IDÉZET(KGigi @ 2010. július 27. 19:00)

Akikről te beszélsz, azoknak a túlnyomó többsége nem hogy az érettségiig, de a nyolcadik általánosig sem jut el.
Egy normális rendszerben ez így működne. De ez nem egy normális rendszer (meg úgy általában nem egy normális ország), úgyhogy itt bizony sokan eljutnak az érettségiig, hidd el. Nem a levegőbe beszélek, a saját szememmel láttam. Lehet, hogy meglep téged, de nem mindenütt alkalmazzák ugyanazt a követelményrendszert.
Akik nem jutnak el a nyolcadikig, azok valószínűleg 0 pontosra írnák az érettségit. Hát, akikről én beszélek, azok már sokkal fejlettebbek, nem véletlenül jutottak el az érettségiig: megszereznek vagy 15 pontot. Hányan nem érték el a 2-es szintet? Na, pont annyian vannak. De még a 2-esek között is lehetne szemezgetni, hogy hánynak adták meg csak kegyelemből...

Azt mondod, az okozati tényezőket nem lehet kiiktatni. Éppen te teszed ezt azzal, hogy csak az eredménnyel, a kész helyzettel foglalkozol, és nem pedig azzal, hogy mi vezetett oda, mint én.
Mit értesz az alatt, hogy a kész helyzettel foglalkozom? Mert ezt már másodjára sütöd el, de még nem mondtad meg, hogy mire alapozod ezt a kijelentést. Mondjam el, hogy mik azok a konkrét lépések, amiket meg kellene tenni az okozati tényezők kiiktatása érdekében? Mert én tudom. Csak éppen nem mondom. Ennek nem az az oka, hogy nem akarok vele foglalkozni, hanem az, hogy Magyarországon vagyunk, és nem mindegy, mit írunk. (
Ugye nem kell mondanom, mi történik itt azzal, aki egyáltalán felveti, hogy segély mellett dolgozzon is már valamit, aki amúgy 100%-ban munkaképes?)
Ellenben az oktatás megreformálását jelen körülmények között csakis tüneti kezelésnek lehetne nevezni. Márpedig kettőnk közül te vagy az, aki ebben hisz...
Ja, és hol foglalkoztál te azzal, hogy mi "vezetett oda"? Hol írtad te le a jelenlegi helyzet okait? (Mondjuk kb. kizárt dolog, hogy a fórum keretei között te azokat leírjad, még akkor is, ha tisztában vagy velük.)

Egyáltalán nem mindegy, hogy valaki önhibájából, vagy külső hatásra jut oda, ahová.
Ilyesmiről szó sem volt.
A kérdés, ami itt felvetődött, az volt, hogy számít-e az, hogy valaki születésétől fogva fogyatékos szellemileg, vagy külső hatásra lesz az. Én azt mondom, hogy az okozati tényező szempontjából számít: ki kell iktatni az okozó tényezőket, és biztosítani, hogy a jövőben a szülők ne tehessék gyermeküket szellemileg visszamaradottá. Ugyanakkor az oktatás végeredménye szempontjából lényegtelen, hogy a gyerek mi miatt fogyatékos: ha születésétől fogva az, akkor sem tudja megoldani a feladatot; ha utólag vált azzá, akkor sem. Sok helyen éppen ezért tehetetlenek a tanárok.

Az oktatás nem tüneti kezelés, nem eszköz, hanem a társadalom egyik alappillére.
Az oktatás "megreformálása" viszont már tüneti kezelés. Eredménye nem lenne számottevő. Ez az, amiben meglátásom szerint nem értünk egyet: szerinted elsősorban az oktatás színvonala miatt gyengék az eredmények, amin oktatási reformmal lehetne segíteni. Én meg más véleményen vagyok, szerintem ez csak tüneti kezelés lenne. Aki "vállalkozó" akar lenni, azt nem érdekli az oktatási reform. Előtte sem tanult, utána sem fog.
A tanár ugyanis nem tudja motiválni a gyereket. IDÉZET(KGigi @ 2010. július 27. 19:00)

bűnözésre való hajlam pedig nem létezik, ilyen senkibe nincsen kódolva.
Lehet. Ugyanakkor a "célirányos" nevelés okozhatja a kialakulását.