Hirdetés

Neves újságok perelték be a Microsoftot és az OpenAI-t



|

Úgy vélik, a vállalatok kétes eljárásai szerzői jogokat sértenek.

Hirdetés

Míg a napokban kiderült, hogy a ChatGPT félrebeszélése regionális adatvédelmi szabályokat sérthet, emiatt pedig az EU bírságban részesítheti a technológia mögött álló OpenAI-t, most a szerzői jogok kapcsán került kereszttűzbe a mesterséges intelligencia és két nagyvállalat.

Egészen pontosan nyolc nagy amerikai lap, többek között a The New York Daily News, a Chicago Tribune és a Denver Post indított pert az OpenAI és a Microsoft ellen a New York-i szövetségi bíróságon, mondván, gyakorlataik sértik a szerzői jogokat.

Hirdetés

A lapok azzal vádolják a technológiai vállalatokat, hogy szerzői jogi oltalom alatt álló cikkek milliót használják fel a mesterséges intelligencia alapú chatbotok trenírozásához, bármiféle engedély nélkül.

"Több millió dollárt költöttünk arra, hogy információkat gyűjtsünk és híreket adjunk kiadványainknál, és nem engedhetjük meg az OpenAI-nak és a Microsoftnak, hogy a mi kárunkra, a mi munkánk ellopásával fejlesszék a nagy technológiai szabálykönyvet és építsék fel saját vállalkozásukat."

- áll Frank Pine, a MediaNews Group és a Tribune Publishing főszerkesztőjének írásbeli nyilatkozatában.

A Microsoft egyelőre nem reagált a megkeresésekre, míg az OpenAI azt nyilatkozta, gondot fordít a hírlapok támogatására. Korábban a The New York Times, illetve olyan ismert szerzők, mint John Grisham és George R.R. Martin is pert indítottak a vállalatok etikátlan, szerzői jogokat sértő gyakorlatai ellen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.