kornél
2005. június 17. 21:20
A PCTV-Stereo kártya vissza lett küldve a kereskedőnek, aki kipróbálta és nála jól működött (én nem láttam). Valami olyasmit mond, hogy a lakásban lévő TV koax kábel annyi helyen van megbontva, hogy mire elér a TV Tuner kártyához, legyengűl a jelerősség. Nálam 3 helyen van elágaztatva, mire elér a kártyához. Hallott valaki ilyen problémáról?
Kösz!
ProFiler
2005. június 17. 21:36
Igen, gyengülhet valóban. Esetleg nem tudod azt a kábelt ott egy TV-re rákötni?
Ciao.
kornél
2005. június 17. 23:02
Egy koax jön be a lakásba, arról ágazik szét a két TV-re, annak egyik ága megy a PC-re és ez még kettéválik PCTV és a modem között. Nem tudom mit lehet ezzel kezdeni, majd kihívom a UPC-t. Esetleg jelerősítő?
ÜDV!
ProFiler
2005. június 18. 10:52
Valamit segíthet - az biztos, de úgy látom, nincs nagyon túlkomplikálva.
Ciao.
tibcsihead
2005. június 18. 13:25
Nálam /Eger/ pont az volt a probléma, hogy erős volt a jel. A UPC-s ember közbeiktatott egy elosztót, és jobb lett a kép. Ha lesz pénzem tunerre, innen jön be a gépbe a Tv-jel. Ha gyenge a jeled, minenképpen a UPC feladata, hogy az előírt jelerősséget biztosítsa a legközelebbi erősítőnél, vagy ha ez nem lehetséges helyileg kell megoldaniuk.
kfx
2005. június 22. 10:00
De a UPC csak korlátozottan biztosítja a jelerősséget. Nekünk csak úgy kötötték volna be, hogy a jel csak 1 TVnek lett volna elég.
Nekünk meg 3 van.
Egy antennaerősítővel meg lehet oldani a gondot, de azért az is pénz.
kornél
2005. június 29. 17:42
Volt kint a UPC, bemérte a jelet, 64-67 MHz (vagy mi volt a mértékegység, nem emlékszem már) ez tökéletes a TV-nek.
Hallottatok erről, használ ilyet valaki:
Földhurok leválasztóNálam is búg a hangfal, lehet hogy erről van szó. Csak kezdem unni, hogy röpködnek az ezresek és még mindig nem tökéletes a PC TV Stereo.
Halasi Miklós
2005. június 29. 18:43
Én amiatt tettem be ilyet a főelosztó elé, hogy ne rázzon az antenna... De hogy minden készülék elé tegyek... felesleges szerintem.
kornél
2005. június 29. 23:10
Eredmény milyen képminőség lett? Mert nekem még "falura jó lesz" színvonalat se éri el. Szemcsés, szellemképes.
Érdekes, hogy a PCTV csatornakeresője milyen pontatlanul állítja be a csatornákat. Nem a legjobb képet állítja be. Kézzel kell finomítani. Mitől van ez?
Halasi Miklós
2005. június 30. 23:19
Lehet, hogy rossz országot választottál ki a kereséshez. Sajnos kábeltévénként eltérő ez. Németország, Ausztria, Kanada közül válogathatnál...
kornél
2005. július 1. 15:15
Igen, Belgiummal volt a legjobb. De ez még mindig nem az igazi. Most már a PC boltban folytatom a küzdelmet, mert nem lehet (vagy nem tudom) használni.
VINIKOR
2005. december 1. 21:43
Két kérdésem lenne:
A korábbi HS2-es koax elosztó helyett egy asszimetrikus elosztót ajánlottak, ime:

Így néz ki a régebbi HS2-es elosztó:

Az asszimetrikus tényleg jobb?
Másik kérdésem, hogy meg lehet hajlítani ennyire a koaxkábelt:

Néhány helyen kénytelen lennék így elvezetni. Nem okoz problémát?
Kösz a választ.
nagygabor
2005. december 1. 22:16
Annyira nyugodtan meghajthatod. Viszont arra figyrlj, hogy be ne csípje semmi.
A jel meg annál rosszabb (gyengébb) lesz minél többször osztod meg.
arpsoft
2005. december 2. 18:06
Valóban annyival jobb lesz. A HS2-nek van egy olyan fránya tulajdonsága, hogy az out az tényleg out. Úgy van megtervezve, hogy csak el megy a jel, vissza nem jön.
A másik elosztó meg kifejezetten arra van kitalálva, hogy a modemből érkező jeleket vissza is tudja rakni a koaxra, anélkül, hogy ezzel összezavarná a tv felé menő jelet.
Halasi Miklós
2005. december 2. 21:29
Akkor a két elosztóból melyik a jobb?
Shia-ko
2005. december 3. 9:46
Az első képen lévő asszimetrikus.
arpsoft
2005. december 3. 10:08
Gondoltam, hogy a H2 elég jól definiálja az egyiket, illetve a másikat.
Halasi Miklós
2005. december 3. 10:29
Akkor, ha jól veszem ki, nekem asszimetrikus van, mert ugye chello kábelmodem van rajta...
VINIKOR
2005. december 17. 20:19
Olvastam egy érdekes dolgot. A koaxelosztóknál a 900MHz-s helyett a 2400MHz-st kell felszerelni és csodákat tesz a tv-tuner képminőségével. Állítólag 1500 Ft-ba kerül. Ki milyet használ? Tapasztaltaltatok minőségjavulást az elosztócserétől?
Nekem most ilyen asszimetrikus van:

Feleslegesen nem akarok kiadni 1500Ft-t.
Laali
2005. december 17. 20:30
A videómagnókban található egy aktív elosztó. A bementhez hozzákapcsolva az antannát, a jel előbb egy szélessávú antennaerősítőn megy át, majd kétfelé ágazik a tv-hez továbbmenő és a magnó tunerjéhez menő jelre. Ez egyébként sok esetben egy kiszerelve is működő egység, csak tápfeszültséget kell neki adni. Igaz ez már kicsit barkácsolás.
h.arpad
2005. december 18. 1:36
IDÉZET(kornél @ 2005. június 17., 21:20 - péntek)
[...] legyengűl a jelerősség.
Próbálkozhatsz ennyi elosztásnál egy
jelerősítővel. A jobbak nem olcsók, de biztosan jobb lesz a kép- és hangminőség.
arpsoft
2005. december 18. 8:30
Az erősítőkkel az a gond, hogy a Chello-t össze tudja kavarni egy kicsit.
Ezért, először az osztót kell berakni, ami leszedi a Chello jeleket, aztán az erősítőt.
Ha jó képet akartok, akkor ne sajnáljátok a lóvét egy Hirschman erősítőre. Annak a kimenő jelét már lehet megint osztani.
Nem tudom, mi értelme van a 2,4GHz letörési frekvenciájú osztónak kábeltévé esetén, mivel 1GHz-nél magasabb frekivel biztosan nem közlekedik a jel a madzagokon. Ennek egyedül a digitális műholdvevőknél van jelentősége.
VINIKOR
2005. december 20. 16:23
Hirschman erősítőről be tudnál linkelni egy magyar oldalt, nem találok ilyet. Más erősítő márkákat is fel tudnál sorolni? Abszolúlt nem vagyok képben ilyen téren.
Ezek az erősítők fel is javítják a képminőséget vagy annyi a hasznuk, hogy a elosztók után is megmarad a jel minősége, tehát nem tud javítani csak szintentartani. Nálam közvetlenül a tv-tuner elé kellene berakni, tehát ha nem tud javítani a képminőségen akkor nincs sok haszna. Van olyan ismerősöd akinek az erősítő javított a képminőségen? Vagy az erősítő csak egy elvi lehetőség aztán majd a vásárlás után derül ki, hogy javulást produkál vagy sem.
Kösz a választ.
Laali
2005. december 20. 20:10
A kipróbáláshoz (is) ajánlottam a videomagnót. A továbbmenő jel kicsit erősített, ha a magnó be van kapcsolva. Valószínűen a PCTV képén javít egy kicsit gyenge jel esetén.
VINIKOR
2005. december 20. 20:53
Videomagnós megoldást most nem tudom kipróbálni. 1.5 éve tönkrement és nem is tervezem hogy újat veszek. Nem PCTV hanem Hauppauge PVR-150 tuner képminőségével küzdök. De azért kösz a választ.
arpsoft
2005. december 21. 12:58
Linket nem tudok most, de egy-két szabályt azért lefektetnék az erősítéssel kapcsolatban.
1. A minőség soha nem lesz jobb, mint ami bejön a szolgáltatótól
2. Az erősítőt a rendszerben minél előbbre kell rakni, mert ilyenkor lesz a legkisebb a rendszer zaja (jobb lesz a kép)
Én nem voltam túl jól eleresztve, amikor kellett egy erősítő, és bementem a csíkos áruházba és vettem egy két kimenetes erősítőt. Gondoltam, mit lehet rajta elrontani? És bejött. Azóta is köszöni szépen, jól érzi magát a padláson.
Mégis itt egy link:
http://www.hirschmann.hu/
kori
2005. december 21. 13:37
Még mielőtt szaladna erősítőt vásárolni valaki is kérni kell a szolgáltatót,hogy mérje be az adott ponton a jelerősséget. 60dB vagy ennéll több az ideális érték. Esetleg ők is tudnak egy kis pussz dB-t állítani az utcán lévő erősítőjükben. Ha 3-nál több helyre ágazik el a lakásban a jel az minőségromlást eredményez, na ekkor szükséges egy jó jel/zaj viszonyú erősítő.
arpsoft
2005. december 21. 13:43
Ha jól emlékszem, akkor a szabvány szerint 1 V pp-et (1 V peek to peek) kell a végződésen biztosítani.
kori
2005. december 21. 14:00
Az ügyfélnek adott szerződésben le kell írnia a szolgáltatónak az értékeket. Persze ez szolgáltatónként lehet különböző jelfeszültség is. Lényeg az, hogy a kép és hang jó legyen minden csatornán.
VINIKOR
2006. január 9. 22:02
Érdeklődtem a UPC-nél. A tv jel frekvenciatartománya max. 500MHz, tehát az 1000MHz-s elosztó nem lehet probléma. A jelerősítő önmagában nem jó, mert zavar jelet is felerősíti, tehát nem fog javulni a tvadás képminősége. A szakszerű kábelezés segíthet. 2500Ft kiszállási díj, plusz anyagköltség
arpsoft
2006. január 10. 11:33
IDÉZET(VINIKOR @ 2006. január 09., 22:02 - hétfő)
A jelerősítő önmagában nem jó, mert zavar jelet is felerősíti, tehát nem fog javulni a tvadás képminősége.
De! Mivel a tv maga is erősíti a bemenő antennajelet, ezért ott is keletkezik zaj.
Minél nagyobbat erősít egy erősítő, annál több zajt termel.
Ha kevésbé zajos erősítőt sikerül beszerezned, mint ami a TV-ben van, akkor jó eséllyel jobb lesz a képminőséged, mivel a TV-nek kisebbet kell erősítenie az antennajelen.
Ráadásul, ha leosztod a jelet, akkor ez fokozottan igaz.
tanulo91
2006. január 28. 18:35
IDÉZET
A jel meg annál rosszabb (gyengébb) lesz minél többször osztod meg.
Hmm... Nekünk már 3-4 TV-re is felszereltek 1 erősítőt pedig tényleg csak TV-kre van kötve, internet sincs rajt.
$entinel
2006. március 26. 11:47
Nekem nem is a gyengeséggel lenne bajom, hanem amikor a kábel-tv koax kábelét csatlakoztatom utánna a monitoromon képén egy kis vibráció tűnik föl, ami el sem múlik csak ha lehúzom a kábelt a tunerkártyáról.
ugyan ez a helyzet ha a videokártyám tv kimente csatlakoztatva van a tv-hez ám ha a kábeltévét lehúzom akkor a probléma megoldódik.
Tehát szerintem a gond a kábeltv jelében lehet csak kérdés, hogy orvosolható
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. március 26. 12:31
1: A fali csatlakozó csillapítása túl nagy. (Nálam is volt ilyen gond)
2: Elégtelen/hiányos/rossz a kábel árnyékolásának bekötése.
kori
2006. március 26. 12:54
@$entinel
Nálam a padlástérben a bejövő kábelre tettek egy szűrőt, hogy a kábeltévé jele ne zavarja az internetet. Valószínű nálad ez nincs meg.
VINIKOR
2006. március 26. 16:19
Konkrétan milyen szűrőt? Ha kérek a boltba mit kell mondani?
kori
2006. március 27. 19:18
Egy felüláteresztő szűrő. Fa=85Mhz Fz=65Mhz a<50dB van ráírva. Szerintem boltban nem kapható, bár ebben nem vagyok biztos.

Esetleg ahol antennaerősítőket árulnak
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. március 27. 20:39
Ezt az úgynevezett csomagszűrőt a szolgáltató társaságnak illenék vinni. Ha működik az internet, és a kábeltv, akkor ilyen biztosan van is.
$entinel
2006. március 28. 8:00
Igen működik az Internet meg a kábel-tv egymástól külön külön mivel ADSL-em van.
Tehát akkor valószínűleg nekem pont a szűrő hiányzik.
Adani
2006. március 28. 9:35
Ha ADSL-ed van, akkor a kábel tv-nek semmi köze a netedhez, mert az ADSL az telefonvonalon jön.
$entinel
2006. március 28. 12:24
@Adani: Most tényleg ekkora idiótának nézel?
De írtam is egymástól külön!!
De ha visszaolvasol látod, hogy miért írtam.
VINIKOR
2006. március 28. 12:40
IDÉZET(arpsoft @ 2006. January 10., Tue 12:33)

Ha kevésbé zajos erősítőt sikerül beszerezned, mint ami a TV-ben van, akkor jó eséllyel jobb lesz a képminőséged...
Az erősítő keltette zajnak mi a mértékegysége? Ez rá van írva az erősítőre?
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. március 28. 13:25
Decibel. Jel-zaj viszony. XYdB van ráirva, de az erősítés mértéke is ez szokott lenni.
Adani
2006. március 28. 15:00
@$entinel
Igazad van, bocs. De megoldást nem tudok a problémára.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. március 28. 15:28
Azt nem mondtad még, hogya fali csatlakozó jó e? Nekem a csillapítás miatt direktbe van kötve az elosztó, és a külömbség óriási!
Klikk ide a kép megnézéséhez.Mondjuk Neked nem kell ilyen jelelosztó, de a falialjzat kiszerelése, és direktbe bekötés hasznos lehet.
VINIKOR
2006. április 10. 23:40
Ehhez mit szóltok:
Volt kint a UPC bevizsgálni a kábel jelerősségét. Még előzőleg telefonon egyeztettem időpontot a UPC ügyfélszolgálatával és ott azt mondta az ügyintéző, hogy ~70dB-esnek kell lennie a tvjelnek.
A szerelő úgy nézte meg a modem jelét, hogy a IE-be beírta, hogy
http://192.168.100.1/ és ezt kapta:

Ez szerinte rendben van. Most mi az igazság? 70 vagy 42-50dB a jó érték?
Ráadásul kicserélte az asszimetrikus elosztót HS2-re.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. április 11. 6:49
Nos az ügyintéző tényleg jót mondott, annyinak kellene lennie. Gyakorlatilag pedig tisztességes képet 50dB-nél, vagy affelett kapsz, a 42 már alacsony. A kábeles internetnél pedig 32dB a küszöb érték, alatta a modem nem működik, a javasolt pedig 40dB felett van. Tehát a 42 dB ugyan működőképessé teszi a TV-t, és az internetet is, a gyakorlatban viszont kevés. Legalább 50dB kellene tartósan.
VINIKOR
2006. április 15. 12:49
Tegnap újra kijöttek a UPC-től, és műszeresen is leellenőrizték a tv-tuner kábel kimeneténél mérhető jelet. 65 dB és folyamatos a jel. Tehát a jelerősséggel nincs gond. A tuner ennyit tud.
Senkinek ne ajánlom, hogy drága tv-tunert vegyen. Tv nézni egy 10 ezer Ft-os tunerrel is lehet. Nem tudnak olyan képminőséget amit felvenni is érdemes.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. április 15. 12:52
Hát nem tudom, nekem a Hauppauge PVR350-es tökéletes képet produkál!
http://x84.dataglobe.hu/maverick/pcwforum/tv21.jpgEz a kép 1024x768-as felbontáson futó TV kép! Tehát ha leveszem 720x576-ra, akkor a kép még sokkal jobb!
VINIKOR
2006. április 15. 13:03
TFT-n teljes képernyőn nézve? Ehhez képest jobb:
link?
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.