Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Fujitsu-Siemens
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Számítógépek > Notebook, netbook, tablet, e-book
setibo
Sziasztok!

Kérlek segítsetek, mert megvakulok!
Fujitsu siemens amilo laptop, Win Xp-vel.
Hol a pokolba lehet a monitor fényerősségét visszavenni?
Már minden apró beállítást végigböngésztem, de közönséges fényerősséget azt nem találtam sehol.
köszike
Calyd
Megértem, ha mérges vagy, de kicsit finomabban azért lehetne! ani_wink.gif A billentyűzeten nincsen erre külön gomb? Általában a funkcióbillentyűk (F1-F12) és az Fn gomb kombinációjaként sok plussz lehetőséget szoktak a laptopokra tenni. A fényerőt általában az Fn+F1 csökkenti és az Fn+F2 növeli.
Shia-ko
Így van, kommunikáljunk kultúráltan!
A fényerő a FN gombbal érhető el, de nézd végig az összeset, mert lehet, hogy pl. a home-end páros fogja megoldani. Egyébként a funkció gomb színével megegyező ábrák jelzik a gombokon, hogy melyik mit csinál.
Mik
És ha nem működik a FN gombom, az csak a bill. hibája lehet. Bill. kiosztásnak ugye ehhez nincs köze? Az enyémen F9 F10 lenne a megoldás (a fényerőre), de az fn nem működik. Sőt a mellette levő ctrl sem.
MaxSteel
Üdv Mindenkinek!

A következő problémám lenne,a fentebb említett notebookom elején található a fejhallgató kimenet és a mikrofon bemenet.
Na már most a fülhallgató kimenetnél nemrég egy vörös fény gyulladt ki és folytonosan világít.

Nem tudja Valaki véletlenül ,hogy mi lehet a probléma?Mivel lehetne deaktiválni?

Nem tudom,hogy ezzel függ-e össze(azonban valószínűsítem),de ezzel egy időben Xp alatt a böngészőm nem akart behozni semmit se(egy ma létező böngésző sem).Utorrent még funkcionál,a WinMessenger is fut-bejelentkezik,azonban se írni nem tudok,se üzenetet fogadni.
Win7 alatt azonban nincs ez a gond,illetve nem állandó,ez alatt csak elvétve fordul elő.

Ha bárki tudna segíteni nagyon megköszönném.
arpsoft
Nem lehet, hogy valami nem odaillőt nyomtatok be a füles bemenetbe? A világító vörös fény egy optikai kimenet is lehet, mondjuk egy SPDIF, ha van ilyen a gépedben.
Márpedig van. A leírása szerint kombinált headphones/SPDIF kimenete van.
MaxSteel
Igen,ez kettő az egyben lenne,alap füles és spdif,de egész eddig nem világított,csak ezért gondoltam h. gond lehet.

Köszönöm a segítséget!
Lalo
Szomszédom vette az asszonynak a gépet. Op. rendszer nem volt rajta, de mivel rendelkezik egy bontatlan XP-vel, nem is akart mást venni.
A gondolok itt kezdődtek, mivel az üzletben el felejtették tájékoztatni a vevőt, hogy a gép Vistára van optimizálva, így semmilyen meghajtó drivert nem is mellékeltek hozzá. Ráadásul a vincsi is SATA, tehát az XP telepítője nem is ismeri fel.
Még szerencse, hogy van NET, így eljutottunk egy szintig. Gyárottam egy SATA driveres, SP3-as telepítőt és a letöltöttem az összes meghajtót (közel egy napos kutatás és letöltés).
Felment minden, csak egy gond akadt: a DVD írót nem látja az XP! Pedig működnie kell, mert a telepítést arról hajtottam végre. Nincs valami ötlet, hogy "hol keressem az elveszett DVD írót?".
Pjotr
SATA-s? Mert akkor szintén a SATA-vezélő driverével kellene valamit ügyködni, újratenni.
Lalo
Köszi az infót! Ezek szerint csak fel raknom az alaplapi SATA drivert, amit "kispóroltam" azzal a hiszemben, hogy a BIOS-ban kikapcsoltatták velem az AHCI vezérlőt, mert az XP telepítő csak úgy volt hajlandó dolgozni.

Lenne akkor még egy kérdésem: ha felrakom a SATA AHCI Controller Driver-t, akkor a BIOS-ban visszakapcsolhatom a vezérlőt? Van valami jelentősége?

Köszi Pjotr!
kori
Itt az 1 pontban ír a tapasztalatról.
Lalo
Összefutottam már ezzel én is, de nekem elég bonyolult, és a telepítésen már túl vagyok. Most a DVD írót kéne láthatóvá tenni, Pjotr ajánlását délután kipróbálom.

Az AHCI esetleges visszakapcsolásánál vagyok bizonytalan. Kapcsoljam a BIOS-ban vissza vagy ne?
Pjotr
Ne.
Lalo
OK! Köszi Pjotr, nagyon vártam a válaszodat!
Szoftver ügyben megbirkózok mindennel, de a BIOS-tól ki üt a veríték!
Pjotr
Ha visszakapcsolnád AHCI-re, akkor (valószínűleg) kékhalál fogadna, hiszen nincs driver telepítve a vezérlőhöz.
Lalo
Délután felrakom a SATA AHCI Controller Driver-t, remélem a DVD író újra látható lesz. Egy kék halált nagyon nem szeretnék, ezért biztos lesz egy rendszer-visszaállítási pont! A BIOS-hoz meg nem nyúlok!
KGigi
Ha kockáztatsz, meg lehet csinálni az AHCI-t. Néhány tucat registry kulcsot kell csupán átírni. ani_wink.gif Legtöbbször működik. Google! smile.gif
Lalo
Ha még az enyém lenne a gép, kockáztatnék, de nem az enyém. Végigböngésztem a témát, és le is "gugoloztam".
Azért az érdekes, hogy a jó öreg XP megért már három SP-t, de ezt a SATA dolgot nem rendezték le vele.
KGigi
Két gyártó XP-s SATA-vezérlője összeakad, ezért nem lehetett volna mindkettőt integrálni a telepítőbe. Így aztán egyik sem lett. Amennyire én tudom, ennyi a történet.
Lalo
Ott tartok, hogy kép, hang, hálózat, WLAN müködik, de azt a fránya DVD-írót nem látja!

Ebben valaki tudna még segíteni? Lassan már az ideggörcs rángat. Azt hittem, 1-2 óra alatt (mint általában egy normál XP telepítés) minden rendben van, aztán már három napja szenvedek.

Tény, hogy olcsó egy gép (mellesleg nem is olyan gagyi!), de meghajtók nélkül odavágni az embereknek, egy kicsit túlzás. Ráadásul a dobozán, a dokumentációkon sincs feltüntetve, hogy a gép igazából Vistán üzemel. Arra meg szerintem gyengus egy kicsit.
Pjotr
Eszközkezelőben akkor már minden elérhető? Közte van egyáltalán a DVD-író?

Ekkor azt próbálnám meg, hogy eltávolítom a vezérlő driverét az Eszközkezelőből, ugorjon újra neki a Windows.
Lalo
Az eszközkezelőben sem jelenik meg! Mintha nem is létezne a Földön! Ha beteszek egy lemez, akkor forog meg "nyüszít", de más semmi.
Pjotr
Akkor távolítsd el az Eszközkezelőből a drivert, aztán az újbóli felismerésnél talán megtalálja majd.
Lalo
Bocsi, ha értetlenkedek, de milyen drivert távolítsak el? Az eszközkezelőben, olyan mint "DVD/CD-ROM meghajtók" nem létezik.
Pjotr
IDE ATA/ATAPI
Lalo
Olyan van. Van benne Elsődleges és Másodlagos IDE csatorna Intel ....ATA Storage Controller.

Megpróbáltam új hardverként, hátha veszi a fáradtságot és végre felismeri. De nem.
Pjotr
Na, azt a kettőt töröld le, majd indítsd újra.
Lalo
Hát semmi. sad.gif
Azt hiszem feladom. Lehet, hogy ez csak tényleg Vista alatt működik. Mellesleg a fajtája: SuperMulti format DVD burning DL. - a neve az szép hosszú.
KGigi
Kizárt, hogy csak Vista alatt menjen. De nem tudom, mi okozhatja ezt.
Lalo
Hát én sem...de még rászánok 1-2 napot!
kori
Ha az eszközkezelőben ismeretlen hardver néven szerepel, akkor Driver Scanner esetleg a Driver Genius pro segíthet. roll.gif
Lalo
Az eszközkezelőben már egyetlen felkiáltó jel sincs, és ismeretlen eszközt sem jelöl...Sajnos. Azért utána nézek ennek a két programnak. Köszi Kori!
Ghomby
Üdv. Nekem egy olyan problémám lenne, hogy feltettem a Win XP-t erre a laptopra, minden megvan, a dvd író, wifi, hang, minden. Csak egy problémám van, mégpedig az, hogy a billentyűzetet szarul kezeli. Összevissza van a billentyűzet kiosztása. Vista alatt megvan rendesen, mert előtte az volt, csak az rohadt lassúnak bizonyult. Tud erre esetleg valaki megoldást?

Köszi
Lalo
Nekem azzal nincs gondom, magyar a billentyűzete.
Írtad, hogy látja a DVD írót. Felismerte alapból, vagy raktál fel hozzá valamilyen meghajtót?
KGigi
@Ghomby

Próbálj ki több féle billentyűzetkiosztást.
Ghomby
Laló!

Csak feltettem simán az xp-t és felismerte. Nem kellett vele semmit sem szarozni. A sata-s vinyót is elsőre felismerte, nem kellett hozzá semmit sem állítgatni. Nálam csak a billentyűzet volt megkeveredve. De az rendesen. :-)

Lalo
@Chomby!

A SATA vinyót az XP egyből felismerte? Valószínűleg olyan telepítőd volt, melyben már integrálva volt a SATA driver, mert anélkül az XP nem tudja felismerni.

Ami a DVD írót illeti, lehet, hogy újra telepítem az XP-t, hátra megjavul.
Lalo
Mivel az elmúlt napokban többen megpróbáltatok segíteni DVD-író ügyben, ezért úgy tisztességes, ha beszámolók a végeredményről.
A hiba nagyon prózai volt. Ormótlan kezeimmel valószínűleg egyszer nagyon megnyomtam, és a tok elmozdult és nem érintkezett megfelelően. Véletlenül tűnt fel, hogy nincs síkban a tok, megigazgattam és utána már egyből felismerte a írómat.

Bocsi, az én hülyeségem volt! Köszönöm a segítő szándékaitokat. smile.gif
Dávid8
IDÉZET(Lalo @ 2009. február 3. 14:17) *
Ott tartok, hogy kép, hang, hálózat, WLAN müködik, de azt a fránya DVD-írót nem látja!

Ebben valaki tudna még segíteni? Lassan már az ideggörcs rángat. Azt hittem, 1-2 óra alatt (mint általában egy normál XP telepítés) minden rendben van, aztán már három napja szenvedek.

Tény, hogy olcsó egy gép (mellesleg nem is olyan gagyi!), de meghajtók nélkül odavágni az embereknek, egy kicsit túlzás. Ráadásul a dobozán, a dokumentációkon sincs feltüntetve, hogy a gép igazából Vistán üzemel. Arra meg szerintem gyengus egy kicsit.

Én is most vettem a hétvégén egy ilyet, fent vannak a driverek, de a WLAN nem működik, neked hogy sikerült összehoznod?
mooti
Sziasztok

A problémám az, hogy a Fujitsu siemens laptopomon nem tudom állítani a fényerőt. A kombináció Fn +F7 vagy F8. Sajnos nem reagál egyikre se. A többi Fn kombinációk (hang, stb) viszont jól működnek.
Sajnos a legalacsonyabb fényerőn van a gép, így nagyon fárasztó dolgozni vele.
Korábban a kijelző csak bizonyos helyzetben működött (de ott jól), így elvittem szerelőhöz, az vezeték szakadás hibát állapított meg, megcsinálta, de ezután jött elő a jelenlegi probléma.

Ő azt mondja, hogy a gép jó, és szoftveresen kell beállítani.

Hogyan?

A segítségeteket előre is köszönöm.

mooti
KGigi
Működnie kéne a billentyűkombinációval, de szoftveresen is tudod állítani, méghozzá a VGA beállításai közt.
mooti
ATI VGA van, és nem találom, hogy hol lehet állítani?

A segítségedet köszi

mooti
Pjotr
Jobb klikk az asztalra arrow.gif Catalyst.
mooti
Köszi, de hogyan tovább? A catalyst profi módban van.
KGigi
Color.
mooti
Color, oké.
Mi a helyes beállítás?

Jelen pillanatban ez:
Gamma: 1,00
Brightness: 0
Contrast: 1

mooti
KGigi
A Brightness-t kell feljebb húzni, ha nagyobb fényerőt akarsz.
mooti
A Brightness-t feljebb húztam, de így se jó, sajnos most is sötét, vagy, ha nagyon felhúzom a Brightness-t, akkor pedig nem élvezhető a kép.
(Korábban a kijelző csak bizonyos helyzetben működött (de ott jól), így elvittem szerelőhöz, az vezeték szakadás hibát állapított meg, megcsinálta, de ezután jött elő a jelenlegi probléma.)

Más megoldás?

ui: a háttér világításban 2-2 "fénycső" van, nem lehet, hogy az egyik tönkre ment?
KGigi
Valószínűleg rossz a képernyő, ennek nem így kéne lennie. Ettől még segíthetsz rajta a fényerő és a kontraszt állítgatásával.
Mik
Próbáld meg a bioszban letiltani a fényérzékelő szenzort. Nekem is ilyen problémám volt, fentebb írtam. Ez lett a megoldás. Mindjárt megnézem, hogy pontosan mi a menü neve, csak most megy egy letöltésem.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.