno űrszonda 1500 km-re közelítette meg az égitestet.

Hirdetés

Még 2016-ban indult útra egy NASA-misszió, melynek keretében a Juno nevű űrszonda megcélozta naprendszerünk legnagyobb bolygóját, a Jupitert. Ennek legfőbb feladata, hogy folyamatosan monitorozza a távoli bolygót, felvételeket készítsen róla és temérdek holdjáról, valamint továbbítsa azokat a földi irányításnak. Nemrégiben az amerikai űrügynökség bámulatos felvételeket tett közzé a Jupiterről és Io nevű holdjáról, mely körülbelül a miénkkel azonos méretű.

A szonda most egy olyan jelenségre figyelt fel, ami akár a Földről is megfigyelhető a megfelelő távcsővel. Az égitest felszínén több száz vulkán található, amelyek aktivitása időnként óriási, messziről látszó fényjelenséggel jár. A rendszeres kitörések miatt a lávatömeg egy 200 km hosszú tavat alakított ki.

Ezt már évtizedekkel ezelőtt kiszúrták csillagászok a látványossága miatt, de a Juno az első, ami ennyire közeli felvételeket tudott készíteni róla. A Loki Panterának keresztelt képződmény közepén egy, már kihűlt kősziget található és a szélein még valószínűleg aktívan bugyog a forró kőzetolvadék.

Hirdetés

A NASA kutatói a közeli felvételeknek köszönhetően arra is felfigyeltek, hogy a kőzetek egy része szokatlanul erős tükröződést mutat, ami az összetételére utalhat. Feltételezéseik szerint ezt a jelenséget valamilyen, obszidiánhoz hasonló üvegszerű anyag okozhatja, ami a Földön is gyakran keletkezik a vulkanikus aktivitások következtében.

A projekten dolgozó tudósok tettek még egy érdekes megállapítást: az Io felszíne sokkal simább, mint a másik három hasonló, úgynevezett Galilei-holdé, az Európáé, a Ganymedesé és a Callistóé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.