Hirdetés

Napokon belül bemutatkozhat az OpenAI Google-rivális keresője



|

Újabb jelek utalnak arra, hogy a ChatGPT fejlesztője szembeszáll a keresőóriással.

Hirdetés

A ChatGPT 2022 őszi nyilvános rajtját követően egyesek azt jósolták, hogy a mesterséges intelligenciás szöveggenerátor akár a Google egyeduralmának végét is elhozhatja, mivel személyre szabottabb és sokoldalúbb válaszokkal szolgál egy egyszerű webes keresőnél, még ha ezek sok esetben teljesen légből kapottak is.

A keresőóriás komolyan vette a kihívást, és azóta ha korlátozottan is, de útnak indította a generatív AI-jal felturbózott Search Generative Experience-t (SGE), a továbbiakban viszont a Microsoft több mint 10 milliárd dolláros befektetését élvező OpenAI támadhat vissza, egyenesen a Google vadászterületére merészkedve.

Hirdetés

Először a The Information februári jelentése írt arról, hogy a mesterséges intelligenciás cég egy saját webes keresővel rukkolhat elő, amely a ChatGPT-t hajtó GPT nyelvi modell képességeire építve AI-alapú keresési eredményeket és tartalom-összefoglalókat kínálhat, hasonlóan a Google-féle SGE-hez.

Most pedig egy Reddit-felhasználó szúrta ki, hogy valaki regisztrálta a search.chatgpt.com domaint, ami akár a szolgáltatás jövőbeli otthona is lehet. Ezt persze semmi sem garantálja, és a címre navigálva sem leszünk okosabbak, mivel egyelőre csak egy "Not found" felirat árválkodik a weboldalon. Hamarosan azonban egy hivatalos bejelentésre kerület sor az ügyben, egy szivárogtató állítása szerint ugyanis május 9-én történni fog valami a search.chatgpt.com kapcsán.

Akármi is süljön ki a dologból, a ChatGPT keresős terjeszkedése már csak azért is érdekes ötlet, mert korábban a Microsoft is megpróbálkozott vele, hogy a GPT-re alapozva új életet leheljen a Bingbe, ám a felhasználói statisztikák nem igazolhatták a projekt sikerességét, hiszen a redmondiak egy ideje már a inkább a Copilot márkanév alatt kínálják az OpenAI-tól megszerzett technológiákra épülő szolgáltatásaikat.

A nagy kérdés tehát az, hogy a Bingnél jóval sikeresebb karriert bejáró ChatGPT neve elég lesz-e ahhoz, hogy az OpenAI látható szeletet hasítson ki a keresőpiacból, már ha egyáltalán tényleg ez a célja a vállalatnak, és nem valami másról van szó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.