Hirdetés

Stratégiát vált az AMD: minden eddiginél erősebb laptop CPU érkezhet idén



|

A Zen5 architektúra megjelenése izgalmas, az integrált grafikus vezérlők terén azonban már-már hihetetlen előrelépést jósolnak a kiszivárgott anyagok.

Hirdetés

A hardvervilágban jártas olvasók minden bizonnyal elkezdték visszaszámolni a napokat a tajvani Computex szakkiállításig, számos jel utal arra, hogy az AMD és az Intel új processzorgenerációk bejelentésére készül. Előbbi gyártó kapcsán kész tényekről számolhatunk be, az alaplapgyártók sorra elkezdték bejelenteni a Ryzen 9000-es sorozatot támogató BIOS-verzióikat, már csak a teljesítmény és az árazás a kérdés.

Az asztali PC-k világát felforgató újdonságokra minden bizonnyal az Intelnek is lesz egy-két szava az Arrow Lake kódnevű fejlesztésével, a notebook kategóriák kedvelői azonban még ennél is nagyobb csatára számíthatnak. A kiszivárgott adatok alapján egyelőre nehéz elképzelni, mire lehet képes az Intel az AMD ellenében, az új generációs Ryzenek mobil verziói között ugyanis megtalálható lesz egy olyan csúcsmodell, ami önmagában átformálhatja a gaming laptopokok piacát.

Hirdetés

Túlságosan előreszaladtunk, de nem lepődnénk meg, ha a kiemelt tulajdonságok közül a 4K-játékélményre képes sebesség szerepelne az első helyen, a Strix Halo kódnév alatt érkező Ryzen APU adataiból ez feltételezhető. Túl szép, hogy igaz legyen? Nos, a két CCD-be rendezett 16 magos processzorrész nem okoz túlzott meglepetést, a chiplet dizájn használata ugyanakkor frissnek hat a notebookos vonalon. Némiképp szükséges megoldás, hiszen így csökkenthető a lapka mérete (monolitikus kialakítással összevetve), és nagyobb terület marad az SoC-részhez tartozó egységek számára, például az integrált grafikának.

A kiszivárgott prezentációs dia szerint ezen a téren óriási előrelépéssel számolnak az AMD mérnökei, az akár 40 CU-egységet tartalmazó, RDNA 3.5 architektúrára épülő fejlesztéssel toronymagasan a legerősebb CPU-ba (pontosabban APU-ba) integrált grafikus egységről lenne szó. Összehasonlításképpen a Ryzen 7 8700G-ben található Radeon 780M 12 CU-egységgel, 768 shader pocesszorral dolgozik, az ott elérhető 3D-s képsebesség 3,5-szeresével bátran lehet számolni, ha igazak a dián szereplő adatok.

A Zen5 a gyártó ígérete alapján 5-10%-os számítási teljesítménynövekedést hozhat, többszálas programfutás esetén még többre lehet képes, a felhizlalt Radeon pedig frissített architektúrával száll versenybe; nem lehetetlen a 4K játékélmény némi FSR segítséggel. A TSMC N4X és N4P gyártástechnológiáknak köszönhetően a lapkák teljes területigénye teljesen vállalható, a célzott fogyasztási keret megszokott a gaming laptopoknál, ráadásul az IGP LPDDR5X memóriamodulokat kap az APU köre rendezve.

Az előzetes teljesítményadatok alapján az RTX 4060M és 4070M között teljesíthet az integrált Radeon, ami energiahatékonysági szempontok alapján fontos összevetés, hiszen az AMD-nél a 140 W-os fogyasztási keret a teljes APU-ra vonatkozik, míg napjaink gaming notebookjaiban csak a dedikált vezérlő kér ennyit. Tényleg túl szép, hogy igaz legyen, de valami hasonló készül a PS5 Pro-ba is (igaz, csak Zen2 magokkal), a gyártó tapasztalata megvan, és ezúttal a gyártástechnológia sem jelent akadályt a merész tervek végrehajtásában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.