Hirdetés

Saját maguktól is megvédi majd a felhasználókat az Android 15



|

A nyílt forráskódú operációs rendszer egyik legnagyobb biztonsági kockázatát igyekszik kiküszöbölni a Google fejlesztése.

Hirdetés

A napokban egy új, különösen veszélyes androidos vírus kapcsán hívtuk fel rá a figyelmet, hogy a Play Áruházon kívülről telepített alkalmazások súlyos biztonsági kockázatot jelenthetnek, mivel a sideloading lehetővé teheti a kiberbűnözők számára, hogy a beépített védelmet megkerülve mély hozzáférést szerezzenek az áldozataik eszközéhez.

A Google ugyanakkor már nagyban dolgozik a második béta-kiadásnál járó Android 15-ön, amely a várakozások szerint a harmadik negyedévben fog  befutni, és most úgy tűnik, hogy egy fontos biztonsági megoldást is tartogat a fenti forgatókönyv kiküszöbölésére.

Hirdetés

Nemrég ugyanis egy szabadúszó kódbúvár, Mishaal Rahman az Android Authorityn keresztül hozta nyilvánosságra, hogy az Android 15 béta verzióját szétcincálva egy új védelmi vonalra bukkant, ami kimondottan a Play Áruházon kívülről származó appok esetében hivatott megakadályozni, hogy az óvatlan felhasználók a saját vesztükbe rohanjanak.

Enhanced Confirmation Mode (ECM), vagyis fokozott megerősítési mód néven futó technológia lényegében gátat vet annak, hogy a felhasználók hozzáférést adjanak az ellenőrizetlen forrásból származó alkalmazásoknak azokhoz az alrendszerekhez, amelyek lehetővé teszik a gyári védelem kijátszását.

A Google még az Android 13-mal vezette be a korlátozott beállítások funkciót, ami a nevével összhangban korlátozza az ellenőrizetlen appok jogosultságait, a kiberbűnözők viszont képesek megkerülni ezt, ha ráveszik az áldozatukat, hogy adjon hozzáférést bizonyos alkalmazásprogramozási felületekhez (Accessibility, Notification Listener API). A Rahman által felfedezett Enhanced Confirmation Mode ebben az esetben lép működésbe, és blokkolja a műveletet, egyúttal figyelmeztetve, hogy a saját biztonságunk érdekében elérhetetlenné vált a beállítás.

Az Android 15 újdonsága tehát épp azokat védheti meg, akik tájékozatlanságukban nem is sejtik, miféle veszélyek leselkedhetnek rájuk a gyakran népszerű alkalmazások új verzióinak álcázott, elsősorban weboldalakon terjesztett vírusok telepítésekor.  A béta kódja alapján az ECM egy előre megadott lista alapján működik, ami összeveti a Play Áruházon kívülről származó programokat egy sor ellenőrzött alkalmazással, és ha az adott szoftver nem szerepel köztük, nem kaphatja meg a védelmet megkerülő hozzáférési jogosultságokat.

A funkció működését illetően viszont még mindig vannak kérdések, például hogy a korlátozott beállításokhoz hasonlóan engedélyezni fogja-e a kivételek megadását, vagy hogy harmadik felektől származó alkalmazásboltokat (pl.Galaxy Store) is biztonságos forrásként kezel-e.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.