Hirdetés

Az Android 15 új funkciójával jobban látjuk, hogyan öregszik a mobilunk



|

Az akkumulátor mellett még egy tartozék élettartamáról kapunk infót.

Hirdetés

Az év második felében megjelenő Android 15 várhatóan egy sor újdonságot hoz majd a felhasználóknak. Azt már tudjuk, hogy megújul a digitális pénztárca, lehet, hogy a mobilon játszók élményét is felturbózzák és sok további új funkcióval is megörvendeztetné a Google ügyfeleit.

Tavaly év végén bejelentette a vállalat, hogy hamarosan a telefon maga fog minket arról tájékoztatni, milyen állapotban van az akkumulátorunk, de most ennél is tovább mennének. Bár a flash alapú tárolási technológiák rendkívül megbízhatónak számítanak minden korábbi megoldáshoz képest, ugyanúgy meghibásodhatnak az idő múlásával.

Erre jelenthet megoldást a cég operációs rendszerének új verziója, mely megmutatná nekünk, hogy várhatóan mikor megy tönkre a kulcsfontosságú alkatrész, a tároló chip. A hírek szerint ezt információt ugyanúgy százalékos arány formájában kaphatnánk meg készülékünktől.

Hirdetés

Egy angol nyelvű szaklap szerint az új funkció az akksiállapot-jelzővel együtt a Device Diagnostic alkalmazásban lesz megtalálható. A tároló állapotára vonatkozó funkciót egy új API táplálja, amely a belső tárolóeszköz hátralévő élettartamát mutatja meg egész szám formában kifejezve.

Tehát az API 70-es értéke például azt jelenti, hogy a chip várható élettartamából már csak 70 százalék van hátra. Nem világos, hogy az Android pontosan hogyan határozza meg a telefon tároló chipjének állapotát, azonban van egy egész sor jellemző, amivel dolgozhat.

A flash chip tönkremenetelét vagy élettartam csökkenését legtöbbször az extrém hőmérsékleti hatás tudja befolyásolni, aminek egy okostelefon lényegesen többször lehet kitéve, mint más eszközök. Nyáron a tűző napra kitett készülék, a hosszú ideig tartó intenzív használat és a vezetékes illetve vezeték nélküli töltés is képesek károsítani a kérdéses egységet, ezért a hátralévő élettartamuk valóban egy fontos információ lehet a telefonunk várható élettartamát illetően.

Az androidos telefonok hátralévő élettartama a Pixel telefonok esetében lesz a legpontosabb, amelyek egy százalékos pontossággal mutatják majd meg a kérdéses értéket, míg a többi márka készülékei ezt csak 10 százalékonként jelzik majd nekünk. A részletek csak az Android 15 későbbi kiadásából fognak kiderülni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.