Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: HTML kérdésem van
PC WORLD Segélyvonal > WEBSAROK > Webszerkesztés, programozás > HTML
Oldalak: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38
tzoli
Játékszabályok:

Amint egy problémára van megoldás kiszedjük a beszélgetést ebből a topicból, hogy ne duzzadjon túl nagyra és kereshetetlenre, átláthataltlanra.

Egy hozzászólás lehetőleg egy kérdést tartalmazzon, vagy egy témához kapcsolódjon.

Helytelen:

IDÉZET
A megoldás a problémádra ez: ....
Ja és nekem is van egy kérdésem: ...

vagy

IDÉZET
Két kérdésem van: ...

vagy

IDÉZET
Az a kérdésem, hogy ... . Ja és még azt meg tudná valaki mondani, hogy ... ?
Kovács Gyula (MiniDisc)
Valaki el tudná nekem mesélni az shtml lényegét? A neten jóformán semmit sem találtam róla ...
Kovács Dávid ( Davs )
Hy!
Nem tudtam hova írni, mert még azt se tudom, hogy mit akarok..
Szóval:
Van a weboldalam. Jobb oldalt vannak a Hírek. Nos, én azt akarnám, hogy ha az a sáv "betelne" (tenát a mellette lévőt is megnövesztené), akkor jelenjen meg egy scrollbar, és ne nőjjön a mérete, hanem lehessen scrollozni. Az egész úgy van, (mert minden oldalba bele kellett ugyanazt tenni), hogy egy HTML oldalt includeolok php-ban.
Kovács Gyula (MiniDisc)
Lsd. itt. Vagy pedig iframe-t alkalmazol.
Kovács Dávid ( Davs )
Akkor legyen pl. CSS. Beillesztettem a kódot, és szetzúzta az oldalt. Mi kell nekem a kódból? Melyik részlet? De lehetőleg a helyén maradjon.

Ja, és hogy kell iframe-vel?
Mezofi
<IFRAME SRC="program.php" WIDTH=175 HEIGHT=500 frameborder="0"></IFRAME> roll.gif
Kovács Dávid ( Davs )
Köszi biggrin.gif
Nemjó! A program.php tartalmaz php kódot is, amit az iframe csak "kiírja", tehát a kód nem értelmeződik blink.gif
manguszta
Hogy lehetne megoldani, hogy egy képre kattintva a kép előtti szövegmezőbe beírt szöveget végigkeresse az adott oldalon a Google mint pl. a mozilla.org-nál:
http://www.google.com/custom?cof=LW%3A174%...a.org&q=firefox

A kép persze egy "keresés" szót tartalmazó kép.
Kovács Dávid ( Davs )
PHP ani_wink.gif Szerintem.
Nem azt akarod, hogy egy kép legyen a submit gomb? Mert akkor <a></a> közé teszed, és url szinten át kell adni a változókat. pl. a href="keres.php?szo=ezt_keresem"
Kovács Gyula (MiniDisc)
IDÉZET(manguszta @ 2005. szeptember 23., 19:25 - péntek)
Hogy lehetne megoldani, hogy egy képre kattintva a kép előtti szövegmezőbe beírt szöveget végigkeresse az adott oldalon a Google mint pl. a mozilla.org-nál:
http://www.google.com/custom?cof=LW%3A174%...a.org&q=firefox

A kép persze egy "keresés" szót tartalmazó kép.

Töltsd le ezt a fájlt: http://web.t-online.hu/minidisc102/googlesearch.zip

Ebben van egy txt fájl a kóddal. Az elöbb beraktam a kódot, de nagyon széttolta a fórumot, úgyhogy akkor inkább így.
Kovács Gyula (MiniDisc)
IDÉZET(Davs @ 2005. szeptember 23., 19:19 - péntek)
Akkor legyen pl. CSS. Beillesztettem a kódot, és szetzúzta az oldalt. Mi kell nekem a kódból? Melyik részlet? De lehetőleg a helyén maradjon.

A kódból annyi kell, hogy:

overflow: auto;
position: absolute;

Kell egy div, ami azt a kódrészt fogja közre, amiben a hírek rész van. A divnek add meg a fenti értékeket (meg persze állíts be szélességet, és hosszúságot is) és akkor jó lesz.
manguszta
@MD

Köszönöm!
Kovács Dávid ( Davs )
@MiniDisc
Köszi, megy biggrin.gif
Akkor megyek a banner-csere topicba ani_wink.gif (Előtte csinálok magamnak)
Kovács Dávid ( Davs )
Hy!
Jónak jó a kód, csak van egy kis hibája: az egérgörgetővel nem lehet scrollozni. Van erre valami megoldás?
google
Igen van. Az iframe. biggrin.gif
Komolyabban szólva: a css-"iframe"-nek ez a hátránya, mert mindennek van.
benkovics
De csak a Foxiban nem lehet görgetni! roll.gif laughing.gif laughing.gif laughing.gif
google
Akkor nem lehet. Mint ahogy scrollbart színezni sem lehet, mert az is csak egy-két böngészőben működik. ani_wink.gif
Bencce
Elég debilke kérdésem van smile.gif Milve Dreamweaver-es kattingatós vagyok a HTML-hez nem igazán értek. Nekem csak egy olyam kéne, hogyha van egy szövegem, amihez link is tartozik, azt hogy tudom megcsinálni, ha felette van az egér akkor más színe lesz?
Ja és melyik karakter amivel elszokták választani a menüket? Ilyen I-betű szerű, egy nagy egyenes vonal smile.gif
Köszi!
google
hmm.gif Az i-betű, amire Te gondolsz, talán az AltGr W-vel csalható elő. Én ezt szoktam használni.

A linkszín: nos, ehhez css kell. De nem vészes.
KÓD
<style type="text/css">
<!--
a { color: #000000; text-decoration: underline; }
a:hover { color: #990000; text-decoration: none; }
-->
</style>

Ezt a <head> és </head> közé kell beszúrni, érdemes a <title> tag elé. Ez az oldalon levő összes linkre érvényes lesz. Itt most az alap fekete szín és aláhúzott, a megváltozott (:hover) pedig vörös és aláhúzatlan. Ezt persze úgy variálhatod, ahogy jólesik.
Kovács Gyula (MiniDisc)
IDÉZET(Bencce @ 2005. október 03., 11:29 - hétfő)
Ja és melyik karakter amivel elszokták választani a menüket? Ilyen I-betű szerű, egy nagy egyenes vonal smile.gif
Köszi!

| <- Erre gondoltál? Alt GR + W gomb kombináció. (WinXP, magyar billentyűzet)

A link szinezését meg Google az előző oldalon megválaszolta! ani_wink.gif
Bencce
És ezt hova szúrjam be, ha táblázatos az oldalom, és csak az egyikben akarom, hogy ezekkel a beállításokkal működjön?
Egyébként nagyon szépen köszi!
És azt a hosszú vonalat mive lehet csinálni? smile.gif
Kovács Gyula (MiniDisc)
IDÉZET(Bencce @ 2005. október 03., 11:49 - hétfő)
És azt a hosszú vonalat mive lehet csinálni? smile.gif

blink.gif blink.gif Csak félve írom le ... Immár harmadszor (Google is írta már Neked) hogy AltGr gomb + W egyidejű lenyomásával ... roll.gif hmm.gif
google
Akkor azonosítót kell adni a táblázatnak!
KÓD
<table id="elso" ...

A CSS-ben pedig az alábbi módosítások kellenek:
KÓD
#elso a { ... }
#elso a:hover { ... }

(A ... helyére természetesen bármit úgy, ahogy az előbb leírtam.)

Hosszú vonal? Fogalmam sincs. tongue.gif
Bencce
Köszönöm a segítségeket! smile.gif biggrin.gif
benkovics
IDÉZET(Bencce @ 2005. október 03., 11:29 - hétfő)
Milve Dreamweaver-es kattingatós vagyok....

Ezt nem hiszem! Mond inkább azt, hogy ismerkedsz a programmal, mert ha DW-s kattintgatós lennél, akkor tisztában lehetnél a jobb oldalon felül található css tábla használatával.... hmm.gif Ha nem értessz a html-hez, akkor ne is kezdj a DW-vel, mert belebuksz! Inkább a Xara-val, vagy a Web Page Maker-rel próbálkozz!!!!! És tanuld meg a HTML-t! bulb.gif
Bencce
Miután megkérdeztem meg is találtam a DW-ben. smile.gif Szóval nyugaodtan elhiheted. Nem profi, csak ha sokáig nem használom elfelejtem sad.gif
De azt még gyorsan megkérdezem ha szabad, hogy, hogy állítsam be, hogy miután klikkeltem egy linkre, rolloverre megint aláhúzza. Mert utána már nem húzza alá sad.gif
Kovács Gyula (MiniDisc)
text-decoration: underline;
pannonboy
Légyszi segítsetek!
A weblapomat egy grafikus programmal készítettem. Az a baj, hogy csak 1024x768-as felbontásnál néz ki jól. Hogyan lehetne középre rendezni a bejelentkező és a főoldalt is, hogy minden felbontásnál jó legyen?
Kovács Gyula (MiniDisc)
Ha nem használsz css-t, akkor az egész lapodat tedd
KÓD
<div align="center"></div>
közé.
pannonboy
A CSS stílust jelent ugye? Nem használok. Megpróbálom ezt amit mondtál ha hazaérek. Köszönöm!

Egyébként most látom, hogy ez a fórum is olyan, hogy amekkorára nyújtom az ablakot, akkora a tartalom is, tehát alul nem jelenik meg görgetősáv. Ezt hogyan lehet kivitelezni?
arpsoft
A szélességeket százalékban adod meg és nem fix pixel értékként.
pannonboy
Tényleg! Most nézem a forrást. De itt 150 % is előfordul. Mi a norma? Mondjuk egy 1024x768-as felbontásnál hol van 100%? Egy ablak nem 100% x 100%?
arpsoft
Az aktuális ablak a 100%.
Kovács Gyula (MiniDisc)
Ha azt szeretném, hogy a weblapba írt kód ne értelmezőjön, hanem csak látszódjon az oldalon, mint egy áltlagos szöveg, akkor az hogyan kell csinálni?
google
Próbálkozz a <pre> </pre> tagekkel. Másik módszer, hogy pl. a > jelet úgy írd ki, hogy &gt; . ani_wink.gif
Kovács Gyula (MiniDisc)
Köszi! smile.gif

Közben rákerestem a <pre> tagre, és kiderült, hogy nem ez kell nekem. Ez pont hogy megjeleníti a kódot úgy, ahogy azt a html-nek értelmeznie kell. A kiiratás az <xmp></xmp> tagek közé tett info csinálja azt, ami nekem kell.

Íme az angol nyelvű info:

Note on <pre>

It is worth noting that while <xmp> is deprecated, the <pre> tag does not perform all of the functions of <xmp>:
<pre><b>Hello</b></pre> displays Hello
<xmp><b>Hello</b></xmp> displays <b>Hello</b>

A forrás: http://www.w3schools.com/tags/tag_pre.asp
google
Sosem volt tiszta, mire is jó az a <pre>, de hogy erre sem... annoyed.gif blink.gif
Kovács Gyula (MiniDisc)
Ha nem említed meg, sosem tudtam volna, merre induljak a keresésben! Egyébként nagyon jó kis tagek ezek! thumbsup.gif
google
Szóval Te sem tudod. twisted.gif tongue.gif
Kovács Gyula (MiniDisc)
Én nem tudtam, de mostmár tökéletesen tiszta a dolog! smile.gif Most, hogy segítettél ... ani_wink.gif
google
Akkor igazán elárulhatnád, mikor alkalmazzuk a <pre> taget? smile.gif (Komolyan nem tudom, hiába olvastam már róla eleget, még mindig nem tiszta!)
Kovács Gyula (MiniDisc)
Tegyük fel, hogy csinálsz egy lapot, ahol szövegileg ábrázolod a html kódokat. (Pl. oktatóoldal, vagy ilyesmi) Ha ide egy linket akarsz berakni, akkor rakod <pre> közé a kódot. Mert így az egész lapod lehet egyetlen xmp között ... pl.
google
És ha csak simán egy html-lapban van a <pre> és </pre> között valami, azon milyen változás megy végbe?
Kovács Gyula (MiniDisc)
IDÉZET(google @ 2005. október 06., 20:03 - csütörtök)
És ha csak simán egy html-lapban van a <pre> és </pre> között valami, azon milyen változás megy végbe?

Kb. annyi a hatása, mintha a css-be beírnád egy p definiciójához, hogy text-decoration:none; Nem oszt nem szoroz.
Machado
Táblázatkészítésnél, pl. órarendnél az üres cellák keretét, hogy lehet megjeleníteni? Tehát, hogy úgy nézzen ki, mintha szöveg lenne benne.
benkovics
KÓD
border="1px"

De elegánsabb css-ben megadni!
KÓD
td {border: 1px solid #000000;}

Ezt a head-be kell betenni, így:
KÓD
<style type="text/css">
<!--
td {border: 1px solid #000000;}
-->
</style>
Machado
Nem működik nekem a border="1px", csak akkor van a celláknak kerete, ha minimum egy karaktert írok beléjük blink.gif . css-ben meg nem lehet, html-ben kell az egész.
ocsi
A Dreamweawer -ben alapértelmezettként beír valamit a cellákba, ami nem jelenik meg, de benne van. Tehát van keret is:

&nbsp;

Próbáld ki ezt!
Machado
Ez működik, kösz thumbsup.gif
Machado
Még egy kérdésem lenne:
A linkek színét hogy lehet megváltoztatni? Mielőtt nem kattintok rá és miután rákattintok, tehát a linkek e 2 színét hogy lehet beállítani?

Nekem a <BODY LINK="#vmilyen szín"> nem igazán működik blush.gif
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.