Hirdetés

Megszavazták a törvényt, amely kikényszerítené a TikTok eladását



|

Az amerikai szenátus által elfogadott rendelkezés akár a szolgáltatás tengerentúli betiltásához is vezethet.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Kongresszusának felsőháza, a Szenátus hivatalosan is megszavazta azt a törvényt, amely előírja a kínai ByteDance számára, hogy adja el a TikTok közösségi oldalt üzemeltető vegyesvállalatban birtokolt irányító tulajdonrészét. A törvényt pedig azóta Joe Biden elnök is aláírta, aki ebbéli szándékát előre jelezte.

A 79 támogató és 18 ellenző szavazattal átment törvény 9 hónapot biztosít a ByteDance-nek a tranzakcióra, amit az elnök további három hónappal meghosszabbíthat, amennyiben úgy látja, hogy ez szükséges a folyamat befejezéséhez. Ha viszont a kínai vállalat nem követi az utasítást, az USA-ban betiltásra kerül a TikTok alkalmazás, ami 170 millió felhasználóval rövidítené meg a videókra épülő platformot.

Hirdetés

A javaslat nemzetbiztonsági okokból született meg, mivel az amerikai kormány más országokkal együtt attól tart, hogy a ByteDance-en keresztül a kínai vezetés is hozzáférhet a tengerentúli felhasználók adataihoz, illetve a közhangulat befolyásolására alkalmas célzott kampányokat folytathat a közösségi oldalon keresztül. A félelem alapja, hogy Kínában minden vállalat a kommunista rezsim szoros kontrollja alatt áll, ami alól a TikTok anyacége sem kivétel.

"Az igazság az, hogy ezek a kínai vállalatok végső soron nem az ügyfeleiknek vagy a részvényeseiknek felelnek, hanem a Kínai Népköztársaság kormányának. Az amerikaiak közel fele által használt közösségi médiaplatformokkal összefüggésben nem nehéz elképzelni, hogy egy olyan platformot, amely ekkora kereskedelmi forgalmat, ennyi politikai diskurzust és társadalmi vitát tesz lehetővé, hogyan lehet titokban úgy manipulálni, hogy egy olyan autoriter rezsim céljait szolgálja, amely hosszú múltra tekint vissza a cenzúra, a transznacionális elnyomás és a dezinformáció terén."

- kommentálta az eladást kikényszeríteni célzó törvényjavaslat megszavazását Mark Warner, a Szenátus hírszerzési bizottságának demokrata elnöke. E sorok írásakor a TikTok vagy a ByteDance még nem reagált a fejleményre, de az utóbbi néhány napja a szólásszabadság lábbal tiprásaként értékelte a törvényjavaslatot, ami az Ukrajnának szóló katonai segély témájához kapcsolva került szavazásra, és a múlt héten a Kongresszus alsóházaként működő Képviselőházban is nagy többséget (352 - 65) kapott.

A Bloomberg értesülései alapján a TikTok vezetése korábban közölte az alkalmazottakkal, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén bírósági úton fogja megtámadni azt. Ez nem az első alkalom lenne, néhány éve ugyanis a Trump-adminisztráció is megpróbálkozott az eladás kikényszerítésével, az üzemeltető viszont sikerrel támadta meg az ezt előíró rendeletet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.