Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: 3.5-es Jack jelek összekeverése
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Digitális élet, otthon
bvoneki
Sziasztok!

A következő feladat előtt állok:
A mini hifimmel szeretném szólaltatni ezentúl a notebookomból jövő hangot és a TV hangját is, lehetőleg úgy, hogy ne kelljen a hifi audió bemeneténél annyiszor cserélni a vezetékeket, ahányszor váltok a laptopról való zenehallgatás és a TV nézés között... tehát lehetőleg egyszerre legyen bekötve/bedugva mind a kettő. Nem tudom, hogy ha veszek egy ilyesmi elosztót, ami eredetileg hordozható audióeszközök jelelosztására van, hogy két fülessel is lehessen hallgatni a zenét, működne-e a keverés.
Ha az egyik aljzatba bekötöm a notebookot, a másik aljzatba pedig a TV-t, és a dugóját a hifi bemenetébe, akkor így működni fog-e a dolog? Először is azt azért mindenképpen jó volna tudni, hogy ez nem okoz-e valami kárt valamelyik készülékben... Amúgy általában nem egyszerre szólna mindkét forrásból a hang, de ha mégis, akkor simán összekeveredne a két jel? Vagy ha ezzel ezt nem lehet megoldani, akkor milyen más olcsó lehetőség jöhet szóba?

Segítségeteket előre is köszönöm!
nagyjani
Ha összekötöd a jeleket, valóban minden egyszerre szól, ha mindenhonnan érkezik, vagy távozik jel, viszont a kikapcsolt készülék ki vagy bemenete nem biztos hogy tolerálja a többiről érkező jelet. Egy egy diódával viszont egyirányusítható a jel és akkor nem okoz problémát, és nem kell keverőt venni, vagy készíteni.
bvoneki
Hát ez így valóban nem járja... Sikerült ugyanis kipróbálnom, mert találtam a kacatok között ilyen elosztót, és ha ráadtam a TV-re a hangot, mély búgás hallatszott, de civilizált hangot egyáltalán nem véltem felfedezni. A notebook hangja viszont átjött, de éreztem, hogy nem ez a módja ennek... Úgy néz ki, hogy akkor ezt csak valami komolyabb keverővel lehet megoldani.
Digital Silence
Csak egy bemenete van a hi-fi-nek?
Turkálj még a kacatjaidban, ha találsz egy kétsávos kapcsolót, és pár RCA aljzatot építesz egy egyszerű átkapcsolót, és meg van oldva.
Vagy megépíted ezt: Keverő
Kétcsatornát lehagysz.
bvoneki
Igen, mini-hifi révén csak egy. Ezt néztem meg először. smile.gif
Kapcsolóm nincs, bár a MediaMarkt-ban láttam egy ilyesmi hama audio switch eszközt, 4 RCA bemenet közül lehet kiválasztani egyet, de a 6-7000 Ft-ot sokallnám érte. Mellesleg ez nem is járható út, mert észrevettem azt, hogyha a TV phone kimenetébe beledugok egy hosszabbító kábelt, akkor azonnal leveszi a hangot a saját hangszóróiról, és a kábelre adja a jelet, függetlenül attól, hogy a másik vége be van-e kötve vagy sem. Valószínűleg nem az ellenállásváltozást figyeli, hanem mechanikailag lehet megoldva például egy mikrokapcsolóval.
Szóval mindenképpen a jelek összekeverése lesz a megoldás. Próbálok még tovább keresni műszaki böngészdékben, meg ilyesmi helyeken, de utolsó esetben elkészít(tet)em a kapcsolási rajz alapján. Bár a helyzetet egy kicsit bonyolítja, hogy a sztereó hangzástól azért nem szeretném megfosztani magam. De őszintén szólva ettől a házi barkácsolástól tartók egy kicsit, mert nem volna jó tönkretenni a laptopot, a TV-t vagy a hifit például egy véletlen rövidre zárás miatt...
Digital Silence
Sztereóban duplán kell építeni sztereo potikkal. Mielött rácsatlakoztatod a hifire, próbáld ki valami más "barkács eszközzel", a rövidzár, és egyéb esetleges hibákat, a ki-bemeneteket lehet védeni diódával. Ha, óckodsz a házi barácstól, még mindig jobb egy olyan tekkós vagy MM-es ketyere, az mégiscsak valami gyári xar, a keverő viszont többre is képes. smile.gif
Talán, akkor jársz a legjobban, és a legolcsóbban, ha ezt böngészed :Link
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.