Hirdetés

Túl addiktív a TikTok új szolgáltatása, az EU extra védelmi lépéseket követel



|

Ha nem lesz megnyugtató megoldása a Lite-tal kapcsolatos aggályoknak, betiltanák a platformot.

Hirdetés

Az alig néhány éve indult rövid videós oldal elképesztő karriert tudhat már most maga mögött. Bár kezdettől fogva sok kérdés és probléma merült fel a működésével kapcsolatosan, a sikertörténet sokáig megállíthatatlannak tűnt. Számos káros trend árnyékolja be azonban a platform mindennapjait: magas fokú addiktivitás, veszélyes kihívások, aggályos tartalmak és adatvédelmi problémák sora irányította rá a figyelmet az elmúlt években.

A TikTok Lite alkalmazás Task and Reward nevű része egy olyan újítás, amely különböző kedvezményekkel jutalmazza a felhasználókat, így ösztönözve őket arra, hogy minél többet pörgessék a videókat. A használat során olyan "feladatokat" kaphatunk a felülettől, hogy minél több videót nézzünk, lájkoljunk vagy osszunk meg, vagyis valamilyen aktivitást folytassunk, és ezért cserébe vásárlási utalványokat és ajándékkártyákat gyűjthetünk össze.

Ez az a működés, amit az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa, Thierry Breton igen veszélyesnek talál, különösen a fiatalokra nézve. Szerinte ez rendkívül káros lehet, de legalábbis illene ennek az ellenkezőjét igazolni.

Hirdetés

A TikTok Lite Magyarországon még nem érhető el, de más uniós országokban, például Franciaországban és Spanyolországban a hónap elejétől már igen. Az EU döntés-előkészítő, végrehajtó szerve szerdáig adott haladékot a ByteDance-nek, hogy győzze meg őket arról, nincs ok az aggodalomra.

Ha a platform mögött álló cég elküldi az indokait, utána a Bizottság döntést hoz egy esetleges korlátozással, tiltással kapcsolatosan. Ha a vállalat nem tud meggyőző érveket felhozni az alkalmazás veszélytelenségével kapcsolatban, az egész EU-ban betilthatják a jutalmazási rendszert.

Breton olyan függőségekhez hasonlította a TikTok Lite hatását, mint a dohányzás és egyéb káros szenvedélyek, sőt szerinte az alap alkalmazás használata is rejt magában veszélyeket: szorongásos tüneteket, evés- és alvászavart és depressziót is okozhat a túlzott használata.

A TikTok szóvivője egyelőre azzal szerette volna letudni a magyarázkodást, hogy elmondta: a program jutalmazási rendszere kizárólag 18 éven felülieknek áll rendelkezésére, valamint napi korlátozás van érvényben az általa kérhető feladatokra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.