Hirdetés

Teszt: Acer Aspire one D150



|

Az Acer egyetlen típussal verte végig a konkurens netbook-gyártókat. A versenytársak kezdhetnek aggódni: itt az utód.

Hirdetés


 

Videónkon az Asus Eee PC 1002H netbookjával hasonlítjuk össze

 

Az Acer Aspire one jött, látott, és győzött. A Displaysearch felmérése szerint a tajvani cég egyetlen típussal - igaz, azon belül több modellváltozattal - maga mögé utasította a piacon számos típussal és azokon belül még több változattal rendelkező konkurenciát. Elképzelésünk sincs, hogy az Acer hogyan csinálta, de a kis, 8,9 hüvelykes kijelzővel szerelt géptől minden konkurens tartott. Illetve mégis tudjuk: az apróság nem csak nálunk, de a világon mindenhol remek kritikákat kapott.

 

 

acer_aspire_one_10.jpg
 

 

 

Acer Aspire one D150 - picit megnőtt, picit gyorsabb lett

 



Bevált csapaton...

 

Az Acer szemlátomást odafigyelt a felhasználók kritikájára, amikor elkészítette az Aspire one új, 10,1 hüvelykes kijelzővel szerelt változatát. Azt a két apróságot ugyanis orvosolták, amit a korábbi modellel kapcsolatban nehezményeztünk. A valamivel méretesebb gépház elég helyet biztosított egy nagyobb, de sokkal kényelmesebb billentyűzet beépítéséhez. A tapipad mellől a megszokott helyre, alája kerültek az egérgombok. Ezekkel kapcsolatban két negaítv észrevétel: lehet, hogy csak a nálunk járt példányon van így, de ezen a darabon kissé kelletlenül működtek az egérgombok, és tapipad olyan hiperérzékeny, mint egy túltenyésztett csivava.

A 10,1 hüvelykes, 1024×600 képpont maximális felbontású kijelző változatlanul az a tükröződő fajta, amiért a gép igazi célcsoportja, a végfelhasználók lelkesednek, míg a régi motorosok - a kisebbség - hasonló vehemenciával utálja.

 

 

acer_aspire_one_10_2.jpg
 

 

 

Az Aspire one (D150) már csak 160 gigabájtos merevlemezzel szerelt verzióban, Windows XP-vel érkezik majd hozzánk, az Acer nem viszi tovább a Linuxos verziókat. Valószínűleg ezért is került ki a nagyobbik one-ból a második, a szűkös háttértárat kiegészítő SD-kártyaolvasó. Persze a multi-olvasó megmaradt, mint ahogy a három 2.0-ás USB kapu és az analóg VGA-kimenet is.

 

A 0,3 megapixeles webkamera is változatlanul megvan, csakúgy, mint a beépített mikrofon és sztereó hangszóró. Változatlan a 10/100-as Ethernetvezérlő és a Wi-Fi "g" vezeték nélküli hálózati vezérlő, újdonság viszont a nagyobbik one-ban a beépített Bluetooth egység. A Wi-Fi vezérlőt a gép külső felén lévő kapcsolóval lehet tiltani és engedélyezni, míg a Bluetooth vezérlőt a billentyűzet felett, baloldalt lévő külön gombbal.

 

 

acer_aspire_one_10_3.jpg
 

 

 

A gépház külső héjának anyagán nem változtattak, az pont ugyanolyan jó, mint az előző változatnál, de a belső oldalon, a billentyűzet alatt lévő műanyag úgy néz ki, mintha szálcsiszolt fém látszatát akarnák vele kelteni. Ez a részlet megosztott minket: egyik szőrös szívű ítészünk szerint felettébb olcsónak tűnik tőle a gép, de abban egyetértettünk, hogy a tapintása egyáltalán nem kellemetlen, és legalább nem látszik meg rajta, ha hozzáérünk.

 


 

Az új Aspire one háromféle akkuval készül, méghozzá 3-cellás 2200 mAh-ás, 6-cellás 4400 mAh-ás és szintén 6-cellás 5800 mAh-ás változatban. A két utóbbi változat akkuja testesebb, és hátrafelé kiáll a gépből - mint ahogy azt számos más készülék esetében láttuk már. A nagyobb tömeg jutalma a hosszabb akku-üzemidő, hiszen a cég az akkukkal kapcsolatban rendre 3-, 6-, és 7 órát ígér.

 

 

aspireone_blue.jpg
 

 



A D150-nek - elődjéhez hasonlóan - 3G-s mobil kommunikációs illesztővel ellátott változata is van. A D150-ben nincs az alaplapra integrálva memória, hanem egyetlen foglalat fogadja az SO-DIMM modulokat. Így a memóriabővítés csak a modul cseréjével oldható meg, a maximális kiépítés pedig 2 gigabájt. 

 

Kétféle ízesítésben

 

Az Aspire one D150-ben is a szinte netbook-standardnak tekinthető Intel Atom processzor dolgozik, de kétféle verzióban. Az Atom N270-est jól ismerjük, eddig minden Atom-alapú netbookban ez a verzió dolgozott. Az N280 és a hozzá tartozó GN40 chipset azonban újdonság. Olyannyira az, hogy ez az első nálunk járt mininotesz, amit ezzel szereltek. A két változat között mindössze annyi a különbség, hogy az N280-nas külső órajelét megemelték 533-ról 667 megahertzre, a névleges órajele 1,6 helyett 1,66 gigahertz, illetve a chipsetbe integrált grafikus vezérlő is valamivel izmosabb a réginél.

 

 

aspireone_red_01.jpg
 

 



A változtatások legfőbb célja, hogy az Atom-hajtotta apróságok a felhasználók kérésének megfelelve megbirkózzanak a HD felbontású videók lejátszásával. Tapasztalatunk szerint a 720p felbontás zökkenőmentesen megy az N280-nak, az 1080p-vel már inkább csak próbálkozik, de leginkább beletörik a bicskája. (Azt, hogy egy 10-hüvelyk körüli kijelzőn mennyi értelme van HD-videókat nézni, most inkább ne firtassuk.) 

 

N270 vs N280

 

Sebtében elvégeztünk pár tesztet, hogy van-e észrevehető teljesítménykülönbség az N270-nel és az N280-nal szerelt gépek között. A mindennapi használatot tekintve azt kell mondanunk, hogy nincs, bár a tesztek mutatnak némi eltérést, ami leginkább a magasabb memória-órajelnek köszönhető.

 

 

3dmark1.jpg

 

 

 

 

winrar_big.jpg

 

 

 

 

cinebench_big.jpg
 

 



Az integrált Intel grafikus vezérlő a 3D-s megjelenítés csirkefarhátja. Az új Atom-verziót sem érdemes játékokhoz megvenni, bár tény, hogy az N280 minimálisan gyorsabb, mint elődje. A WinRAR tömörítő másodpercenként 16 kilobájttal több adatot képes feldolgozni, míg a Cinebench R10 42 másodperccel végzett egy 800×600 képpont felbontású ábra leképezésével. (Ez utóbbi nem kimondottan netbookokra jellemző feladat, de arra mindenképpen alkalmas, hogy feltárja a két CPU-verzió közti különbségeket.) Megkockáztatjuk, hogy az N270 és az N280 közti különbség egészen minimális, nem kérnénk el a panaszkönyvet a boltban, ha csak az N270-nel szerelt gépből jutna.


Az új, 10 hüvelykes kijelzővel szerelt Aspire one pont annyira vonzó, mint elődje, és azt gyanítjuk, hogy pont annyira sikeres is lesz. 

 

(Computerworld Online)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.