Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Monitor színelváltozásai
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Monitorok
Oldalak: 1, 2
ocsi
A monitorom mostanság egy kicsit rakoncátlankodik..sokszor vízszintes csíkok mossák el az egész képernyőt, és most pedig a sarkokból kezdve terjedő lilás, zöldes színárnyalatokat borítják a monitort ( fehér háttéren ez nagyon jól látszódik) Hasonlót már csinált, de akkor egy format C vel meg lehetett oldani..ezt most szeretném elkerülni?!! Van bármi ötletetek? ( a Monitorom egy fél éves Samsung 793MB)
ProFiler
Nézd meg a kábeleket, hogy rendesen érintkeznek-e. A grafikus kártya meghajtóját nem buheráltad?

Ciao.
BáGyu
Csak tipp, de erős mágneses tér pl? roll.gif
ocsi
ProFiler:
-nem
-Megnéztem, megmozgattam-->nem

BáGyu: lehetséges... bár nem tudom mi számít annak. tongue.gif
( van egy mobiltelefon átjátzsó antenna a háztetején...) másra nem tudok gondoni....
a Monitort mindig csak a gyárilag megengedett max frekvencián használtam
kori
Esetleg egy árnyékolatlan hangszóró a monitor mellett. Ki kell húzni a hálózatból a monitort,majd néhány perc múlva visszadugni. A visszafutási csíkok pedig a képcső gyengülését jelentheti. ani_wink.gif Fél éves,te jó ég bulb.gif ,garos javításra a szervízbe kell vinni. arrow.gif
BáGyu
Próbáld meg a monitort a mostani helyéről máshova áttenni, hátha roll.gif
arpsoft
A menüjében van egy olyan pont, hogy degauss.
Próbáld meg.
ocsi
Épp a menüben keretem az arpsoft által javasolt feliratot ( bár ez nagy fejtörtést okozott, mert nekem leginkább csak kis képecskék vannak a menüben..tongue.gif) Szóval ekkor egy véletlen folytán megnyomtam a kikapcsoló gombot. Szóval most hogy újra bekapcsoltam, eltüntek a szines foltok!:P Majd meglátjuk, hogy fél óra múlva visszajönnek-e.

Ami a hangszórót illeti: A monitortol 10 cm re van két nagy hangfal, azt nem tudom, hogy egy hangfal mitől árnyákolt, vagy nem... ( Két kb velem egyidős Orion hangfal és alatta a rádióreősítő...) Arra nem emlékszem, hogy ez az elcsikozódás mikor kezdődött ( tehát a mielőtt, vagy miután a hangfal a monitor mellé került)
arpsoft
Lényegében azt csináltad, amit a degauss. Egyébként egy patkómágnes szokott lenni a jele.
Lemágnesezted a képcsövet. Ez a kikapcsoláskor automatikusan megtörténik.
BáGyu
Nekem is van 2db. régi ORION hangfalam, amelyekben a mélynyomóknál van kb. egyenként 1-1,5 kilós állandó mágnes, és ekkor a többi hangsugárzóról nem is beszéltem.
Csak úgy próbából érints egy pici mágnest, mondjuk egy mágneses sakk figurát a monitorodhoz, meglátod mire képes.
Azok a hangfalak rossz helyen vannak, szerintem.
whistling.gif secret.gif
kori
IDÉZET(BáGyu @ 2005. Jun 22., Wed 19:34)
Azok a hangfalak rossz helyen vannak, szerintem.

Bizony-bizony ez az igazság.A számítógépes hangfalakban árnyékoló lemez van. A HI-FI hangdobozokban nincsen. Ez problémákat okozhat. ani_wink.gif
ocsi
Árnyékolást nem lehet megoldani valamivel?
Olyanra gondolok hogy pl. a hangfal alá (ahol a monitor is van) berakok valamilyen lapot ami megoldja az árnyékolésát...
Milyen messze vagy hogy érdemes rakni a hangfalakat?
ProFiler
Legalább fél méter. Persze attól függ, milyen hangfal és mekkora.

Ciao.
BáGyu
Meg lehet próbálni fóliával, amit különböző biztonsági fokozatú helyeken használnak árnyékolásra, akár nagy üveg portálokon is.
Ezek a mobil telefonokat szinte használhatatlanná teszik.
A felépítésüket ne kérdezd csak sejtésem van, az ára kb. aranyárban.
biggrin.gif hands.gif
ocsi
Akkor hiú árbánd volt a celofán... mad.gif Fél métert még kibírok... A hangfalak jó nagyok... cool.gif arrow.gif annoyed.gif
BáGyu
Csak nem az ORION BOLERO question.gif ez darabonként 16kg. fa dobozban egy csipogó, és két közép, meg egy mélysugárzóval question.gif exclamat.gif
Kicsi Sims
IDÉZET(ocsi @ 2005. június 22., 16:42 - szerda)
vízszintes csíkok mossák el az egész képernyőt.Hasonlót már csinált, de akkor egy format C vel meg lehetett oldani..ezt most szeretném elkerülni?!!

Nekem is ugyanez a problémám, csak nekem Samsung SyncMaster 795 MB-m van. Nekem idáig csak 2-szer csinálta. Először én is Format C-ztem, mert azt hittem valami vírus okozza. A monitoron csak bő 1 hónapja van meg. Most megnézetm hátul a monitor vezetéákét és rendesen ,,rátekertem" a VGA-ra. Remélem, hogy csak ez volt a gond. Illetve nekem is van 2 hangfal a monitor mellett. Igazából ez egy 2.1-es hangfalszett, aminek a mélynyomója szinte a számítógép asztal alján és a 2 kicsi a monitor mellet van. A tanácsotokra én is egy kissé távolabb raktam őket az asztal szélére. Illetve az nagy baj, ha néha egy kicsit hangosan halgatom a zenét illetve ,,hangosan" játszom? roll.gif
Pige
Nekem is valami hasonló lenne a problémám. De nincsennek csíkok csak a bal alsó sarokban egyre erősödő lila árnyalat. Ma délután teljesen elszállt, mert besárgult az egész kép. Eddig elég volt egy újra indítás és minden oké volt, de ma nem. Azóta lila az a sarok. Amit arpsoft javasolt, pár másodpercig hatott, de ennyi. 2002 évjáratú a monitor. Öreg lenne már? Egy 22'' Belinea.
arpsoft
Nekünk is most akar behalni egy 19"-os Belinea CRT. Kiesett a fókuszból szegényem. Valószínű újat veszünk inkább.
Pige
Megoldottam a problémát! Lehet, hogy csak ideiglenessen, de megint szép a képernyőm. Adjust purity menüpont alatt egy kicsit csavartam, és a START falirat újra zöld lett. Az elsárgolást nem tudom mi okozhatta, nektek van tippetek?
ProFiler
IDÉZET(arpsoft @ 2006. June 02., Fri 8:55) *
Kiesett a fókuszból szegényem.

Ez már képcsőhiba. Ismerős szitu a Maxdata szervízében.

Ciao.
KINGston
Hellló

Bővítettük a gépet. Egy integrált videókártyát lecseréltem egy ATI Radeon 9600XT 256MB videókártyára(tehát sokkal jobbra) és tegnap hoztuk a ki a szervízből mert ott szerelték be. Nekem az lenne a problémám, hogy amikor hazahoztam a gépet és bekapcsoltam 640*480 32 bites felbontásban jött be vagyis 32 bites volt kiírva, de mégis 16 bitesnek látszódott, mert olyan fakó és színtelen volt. Aztán amikor átállítottam 1024*768-ra, akkor a felbontás átváltott, de a színminőségnek hiába volt kiírva hogy 32 bites mert mégis 16 bitesnek nézett ki. Tehát a 32 bites ugyanolyan fakó, mint a 16 bites. Értitek a problémámat?
Aki tud segítsen. Légyszi.

Köszi!
Becsoft
Fel van rakva egyáltalán a drivere?
david93
szia!
Integrált videokarival teljesen jó volt a kép? Milyen monitor?
bazsa001
weep.gif [font=Comic Sans Ms]
Sziasztok! Valaki tudna segíteni? Neovo F-415-ös monitorom van, már nem új, 4 éves a drága és mostanában történt olyan hogy a piros szín eltűnt, aztán megint rendben volt minden. De most állandósult ez a probléma, nem tudom hogy mi lehet a baja, ezt lehet javítani? vagy kuka és vehetek új monitort?
valaki segítesen
előre is ksz
Becsoft
Okozhatja, ha a vezérlőkábel kilazult a helyéről. Nekem pl. a zöld szín tűnt el ugyanígy, megmozgattam, azóta jó smile.gif
bazsa001
Húú köszi Becsoft! Tényleg segített a dolog, most megint okés minden!

Köszi még 1x biggrin.gif
meeke
Sziasztok!

Először is bocs ha rossz helyre írok, de nem tudom melyik problémához tartozik az enyém...

A lényeg: Ma egyszer csak feltűnt egy piros kis pixel a monitorom bal alsó sarkánál. Nem tudom mit csináljak vele, egyszerűen nem tűnik el. Csak ez az egy van szerencsére de elég zavaró pláne világos háttérnél.

Mit javasoltok? Vigyem szervízbe?
Egyébként egy Samsung SyncMaster 203B és alig 4 hónapja vettem.

Előre is köszi! meeke
lolita879
Üdv mindenkinek!

Samsung 940 bw-s tft monitorommal lett gond:( Bekapcsolom és lilás árnyalatba hozz ba a képet. Ujra raktam a vga és a monitor driverét de semmi. Megmozgattam a monitor kábelt alrébb is raktam a monitort esetleg valami mágneses tér okozná a hibát de semmivel nem lett jobb...ami furcsa ha játszok vagy filmet nézek teljesen jó a kép! Hangfalamat is kihuztam elraktam arrébb és még mindig semmi. Amikor leszedtem az ati drivert és ugy ment a gép akkor meg jo volt a kép teljesen....

A monitorom amugy vagy 5 honapos. Radeon x1650es vgam van. Mindképt csatlakozojára rádugtam a monitort de sajnos az se segitett...

Valakinek van valami ötlete mi lehet a hiba? format megoldaná a gondot?annoyed.gif

Elöre is köszönöm!
arpsoft
A TFT monitoroknál a mágnesesség nem játszik szerepet.
Az, hogy az ATI driver nélkül jó volt a kép, valamilyen driver problémára gyanakodnék.
Próbálj meg felrakni egy régebbi drivert, hátha azzal menni fog.
lolita879
Üdv!

Köszi arpsoft tényleg bejött amit mondtál. Felraktam a video karihoz kapott drivert és egyböl jo lett minden.

Megnyugodtam nagyon! A monitorom 100 hertzen ment azt hittem kinyirtam, mert tudtommal tftét nem érdemes 75 nél nagyobbra állitani.

Köszi mégegyszer!
Cowboy From Hell
Helló mindenkinek!

Az én problémám az lenne, hogy ma délelőtt ültem a gép előtt és elindítottam egy játékot (Call Of Juarezt) és azt vettem észre, hogy túl erős a piros szín, még a fekete is sötétpirosnak látszódik mad.gif Kb 2 órája semmi baja sem volt. Kiléptem és elindítottam egy másikat (NFS-Most Wanted) de ott is eztcsinálta. Aztán újraindítottam a gépet, de már ott is nagyon erős volt a piros szín mennyisége. A monitor menüjén belül próbáltam állítani a piros szín mértékét, akkor abban a pillanatban jó, de pillanatokon belül megint túl nagy a piros szín mennyisége. "Degauss" -t használtam, de nem segített, viszont a windowsban ha az asztalon dolgozok a kép normális. Sapphire ATI RadeON x1600 Pro 256mb DDR2-es videókártyám van és MAXview 776 monitorom. Köszönöm a segítséget. smile.gif
ProFiler
Szerintem a grafikus meghajtó beállításaiban nézz utána, ugyanis van olyan lehetőség, hogy játékokhoz módosítsa a képet. (Szándékosan írok képet, mert szinte mindent lehet egy-egy játékra testre szabni.)

Ciao.
Cowboy From Hell
Helló!

Igen ezt tudom, de a biosban is túl erős a piros szín mennyisége és az OSD menüben ahol a színek intenzitását állíthatom a kék és a zöld is a pirosat állítja. blink.gif
ProFiler
Na az már baj. Esetleg próbáld ki még egy másik kábellel!

Ciao.
Cowboy From Hell
Helló!

Köszönöm ProFiler a segítséget, a monitor tök magától megjavult smile.gif!!! Vagyis rácsatlakoztattam a VGA kábelre egy DVI átalakítót és a probléma megszűnt.

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! smile.gif
ProFiler
Nem ezt mondtam?! biggrin.gif ani_wink.gif

Ciao.
esztergomi
A monitoromon újabban nincsenek színek csak kékszínű és fehér csíkok vannak rajta ezen át látszódnak a weboldalak és az asztal. Megütögetve visszaáll a színes kép. Javítható ez a hiba, vagy új monitort kell vennem?
kori
Szervízbe kell vinni, mert kontakthibás a monitor. Ez a hiba nem kerülhet sokba. cool.gif
h.arpad
Nekem egy korábban itt már említett probléma ütötte fel a fejét a CRT-monitoromon (LG Flatron F700B.) Nem garanciás, szavatosság sincs már rá. Nagyon bosszantó. 2 napja gyakran eltűnik a piros szín, zöld az egész képernyő. Megnéztem az előző post-okat ebben a topicban, majd kibontottam a monitort, és minden kábel illesztését nagyjából végignéztem. Azután rendben is volt, egy gyors próba, és visszacsavaroztam a hátlapot.

Azóta egyszer-kétszer megint elment a piros szín, igaz rövidebb időre, és enyhe oldalba csapással visszajött a jó kép. (Mi tagadás, benne van a génjeinkben... és néha használ. tongue.gif )

Ez persze nálam nem megoldás, adok egy linket a szétbontott monitorom fotójáról eredeti felbontásban, ha valaki bejelölné egy képszerkesztővel (vagy körülírná), hogy melyik kábelre kell ilyenkor figyelmet szentelni, nagyon örülnék. blush.gif Remélem, hogy nem a képcső gondja, mert most nincs pénzem új monitorra, ahogy a szervizbe is macerás lenne bevinni... sad.gif

>>klikk az 1. képhez<< (1,2 MB, oldalnézet -jobb)
>>klikk a 2. képhez<< (1,2 MB, felülnézet)
(Még vannak képek más nézeteből is, ha szükség lenne rá... )
kori
Vedd le a képcső végéről az árnyékoló serleget, mert ez alatt lesz az RGB végfok. Üzemelés közben csavarhúzó nyelével kopogtasd meg a panelt, mert lehet forrasztási hiba is. Csatlakozókat mozgasd meg, hátha érintkezeési (kontakthiba) lesz. Mindezt nagy körültekintéssel végezd! Ha ezek nem segítenek, akkor irány a szervíz. ani_wink.gif
goliát
Szasz h.arpad!

Próbáltad már azt a kábelt amely a monitort és a gépet köti össze?
Talán v.mely vezetékek törtek esetleg a csatlakozónál.
A vezeték folytonosságát egyszerű kicsengetéssel vagy ellenállás mérésével kilehet mérni, de ez elég macerás mivel a kábel mindkét végét ellenőrizni kell.
Esetleg a csatlakozót megnézni ami a szám.gépbe meny.
h.arpad
A számítógépet a monitorral összekötő csatlakozót többször megmozgattam, de arra nem javult a kép. Szerintem az rendben van.

@kori:
Kösz, ha legközelebb elmegy a kép újra kibontom, és azzal próbálkozom.

Utólag:
Valóban ott a baj, megkopogtattam a panelt, és változik a kép. annoyed.gif Szóval szervíz lesz, vagy veszek egy használtat, ha jobban megéri, mint szervizelni.
kori
Ha nem akarsz költeni rá és van elektrotechnikai ismereted forraszd át a panelt, vagy mozgasd meg az alakatrészeket. Az esetek nagy részében meglátható a forrasztási hiba is. ani_wink.gif
h.arpad
Az a gondom, hogy "jégbe tettem" már a forrasztópisztolyt (vagyis nem tudom, visszakértem-e attól, akinek kölcsönadtam), és régen foglalkoztam már elektronikával. Úgy 9-10 éve utoljára... Még meg tudom különböztetni az alkatrészeket egymástól, multiméterem is van, de azt a leárnyékolt fémdobozt panelestűl sajnos nem tudom eltávolítani a képcső hátuljáról —legalábbis nem merem eröltetni, mert nem tudom, hogyan csatlakozik. roll.gif (Feltételezem van egy foglalat a panelon, amibe a képcső tüskéi illeszkednek —bár én utoljára fekete-fehér tévénél láttam ilyet. blush.gif )

Az is lehetséges, hogy az egyik tüske nem érintkezik a foglalattal, esetleg meg van törve. Azért gondolok erre, mert a panel enyhe mozgatása után a kép megjavul, míg ütögetésre csak rövid időre jön vissza a piros szín. Ha leszakadna valami képcsőhöz tartozó rész, akkor oda az egész. sad.gif
Tiboor
Sziasztok!

A következő lenne a gondom: tegnap óta a kép rózsaszínes árnyalatban jelenik meg. 5 éves LITEON képcsöves monitorom van, és eddig gond nélkül ment. Játszásnál és filmnézéskor sem változik a helyzet, még amikor a biost kiírja már akkor a fehér rózsaszínes árnyalatot kap. Próbáltam a lemágnesezést, megnéztem a kábelt rendesen csatlakozik-e, a hangszórót, és más fém tárgyakat is távolabb raktam,de semmi változás. ATI Radeon 9100-as kártyám van, kb. 4 éves. Mi lehet a gond? Tönkre fog menni a monitorom, vagy a grafikus kártya adja meg magát?

A válaszokat előre is köszönöm!
Becsoft
Próbáld ki egy másik kábellel is, ha nem változik, akkor képcsőhiba. sad.gif
Gereby
Vagy csak szín vezérlő IC, ami még javítható.
pistika13
Sziasztok!
Elég sok hibára láttam már itt megoldást ezért próbálkozom én is!
4. éves Belinea eddig hiba nélkül, de most van valami nyavalyája.
A Firefoxra allergiás a címsor és a fülek magasságában megtörik és duplázódik a kép így az a 3-4 cm olvashatatlan. Ha az egeret elhúzom felette egy része visszaáll eredetibe. Ha nem teljes méretű az ablak és mozgatom a keret vízszintes csíkokat hagy maga után ami a következő mozdulatra eltűnik.
Nem hiszen hogy mindennapos probléma lenne de hátha látott már valaki ilyet.
Köszi előre is!

Pistika13
Csaba_#
Nos azért közölhetnél még velünk 1-2 apróságot.. roll.gif
Például a Monitor pontos típusa, technológia:CRT/LCD/TFT stb..

Egyszer egy LG CRT monitornál láttam hasonló jelenséget, 3 nap múlva szó szerint el is füstölt, tápegységhiba miatt.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.