Nem én írom le így, a törvény.

Egyébként fejre ütni, célozni stb. "civil" embernek szigorúan tilos (hidd el, autentikus forrásból tudom), ha szabad lábon szeretnél maradni. Sok minden van ott, ami 8 napon túl gyógyul (--majdnem minden, egy komolyabb agyrázkódás is), azért meg már illik börtönt adni.

Gondold el, hogy neked pl. csak az lenne a célod, hogy egy kicsit bepaprikásítsd a késsel kocsmában rád támadó --egyébiránt már elég paprikás-- ürge szemét, de olyan közelről adod le a lövést, hogy a nyomástól megvakul, esetleg egyensúlyát veszti, elesik, be is üti a fejét, netán még a villanyszekrénybe is beleakad... Mondanom sem kell, hogy még önvédelemre sem hivatkozhatsz. Szóval ezt hagyjuk. Aki szeret lőni (meg szereti a friss levegőt), az nem emberre lő, sőt gyakorlatilag fel sem merül benne.
Egyébként civileknek önvédelemre is lehet fegyverük Mo.-n, ezt már kevesebben tudják. (Természetesen engedéllyel, bonyolult procedúra.) Sajnos ez nálunk nem annyira bevett gyakorlat, mint az USA-ban. Azért mondom, hogy sajnos, mert a bűncselekmények 95%-a illegálisan tartott és vásárolt fegyverekkel történik (--gyakorlatilag bárki beszerezhet ilyet.) Aki legálisan kap, az ugyanis százszor meggondolja, hogy érdemes-e lőni vele. Ugyanis ha indokolatlanul tenné (márpedig legtöbbször indokolatlan lenne), nem kapna az életben többet engedélyt, és a fegyvert is elkoboznák. Másrészt, mondanom sem kell, egy regiszterből pofonegyszerű kinyomozni, ki adta le a lövést, és akkor börtön van.

Ezen aztán persze lehet vitatkozni. Az én véleményem az, hogy bárcsak ne kellene senkinek ilyen célra, a gyakorlat mást mutat.
Önvédelemre viszont nálunk csak akkor igénylehetsz, ha hitelt érdemlően bizonyítod, hogy másként nem tudod megvédeni magad, és ez az, ami szigorú és bonyolult. Ez a mostani gyakorlat szerint azt jelenti, hogy párszor már jól meglőttek, esetleg bele is haltál.

Ez komoly! (Mondanom sem kell: büntetlen előélet, 18 elmúltál, orvosi vizsgálat, oktatás...)