Utonium
2005. június 23. 6:14
Letöltöttem, felraktam. A változatosság kedvéért ez a disztribúció sem tudja bekapcsolni a 9700PRO hardveres gyorsítását.

Mit mondjak? Szerintem iszonyat szégyen hogy egy több mint 2 éves videókártyát nem tud kezelni. Terminálból superuserként futtatom a driver telepítőjét dpkg-vel, de valami var/x11/mittudoménmi/akármi könyvtárban nem tud felülírni egy fájlt, erre hivatkozik.
A másik hogy a képernyő pedig el van csúszva vagy 5 cm-rel jobbra, azaz kilóg a monitorból. Pedig ugyanazt a felbontást és frissítést használom mint XP alatt. Ha pedig a monitor OSD menüjében korrigálok, akkor Windows alatt lesz elmászva a kép bal felé.
Ötletek? Tudom, nem sok itt a Linuxguru, de talán hátha valaki tud segíteni.
Darcy Tucker
2005. június 23. 6:49
Szia!
Nem akartam volna az Ubuntu Linuxnak még egy topicot nyitni. Csak annyi lenne a kérdésem, hogy nem tudod-e véletlenül, hogy mi a minimum rendszerkövetelménye a disztribúciónak, mert egy régi gépre tervezem felrakni, de a honlapjukon nem találtam semmi erre vonatkozó információt. Köszi!
Greene
2005. június 23. 7:13
@Uti: Linuxban a "root"-nak van mindenre jogosultsága. A superusernek nincs, főleg nem egy olyan könyvtárba mint a var. Próbáld meg root-ként írni azt a filet.
Terminálban ez úgy néz ki, hogy beírod: su root , és utána kéri a root jelszót.
A hardveres gyorsításnak még utánanézek, de múltkor mintha olyat olvastam volna, hogy csak 9200-as Radeonig működik

A grafikus felület elcsúszásának utánanézek, az valószínüleg az xserver beállítási problémájából adódik

Addig is a /etc/X11/xf86config-4 állományban találod meg a képernyő beállításait.
@Darcy Tucker: Minimális rendszerkövetelmény a Linuxoknál egy 386-os gép, és kb. 100-150 mega hely a merevlemezen. Ez persze változhat annak függvényében, hogy milyen szolgáltatásokat akarsz rajta futtatni (ezért nem írják a minimális követelményt). A Grafikus felülethez már erősebb gép kell, de ha jól tudom, akkor a KDE honlapján pl. leírják, hogy milyen gép kell a futásához.
Darcy Tucker
2005. június 23. 7:15
Köszi, Greene! Akkor ott utánanézek.
Utonium
2005. június 23. 8:53
@Greene
Rootként is ugyanaz a hibaüzenet.

De egyébként rosszul írtam: nem a /var, hanem a /usr/akármi mappában nem tud valamit felülírni.
A kép elcsúszásához pedig még annyit, hogy a bejelentkező képernyőn minden rendben van, csak gnome alatt lép fel a difi.
Atyafi
2005. szeptember 15. 20:00
Hogy lehet az Ubuntu Live CD-jéről az adsl-kapcsolatot beállítani?
Greene
2005. szeptember 15. 21:07
pppd call dsl-provider
Feltételezzük, hogy a PPP csomagokat tartalmazza a disztró.
Esetleg
pppoeconf
Atyafi
2005. szeptember 16. 19:10
Kösz.
A pppoeconfigot kiprobaltam. Mukodik.
Inditaskor viszont angol billentyuzetet valasztottam, ezert most ektelenul irok
kissipos
2005. szeptember 16. 20:39
Hali!
Nem oly rég tértem át erre a disztróra. Most egyelőre úgy gondolom, hogy ez a disztró a számomra legmegfelelőbb...
Hasznos információkat, és egyéb "okosságokat" találtam az "ubuntu kalauz"-ban:
http://hup.hu/wiki/index.php/Ubuntu_Kalauznekem egyetlen gondom van vele: a GDM vackol egy kicsit. A gép indításakor minden rendben van vele, de ha kilépek, majd a gdm-nél akarok valamit csinálni, akkor csak billentyűzettel tudok pl. másik ablakkezelőt beállítani, vagy kikapcsolni a gépet, egérrel nem lehet semmit se működésre bírni...
Ettől eltekintve nagyon remek disztrónak tartom. Elég gyors is, és még a hangkezelése is kiválló, pedig elég szutyok alaplapi hangkarim van...
Atyafi
2005. szeptember 16. 20:56
kissipos
2005. szeptember 17. 0:45
IDÉZET(Greene @ 2005. június 23., 8:13 - csütörtök)
@Uti: Linuxban a "root"-nak van mindenre jogosultsága. A superusernek nincs, főleg nem egy olyan könyvtárba mint a var. Próbáld meg root-ként írni azt a filet.
Terminálban ez úgy néz ki, hogy beírod: su root , és utána kéri a root jelszót.
A hardveres gyorsításnak még utánanézek, de múltkor mintha olyat olvastam volna, hogy csak 9200-as Radeonig működik

A grafikus felület elcsúszásának utánanézek, az valószínüleg az xserver beállítási problémájából adódik

Addig is a /etc/X11/xf86config-4 állományban találod meg a képernyő beállításait.
@Darcy Tucker: Minimális rendszerkövetelmény a Linuxoknál egy 386-os gép, és kb. 100-150 mega hely a merevlemezen. Ez persze változhat annak függvényében, hogy milyen szolgáltatásokat akarsz rajta futtatni (ezért nem írják a minimális követelményt). A Grafikus felülethez már erősebb gép kell, de ha jól tudom, akkor a KDE honlapján pl. leírják, hogy milyen gép kell a futásához.
Hali!
Az Ubuntu nem xfree-t, hanem Xorg-ot használ, tehát /etc/X11/xorg.conf
Utonium, ha nem rootként futtatod le az fglrxconfig-ot, akkor nem tudod felülírni az xorg.conf fájlt. Ja és azért ajánlatos az xorg.conf fájlt lementeni, biztos, ami biztos alapon...
Az Ubuntu egyébként nem a superuser-módot részesíti előnyben, hanem inkább a sudo-t...
tehát ha rootként akarsz futtatni valamit, akkor sudo
parancsekkor kéri a user-passt...
....
chris p
2006. május 18. 13:30
Ki akartam próbálni az e havi mellékleten közzétett TheOpenCD-ről futtatható Ubuntu-t de amikor betöltött
ez a kép fogadott (a képernyő közepén látható ki négyzet a kurzor).

Mi lehet a bibi? (A konfigom főbb alkotóielemei: Abit IC7, P4/3GHz(Prescott), 2×512Mb/400MHz Kingston DDR, HIS Radeon9600VIVO, Terratec Aureon5.1Fun, SamsungSP1604N, WesternDigitalWD1600JS, LeadtekPVR2000, Pioneer107D.)
Greene
2006. május 18. 21:52
Az elején választhatsz felbontást? Ha igen milyet választasz?
Esetleg próbáld meg megnézni mi lehet a baj:
CTR+ALT+F1 ha ezt a ronda képet látod, és egyből egy szöveges terminált kapsz. Ott írj be su-t, hogy root legyél. Majd pedig írd be, hogy dmesg.
chris p
2006. május 18. 22:10
IDÉZET(Greene @ 2006. May 18., Thu 21:52)

Az elején választhatsz felbontást?
Nem. Csak nyelvet és bill.kiosztást.
IDÉZET
...írj be su-t, hogy root legyél. Majd pedig írd be, hogy dmesg.
És itt mit fogok látni/mit kéne csinálni? Én grafikus felület nélkül "lefagyok"

és linuxot még csak nem is láttam (épp ezért gondoltam hogy milyen jó lesz ez ismerkedésre).
Greene
2006. május 18. 22:23
Hát a dmesg a bootoláskor kiírt dolgokat mutatja meg. A gépelős felület meg kinézetre olyan mint a DOS.
chris p
2006. május 19. 7:52
Aha. És ami nem passzol azt itt ki tudom szűrni itt (pl. "error:...")?
aty
2006. május 21. 20:54
Ez a képernyő rögtön indítás után megjelenik? Ha igen akkor a framebuffer fagy csak össze, azt ki is lehet kapcsolni nem lételem az animáció, meg az 1024x768as felbontás bootoláskor.
Ha pedig már jóval indítás után történik ez akkor inkább a xorg.logok környékén keresgélj, dmesg nem foglalkozik az xserver hibáival.
chris p
2006. június 6. 9:00
Rögtön az indítás után ezt láttam. (Ha jól emlékszem boot során is van egy grafikus Ubuntu felirat, az rendesen megjelenik.)
De nekem egy kissé "kínaiul van" amit írtok

, úgyhogy azt hiszem inkább hagyom a dolgot és ha elszántam magam felrakok a vinyóra egy linuxot. Azért köszönöm szépen!
kissipos
2006. június 6. 14:19
Hali!
Esetleg tehetsz egy próbát az új Ubuntuval, a 6.06-ossal, ami Június elsején jött ki. A desktop CD a live verzió, ami akár telepíthető is (grafikusan), de mivel live is így fut simán CD-ről. Sokkal jobb lett, mint a breezy, úgyhogy egy próbát megér szerintem.
áhoj,
József
azaki
2006. június 6. 18:34
Hát én is ki akartam próbálni sötét képernyő a betöltési folyamat végén??!! A Hup-on akartam segítséget kérni de oda sem lehet, bejutni, nem írom végig a kálváriám, de a lényeg hogy ott elfelejtettem a régi felhasználói nevem, onnantól mindent kaptam csak új belépési lehetőséget nem, most meg már nem is kell (bal f@-ok). De a lényeg, amiről írni szeretnék, az UHU-t sokan bírálták az Ubuntuval szemben, és sok helyen olvasom hogy nekem se, meg nekem sem jött be még a kép sem, szóval........ marad inkább az UHU.
aty
2006. június 6. 18:48
Ha rögtön indítás után akkor még bootolás előtt kiválaszható hogy milyen felbontással induljon, esetleg vga=off.
Ha már betöltés után van sötétedés, akkor xorg config a ludas, de ha live cd, akkor valószínűleg van a bootmenüben beállítási lehetőség erre is.
Olvassátok végig mik a lehetőségek indításkor.
Különben vid.kártya, monitor típusa ilyenkor nem utolsó szempont, akárhol kérdeztek, ez legyen az első adat amit megadtok.
@azaki: miért nem regelsz más néven a hupon?
Különben van pár más linuxos közösség (sőt a hup nem is linux-specifikus): linuxforum.hu, ubuntu.hu, külföldön a linuxquestions.org, ubuntuforums.org stb.
Magyarok közül egyedül a linuxbazis.hut érdemes kerülni, azok tényleg hozzá nem értő b@lfaszok.
Greene
2006. június 6. 19:47
Nekem teljesen jól megy. Igaz én még béta kora óta tesztelem. Bent a cégnél ketten is ezt használjuk és nincs baj vele. Az egyik gépben ATI a másikban nVidia kártya van. Nekem meg itthon integrált.
azaki
2006. június 7. 9:34
Én mint örök kezdő nem akarom már a telepítést is egy több ismeretlenes telepítéssel kezdeni. Az alap ismerje, föl a meghajtókat legyen kép hang, tudjon zenét, filmet lejátszani Internetre egyből csatlakozhassam, ha akarok a többit, meg majd megismerem. Az UHU ezt tudja így nálam ez a mérce alsó foka.
A Hup-ról csak annyit hogy próbáltam, a többire meg nincs időm, hogy leírjam.
Babó22
2006. augusztus 13. 11:18
@ azaki
Milyen videokártyád van?
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.