Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Visual C# 2005 Express Edition
PC WORLD Segélyvonal > SZOFTVER > Programozás
Oldalak: 1, 2, 3, 4, 5
Spányik Balázs
Júliusi számunk 124-125. oldalán elindítunk egy cikksorozatot, amely az előző havi DVD mellékletünkön található Visual Studio 2005 Express Editionnel, pontosabban a a C# (ejtsd: szí sárp) programozási nyelvvel foglalkozik. Ez amolyan kedvcsináló lesz, hogy azok is elkezdjenek programozgatni, akik eddig távolról rosszallóan néztek az if-ekre és a for-okra, illetve azok is, akik már pedzegetik valamelyik programozási nyelvet, de szívesen kipróbálnák a C#-ot is.

A cikkel vagy az abban szerepeltekkel kapcsolatos kérdéseket, megjegyzéseket várjuk ebben a témában, és igyekszünk mindenkinek segíteni.
kfx
A C#ot pontosan milyen feladatkörökre szánják?
Levi
Szia! A C# egy általános célú proramozási nyelv. Lehet vele Windowsos alkalmazást, Windows service-t, osztálykönyvtárat, webalkalmazást, mobil alkalmazási és akár MS Office alkalmazást is írni (DOC és XLS mögé). Talán egyszerűbb megfogalmazni, hogy mire NEM való: natív komponensek írására, tehát pl. egy eszközmeghajtót nem C#-ban kell megírni.
Ez megválaszolja a kérdést?

Üdv:
Levi
Mezofi
Sziasztok!
Jó a cikk, és a kezdeményezés, csak az a probléma, hogy ha az ember belekezd nehéz kivárni a következő számot.
Az ember természeténél fogva telhetetlen és mindent azonnal akar, én is így vagyok.
Már a második Delphi könyvet veszem hátha valamelyikből megértem a nyelvet, teljesen kezdőként.(Nem sok sikerrel, a php-ben és az SQL vannak eredményeim)

De mivel azt olvastam, hoy a Delphi a C# nyelvre épül, ezért elöször ezt kellene megértenem, a cikk remélem segít ebben.
Egyébként mivel a Visual Basic-et már megkostóltam a form készítés elég egyszerű volt.
Az adatbázis kezelést pedíg már alig várom.
roll.gif
Spányik Balázs
IDÉZET(Mezofi @ 2005. július 09., 23:00 - szombat)
De mivel azt olvastam, hoy a Delphi a C# nyelvre épül,

Nagyon érdekes, rövid időn belül a második ilyen jellegű tévinformáció bukkan fel fórumon. Korábban valaki a PHP elődjének tekintette C# nyelvet, most te mondod, hogy erre épül a Delphi. Az a Delphi, ami kb. 5 évvel hamarabb jelent meg, mint maga C#, és ami Pascal alapú, elődje -- még DOS vonalon -- a Turbo Pascal és a Borland Pascal volt. Remélem, ez nem veszi el a kedved a cikksorozattól.

Van azonban valami, ami összeköti a Pascalt és a C#-ot, mégpedig Anders Hejlsberg: a 90-es évek elején ő vezette a Borlandnál a Pascal fejlesztéseket, aztán átigazolt a Microsofthoz, ahol a C# fejlesztői csapatának vezetője lett. De ez minden.
Mezofi
Ez kicsit sem!
laughing.gif
Spányik Balázs
Huh, kedves tanulók, a második rész már kemény lesz, tessék felkötni a nadrágot! Egylőre még eszkába. construction.gif
Kovács Dávid ( Davs )
A C++ és a C# ugyanaz?
Spányik Balázs
Nem. A C (szí, cé), a C++ (szíplászplász, cépluszplusz) és a C# (szísárp, ???) három különböző dolog.
shaark
Nekem is felkeltette érdeklődésem a C#, már régebben is gondoltam rá, hogy valami ütősebb programozási nyelv megtanulására szánom magam, de eddig úgyanazt tapasztaltam, mint Mezofi, én is ugyebár PHP-val és SQL-lal foglalkozok (meg hát természetesen a hozzá kapcsolódó CSS-sel, esetleg egy kis javascript smile.gif ). És az a nagy problémám, hogy mivel sajnos weep.gif CD-s előfizető vagyok így nem olyan egyszerű a dolog, mint a DVD-seknek. Megnéztem azt a bizonyos oldalt (MSDN), hogy letöltöm de csak a webdevelopers, J# és Visual Basic.NET csomagokat találtam meg, nem tudna valaki egy konkrét letöltési címet mondani??? (win xp) Előre is Kösz smile.gif
Kovács Dávid ( Davs )
Elolvastam a cikket, kipróbáltam...Nagyon jó! biggrin.gif Csak már megbántam, mert most úgy vagyok vele, hogy mééég, mééég, mééég blush.gif Ez egyébként nagyon jó ötletnek tartom, hogy programozást tanítotok a lapban, remélem ez nem marad abba! Jó sokáig vigyétek a C#-t, és sok sikert!

(A C# után meg jöhetne a python biggrin.gif cool.gif )
Levi
Szia Shaark!

Ezen linken le tudod tölteni a C# Express-t is: http://lab.msdn.microsoft.com/express/vcsharp/default.aspx

Üdv:

Levi
apacs
Hello!

Nálam a New Projectnél nincsen Windows Application. Ilyenkor mi a teendő? blush.gif
Kovács Dávid ( Davs )
Szerintem vagy félrenézted, vagy valami, mert alapból az van bejelölve, ja , és mindenki ugyanazt használja...Egyébként kaphatnánk egy képet?
apacs
Itt a kép: http://www.apaczai.elte.hu/~08dbcs/screen050713_1.JPG
Levi
A telepítésnél mindent alapértelmezetten hagytál?
apacs
Igen.
Spányik Balázs
Hát ez érdekes. Úgy kéne kinéznie, ahogy az újságban van, nagyjából 2× ennyi ikonnal. Gondolom .NET 2.0 meg ilyesmi is fent van, ugye? Nem maradt ki semmi. Akkor ettől béta. blink.gif
waxer
HELLO !!!

De ha letöltöm a hozzászólással feljeb lévő címről akkor kihoz vmit és nem lehet tovább telepíteni !!!!!!!

>> KÉP <<

Légyszi segítsetek !!!

UI: ugyanez van juniusi DVD mellékleten is ???
Spányik Balázs
Nincs feltelepítve az SP2 (második szervizcsomag) a Windowsodra. Ezek szerint ez alapkövetelmény a Visual C# futásához. Valószínűleg ugyanígy megállna, ha a DVD-ről telepítenéd.
Mezofi
DVD-ről telepítettem, de addig nekem sem telepítette fel amig a 2-es szervizpack-ot nem raktam fel!
exclamat.gif
waxer
AZ a Windows egyik fajtája ??
apacs
Nem, ez az xp-hez járó csomag, amiben benne vannak a fontos kiegészítések, javítások. ani_wink.gif
Mezofi
Innen letöltheted az XP Service Pack2-t (magyar felülethez).
Download biggrin.gif

(Nem kell olyan messze menni érte. -SB)
waxer
OKÉ KÖSZI SZÉPEN !!

Telepítettem de amikor a WINDOWS VISUAL C# -t akartam telepíteni egy ideig megy az installálás de utána ez van >> KÉP << exclamat.gif sad.gif
MI VAN ILYENKOR question.gif question.gif

ELÖRE IS KÖSZ exclamat.gif exclamat.gif
Jocomaster
Hello!

A fenti képből csupán annyi derül ki, hogy a telepítő problémába ütközött és jelentést akar küldeni a microsoftnak és a te engedélyedet kéri.

Még véletlenül se említi hogy mi az a hiba. annoyed.gif
Talán abból ki lehetne következtetni a hibát hogy melyik komponenst telepítette a hiba bekövetkezése előtt.
Mezofi
Gondolom, azért ki kellene próbálni hibajelentés küldése nélkül (Don't send).
Nagy gond nem lehet belőle.
Ha nem működik, legfeljebb törlöd a progit.

blush.gif
Jocomaster
Én is erre gondoltam a hibajelentés küldésével kapcsolatban. smile.gif

De ha elküldi,ha nem a telepítés akkor is félbeszakad és az összes művelet visszavonódik és valószínüleg következő alkalommal sem fog rátelepedni a gépre. weep.gif
waxer
Hello !!
Eddig eljutottam de nem írja ki éppan milyen komponenst telepít mert csak 0% -nál jár !!
És ha a DON'T SEND -re kattintok akkor nem fojtatja a telpítést

>> KÉP <<

angry.gif angry.gif question.gif question.gif
arpsoft
Próbáld meg telepíteni a .Net Framework 2.0 bétáját a Microsoft oldaláról.
xy_
@waxer na hogy sikerült?

Persze,hogy kell a keretrendszer is mert azt is használja!

Nem akarlak elkeseríteni de nagyon hiányos a géped.

Biztos most raktad újra a xp-t.

Viszont a telepités sokáig tart az biztos!
waxer
IDÉZET
.Net Framework 2.0 bétáját a Microsoft oldaláról.

Pontos címet tudtok adni?
xy_
Itt van

Ha másképp nem megy blush.gif
gzs
Sziasztok

hogy lehet a példákból futtatható exe-t csinalni hogy más gépen is működjön?
Mezofi
@gzs
Úgy, hogy megveszed az egész alkalmazást, mert ez csak egy DEMO.
Így olvastam én is itt a fórumon valahol.
exclamat.gif
xy_
IDÉZET(gzs @ 2005. augusztus 09., 9:43 - kedd)
Hogy lehet a példákból futtatható exe-t csinalni hogy más gépen is működjön?

Na én is pont ezt akartam kérdezni!
Ami a dvd mellékleten van az demo? Vagy?
Ha valakit szépen megkérek átalakitja nekem exe vé akinek esetleg megvan a full verzió?

Kérdés a gurukhoz!

Nekem van egy 5 cd-s Visual Studio .NET Prof (campus által). Mit tudok vele kezdeni? Gondolom köze nincs a kettőnek az egészhez?

Majd nem ártana ha Visual Studio is bekerülne az ujságba a mesterfogások közé! smile.gif smile.gif
Én támogatom az ötletet!
És a többiek? annoyed.gif blink.gif
Mezofi
Ebbe is olvassatok bele.
Klikk ide! smile.gif
Jaky
Tiszteletem!

A cikk nagyon jó.
A C#-ról könnyű átállni a későbbiekbe C++ra?
Szeretném megkérdezni, hogyan lehet az ENTER gombra eseménykezelést írni?
BaseBoy
Szia!

Az eventek között keresd meg KeyDown-t, majd hozd létre az eseményt. Ha megfigyeled, akkor az egyik paraméter az 'e' (KeyEventArgs). Ezután egy egyszerű feltételt beírva vizsgálható:
KÓD
if (e.KeyCode == Keys.Enter)
{
}

Üdv.: BB
Jaky
Köszönöm szépen a segítséget. Sikerült.
Szerintem a későbbiekben is lesz hasonló kérdésem smile.gif
BaseBoy
Nagyon szívesen. Megpróbálok én is segíteni.

BB
xy_
IDÉZET(BaseBoy @ 2005. augusztus 10., 12:57 - szerda)
KÓD
{
}

Ezt mire érted? Hogy amikor beirod a cimet és enterrel induljon ?

Más: Mondjátok el, ha kész a progi, akkor hogyan lesz exe? Milyen müveleti sorrendje?
(tételezzük fel,hogy regelt a progi).
arpsoft
Ha nem Express változatod van (ha Express, akkor nem lesz belőle Exe), akkor lesz egy olyan menüpontod, hogy "build akarmi.exe".
Jaky
Ahoz hogy enterrel el tudd küldeni a cimet a { } közé bekell még illeszteni 1 kódot.

KÓD
{
     webBrowser1.Navigate(comboBox1.Text);
}

Én így oldottam meg, és működik is.
Jaky
Viszont szeretném megkérdezni hogyan oldható meg az a böngészőbe hogy az oldalcímeket a merevlemezre mentse, és újabb indításkor se felejtse el.

Valamint, hogyan lehet változókat deklarálni és hivatkozni rájuk? Konkrét példa az hogy szeretném 1 változóba eltárolni az aktuális oldal címét, urljét és majd 1 vissza gombbal újra oda navigálni a böngészőt.
xy_
Baseboy által említett kód nem sikerült nekem!
Amit Jaky írt az nekem simán ment!
Jaky
Mert Ő csak arra adott válszt amit kérdeztem, hogy miként lehet eseménykezelést adni az Enter gombra.
xy_
IDÉZET(arpsoft @ 2005. augusztus 10., 19:25 - szerda)
Ha nem Express változatod van (ha Express, akkor nem lesz belőle Exe), akkor lesz egy olyan menüpontod, hogy "build akarmi.exe".

Ha nem tévedek, létrehoz egy exe állományt a háttérben: a project/projektnév/bin/release mappában található.
Én ott találtam meg.
biggrin.gif

Most teszteltem, hát sajnos nem futtatható másik gépen. annoyed.gif angry.gif blink.gif
BaseBoy
IDÉZET(xy_ @ 2005. augusztus 10., 22:05 - szerda)
Baseboy által említett kód nem sikerült nekem!

Szia! Hogy néz ki a kódod pontosan? Amit én írtam, annak jónak kell lennie. A függvénybe kell beírnod, mármint a KeyDown event függvényébe.
BaseBoy
IDÉZET(xy_ @ 2005. augusztus 10., 22:36 - szerda)
Most teszteltem, hát sajnos nem futtatható másik gépen.

A másik gépen van feltelepítve .NET Framework v2.0?
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.