Én amit megnéztem az az volt, hogy nem-e túl piszkos a CMOS (fehérig túlexponált - akár a fehér fal+vaku módszerrel - , F/20-as rekesszel készült, fókusz nélküli képen látszanak kis fekete pöttyök. Ez a módszer hozza ki legjobban őket.). Ha nagyon sok van, akkor érdemes egyből kérni, hogy tisztítsák már le. Ha csak egy-kettő méretes meg pár pici van, akkor azok normális fotókon úgyse fognak látszani, és nagy részük egy 700 forintos gyógyszertári fülfecskendővel ("körtepumpával") házilag is lejön. (Az összeset meg még laboratóriumban se tudják leszedni róla, mindig lesz rajta egy kis piszok, szóval ezen is csak akkor kell aggódni, amikor már hemzsegnek a pöttyök).
Meg az objektívet érdemes inkább ellenőrizni, nincs-e rajta sérülés, nem-e karcos a két szélső lencséje, jól működik-e együtt a géppel autofókuszban (nem fókuszál-e a téma elé vagy mögé), nem akad-e a zoom- és élességállító gyűrű...
Szóval hogy tudod-e használni.
De az első vásárlás tapasztalatából mondom, azért van a 3 napos feltétel nélküli garancia, mert úgysem fogsz mindent kipróbálni ott helyben, és az esetleges hibákat otthon fogod megtalálni.
Ezeket a dolgokat akkor lehet érdemes helyben megnézni, ha netről rendeled, mert akkor két nap múlva visszaküldeni a cuccot marha nagy macera. Ha viszont boltban veszed, akkor vissza tudsz menni később, és simán elintézheted a dolgot.
Kártyából én sima Kingstont használok (5Mbit/s írás), nagyobb sebességűt meg Sandisk-ból érdemes nézni, abból vannak elérhető árúak. De ez úgyis leginkább csak a sorozatfelvételnél érződik (ha egyáltalán érződik, egy bizonyos határ felett már ott sem).