Hirdetés

Bekeményít a TikTok: rengeteg tartalom tűnhet el



|

Látványosan igyekszik rendet tenni a háza táján az amerikai betiltás által fenyegetett platform.

Hirdetés

Ismét áll a bál a TikTok körül a tengerentúlon, miután az amerikai Képviselőház elfogadott egy törvényjavaslatot, amely előírná a főrészvényes kínai ByteDance-nek, hogy 9 hónapon belül adja el az érdekeltségét a több mint egymilliárd felhasználóval bíró közösségi oldalt üzemeltető vegyesvállalatban, ellenkező esetben kilátásba helyezve a platform teljes betiltását az USA-ban.

A TikTok szóvivője szerint ugyan ez nem kevesebb, mint a szólásszabadság lábbal tiprása, mielőtt azonban a Szenátus is szavazna a tervezetről, a szolgáltatás most igyekszik javítani a renoméján, és egy sor szigorítást vezet be az engedélyezett tartalmak terén.

Hirdetés

A közösségi oldal nemrég egy blogposztban tudatta, hogy a "biztonságos és szórakoztató" környezet fenntartása érdekében frissíti a felhasználói feltételeit, és májustól kezdve nemkívánatosnak minősít egy sor tartalmat az alkalmazás ajánlásaiban (For You-felület). Ennek értelmében a szexuális jellegű és az erőszakos videók mellett a korábban számos halálesetet okozó veszélyes kihívások, vagy a testképzavarokhoz vezető fogyókúrás kontent is feketelistára kerül.

A TikTok továbbá a 16 év alatti felhasználóktól érkező feltöltéseket sem fogja kiemelni a For You-fülön, valamint a dezinformációra is lesújt a szolgáltatás. Ennek jegyében tiltás alá kerülnek a bizonyos események köré szőtt összeesküvés-elméletek, a tudományosan nem megalapozott gyógymódokat népszerűsítő feltöltések, a hamis kontextusban tálalt, újrafelhasznált médiatartalmak, a hiteles források félremagyarázása (pl. egy tanulmány eredményeinek ellentétes következtetésre vezető tálalása), a nem megerősített állítások terjesztése folyamatban lévő vészhelyzetek kapcsán, valamint a "potenciálisan nagy kárt okozó félretájékoztatás".

Aki többszörösen megsérti a tartalmakra vonatkozó regulákat, annak az összes feltöltését kitilthatják a TikTokot hajtó algoritmus ajánlásaiból, és a keresésben is nehezebbé tehetik az ilyen fiókok felfedezését. Ezzel párhuzamosan a szolgáltató egy Instagramszerű megoldást is bevezet a profilok státuszának ellenőrzésére, amely arról informál, hogy a fiókunk valamilyen korlátozás alá esik-e.

A TikTok új szabályai által tiltott tartalmak teljes listáját (angol nyelven) ide kattintva olvashatod, az itt található leírás alapján a szigorítás május 17-től lép életbe. Az irányelvek módosítása egyben az EU felé tett gesztus is lehet, az Európai Bizottság ugyanis február óta vizsgálódik a közösségi oldal ellen, hogy a TikTok megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt a kiskorúak védelmével, a reklámok átláthatóságával, a kutatók adatokhoz való hozzáférésével, valamint a függőséget okozó tervezés és a káros tartalom kockázatkezelésével kapcsolatos területeken.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.