Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Tökéletesen zajmentes táplálás
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Hűtés, házak, tápok, modding
Csikós Gábor
Sziasztok!

Egy annyira kézenfekvő, vagy legalább is annak tűnő lehetőség jutott eszembe, hogy gondoltam megosztom másokkal is, esetleg meghallgatnám a véleményeket. Csak mellékesen jegyzem meg, fél éve vásárolt P4-es gépemben 4 darab ventillátor gondoskodott az én és családom nyugalmának minél hatásosabb zavarásáról smile.gif Ma már csak kettő van, az alaplapra és a videokártyára is "sima" hűtőkocka került. A nagyobb "falat" a proci és a táp, pontosabban, ha az elméletem jó, talán csak az előbbin lévő pörgettyű marad a "dobozban", remélhetőleg az sem túl sokáig roll.gif
A lényeg (roppant egyszerű) arra gondoltam, kiveszem a tápegységet a gépből. Mivel a "dolgozó sarok" közvetlen az erkély oldalán van, a fal átfúrását és természetesen egy cső (esztétikus) beépítését követően ki tudnám "dobni" az erkélyre, ott azután kedvére zöröghetne. A kérdésem a következő, elviselik-e a tápfeszültségek és egyéb jelek a szükséges kb. 2m-es vezeték hosszabbítást. A feszültségekkel gondolom nem lesz probléma, ekkora távon nem esik számottevően, inkább a kapcsoló és egyéb vezérlőjelek szintjeiről nem tudom, elegendőek maradnak-e.
A segítséget előre is köszönöm.
cereal180
Egy jobb minőségű biztos, hogy elviseli.
Tar
Nemrossz elgondolás,de ne hagyd figyelmen kívül a külső hőmérséklet változásokat sem! Mert nembiztos, hogy jóttesz a tápbanlévő kütyüknek a +40.-ill -20 fok.
arpsoft
A tápzsinórokat nyugodtan nyújthatod.
Adani
Tényleg nemrossz ötlet, de azért nem árt, ha esővédett helyet találsz neki az erkélyen, és lehet, hogy télen jobb benttartani, mert párakicsapódás miatt tönkremehet.
eremit
Ráfészkel egy kerti rozsdafarkú pár! IPB kép

Vissza a természetbe!

Egyébként nagy ötlet! thumbsup.gif
kori
Csak ismételni tudom Adani megállapítását a páralecsapódással kapcsolatban. A legnagyobb veszélyt a párás hideg idő jelenti,meg persze a becsapódó csapadék. smile.gif roll.gif
Csikós Gábor
Először is köszönöm a hozzászólásokat, a bennük rejlő bíztatásokat, és persze, hogy nem lettem egyből le.... smile.gif

Ami a konkrét megvalósítást illeti, én is gondoltam az esőre, sőt a kőről felfröccsenő víz veszélyére is. Egy bizonyos magasságban kellene elhelyezni a falra rögzítve, majd ellátni egy jól szellőző esővédő palásttal.
A tél... nos igen, sajnos nem látható előre, pontosan milyen módon befolyásolja a táp működését. Egy biztos, a hűtést bíztosan előnyösen ani_wink.gif ami a párát illeti, valóban a leg kritikusabb pontja az ötletnek, de ha nincs légmenetesen lezárva, ami a levegőztetés miatt eleve kizárt, nem alakul ki nagy hőmérséklet különbség, főleg nem olyan gyorsan, mint ha mondjuk valamit beviszünk a hidegből a fűtött szobába. Vagy rosszul gondolom ? Minden esetre ha kikerül, több mint valószínű télre is ott marad, mivel sajnos a konvektor is nagyon közel van a géphez, ezért ott a klíma télen is nagyon "kellemes", és akkor még nem beszéltem a lustaságról ani_wink.gif Természetesen folyamatos figyelmet kell majd fordítani az állapotára. Nálunk egyébként sok elektronikai egység (pl. PCM) van kihelyezve oszlopokra, stb. és a dobozok lényege, hogy alulról nyitott, így jár a levegő, nem dunsztolódik be.
arpsoft
Ha folyamatosan járatod a tápot, akkor nem lesz gond talán a párával.
A nagy probléma akkor lesz, amikor télen vagy ősszel kikapcsolod, aztán meg egy idő után be. Amikor lekapcsolod, akkor fog rajta kicsapódni a pára, és amikor bekapcsolod, lesz meglepi.
Csikós Gábor
Akkor ez ellen mi lehet az (esetleges) megoldás ? Megmondom őszintén, először az jutott eszembe, csak a melegedő tranyókat emelem ki a tápból és viszem messzebb, de nem voltam és ebben most sem vagyok biztos, hogy itt sem okozna gondot a hosszabb vezetékezés. Elviekben egy külső elhelyezés esetén jóval nagyobb bordára tehetném, elhagyható lehetne a ventillátor, ezen esetben ha szükséges, a forrasztott lábakat leszigetelhetném víz és pára mentesen, és nem okozna gondot a lecsapódás. Gondolom én...
Gereby
Arra ügyelj hogy a meghosszabbításokat vastag réz vezetékekkel végezd! Mert ha vékony akkor nagy az ellenállés és akkor ugy baj van.

Ha jól tudom lehet kapni teéjesen leszigetelt szerelő dobozt. Abba be lehetne tenni ha egy nagyob térfogatút találsz ahol meg kijönnek a vezetékek oda meg nyomsz egy "kevés" fugazilt. Száraz környezetbe belerakod szerintem nem lesz baj.
Egyébként a lepárásodás akkor van ha egy hideg tárgy meleglevegővel találkozik.

Egyébként tetszik az ötlet ani_wink.gif
Csikós Gábor
"lepárásodás akkor van ha egy hideg tárgy meleglevegővel találkozik"

Télen ez a helyzet gyakorlatilag nem áll(hat) elő, már mint a fentebb vázolt esetet nézve...
Gereby
A zúzmara viszont igen. (az is páralecsapódás csak megfagy és az hőmérséklet független) De ha beleraknád egy olyan dobozba ami nagyon jól zár és elég nagy légtér van benne akkor nem lehet baj. (ha csak nem nyáron szétforr)
Adani
Én nem mernék belenyúlni a tápba, főleg nem úgy, hogy trafókat ki, majd messzebb vinni. A gép többi részével ellentétben a tápban 220V van, ami elég rendesen meg tudja csapni az embert (én már csak tudom, már csapott meg zárlatos táp nem kellemes dolog)
ProFiler
Több szűrővel szerintem mindent ki lehet zárni.

Ciao.
Csikós Gábor
A teljesen zárt doboz (szerintem) nem jó, mert akkor nem lesz szellőzés, még télen illetve hideg időben is túlmelegedne a táp. Viszont ez a zúzmara... blink.gif Erre nem tudok mit mondani. Ezek szerint nem maradt más, a stabilizátor(oka)t kellene kivenni, amelyek hűtőbordán vannak és igénylik a ventillátoros hűtést, majd egy jóval nagyobb méretű bordára téve, és a csatlakozókat a víz és párától tökéletesen elszigetelve kellene kihelyezni. Ehhez szűrés is kell, több mint valószínű, a stabilizátor és a panel megnövekedett távolsága miatt. Tekercs és kondi ?
Ami a 220-at illeti ahhoz megvan a bátorságom ani_wink.gif Volt idő, amikor még én sem tudtam, hogy egy sima vezeték és áram alatt lévő társa mely jellemzőjében tér el egymástól. Ma már tudom: a tapintásában ani_wink.gif Gyerkőc koromban én is megfogtam egyszer-kétszer, persze csak véletlenül. Ma, ha feltétlenül nem muszály, nem szokom legyomni az automatát smile.gif a szigetelt csavarhúzó és fogó csodákra képes, gondolom én, amíg egyszer majd le nem ugrom mondjuk egy létráról smile.gif A viccet félre téve természetesen a kivezetett alkatrészek csatlakoztatásához megfelelő vastagságú és szigetelésű vezeték kell, és gondoskodni kell arról, hogy a 220 csak megfelelő érintésvédelem mellett hagyhassa el a tápot illetve a számítógépet, már ha erre feltétlen szükség van. még nem bontottam szét a tápot, illetve amikor (másik gépben) erre szükség volt, nem kellett mérnem, ezért nem tudom van-e fázis a bordán lévő alkatrészeken. Majd holnap szétbontok egyet, sőt ha lesz időm, megpróbálom kiforrasztani és egy hoszabb vezeték segítségével bekötni a panelbe, majd megmérni a feszültségeket, illetve az esetleges eltéréseket. Ha van eredményem le fogom írni, már persze csak ha valakit esetleg érdekel a dolog.
kornél
Nekem Chieftec HPC360-202 360W-os tápom van dupla 8cm ventis, a prochűtés XP-90 12cm-es Papst 4412 F2/GLL (18dBA-70CFM) venti rábarkácsolva, ezek a legkisebb hangforrások a gépben (eddig legalább is -kop kop kop). Szinte hangtalanok. Tehát szerintem egy jól megválasztott táp és 12cm-es prociventis hűtés (1200-1500RPM-ig) halk szélzajon kívül nem okoznak zavaró hanghatást. Ahol léghűtés van ott soha nem lesz tőkéletes csend.
Maverick
IDÉZET(kornél @ 2005. Jun 28., Tue 0:13)
Ahol léghűtés van ott soha nem lesz tőkéletes csend.

Itt a pont. ani_wink.gif
Elvileg kivitelezhető a módszer, de hogy én nem vacakolnék ilyesmivel, az is biztos!.. twisted.gif
ProFiler
Arról nem is beszélve, hogy szél esetén a csőben nagyobb lehet a zúgás, mintha nem is csinálsz semmit. roll.gif

Ciao.
Csikós Gábor
IDÉZET
Ahol léghűtés van ott soha nem lesz tőkéletes csend.

Igen tudom, pontosan ezért gondoltam arra, hogy a (feltétlenül) aktív hűtést igénylő alkatrészeket száműzném a gépből illetve a szobából is.

IDÉZET
szél esetén a csőben nagyobb lehet a zúgás

Természetesen, már csak a bogarak és egyéb járókelők miatt is gondoltam rá, hogy a csővégeket le kell zárni.

Az előbb már gyorsan szét is kaptam egy elfekvő PII-es gépben lévő tápot:
IPB kép
Így érthető miért kell a ventillátor, gyakorlatilag nincs is benne hűtőborda. Most már biztos, hogy kiveszem a négy stabilizátort, és egy jókora bordára, pontosabban kettőre felszerelem. Lehet, a szobából sem kell kivinnem.

Még egyszer is köszönöm a taáncsokat, és a (noha egyre alább hagyó) bíztatást cool.gif
Gereby
Chieftec 410W 12cm-es ventivel.
Semmi hangja..
Kovács Gyula (MiniDisc)
Majd lesz! biggrin.gif Ha megéri a 6. évet, lesz neki ... ani_wink.gif
Csikós Gábor
Na igen, néhány év után "megszólalnak" a ventillátorok. Bár erre is találtunk már megoldást a cégnél: egy ceruza a ventibe és tökéletes csend smile.gif
Egyébként mennyi a fent említett tápegység? Sajnos nincs sok pénzem, illetve erre nem is szeretnék nagyon sokat költeni (boltban mondták van venti nélküli 40eFt-ért) csak kiváncsiságból megkérdezném.
Gereby
Mustárban 11-körül kering.
Egyébként ez a ceruza dugdosás nemhiszem hogy annyira jó játék mert leég a venti!
Csikós Gábor
Köszönöm az infot. Természetesen nem maradt bent sokáig a cerka, csak egy kis poénkodást volt a kolléganők felé smile.gif lássák mi férfiak mi mindenre vagyunk képesek ani_wink.gif
ProFiler
Főleg sok hülyeségre... cool.gif

Ciao.
Adani
De vajon mit szólnak majd akkor, amikor a bedugott cerka miatt, egyszer majd hatalmasat durranva és fekete füstöt és amperszagot árasztva adja ki a lelkét a táp. biggrin.gif
Csikós Gábor
Ilyesmi szerencsére egyszer sem történt, különben is, egyszer Hofi is azt mondta: "Mit izgúsz nem a tiéd..." smile.gif
kornél
Most, hogy nincs ez az eszement kánikula, gondoltam lefuttatom a Prime95-t (large állás) duplán, hadd lássam mit tud az XP-90. 3,5 fok minusz, a korábbihoz képest (57-58 fok). Teszt közben kinyitottam a szobaablakot, a gép az íróasztalon pont a húzatban volt. Még minusz 1,5 fokot ment lejjebb a hőfok. Lehet, hogy ez a megoldás. Nem a gép alakatrészeit kell kivinni, hanem, ha már ekkora fúrást-faragást tervezel a kinti levegőt kell megjáratni a gépben. Pl. egy 12cm csőből jönne a gépbe a kinti levegő. és egy másik 12-esen menne ki. Esetleg két tizenkettes venti dolgozna a csöveben, aminek nemigen van hangjuk. Így elérhető lenne, hogy a gépben lévő egyéb ventik fordulatát lejjebb lehetne vinni és a hang is csökkenne.
Adani
Nem túl jó ötlet szerintem, főleg nyáron nem. Most pl: kint simán van vagy 35 fok, bent az elsötétített szobában nincs annyi. Télen viszont lehet jó, de nemtudom a -20 fokos levegőnek pl: mennyire örülne.
cereal180
Kicsapódna a hideg levegő víztartalma és vége lenne mindennek.
ProFiler
Inkább tegyél a gép mellé egy asztali ventillátort. Ez veszélyes megoldás.

Ciao.
Gereby
IDÉZET
Kicsapódna a hideg levegő víztartalma és vége lenne mindennek.

Gondolkodjál már! A hideg vízpára hogy csapódna le a meleg alkatrészeken?
Egyébként szerintem használd a szobaventis megoldást most nyáron nállam is így van!
ProFiler
Ha vízről és alkatrészről van szó - az már régen rossz.

Ciao.
Gereby
A levegő relatív páratartalmára gondoltam ProFiler! (ez a szobában is meg mindenütt meg van!!!!)
ProFiler
Tudom, csak kiegészítettem.

Ciao.
Molt@m
Az én winyómat nem lehet hallani, se semmi mást szép csendes (LENNE) a gépem ha a 300 w-os tápom légzaja nem lenne 40 db hangos!
ProFiler
Cseréld le a ventillátorát egy halkabbra! bulb.gif

Ciao.
Bencce
Nekem a 3ghzes P4es úgy búg mint a szemét... Sokszor elkezd az egész ház rezonálni, már kezdek néha belehülyülni! Ráadásul valami vana vinyóval mert az meg sípol töltés közben mint a disznó! Hihetetlen mi van.... Lecseréltem a házat de semmi sad.gif. P4esre passzív hűtés meg akkora, hogy bele sem fér a házba....
Bruhuhu no.gif
Utonium
Ha tényleg a processzor búg, akkor sürgősen vidd vissza, mert nagyon súlyos baja van! Ha esetleg a rajta lévő ventilátorra gondoltál, akkor azt cseréld le egy ilyenre: Zalman CNPS7000B-Cu

Nekem is ez hűti a 3 -> 3.5 GHz-es Prescottomat és alapjáraton képes a megfelelő hőmérsékleten tartani. Hangja pedig szinte nincs is.
Bencce
És mennyit kérnek el érte?
Utonium
Úgy 10-11 eFt-ot.
Athos
Ausztriában valamivel olcsóbb. Ha jól emlékszem olyan 8000 - 9000 Ft.
Csaba86
Sziasztok!

Haverom tápjában már régóta megállt a venti és csak akkor forog ha kedve van. Persze mondtam neki, hogy ez nem lesz jó sokáig, de nem foglalkozik vele. A táp persze jó meleg 10 mp-nél tovább nem lehet hozzányúlni. A táp egy régi P2-es. 230W-os. És valami Vargáné és társa márkájú, amiről nem sok jót hallottam. De a lényeg, hogy már kb. fél éve bírja. Kíváncsi leszek meddig fogja
Gereby
Csak aztán nehogy rakéta üzemmódra váltson, mert Vargáné begyújtja a kazánt laughing.gif
ProFiler
Ezt nevezem aztán zajmentes táplálásnak! biggrin.gif

Ez egyébként olyan, mint kötél nélkül bungee-jumpingolni. laughing.gif

Ciao.
ontheedge
sziasztok!

mit lehet tenni az elég kellemetlen zúgás ellen ami a gépemből távozik betöltve az egész házat? biggrin.gif
nem hiszem el h ilyen hangosan kellene működnie a dolognak. gondolom a táp adja ki ezt a hangot, de már fület sértően...próbáltam kitisztítani, babusgatni, dehát sajna nem macska h dorombolna nekem...inkább sikongat...nem lehet állítani vmit h ne ekkora elánnal dolgozzék?
Gereby
1. Légyszi normálisabban írj!
2. Ennek a kérdésnek nem éppen itt a helye.

Egyébként ha az olajozás nem megy, akkor venti csere! ani_wink.gif
izriot
Nekem még úgy két éve voltak ilyen irányú terveim, de én máshogy közelítettem meg a problémát. Tökéletesen zajmentes gépet építeni nem lehet [jó, tudok zalman heatpipe házáról] vagyishogy pontosan fogalmazzak, kompromisszumokkal jár, még az abszorbciós hűtéssel se lehet teljesen zajmentes házat építeni, ott a kompi hangja, vízhűtésnél ott a pumpa hangja, teljesen passzív háznál meg nem megfelelő a hűtés, esetleg még nemhogy nem lehet tuningolni, hanem még vissza is kell venni a teljesítményből.
Tehát arra gondoltam a legjobb megoldás az lenne, ha gépet egy másik szobában helyezném el és a kábeleket meghosszabbítva egy másikban használnám a perifériákat. Ez viszont elég nagy hülyeség, mert rengeteg pénzbe kerülnének a kábelek, jelveszteség is lenne, meg amugyis elég barkácsmegoldás. Aztán megtaláltam a tökéletes megoldást, csaképp megint a költségek jöttek a képbe, így én letettem a dologról.
A megoldás lényege a KVM switchekben rejlik. Nos ez egy '1 PCs' KVM swich, 2 egységből áll. Az egyik az input, a másik az output egység. Az output dobozba beledugod a géped perifériakábeleit, klaviatura, video, egér, audio, estleg 5.1-es is. A doboz másik végén van egy kimeneti csati, egy RJ45. A másik doboz, az input ugyanígy néz ki, abba belefut a CAT5 kábel és visszalakít mindent, majd azokat a csatikat bedugod a gépbe.
Szóval a gépet akárhova helyezheted 100 méteres körzetben, onnantó megy repeater beépítésével határ a csillagos és : ) Ez egész jó megoldás, ha mondjuk a pincébe vagy a sufniba kirakod a géped és te meg a szobában használod a perifériákat hozzá : ) Hátulutője, hogy ha cd-t vagy dvd-t akarsz berakni akkor macerás XD
Amugy a http://blackbox.com oldalán nézegettem anno ilyenekt, olyan 200k körül mozogtak. azt hiszem valami PCRoline is forgalmazott ilyenekt, csak egy kicsivel olcsóbban, olyan 50-60k körül, valami swájci cég, itthon nem lehet kapni.
Ha érdekel a téma keress rá neten.
Agent Smith
Ha esetleg a tápot kültérre eresztenéd, akkor azt ajánlom cseréld le neki a burkolatát egy otthoni barkács darabra. A burkolat legyen elég nagy, hogy elférjen benne minden én spec raknék bele 2 ventit. Egyiket az elejére egyiket a hátuljára, úgy, hogy a levegő áramlásának iránya merőleges legyen a hűtőbordákkal. Emellé még a párásodás elkerülése végett tennék bele egy jó nagy csomag silicagel-t ami köztudott, hogy elnyeli a nedvességet. a silicageles zacsinak külön csinálnék egy ki kinyitható ajtót amin lehetne cserélni mivel a nedvességelnyelő képessége nem véges. De a deresedés esélye még mindíg fenn áll. Halvány lila gőzöm nincs, hogy a silicagel megoldja-e ezt a problémát. További probléma még az is, hogy nemtudom milyen időközönként kéne cserélni (igaz ez a zacsi méretétől függ szerintem) és az árát sem tudom. Május Június körül viszont kilószámra tudtam volna szerezni munkahely 20-50 dekás kiszerelésekben, szal a lényeg az, hogy létezik nagy kiszerelés, csak az ár meg a beszerzés ami gázos. Végülis szerintem ez a legjobb megoldás, ha kültérre rakod a tápot.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.