Spányik Balázs
2005. június 28. 13:44
Júliusi számunk 124-125. oldalán elindítunk egy cikksorozatot, amely az előző havi DVD mellékletünkön található Visual Studio 2005 Express Editionnel, pontosabban a a C# (ejtsd: szí sárp) programozási nyelvvel foglalkozik. Ez amolyan kedvcsináló lesz, hogy azok is elkezdjenek programozgatni, akik eddig távolról rosszallóan néztek az if-ekre és a for-okra, illetve azok is, akik már pedzegetik valamelyik programozási nyelvet, de szívesen kipróbálnák a C#-ot is.
A cikkel vagy az abban szerepeltekkel kapcsolatos kérdéseket, megjegyzéseket várjuk ebben a témában, és igyekszünk mindenkinek segíteni.
kfx
2005. július 3. 19:23
A C#ot pontosan milyen feladatkörökre szánják?
Levi
2005. július 4. 10:07
Szia! A C# egy általános célú proramozási nyelv. Lehet vele Windowsos alkalmazást, Windows service-t, osztálykönyvtárat, webalkalmazást, mobil alkalmazási és akár MS Office alkalmazást is írni (DOC és XLS mögé). Talán egyszerűbb megfogalmazni, hogy mire NEM való: natív komponensek írására, tehát pl. egy eszközmeghajtót nem C#-ban kell megírni.
Ez megválaszolja a kérdést?
Üdv:
Levi
Mezofi
2005. július 9. 22:00
Sziasztok!
Jó a cikk, és a kezdeményezés, csak az a probléma, hogy ha az ember belekezd nehéz kivárni a következő számot.
Az ember természeténél fogva telhetetlen és mindent azonnal akar, én is így vagyok.
Már a második Delphi könyvet veszem hátha valamelyikből megértem a nyelvet, teljesen kezdőként.(Nem sok sikerrel, a php-ben és az SQL vannak eredményeim)
De mivel azt olvastam, hoy a Delphi a C# nyelvre épül, ezért elöször ezt kellene megértenem, a cikk remélem segít ebben.
Egyébként mivel a Visual Basic-et már megkostóltam a form készítés elég egyszerű volt.
Az adatbázis kezelést pedíg már alig várom.
Spányik Balázs
2005. július 10. 11:49
IDÉZET(Mezofi @ 2005. július 09., 23:00 - szombat)
De mivel azt olvastam, hoy a Delphi a C# nyelvre épül,
Nagyon érdekes, rövid időn belül a második ilyen jellegű tévinformáció bukkan fel fórumon. Korábban valaki a PHP elődjének tekintette C# nyelvet, most te mondod, hogy erre épül a Delphi. Az a Delphi, ami kb. 5 évvel hamarabb jelent meg, mint maga C#, és ami Pascal alapú, elődje -- még DOS vonalon -- a Turbo Pascal és a Borland Pascal volt. Remélem, ez nem veszi el a kedved a cikksorozattól.
Van azonban valami, ami összeköti a Pascalt és a C#-ot, mégpedig
Anders Hejlsberg: a 90-es évek elején ő vezette a Borlandnál a Pascal fejlesztéseket, aztán átigazolt a Microsofthoz, ahol a C# fejlesztői csapatának vezetője lett. De ez minden.
Mezofi
2005. július 10. 21:39
Ez kicsit sem!
Spányik Balázs
2005. július 11. 7:46
Huh, kedves tanulók, a második rész már kemény lesz, tessék felkötni a nadrágot! Egylőre még eszkába.
Kovács Dávid ( Davs )
2005. július 11. 10:58
A C++ és a C# ugyanaz?
Spányik Balázs
2005. július 11. 12:40
Nem. A C (szí, cé), a C++ (szíplászplász, cépluszplusz) és a C# (szísárp, ???) három különböző dolog.
shaark
2005. július 12. 13:20
Nekem is felkeltette érdeklődésem a C#, már régebben is gondoltam rá, hogy valami ütősebb programozási nyelv megtanulására szánom magam, de eddig úgyanazt tapasztaltam, mint Mezofi, én is ugyebár PHP-val és SQL-lal foglalkozok (meg hát természetesen a hozzá kapcsolódó CSS-sel, esetleg egy kis javascript

). És az a nagy problémám, hogy mivel sajnos

CD-s előfizető vagyok így nem olyan egyszerű a dolog, mint a DVD-seknek. Megnéztem azt a bizonyos oldalt (MSDN), hogy letöltöm de csak a webdevelopers, J# és Visual Basic.NET csomagokat találtam meg, nem tudna valaki egy konkrét letöltési címet mondani??? (win xp) Előre is Kösz
Kovács Dávid ( Davs )
2005. július 12. 15:21
Elolvastam a cikket, kipróbáltam...Nagyon jó!

Csak már megbántam, mert most úgy vagyok vele, hogy mééég, mééég, mééég

Ez egyébként nagyon jó ötletnek tartom, hogy programozást tanítotok a lapban, remélem ez nem marad abba! Jó sokáig vigyétek a C#-t, és sok sikert!
(A C# után meg jöhetne a python

)
Levi
2005. július 12. 16:41
Szia Shaark!
Ezen linken le tudod tölteni a C# Express-t is:
http://lab.msdn.microsoft.com/express/vcsharp/default.aspxÜdv:
Levi
apacs
2005. július 12. 17:59
Hello!
Nálam a New Projectnél nincsen Windows Application. Ilyenkor mi a teendő?
Kovács Dávid ( Davs )
2005. július 13. 15:39
Szerintem vagy félrenézted, vagy valami, mert alapból az van bejelölve, ja , és mindenki ugyanazt használja...Egyébként kaphatnánk egy képet?
apacs
2005. július 13. 16:41
Levi
2005. július 16. 12:19
A telepítésnél mindent alapértelmezetten hagytál?
apacs
2005. július 18. 19:29
Igen.
Spányik Balázs
2005. július 18. 21:01
Hát ez érdekes. Úgy kéne kinéznie, ahogy az újságban van, nagyjából 2× ennyi ikonnal. Gondolom .NET 2.0 meg ilyesmi is fent van, ugye? Nem maradt ki semmi. Akkor ettől béta.
waxer
2005. augusztus 5. 11:23
HELLO !!!
De ha letöltöm a hozzászólással feljeb lévő címről akkor kihoz vmit és nem lehet tovább telepíteni !!!!!!!
>> KÉP <<Légyszi segítsetek !!!
UI: ugyanez van juniusi DVD mellékleten is ???
Spányik Balázs
2005. augusztus 5. 11:27
Nincs feltelepítve az SP2 (második szervizcsomag) a Windowsodra. Ezek szerint ez alapkövetelmény a Visual C# futásához. Valószínűleg ugyanígy megállna, ha a DVD-ről telepítenéd.
Mezofi
2005. augusztus 5. 11:34
DVD-ről telepítettem, de addig nekem sem telepítette fel amig a 2-es szervizpack-ot nem raktam fel!
waxer
2005. augusztus 5. 11:36
AZ a Windows egyik fajtája ??
apacs
2005. augusztus 5. 19:23
Nem, ez az xp-hez járó csomag, amiben benne vannak a fontos kiegészítések, javítások.
Mezofi
2005. augusztus 5. 19:38
Innen letöltheted az XP Service Pack2-t (magyar felülethez).
Download
(Nem kell olyan messze menni érte. -SB)
waxer
2005. augusztus 6. 12:49
OKÉ KÖSZI SZÉPEN !!
Telepítettem de amikor a WINDOWS VISUAL C# -t akartam telepíteni egy ideig megy az installálás de utána ez van
>> KÉP <<
MI VAN ILYENKOR
ELÖRE IS KÖSZ
Jocomaster
2005. augusztus 6. 19:46
Hello!
A fenti képből csupán annyi derül ki, hogy a telepítő problémába ütközött és jelentést akar küldeni a microsoftnak és a te engedélyedet kéri.
Még véletlenül se említi hogy mi az a hiba.
Talán abból ki lehetne következtetni a hibát hogy melyik komponenst telepítette a hiba bekövetkezése előtt.
Mezofi
2005. augusztus 6. 20:25
Gondolom, azért ki kellene próbálni hibajelentés küldése nélkül (Don't send).
Nagy gond nem lehet belőle.
Ha nem működik, legfeljebb törlöd a progit.
Jocomaster
2005. augusztus 6. 20:34
Én is erre gondoltam a hibajelentés küldésével kapcsolatban.
De ha elküldi,ha nem a telepítés akkor is félbeszakad és az összes művelet visszavonódik és valószínüleg következő alkalommal sem fog rátelepedni a gépre.
waxer
2005. augusztus 7. 14:26
Hello !!
Eddig eljutottam de nem írja ki éppan milyen komponenst telepít mert csak 0% -nál jár !!
És ha a DON'T SEND -re kattintok akkor nem fojtatja a telpítést
>> KÉP <<
arpsoft
2005. augusztus 7. 14:38
Próbáld meg telepíteni a .Net Framework 2.0 bétáját a Microsoft oldaláról.
xy_
2005. augusztus 7. 18:51
@waxer na hogy sikerült?
Persze,hogy kell a keretrendszer is mert azt is használja!
Nem akarlak elkeseríteni de nagyon hiányos a géped.
Biztos most raktad újra a xp-t.
Viszont a telepités sokáig tart az biztos!
waxer
2005. augusztus 7. 19:02
IDÉZET
.Net Framework 2.0 bétáját a Microsoft oldaláról.
Pontos címet tudtok adni?
xy_
2005. augusztus 7. 19:26
gzs
2005. augusztus 9. 8:43
Sziasztok
hogy lehet a példákból futtatható exe-t csinalni hogy más gépen is működjön?
Mezofi
2005. augusztus 9. 9:13
@gzs
Úgy, hogy megveszed az egész alkalmazást, mert ez csak egy DEMO.
Így olvastam én is itt a fórumon valahol.
xy_
2005. augusztus 9. 21:46
IDÉZET(gzs @ 2005. augusztus 09., 9:43 - kedd)
Hogy lehet a példákból futtatható exe-t csinalni hogy más gépen is működjön?
Na én is pont ezt akartam kérdezni!
Ami a dvd mellékleten van az demo? Vagy?
Ha valakit szépen megkérek átalakitja nekem exe vé akinek esetleg megvan a full verzió?
Kérdés a gurukhoz!
Nekem van egy 5 cd-s Visual Studio .NET Prof (campus által). Mit tudok vele kezdeni? Gondolom köze nincs a kettőnek az egészhez?
Majd nem ártana ha Visual Studio is bekerülne az ujságba a mesterfogások közé!
Én támogatom az ötletet!
És a többiek?
Mezofi
2005. augusztus 10. 6:51
Ebbe is olvassatok bele.
Klikk ide!
Jaky
2005. augusztus 10. 9:29
Tiszteletem!
A cikk nagyon jó.
A C#-ról könnyű átállni a későbbiekbe C++ra?
Szeretném megkérdezni, hogyan lehet az ENTER gombra eseménykezelést írni?
BaseBoy
2005. augusztus 10. 11:57
Szia!
Az eventek között keresd meg KeyDown-t, majd hozd létre az eseményt. Ha megfigyeled, akkor az egyik paraméter az 'e' (KeyEventArgs). Ezután egy egyszerű feltételt beírva vizsgálható:
KÓD
if (e.KeyCode == Keys.Enter)
{
}
Üdv.: BB
Jaky
2005. augusztus 10. 12:36
Köszönöm szépen a segítséget. Sikerült.
Szerintem a későbbiekben is lesz hasonló kérdésem
BaseBoy
2005. augusztus 10. 12:38
Nagyon szívesen. Megpróbálok én is segíteni.
BB
xy_
2005. augusztus 10. 18:07
IDÉZET(BaseBoy @ 2005. augusztus 10., 12:57 - szerda)
KÓD
{
}
Ezt mire érted? Hogy amikor beirod a cimet és enterrel induljon ?
Más: Mondjátok el, ha kész a progi, akkor hogyan lesz exe? Milyen müveleti sorrendje?
(tételezzük fel,hogy regelt a progi).
arpsoft
2005. augusztus 10. 18:25
Ha nem Express változatod van (ha Express, akkor nem lesz belőle Exe), akkor lesz egy olyan menüpontod, hogy "build akarmi.exe".
Jaky
2005. augusztus 10. 20:26
Ahoz hogy enterrel el tudd küldeni a cimet a { } közé bekell még illeszteni 1 kódot.
KÓD
{
webBrowser1.Navigate(comboBox1.Text);
}
Én így oldottam meg, és működik is.
Jaky
2005. augusztus 10. 21:02
Viszont szeretném megkérdezni hogyan oldható meg az a böngészőbe hogy az oldalcímeket a merevlemezre mentse, és újabb indításkor se felejtse el.
Valamint, hogyan lehet változókat deklarálni és hivatkozni rájuk? Konkrét példa az hogy szeretném 1 változóba eltárolni az aktuális oldal címét, urljét és majd 1 vissza gombbal újra oda navigálni a böngészőt.
xy_
2005. augusztus 10. 21:05
Baseboy által említett kód nem sikerült nekem!
Amit Jaky írt az nekem simán ment!
Jaky
2005. augusztus 10. 21:08
Mert Ő csak arra adott válszt amit kérdeztem, hogy miként lehet eseménykezelést adni az Enter gombra.
xy_
2005. augusztus 10. 21:36
IDÉZET(arpsoft @ 2005. augusztus 10., 19:25 - szerda)
Ha nem Express változatod van (ha Express, akkor nem lesz belőle Exe), akkor lesz egy olyan menüpontod, hogy "build akarmi.exe".
Ha nem tévedek, létrehoz egy exe állományt a háttérben: a project/projektnév/bin/release mappában található.
Én ott találtam meg.

Most teszteltem, hát sajnos nem futtatható másik gépen.
BaseBoy
2005. augusztus 11. 8:39
IDÉZET(xy_ @ 2005. augusztus 10., 22:05 - szerda)
Baseboy által említett kód nem sikerült nekem!
Szia! Hogy néz ki a kódod pontosan? Amit én írtam, annak jónak kell lennie. A függvénybe kell beírnod, mármint a KeyDown event függvényébe.
BaseBoy
2005. augusztus 11. 9:18
IDÉZET(xy_ @ 2005. augusztus 10., 22:36 - szerda)
Most teszteltem, hát sajnos nem futtatható másik gépen.
A másik gépen van feltelepítve .NET Framework v2.0?
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.