LaCeE the CS king
2005. június 20. 18:14
A kérdésem az lenne, hogy ha Panasonic NV-GS21 kamerával veszek fel (kazettára) filmet, hogy lehet felmásolni a gépre?
Ha valaki tudja, minél hamarabb írjon légy szíves!
Sanzi
2005. június 20. 19:51
Nekem pontosan ilyen kamerám van, és 2 féle módod van rá, hogy átmásold a gépre a kazetta tartalmát.
1. USB: Mellékelnek egy kábelt a kamerához, melyel USB keresztül tudod átvenni a filmet, viszont itt nem tudod teljes minőségben (DV-AVI), csak tömörített formátumban átvenni.
2. FireWare: Még egy lehetőség van. FireWare-n keresztül tudod átvenni a tömörítettlen filmet átvenni, igaz ehhez hely is kell. 1h kb 12 GB. Nem minden alaplapon van ilyen port, ezért lehet, hogy csak PCI-os illesztőkártyával tudod megoldani. (2-3e Ft.) Ehhez adnak egy DV kábelt is, melyet nem mellékelnek a kamerához.
Ha az összekötés megvolt, akkor egyszerűen a filmet Movie Makerrel is át lehet venni, de a vágási művelethez már más progit ajánlok, de az átvevés az lényegében full ugyan az, és ez minden Windowsban benne van.
Remélem tudtam segíteni...
LaCeE the CS king
2005. június 20. 21:17
Bocsi, de nem egészen egyértelmű...
Bedugom a fényképezőgép csatlakozójába az usb kábel egyik részét, a számítógépbe a másik részét. asztán mit kell beállítani, honnan kell átmásolni a filmet.
Emlékeztetlek: a filmes nem a memóriakártyára, hanem a kazettára vettem fel!
Kérlek szépen minnél hamarabb válaszolj!
Válaszodat, és türelmedet előre is köszönöm!
Sanzi
2005. június 20. 22:39
Huh, van egy két dolog, amit én sem étek a hozzászólásodban:
IDÉZET
Bedugom a fényképezőgép...
Ha jól tudom, ez egy DV kamera...
IDÉZET
Emlékeztetlek: a filmes nem a memóriakártyára...
Nem is lehet memóriákártyára venni... (tudtommal)
Előszöris. Lépésről-lépésre, ahogy nekem megy:
1. Bekapcsolod a kamerát.
2. Bedugod a kábelt a kamerába, és a gépbe. (USB)
3. A "tekerőt" a film lejátszására állítod.
4. Elindítod a Movie Maker-t.
5. Kiválasztod, hogy videó rögzítése, és hogy a kamról.
6. A DV-AVI nem lesz aktív, mivel nem DV kábelen veszed át, így csak tömörített formátumot választhatsz.
7. Tovább, és lesz két gomb. Elindítod a felvételt, majd a kamerán is elindítod a lejátszást, így azt fogja venni, amit te látsz az LCD. Ha leállítod, beletekersz, azt is úgy hogja venni, mint ahogy éppen látod.
8. Ha kész, leállítás, és mentés.
De ajánlom neked, hogy inkább DV kábelen vedd át! Úgy gyönyörű képet érhetsz el, nem pedig ilyen betömörített "izét". Csak ennek is sok hátránya van, pl: nem mellékelnek DV kábelt a kamhoz, nem minden alaplapon van ilyen csatlakozó, és nagyon sok helyet foglal, de a végeredményben nagyon meg fog látszodni.
Majd írj, hogy mik a fejlemények.
LaCeE the CS king
2005. június 21. 9:40
Köszönök szépen mindent! És elnézést a helyesírási hibákért! Meg azért is mert felcsereéltem a kamerát a fényképezővel...
A Movie Maker-rel minden összejött, úgy ahogy mondtad!
Van is az usb kimenet mellett egy DV kimenet is a kamerán, majd veszek egy ilyen DV vezetéket! Köszi szépen mindent! (a
csúnya, ronda 
használati utasításban ebből semmit nem írtak le!)
Mégegyszer köszi mindent!
csá
Sanzi
2005. június 21. 12:31
Szivesen! Nekem is nagyon sokat segítettek már... És ha van még valami amit nem tudsz, it nyugodtan kérdezhetsz, valaki biztos tudja a megoldást.
Levmaster
2005. augusztus 4. 12:41
Sziasztok!
Nekem is ezzel kapcsolatban lenne kérdésem.
Van egy Samsung DV-105i digitális kamerám, szalagra rögzítettem és át szeretném venni a számítógépre. Kipróbáltam az USB+Movie Maker kombót, de az a meglátásom hogy így csak szánalmas minőséget lehet elérni 320*240 felbontással. (Vagy lehet nagyobb is MM-ben?)
Van-e olyan program, amelyikkel jobb minőséget lehet elérni USB segítségével? Adobe premiere csak FireWare-t támogat (IEEE 1394, ugye ez a FireWare?), más ilyen progit nem ismerek.
A lényeg:
DVD minőségben szeretném átvenni a felvételeimet.Hogy csináljam? Vegyek FireWare kártyát? Milyen progit használjak?
atzs
2005. augusztus 4. 12:59
Letöltötted a kettes MovieMakert?
Én azt használom FireWire-rel (igen, az a 1394-es), DV-AVI formában nyalja be a gépre a videót. Csekély 13G egy óra...
Hogy nálad az USB vagy esetleg az egyes MM okozza a felejthető minőséget, azt így nem tudom.
A MovieMakerről annyit érdemes tudni, hogy
- ingyen van, és ehhez képest igen jó dolgokat tud
- más programok nem nagyon boldogulnak a formátumával.
Ha tehát venni akarsz valami komolyabb programot az utófeldolgozáshoz, akkor már a beolvasást is azzal csináld. Ha megelégszel az MM képességeivel (ami házi használatra épp elég), akkor nem kell rá költeni.
Ha több kamerád is van, és különböző kameraállásból egy időben készített felvételeket akarsz összerakni, akkor Adobe Premiere Elements az olcsó (viszonylag olcsó) és jó megoldás, mert az tud több videosávot kezelni egyszerre.
nascar
2005. augusztus 4. 13:00
@ Levmaster
Nekem meg a 103i van!
Erre a feladatra mindenképpen FireWire kell! Nem kell észbontóan drágán venni, én program+kábel+kártyat vettem 5000-ért.
Jó hozzá a WinDVD Creator, a NeroVision Express, Ulead VideoStudio stb., stb..
A lényeg a FireWire. Az USB ebben az esetben az állóképek (fotók) átvitelére használható!
Levmaster
2005. augusztus 4. 13:09
Köszi mindenkinek!
Akkor veszek FireWire kártyát! Még egy kérdés:
Ugy olvastam hogy több tűs (fajta) csatlakozás is van FireWire esetén.
A Samsunghoz melyik kell????
atzs
2005. augusztus 4. 15:24
A kártyában általában mindkettő van (a négy tűs pici, kb 2mmx4mm, a hat tűs nagyobb, 5mmx10mm körüli).
Az én Samsungomban a kicsi van. Lehet, hogy a kábelt is adták hozzá...? A lényeg, hogy ha a kamerában a kicsi csati van, akkor mindegy, hogy a túlsó oldalon kicsibe vagy nagyba dugod. (Nyilván, amilyen a kábel vége...

)
nascar
2005. augusztus 4. 16:08
@ Levmaster
Nem akarlak megbántani, de kaptál a kamerához magyar nyelvű használatit. Abban az összes általad feltett kérdésre a válasz megtalálható!
FireWire kábel a használati 80. oldalán!!
Ehhez 4 tűs kábel kell!
FireWire használat >> 80.-81. oldal!
USB használat >> 82.-83.-84. oldal!
Levmaster
2005. augusztus 4. 16:19
@ nascar
Bocsika
KisPityesz
2005. augusztus 17. 8:17
Sziasztok!
Az alábbi két probléma megoldásához kérnék Tőletek segítséget:
1. Egy Panasonic NV-DS-27 tipusú miniDV kameráról töltöm be a filmet a számító gépbe, Adobe Premiere 6.0 vágószoftveren keresztül (capture). A betöltés kb. 18 perc után (4 GB) megszakad, tehát nem tudok egy teljes kazetánnyi anyagot (60 perc) egyben bevinni a gépbe. Ha a vágószoftver Timeline-ára átviszem a háromszor 18 percet, vágom, feliratozom stb. és utána exportálom a Timeline-t
a gépben lévő másik vinyóra, azt is csak 4 GB-ig engedi.
A gépemen Windows XP Professional van, FireWire csatlakozással.
2. Amikor megvettem a kamerát a Windows képnézegetőn keresztül betöltöttem állóképeket 720x576 felbontásban. Ám egy újratelepítés után valami történhetett, mert bármit állítottam (már amit szerény tudásommal megpróbáltam) már csak 320x240 felbontással hajlandó beolvasni az állóképeket.
A válaszaitokat előre is köszönöm
Sanzi
2005. augusztus 17. 11:03
Háát, nem tudom, hogy mi baja lehet, de azért próbálkozni kell. Hátha...
1. Esetleg próbáld meg más szoftverral. Ha nem akarsz telepítgetni, akkor a Movie Maker is megcsinálja...
Próbelj meg másik kazettát, hátha azzal van valami baj...
Ha mindig ugyanott áll le, akkor a kábelhibát kizárhatjuk.
2. Erre nem tudok mit mondani. Nekem egy NV-GS21-es kamom van. Van benne egy SD kártya, arra veszi a képeket. Gondolom neked is. Ha azon a fotó egy meghatározott felbontásban van, akkor út közben nem "kicsinyülhet" le. Szerintem a kamerában van rossz felbontás beállítva. Nézz körbe ott is.
gabesz.68
2005. augusztus 17. 11:10
IDÉZET
A betöltés kb. 18 perc után (4 GB) megszakad
nem lehet hogy FAT32-es partícióra szeded be?? mert az csak 4 Gb-t kezel egyben. csak tipp...
KisPityesz
2005. augusztus 17. 11:36
Sziasztok!
Köszönöm az ötleteket.
1. Lehet, hogy tényleg megpróbálom egy másik szoftverrel (Ulead Videostudio), hátha azzal sikerül bevinni a videot. Az állóképeket ezzel a szoftverrel sikerült 720x576 felbontással bevinni a gépbe.
2.Próbáltam már más kazettával is az sem volt jó. A FireWire kártyához (PYRO DV) adott magyar használati utasítás említi, hogy a Windows-ban van ilyen fájlméret korlátozás. Van egy barátom, aki profi videós (de nem nagyon ért a számítógépekhez) de neki nincsenek ilyen problémái. Megkérdeztem, de sajnos ő sem tudott segíteni. Felhívtam az üzletet (Panasonic Ferenc krt.) ahol vettem, de ott sem tudtak segíteni. A kábellel rendben van minden.
3. Ez már egy elég régi kamera (2002) és így még a miniDV kazettára rögzít állóképeket és a felbontást sem lehet változtatni.
4. Ez a FAT32 particíó már meghaladja a számítástechnikai ismereteimet, így elképzelhető, hogy ez lehet a hiba. Eddig erről csak a digit fényképezőknél hallottam azzal kapcsolatban, hogy mekkora kapacitású memória kártyát tudnak kezelni.
Este megpróbálom az Ulead-dal, ha sikerül jelentkezem. Ha esetleg valakinek újabb ötlete van, vagy eltudja magyarázni ezt FAT32 partíció problémát azt előre is köszönöm
gabesz.68
2005. augusztus 17. 11:45
Üdv!
Én sem vagyok nagy guru, de úgy tudom, hogy a FAT32-es fájlrendszerűre formázott partíciók esetén a fájlok maximális nagysága 4GB. Az NT alapú NTFS fájlrendszer már mentes ettől a korláttól. A partíciót az XP parancssorából (is) át lehet konvertálni NTFS-re; bár én még csak a PartitionMagic nevű programmal csináltam. Lehet hogy egy konverzió megoldaná a gondodat...
KisPityesz
2005. augusztus 17. 11:54
IDÉZET(gabesz.68 @ 2005. augusztus 17., 12:45 - szerda)
Üdv!
Én sem vagyok nagy guru, de úgy tudom, hogy a FAT32-es fájlrendszerűre formázott partíciók esetén a fájlok maximális nagysága 4GB. Az NT alapú NTFS fájlrendszer már mentes ettől a korláttól. A partíciót az XP parancssorából (is) át lehet konvertálni NTFS-re; bár én még csak a PartitionMagic nevű programmal csináltam. Lehet hogy egy konverzió megoldaná a gondodat...
Hali!
Sajnos erről az NT alapú NTFS fájl rendszerről még nem tudok semmit. Ennyire még nem mélyedtem el a számítástechnikában. Le tudnád ezt írni egy kicsit pontosabban ezt az átkonvertálást, vagy hol lehet ennek utánanézni?
gabesz.68
2005. augusztus 17. 12:15
Szia!
Így hirtelen annyit tudok javasolni, hogy nézegesd a segélyvonal (+archívum) partícionálás topikját, ott sok hasznos dolog összecsipegethető. A parancssorból a convert paranccsal lehet megcsinálni, a szintakszisát sajna pontosan nem tudom...
Bár lehet hogy nem is ez a problémád forrása, amint feljebb írtam, csak tipp; bár lehet hogy bejön...
Sanzi
2005. augusztus 17. 12:43
A fim méreténél a probléma szerintem a FAT fájlrendszer. Én is csak a Segélyvonal ezen témáit tudom ajánlani.
A fotós dologban meg elnézést kérek, mert rosszul mondtam. Ez a kamera még a "régi" tipusok közé tartozik, melyek a kazettára fényképeznek. Ez nem áll másból, minthogy egy állóképet rögzít a szalagra x ideig. Nekem nem volt ilyan kamerám, és mostmár nem is lesz, amely ezt a megoldást használja. Szerintem a legegyszerűbb, ha elindítod a videót, és onnan kifényképezed az aktuális képet. Azt elmented olyanba, amilyen be akarod...
nagyjani
2005. augusztus 18. 16:35
Saját gép, jobb egérgomb klikk a meghajtóra, ha a fájlrendszer FAT, akkor az a hiba. Legegyszerűbb a jobb klikk, formázás és kiválasztani FAT32 helyett az NTFS-t. Vannak konvertáló orogik, de amire videózol gondolom úgyis üres, hát így a leggyorsabb.
Levmaster
2005. augusztus 23. 8:50
Üdv!
Nekem a következő kérdésem lenne:
Milyen márkájú firewire kártyát vegyek? Ugy kb. 5-6e ft-t szánnék a dologra. Ebben a kategóriában melyik cég gyártmánya jó? Tapasztalatok?
Ja még egy kérdés: Firewire-el átvitt tömörítés nélküli film mennyi helyet foglal (1 perc vagy óra)? Csak azért hogy mennyi helyet szabadítsak fel...
Sanzi
2005. augusztus 23. 9:06
PCI kártyában nem tudom, hogy lennének-e olyan nagy márkák. Nekem Sedna van, 3500 FT volt. Eddig műkodik. 4 nagy van rajta, és 1 kicsi, mely a házba néz.
A helyfoglalásról: 1 h DV-AVI kb 12~13 GB-ot foglal. Tehát per kazetta. De érdemesebb ennéál joval több helyet csinálni, mert az átmeneti fájloknak, vagy a vágási munkában levőknek nagyon kell a hely. Ha esetlge le akarod tömöríteni, akkor arra is számolj plussz gigákat. Én mihelyst megvettem a kamomat, rögtön vettem egy 160 GB-os viinyót. Utólag visszagondolva, elkellett.
nascar
2005. augusztus 23. 11:29
@ Levmaster
Én
>>ITT<< vettem. A kártya NoName, de Texas Instruments chip van rajta! És kaptam hozzá egy kábelt, ami neked is kell, és az Ulead VideoStudio DVD progit, ez így együtt 5000.- Ft volt!
Próba szerencse!
Levmaster
2005. augusztus 24. 12:26
Megvettem!
Azthiszem NEC chippel szerelt kártya, kábellel + Unlead Video Studio 7 SE szoftver 3900-ért. Szerintem nem volt rossz vétel...
Egy kérdés:
PAL vagy NTSC rendszerűek az itthoni TV-k? Melyik fajta DV-AVI-ba digitalizáljam?
atzs
2005. augusztus 24. 12:37
PAL
stiborka
2005. augusztus 30. 17:06
Sziasztok!
1 kérdésem lenne:
Vettem egy új pana dv kamerát s az Adobe Premiere Proval szerettem volna capturelni, de a következő felirat jelenik meg a capture ablak tetején: Can't Activate Recorder. Try Resetting Camera. Máskor ugyanezzel a progival sony kameráról minden gond nélkül sikerült a capturelés. Valahol olvastam, hogy a Panákhoz esetleg szükség lehet valamilyen pach fájlra, vagy plug-in kiegészítőre, lehet, hogy ez a baja? Honnan tudnám beszerezni?
Ez 2 kérdés lett
Előre is köszi
nascar
2005. augusztus 30. 17:55
Mondjuk az Adobe oldaláról!
De segítek:
Downloads Premiere Pro for Windows!
Szerintem azt olvastad, hogy a régebbi Premier Pro-hoz kell az 1.51 update patch, mert az már támogatja a Panasonic 24P/24PA kamerákat.
IDÉZET
Adobe Premiere Pro 1.5 Specifications
Adobe Premiere Pro 1.5 allows you to take advantage of real-time editing, unparalleled Adobe integration, enhanced audio tools, industry-standard compatibility, and much more.
Top new features
* Project management tools: Quickly remove unused material from your project and consolidate the project's media into one location for easy archiving with the Project Manager.
* Panasonic 24P/24PA support: Capture the look of film with support for new Panasonic 24P/24PA format cameras.
* Bézier keyframe controls: Create more natural, elegant-looking effects using sophisticated, spline-based Bézier keyframe controls.
* Effects favorites : Set your effect parameters for a keyframe, and then save them as presets you can apply anytime to ensure consistency from one project to another.
* Support for HD content : Meet the highest production standards with support for importing, editing, and delivering HD content.
* Auto-color adjustment : Automatically improve image quality using Adobe Photoshop® style filters, including Auto Levels, Auto Color, Auto Contrast, and Shadows/Highlights.
* Project-ready Photoshop files: Quickly create a new image in Photoshop with the resolution and pixel aspect ratio of your current Adobe Premiere Pro project (some features require Photoshop CS).
* After Effects plug-in compatibility : Access the plug-ins from your installed version of After Effects directly within Adobe Premiere Pro for even more visual effects.
* After Effects clipboard support : Simply copy and paste between Adobe Premiere Pro and After Effects.
* AAF and EDL support: Easily import and export project data with support for Advanced Authoring Format (AAF) and Edit Decision List (EDL) format.
KisPityesz
2005. szeptember 26. 9:41
Sziasztok!
Bocsi, de csak most volt időm foglalkozni a számítógépemmel.
Megnéztem a vinchestereket, ahogy tanácsoltátok( jobb egérclikk)
és kiderült hogy NTFS mindkettő.
Ebbe bíztam, most megint nem tudom mitévő legyek.
focus puller
2005. szeptember 26. 11:09
@KisPityesz
Problémádra a megoldás:
Soha a büdös életben nem fogsz tudni egy 60 perces anyagot teljes egészében "becapture-özni" (szép magyar szó

), mert a Premiere (mindegy, hogy 6.0, vagy Pro, vagy bármelyik másik...) 18 perc után kiabálni fog!!!

Azt teheted, hogy: snittenkén (klippenként) capure-özöl! (Mivel gondolom a 60 percet nem egy teljes snittben vetted föl?!?

)
Érdemes néhány perces klippenként fölvinni a gépre a teljes anyagot (vagyis másképp nem is lehet) Utólag gondolom úgyis összevagdosod...?!?
(Elvileg ha be van állítva a kamerádban az idő és a dátum, capture-özésnél minden egyes -felvételközbeni- ki- bekapcsolást érzékelni fog a Premiere, és alapból snittenként pakolja föl az anyagot a komputerre)
Ennyit tudok neked javasolni!
Csau-csau! ®
Bencce
2005. szeptember 26. 11:44
A vegas 5.0 meg a 4 is automatikusan megcsinálja a snitteket.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyivel jobb mint a premier
focus puller
2005. szeptember 26. 11:51
Nekem édes mindegy, hogy ki, mit használ...

Mindenkinek szíve-joga! Én spec. a Premiere Pro 1.5-öt és az Avid News Cuttert ismerem, szoktam meg, használom!
Csak azért írtam a fenti "megoldást" mert a @KisPityesz annó azt írta, hogy neki Premiere 6.0 van...
Csau-csau! ®
KisPityesz
2005. szeptember 26. 13:32
Sziasztok!
Az OK, hogy csak 18 percet tudok bevinni a gépbe.
Szerintetek azt meg lehet csinálni, hogy a bevitt 18 perces darabokat
lehúzom a Timeline-ra, megvágom és a kapott 40 perces filmet egyben
átküldöm a másik vinyóra (exportálom a timeline-t)?
Elég furcsa nekem, hogy csak 18 percet enged. A barátomnak nincs ilyen gondja, de sajnos nem tudja, hogy mit kellene átállítani a gépemen.
focus puller
2005. szeptember 26. 13:40
Üdv!
@KisPityesz
Nekem még mindig furi, hogy 18 perces "darabokkal" akarsz "mahinálni"...

(a televízióknál, profi körülmények között sem dolgoznak ilyen hosszú "snittekkel") De te tudod...
Ha az én javaslatom számít (vágó-gyakornok vagyok egy televíziónál

): maximum 4-5 perces snittekkel dolgozz!!! De maximum!!!
Ezért: egy snitt hossza ne legyen 18 perc a timeline-on!!!!!!!

(Képtelenség dolgozni vele...)
Még valami: a kész, 40 perces anyagot se egyben rendereld le!!! Főleg ha teli vágod effektekkel, wipe-okkal... stb. (Ez is csak egy tanács!)
(Ha sikerül egyben becapture-öznöd egy teljes 60 perces kazit, ill. ha a 18 perces "darabokkal" tudsz normálisan vágni én leszek az aki beajánl Illés Gyuri bácsihoz operatőr tanoncnak, vagy valamelyik televízióhoz vágónak!)
Csau-csau! ®
Halasi Miklós
2005. szeptember 26. 14:25
Most azt ne mondd, hogy nem tudok behúzni egy 60 perces DV kazettát egyben, egy fájlba...
focus puller
2005. szeptember 26. 14:29
Üdv!
Nah akkor....
Hogy miért is nem lehet 60 percet egyben behúzni?!? Ajánlom figyelmedbe kedves @KisPityesz, kedves @Halasi Miklós és kedves Mindenki!!!
Idézet a Digitális videózás Adobe Premiere 6.0 alkalmazásával c. könyvből:
"Videobeolvasáshoz természetesen jelöljük be a Project Settings ablak Capture Video, s ha nem csak a képet, hanem a hangot is szinkronban akarjuk elmenteni, a Capture Audio nyégyzetét is. Mindenképp ajánlott a Report Dropped Frames nyégyzetet is megjelölni, mert így a beolvasás végén a Premiere egyéb információk mellett egy üzenetben adja tudtunkra, hogy a folyamat során hány "eldobott", nem rögzített képkocka keletkezett. Ehhez kapcsolódóan megadhatjuk azt is , hogy egy képkocka elvesztése esetén a Premiere állítsa le a beolvasás folyamatát. ... Sokan legyintenek néhány kocka elvesztéséért. Nem úgy van! Addig kell az operációs rendszer beállításait finomítani és/vagy csiszolni hardverünket, amíg egyetlen kocka sem hiányzik a keletkezett képből!"
És most jön a lényeg:
EBBEN AZ OPCIÓCSOKORBAN MÉG EGY LEHETŐSÉGÜNK VAN: A CAPTURE LIMIT-TEL MEGADHATJUK, HOGY A PREMIERE MIKOR ÁLLÍTSA LE AUTOMATIKUSAN A VIDEOBEOLVASÁS FOLYAMATÁT. AZ ITT MEGADHATÓ LEGNAGYOBB ÉRTÉK MAJDNEM 17 PERC, AMI NINCS TÚL MESSZE A DIGITÁLIS VIDEÓZÁSBAN JELLEMZŐ PARAMÉTERKÉNT EMLEGETETT 18 PERCES HATÁRTÓL!!!!!!!!"
Kielégítő volt a válasz, hogy miért nem tudsz egyben beolvasni 60 percet???
Csau-csau! ®
Halasi Miklós
2005. szeptember 26. 17:57
Rendben, elfogadom ezt az érvelést. De!!!
Én is idéznék a 71-ik oldalról, ugyanabból a könyvből:
"Windows környezetben a 2 Gbyte-nál nagyobb fájlok fezeléséhez FAT32- vagy NTFS-formattált winchesterre, s Windows 98 Second Edition, Windows Millenium Edition vagy Windows 2000 operációs rendszerre van szükség. A Digitális videó című fejezetben már volt szó arról, hogy Windows 2000 operációs rendszerben az Open DML ajánlás szerinti AVI2 formátumú videófájlok felső mérethatárát a Premiere 5.0 óta kezelhető háromórás szerkesztési korlát jelenti. (Azonban senkinek sem javaslom, hogy egy darab 40 Gbyte-os fájllal foglalkozzon.) A másik két Windows rendszer esetén ez a felső határ 4 Gbyte, ami valamivel több, mint 18 percnyi miniDV vagy Digital8 kamerából származó műsor megszakításmentes beolvasását teszi lehetővé. Hosszabb műsoroknál tehát mindenképpen különböző fájlokból lesz összerakva szerkesztett anyagunk, de szerencsére ez nem gond a programnak! A komolyabb videofeldolgozó kártyák között Windows környezetben is van olyan, amelyik az előző bekezdésben leírt "szülő-gyerek" fájlrendszer szerint dolgozik, itt nem gond a 18 percnél hosszabb egymenetes beolvasás."
Tehát a 18 percet valószínűleg a 4 gigás korlát okozhatta, ami a FAT32 sajátossága, tehát NTFS-nél bármekkora méretű lehet a fájl, lévén a DV Open DML formátumú avi.
focus puller
2005. szeptember 26. 17:58

Neeeem! Nem akartam "kukacoskodni"... csak ezek a tények!

Csau-csau! ®
Halasi Miklós
2005. szeptember 26. 18:16
Főleg azért valószínű a feltevésem, mert 1 óra = 60 perc = 13 GB, tehát 4 GB= 18,46 perc.
És még egy idézet ugyanebből a könyvből a 14. oldalról:
" PC-s környezetben a Windows 98 operációs rendszer újdonságai közt favorizált FAT32 megjelenéséig gond volt a 2 gigabájt-nál nagyobb fájlok kezelése, márpedig itt repkednek a gigabájtok. Időközben az AVI2 fájlformátum megjelenése kitolta a fájlméret-határokat. Windows 2000 operációs rendszerben
nincs akadálya a több gigabájtos fájlokkal való műveleteknek, Windows 98 (SE), Windows Millenium Edition rendszerekben azonban még mindig csak 4 gigabájt a fájlméret felső határa. Mivel 1 óra DV = 13 gigabájt adatmennyiség, egy hosszabb videoanyag szerkesztése ilyen platformon mind a mai napig csak darabokban való szerkesztéssel, s azok utólagos összefűzésével oldható meg."
IDÉZET(focus puller @ 2005. szeptember 26., 14:40 - hétfő)
(Ha sikerül egyben becapture-öznöd egy teljes 60 perces kazit, ill. ha a 18 perces "darabokkal" tudsz normálisan vágni én leszek az aki beajánl Illés Gyuri bácsihoz operatőr tanoncnak, vagy valamelyik televízióhoz vágónak!)
És engem nem akarsz beajánlani?
Most komolyan!
focus puller
2005. szeptember 26. 18:26

Nem megy az olyan egyszerűen!
Csak próbáltam viccelni egy picit...
Erről a mai magyar médiáról inkább hadd ne mondjak semmit... meg nem is idevág...

Csau-csau! ®
u.i.: de akkor a @KisPityesznek csak FAT/FAT32-be van particionálva a vinyója... akkor miért írta, hogy NTFS?!?

Most már totál nem értem... Nah mindegy...
Halasi Miklós
2005. szeptember 26. 18:54
Én is arra gyanakszom, hogy FAT32. Le kéne rendesen formázni újra NTFS-re...
focus puller
2005. szeptember 26. 18:55
Valóban ez a megoldás!!!
Csau-csau! ®
KisPityesz
2005. szeptember 27. 6:19
Sziasztok!
Köszönöm a válaszaitokat.
Nem tudom, hogy biztosan NTFS-re van formázva a két vinchesterem, abból gondoltam, hogy ha jobb egérklikkre előjön egy ablak, abban rákattintok a formázásra akkor NTFS jelenik meg, az NT vagy a FAT32 felirat meg sem jelenik.
WINDOWS XP Professional operációs rendszert használok 2 db 40GB vinyóval.
DVD írásra NERO 6.0-t használok.
Én nem 60 percnyi anyagot szeretnék egyben vágni, ugyanis ezzel a 18 perccel is elszoktam szöszmötölni 4-5 órát

, hanem pl. a barátom nyaralását szeretném felírni úgy DVD-re, hogy ne 3 külön ablak jelenjen meg a kész DVD menüjében, hanem csak egy, vagyis egyben meglehessen nézni pl. egy 32 perces, összevágott anyagot. Tehát 32 percet kéne renderelni, vagy a több kisebb részt valahogyan összefűzni, hogy egyben lehessen felírni DVD-re.Remélem érthetően írtam le, hogy mi a gondom.
focus puller
2005. szeptember 27. 6:33
@KisPityesz
Érthető a gondod, persze! De akkor húzd be az anyagot manuálisan! Capture-nél megadod, hogy time code szerint mettől-meddig, mit olvasson be a szalagról...
Mert egyben 18 perccel (ami ugye kb. 4 GB) még mindig nehézkes vágni)...
És lehetőleg más vinyóról (vagy partícióról) dogozzon a Premiere és máshová pakolja a Temp fájlokat...
Ha megvan X számú klipped (de tényleg csak néhány percesek legyenek!), beimportálod őket, és egyszerűen tudsz dolgozni velük...
De ne egyben rendereld le az egész 32 percet (amennyire tervezd a filmet)! Hanem aztis legaláb vedd letté...
Ennyit tudok mondani/segíteni....
Csau-csau! ®
KisPityesz
2005. szeptember 27. 6:59
Szia!
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam az előbb.
Az op. rendszer és az Adobe a C meghajtón van. A capture-ölés után az avi file is a C meghajtón van. Utána elkészítem a 10 perces részt megvágva, effektezve és megzenésítve, majd exportálom a timeline-t a D meghajtóra. Itt megkapom a kész megvágott, effektezett és zenés avi file-t, amit majd szeretnék DVD-re írni.
A gondom az, hogy ilyen 10 perces, vagy rövidebb-hosszabb, kész avi file-okat hogyan tudnék egyben (összefűzve) DVD-re írni.
Kipróbáltam, hogy ha az Adobe Timeline-ján több mint 18 perc a kész film akkor amikor exportálom a Timeline-t a D meghajtóra 18 percnél (4 GB) megáll és nem engedi tovább.
Tehát a legfőbb problémám az, hogy nem tudok készíteni olyan szerkesztett filmet (avi file-t) ami hosszabb, mint 18 perc (4 GB) és ami egyben DVD-re tudok írni.
focus puller
2005. szeptember 27. 7:57
IDÉZET(KisPityesz @ 2005. szeptember 27., 7:59 - kedd)
A gondom az, hogy ilyen 10 perces, vagy rövidebb-hosszabb, kész avi file-okat hogyan tudnék egyben (összefűzve) DVD-re írni.
Kipróbáltam, hogy ha az Adobe Timeline-ján több mint 18 perc a kész film akkor amikor exportálom a Timeline-t a D meghajtóra 18 percnél (4 GB) megáll és nem engedi tovább.
Tehát a legfőbb problémám az, hogy nem tudok készíteni olyan szerkesztett filmet (avi file-t) ami hosszabb, mint 18 perc (4 GB) és ami egyben DVD-re tudok írni.
Nah szóval:
először is nézd meg
EZTBehúztam a Timeline-ra a
a_mozigepesz.avi fájlt (ami 9perc 39mp - 2,04 GB) és a
Sulimpia 2005.avi fájlt (ami 15perc 06mp - 3,19 GB) Egy sima Cross Dissolve-val összefűztem őket (de ez most nem is lényeg). Mind a két fájl már 1-1 kész mozi, tehát előzőleg lettek föleffektezve, feliratozva, kiszámoltatva, stb. ...
Így összerakva a 2db fájl -láthatod-
24 perc 44mp és 3 frame lett, kiexportáláskor
összesen 37103 frame-et renderelt le csóró Premiere...

és minden gond nélkül kreált nekem egy
5,24 GB-os fájlt!
Tehet már másra nem tudok/tudunk gondolni, hogy csak FAT32-es partíciód van és nem NTFS!
(Ezt a példát csak azért szemléltettem, hogy lásd: össze tudsz fűzni X db kész mozikat -előzőleg leszámoltatott, kiexportált fájlokat- amiknek "összege"/hossza, több mint 18 perc... csak győzd hellyel és mindenképp formázd meg a vinyót NTFS-re!!!)
Még valami! Azt, hogy milyen fájlrendszerben dolgozik a vinyód megnézheted: Sajátgép -> jobb klikk -> Kezelés -> Lemezkezelés
De ezt is szemléltetem Neked:
ITTCsau-csau! ®
KisPityesz
2005. szeptember 27. 8:58
Szia!
Köszi a választ, este megnézem a gépemen, hogy mi a helyzet.
KisPityesz
2005. szeptember 28. 6:01
Jó reggelt mindenkinek!
Megoldódott a kérdés. Valószínűleg rosszul néztem meg a file rendszert, mert tényleg nem NTFS volt, hanem FAT32.
Elnézést a hülyeségemért!

Köszi mindenkinek a jótanácsokat!
Krolig
2005. november 3. 16:00
Sziasztok!
A következő a problémám. Van egy SAMSUNG VP-D352 típusú DV-kamerám. Vettem hozzá egy IEEE 1394-es firewire kártyát, ami tartalmazott egy DV-kábelt is. Miután a kártyát beszúrtam a gépbe, nem látta (mármint a kártyát). A rendszereszközök közti trükközéssel végre felismertettem a WinXP SP2-vel a kártyát. Rádugtam a firewire kábelt, de most meg a kamerát nem látja. USB-vel működik, csak a felbontása (320x240) nem felel meg a kívánalmaimnak.
Vettem egy másik firewire-kábelt, hátha az volt a hibás, de nem jártam sikerrel.
Gondoltam arra is, hogy esetleg az alaplapom, vagy valamely más alkatrész nem kompatibilis a kártyával vagy a kamerával, de más gépekben sem működik.
A kamera menüjében azon kívül, hogy USB 1.1 vagy 2.0 semmi más adatátviteli opciót nem tudok állítani. Esetleg a kamera DV-kimenete lehet hibás, vagy a firewire kártyának van valami gondja?
Légyszi segítsetek, mit csinálhatok rosszul, mert már lassan azt is megbántam, hogy kamera vételre adtam a fejem!
Köszi
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.