Hirdetés

Óriásrájaként cirkál az amerikaiak vészjósló víz alatti drónja



|

Most először látható képeken a sikerrel tesztelt Manta Ray.

Hirdetés

Ma már bárki vásárolhat magának drónt, a távolról vagy automatizáltan vezérelt pilóta nélküli repülési technológia gyökerei viszont a hadászatban keresendők, ahol napjainkra megkerülhetetlen szerepet játszanak az emberélet kockáztatása nélkül (legalábbis ami az alkalmazót illeti) bevethető eszközök, legyen szó légi felderítésről vagy precíziós légicsapások végrehajtásáról.

A fellegek után pedig a közeljövőben a víz alatti világot is meghódíthatják a drónok, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumához tartozó DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) ezt célzó programja ugyanis jelentős mérföldkövet ért el.

Hirdetés

Az ügynökség közleményben tudatta, hogy a fejlesztő Northrop Grumman sikeresen tesztelte a Manta Ray víz alatti drónt, amelyet helyszíni személyzet nélküli, hosszabb időtartamú és teherhordással járó tengeri küldetések végrehajtására terveztek. A képességei alapján az óriásrájákról mintázott szerkezet a légi drónokhoz hasonlóan felderítési és támadási célokra is bevethető anélkül, hogy bárki is tartózkodna a fedélzetén. Habár az eszközt több éve fejlesztik, most először látható fényképeken.

A DARPA közlése szerint a teszteket februárban és márciusban hajtották végre Dél-Kaliforniában, elsősorban a Manta Ray hidrodinamikai képességeit vizsgálva. Ennek jegyében valós körülmények között tesztelték a UVV teljesítményét, beleértve a meghajtás és a kormányzás víz alatti műveletek során történő működésével. A próbatételt sikeresen teljesítő tengeri drón egyik nagy előnye, hogy szárazföldön is könnyedén szállítható, amit szintén igazoltak a kísérleti bevetések.

"A jármű közvetlenül a tervezett működési területre történő szállítása energiát takarít meg, amelyet az különben [saját erőből történő mozgás esetén - a szerk.) elhasználna. A telepítést követően a jármű hatékony, felhajtóerő által vezérelt siklással mozog a vízben. A drónt többféle méretű és típusú hasznos teherrekeszekkel tervezték, hogy a haditengerészeti küldetések széles skáláját tegye lehetővé."

- nyilatkozta a drónról Dr. Kyle Woerner, a DARPA programvezetője. A Manta Ray kifejlesztését célzó, azonos néven futó program 2020-ban vette kezdetét, és a Northrop Grumman mellett egy másik pályázó, a Martin Defense Group is megbízást kapott egy saját prototípus kifejlesztésére. A közelmúltban a DARPA egy további érdekes tesztről is beszámolt, melynek során egy akár légi harcokra is bevethető mesterséges intelligencia vizsgázott csillagos ötösre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.