Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Bájcsevej topic
PC WORLD Segélyvonal > KÖZÖSSÉG > Általános
Oldalak: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40
ProFiler
Formaiság. Na meg ezek a mai fiatalok... laughing.gif Mondom én ezt néhány évvel idősebben... biggrin.gif

Ciao.
h.arpad
Á, hiába, megöregedtünk... biggrin.gif
Viszont akkor szülőket tilos a topicra állítani!

ProFiler, azt az egyet magyarázd meg nekem, így, sörözgetés közben, hogy hogyan sikerült neked 12 000 hozzászólást összegyűjteni? blink.gif Rákattintottál a duplázóra? laughing.gif
ProFiler
Erre nincs magyarázat, csak az, hogy nem sörözök. tongue.gif Egyébként nézz bele a hardver témakörbe és megtudod, honnan van ennyi. ani_wink.gif
IDÉZET(h.arpad @ 2007. július 25. 23:47) *
Viszont akkor szülőket tilos a topicra állítani!

Ezt most félreolvastam: "tilos a talpukra állítani..." eznemigaz.gif

Ciao.
h.arpad
IDÉZET
Egyébként nézz bele a hardver témakörbe és megtudod, honnan van ennyi.

Jó tudni, hogy segíteni tud majd itt valaki, ha egyszer lecserélem a gépemet. (Józan marad addig. tongue.gif ) Egyébként a csaposoknak a legrosszabb, mert nem ihatnak. disbelief.gif

Utólag
Nana. Találtam ám valamit terhelőt rólad is: laughing.gif
IDÉZET
Legaktívabb volt:
Általános
( 2188 üzenet / 18% a felhasználó aktív üzeneteinek százalékában )

Azért párszor te is betérsz a virtuális kocsmánkba... laughing.gif
ProFiler
Persze. De a legtöbben az általánosba írják a legtöbb hozzászólásukat. Ennek egyszerű a magyarázata: az Általános a legnagyobb forgalmú altémaköre a fórumnak. Sehol nincs ennyi hozzászólás egy témakörben, mint itt. De mivel én minden téren foglalkozom a fórummal, ezért ide is írok, aki pedig ide ír, az előbb-utóbb ilyen sorsra kerül. ani_wink.gif Egyébként a nullázás előtt már 20000 hozzászólás fölött voltam, mivel a régi fórumban még aktívabb tudtam lenni a több szabadidőm - vagy mondom úgy, hogy kevesebb munkám - miatt.

Ciao.
h.arpad
Ugyan, ne magyarázkodj már! laughing.gif
Digital Silence
Emlékszik valaki a legerősebb magyar barna sörre? Paracelsus 22 B fokos volt. Esetleg a Platánra, amit kanizsán gyártottak jó 20 éve? Családi kötődésem is van az utóbbihoz. smile.gif

'99-ben Belgiumban voltam tanulmányúton. Szép kis csapat jött össze, egyikünk sem a virtuális kocsmát részesítette előnyben. Volt egy srác, aki vett valami bordói bort-a márkájára nem emlékszem, de arra igen, hogy 1000 belga frank volt, kb:7000 Ft-a szalámis zsemlés vacsora mellé. Úgy öntötte ki vizespohárba, hogy közben fröcsögött mellé bőven. Aztán lehajtotta, talán az ízét sem érezte, az utolsó csepp után ennyit lehetett hallani: pssssz, jött rá dugónak a dobozos Leffe(ejtsd:löff). Mondtuk is a srácnak: -" Te Feri, ha az a gazda, aki ezt a nedüt megálmodta, látná hogy tiszteled a borát, valószínű kitárazná rajtad a sörétes puskáját!" smile.gif
Másnapra a nedük összeértek az agyban, hiába a jó bor nem szédít, egy karton sörrel megfejelve "beállt a gyerek, mint a kerékcsapágy". Üzemorvos lett a vége. Kérdezte a doki mire allergiás(penicillin-re gondolt), a löffre -jött a válasz.
Kovács Dávid ( Davs )
@Prof
Mentségem csak annyi, hogy legalább töményebb alkoholt nem fogyasztok (mármint rendszeresen biggrin.gif ). De komolyan...Heti 1-2 (néha kicsivel több, néha semennyi) sör nem nagyon árt. Tudniillik a sörnek jótékony hatása is van. ani_wink.gif
Digital Silence
A sör kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben orvosság! smile.gif
Nagyon jó vese tisztító, így méregtelenítő hatású. Mivel a jó sör egyik alapja a kristálytiszta víz. Viszont vigyázni is kell vele, és itt nem az alkohol, hanem az élesztő tartalomra gondolok. Tisztít, de egyben hízlal is.
Kovács Dávid ( Davs )
A hízlalás nem zavar, sőt. Tornaterembe rendszeresen járok, tehát csak örülök, hogy lesz mit megdolgoztatni. ani_wink.gif
Crocket
@Greene
Import bort írtál, azért kérdeztem. Nekem a dél-afrikai Shiraz jött be, érdekelt, hogy egyezik-e az izlésünk.
A csapos témához, csak annyit, hogy szerintem nevezzünk ki minden hétre valaki mást, így előbb-utóbb ihat mindenki! biggrin.gif (Kivéve ha találunk egy abszinens fórumozót.)Vagy büntiből kelljen pultot takarítani! biggrin.gif
Matvác
IDÉZET(Crocket @ 2007. július 26. 17:57) *
(Kivéve ha találunk egy abszinens fórumozót.)

Hirtelen azt olvastam hogy Abszintes fórumozót biggrin.gif

Egy kis magyarázat annak aki nem tudná miről van szó smile.gif : "Abszint (Absinth) – az iparszerű szeszgyártás történetében legmagasabb (legális), 60-80 %-os alkoholtartalommal előállított (zöld vagy színtelen) ital: fehér ürömfű (artemisia absinthium) és egyéb fűszernövények, valamint desztillált alkohol keveréke. A XX. század elején (kábítószerjellegű és addiktív káros hatására hivatkozva) szinte az egész világon betiltották. Az ezredfordulóra részben rehabilitálták; ma már az Európai Unióban - igaz korlátozott tujontartalommal - ismét forgalmazható."
Mádzsárul*: Piszok erős és piszok finom színes nedű smile.gif Ha a sör gyógyszer... Akkor ez mi is? biggrin.gif

*(Magyarul)
Digital Silence
Akkor ez kegyszer!
Zöld tündér
h.arpad
IDÉZET(Matvác @ 2007. július 26. 21:33) *
A XX. század elején (kábítószerjellegű és addiktív káros hatására hivatkozva) szinte az egész világon betiltották.

Én úgy hallottam, hogy Franciaországban okozott különösen nagy galibát. Boldog-boldogtalan élt vele, részeg volt az egész ország.

Azt azért elmondanám, hogy Finnországban abszint nélkül is részeg hétvégén az egész ország.
fapuma
IDÉZET(h.arpad @ 2007. július 29. 0:58) *
Én úgy hallottam, hogy Franciaországban okozott különösen nagy galibát. Boldog-boldogtalan élt vele, részeg volt az egész ország.

Igen, de nem csak részegek voltak, hanem érett férfikorban már többségében agyilag lyukaszoknik. ani_wink.gif
h.arpad
Az már csak "természetes". Az alkoholból a szervezetben acetaldehid (AA) keletkezik (mellesleg több reaktív oxigén gyök mellett —ezek ugye a májban pusztítanak). Az AA az egyik legtoxikusabb metabolit, ez okozza a rosszullétet is. E mellett a tartós alkoholizálás B1, B6, B12-vitamin hiányt is okoz (főleg B1), amit az idegrendszer nem tolerál. Úgyhogy azon nem is csodálkozom. roll.gif

Apropó, a sör viszont tartalmaz B-vitaminokat. tongue.gif
fapuma
Igaz, de ez azért (szerintem) nem a szimpla idült alkoholizmus miatti elhülyülés, azért 25-30 éves korában még a legdurvább alkoholista is tűrhető állapotban van. A franciás agysejtpusztulásba jócskán belejátszott a többi jótékony összetevő is.
Digital Silence
'96-ban dolgoztam Ukrajnában. A "fabriknál" -ami egy osztrák-ukrán vegyesvállalat(Philips-IR3) volt-általában hetente fizették ki a népet. Akkora volt a szegénység, hogy hétről-hétre éltek. A szokás az volt, hogy Csütörtökön kapták meg a fizut, így Pénteken még be tudtak vásárolni. Igen ám, de Pénteken szinte senki nem jelent meg a munkahelyén, viszont mindenki csontrészeg volt. Kénytelen volt a cég Péntekre, műszak végére áthelyezni a kifizetést.

Vitaminok a sörben
h.arpad
A blogból:
IDÉZET
[...] ugyanis csökkenti a jelentős rizikófaktornak számító LDL-koleszterin szintjét!
A pszichogén tényezőket a szív-érrendszeri betegségeknél előrébb sorolták, szóval ez már csak sallang. Már csak azért sem meggyőző csak ez az egy kiragadott hatás, mert a zsírsav-anyagcserére a májban az alkohol kifejezetten rossz hatással van. Valójában a pozitív hatás szerintem a feszültség oldásából ered. Sajnos a hozzászokás is innen... roll.gif Azt se' feledjük, hogy a méreg is lehet orvosság kis adagokban...
Égyébként van lexikon is, ha valaki a vitaminokra kíváncsi (bár szerintem már a csapból is a sör vitamintartalma folyik.)
Azért az látszik, hogy a napi ajánlott adagokat nem érdemes csak sörben bevinni... laughing.gif
Egyébként a B-vitamin tartalom az élesztő miatt van. ani_wink.gif

exclamat.gif Vitaminokat nagy mennyiségben nem szolgálunk ki! (Nehogy jót tegyünk...) biggrin.gif
Gereby
Jóbol is megárt a sok! Mondani szokás, nem is véletlen, mivel van ilyen is: Vitamin mérgezés. exclamat.gif
h.arpad
Ez a zsírban oldódó vitaminokra érvényes (A, D, E, K —utóbbinál kevésbé). A riboflavinnál (B2) tanítottak nekünk valami bőrtüneteket, ha jól emlékszem, de a többi vitamintól gyakorlatilag nem lehet megmérgeződni. bulb.gif
[Félreértés ne essék, olyan, hogy hányás, hányinger, hasmenés, allergia, minden vegyszernek lehet mellékhatása —ezek nem specifikus tünetek, bármilyen ételtől, italtól is lehenek. Szóval ezeket (hacsak nem súlyosak) meg sem mérdemes említeni. Egyébként a B6-nak (piridoxin) nagyobb adagokban hányáscsillapitó hatása van, utazóknak (főleg terheseknek) ezt nyugodtan lehet adni. ani_wink.gif ]

Van egy olyan sejtésem, hogy a kocsmában megnyilt az ingyenpatika is...
Következik: csodagyógyszer a másnaposság ellen. laughing.gif
Digital Silence
Csodák márpedig nincsenek...vagy mégis?!
Ki erre, ki arra esküszik. Van ki azt mondja-mert ez vált be-, hogy kutyaharapás szőrivel. Ha, sörtől lettél "állapotos", akkor másnap sörrel kell gyógyítani. Csak könnyen át lehet esni a ló túlsó oldalára. Ismertem egy ipsét, aki 40napon át folyamatosan részeg volt. Nem alkoholista az illető. Vagyis nem tudom, az ilyen esetre mit lehet mondani, ha valaki fél évig egy korty alkoholt sem fogyaszt, utána 1 hónapig vedel, és megint fél év szünet.
Vannak más "gyógyhatású szerek", mint a tej, az uborka lé, ecetes víz. Az ukrán kollégáknál, akik a vodkát pezsgővel nyakalták, másnap csak pezsgőt ittak, és rendbe jöttek.
zsoltchelsea
Orvostól tudom, hogy a B1 vitamin segít, ugyanis az alkohol elvonja a szervezetből. Ezen felül vizet is jó inni pia után, ugyanis vízhiányt is okoz a szesz.
Adani
Másnaposságnál nekem az erőleves, tea, sör az, ami mindig segít. Egyébként olyat is halottam. Tejet tavaly Gyomán a B-Song Weekenden ittam és tényleg jól esik másnaposan, igaz akkor 4 napig folyamatosan ittunk. Reggel másnaposan kimentem a büféhez már volt ott valaki és nyomták a kezembe a borosüveget vagy a sörösdobozt. biggrin.gif

Egyébként meg hasznos, ha van az ágy mellett ásványvíz, ha várható egy hatalmas másnaposság akkor előrelátóan oda kell tenni még este.
Crocket
Szerintem a másnaposság legkobb ellenszere 24 óra nyugi! smile.gif
Digital Silence
Meg van az ágy mellett esetleg egy felmosó vödör is, akármire jó lehet! biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
h.arpad
Szerintem a másnaposság ellenszere bármi lehet, csak további pia nem. laughing.gif Ördögi kör... roll.gif A tej jó ötlet.

Egyébként a folydék- és Na-veszteséget mindenképpen pótolni kell, különben még rosszabbul leszel. Az is köztudott, hogy csak akkor forog veled az ágy, ha lehunyod a szemed. Így aztán teljes kijózanodásig érdemes pl. tévét nézni, vagy a pókot a falon. biggrin.gif
Digital Silence
Akkor is forog a világ, ha az ágy helyett a centrifugába bújsz bele. laughing.gif
Egyébként kisebb másnaposság gyógyítható a másik nemmel való "akciójátékkal" is. tongue.gif
fapuma
Osztálykiránduláson kipróbáltuk ezt a TV-zést. Fél egy körül leültünk biliárdot nézni. Kettőt lökött az egyik (fogalmam sincs kik játszottak)... aztán hajnali ötkor, ugyanabban a pozícióban, dideregve riadtam fel. roll.gif

Én lefekvés előtt általában betolok egy-két fonnyadt kiflit, leöblítem fél liter vízzel, kialszom magam és másnap a kicsit lassú gondolkodáson kívül semmi bajom nincs.
Egyszer "kannás-parti" után véletlenül teát ittam.. huh hát az cudar gyomorsavat csinált. smile.gif
tanulo91
Eh, már itt is a másnaposság a téma?
Adani
Részegen sok mindent lehet csinálni, de feküdni azt nem tanácsos, akkor indul be körhinta. Másnaposság ellen nálam a kajálás ( felszívja a piát) és a jó sok ásványvíz vált be. Kannásbor után jól szokott jönni.
Crocket
Volt idő, mikor csak úgy tudtam elaludni, hogy ültem az ágy szélén, könyökem a térdemen, fejem a kezemben. Nem lehettem szép látvány, de csak így nem forgott velem a világ. Aztán már ment hason fekve is... A gyógysör egész jó ötlet, ha semmi fontos dolgod nincs aznapra. Nekem az édesség is bejön.
Digital Silence
@Adani Tévedés! A kaja nem szívja fel a piát, sőt lassítja az alkohol lebomlását, és kiürülését a szervezetből!

" A felszívódás-lebomlás kapcsán gyakran találkozunk téves véleményekkel is. Ezek közül csak a leggyakoribbakat említjük:
ˇ Az egyik szerint tele gyomorra lehet inni, mert az elfogyasztott étel (főleg ha zsíros) megakadályozza az alkohol felszívódását. Az igazság ezzel szemben az, hogy az étel késlelteti ugyan a felszívódást, de nem akadályozza meg. Mivel lassul a felszívódás, hosszabbodik a lebomláshoz szükséges idő is. Tehát az így elfogyasztott alkohol hosszabb ideig marad meg a szervezetben.
ˇ A másik tévedés az, hogy a kávé gyorsítja az alkohol lebomlását, elősegíti a kijózanodást. Mi az igazság?

Az, hogy a kávé átmenetileg talán valamivel éberebbé tesz, de az alkohol lebomlását nem gyorsítja meg, sőt a koffein hatásának elmúltával még fokozottabban jelentkeznek az alkoholos tünetek. (A szakirodalom ezt "visszacsapásnak" nevezi.)

Sokan vallják azt a téves nézetet is, hogy az alkohol "feldobja" az embert, mert "élénkítő szer". Az igazság viszont az, hogy az alkohol lényegében kábítószer, sejtméreg.

A látszólagos élénkítő hatása azzal magyarázható, hogy már egészen kis koncentrációban is csökkenti a gátlásokat, feloldja az úgynevezett "hasznos fékeket". Az alkoholkon centráció mértékének növekedésével eljuthat az ittas ember olyan szintre, hogy gátlástalanul viselkedik. Olyan megnyilvánulásokat produkál, amilyeneket józan állapotban semmiképpen sem tenne. Nem, mert a "hasznos fékek" ezeket megakadályozzák."
Forrás: Link

További gyógymódok, ötletek:Link
Adani
Azt viszont sokan állítják, hogy ha sok zsíros kaját eszel, akkor nem tudsz berúgni. Azt is hallottam már, hogy két kanál zsírt kell magában megenni és akkor az lerakódik a gyomorfalra és emiatt nem tud a pia felszívódni, csak átszalad rajtad ( mire felszívódna már régen kipisilied). Az más kérdés, hogy akkor mi értelme van inni?
fapuma
Az ízéért? ani_wink.gif
Digital Silence
Olvasd át mégegyszer amit az előbb idéztem! A zsír lassítja a felszívódást, de a pia nem tud átszaladni, mert ahoz, hogy kiürüljön kell a májfunkció. Kipisiled az alkohol víztartalmát, ezzel töményebbé válik a szervezetben. Mivel a piának a víz részét a vese bontja le. Ezért kell másnaposan sok folyadékot, vizet bevinni.

@fapuma Az érzésért? ani_wink.gif
h.arpad
Azért (is) kell enni, mert az alkohol csökkenti a vércukorszintet, ami hosszú távon roszzullétet okozhat. Mellesleg az sem mindegy, hogy éhgyomorra iszol-e vagy sem, ugyanis —igaz, hogy a lebontást nem segíti az étel—, önmagában megakadályozza, hogy egyszerre sok alkohol szívódjon fel, ami rossszullétet okozhat. Szóval már ezért is megéri enni vagy valamit inni, ami alkoholmentes. Egyébként az alkohol rontja a felszívódást. (A tömény ital még önmaga felszívódását is gátolja.)

A kávé és az alkohol kölcsönhatásában azt kell megérteni, hogy nem ellentétes a hatásuk (nem antagonizálnak). Máshol hat a kávé, és máshol az alkohol. Fejfájásra egyébként csodaszer a kávé (a koffeint előszeretettel keverik fájdalomcsillapító gyógyszerekbe). Sajnos ugyanúgy rosszullétet, hányingert tud okozni. Igaz, hogy rövid ideig hat, és aki hozzászokott, az megjárta, de hosszú hatásra ott a tea. roll.gif
fapuma
IDÉZET(Digital Silence @ 2007. augusztus 2. 12:21) *
@fapuma Az érzésért? ani_wink.gif

Én is ezt mondom, hogy az érzésért: az íz érzéséért... twisted.gif
ProFiler
Még jó, hogy visszaolvastam, miről írtok, mert majdnem félreértettem... laughing.gif

Ciao.
Crocket
Már ha emlékszünk rá másnap twisted.gif ! (harmadnap, negyednap stb)
Adani
Még sosem próbáltam a zsíros dolgot ,de volt, aki állította, hogy működik, és már csinálta. Olyan meg valóban létezhet, hogy nem kerül a szervezetbe csak átszalad az emberen, bemegy a gyomrodba, nem szívódik fel, hanem megy egyenesen a többivel kifelé.

Amit még sűrűn emlegettek egy időben az az olcsó berúgásra egy másik módszer. Dianás cukorka belsejét végbélkúpként felhasználni. Városi legenda, nem igaz, valahol foglakoztak is a témával. Egyrészt kevés alkohol van a cukor belsejében, tehát egy tuti nem elég. Másrészt a történet másik vége, hogy a szonda nem mutatja ki szintén nem igaz, a szonda a leheletből mutatja ki tök mindegy miylen úton került be a szervezetbe ha bent van a szonda jelzi.

Amit még halottam kollektív és olcsó berúgásra az az volt, hogy HP-t (házipálesz) töltenek egy virágpermetezőbe, majd bezárkóznak valam kis helyre többen ( WC, beépítet szekrény, koliszoba stb.) és szétpermetezik a levegőben és inhalálnak belőle. Állítólag Tesco-s vodkával próbálták és a hatás brutális volt.

A második része még hihető is, egyszer és utoljára ittam Tesco-s vodkát, frankón igaz, amit a Tesco Titokban írnak róla. Mármint, hogy hígítóíze van és gyakorlatilag még be se rúgtá tőle, de már fáj tőle a fejed mintha másnapos lennél. De ugyanígy jártunk az Auchanos olcsó Kalinkával is, egy fél napig ki se tudtunk kelni az ágyból, állítom Molotov koktélnak sokkal jobban lehetne használni.
Digital Silence
Talán mégis előfordul, hogy a pia átszalad, csak én úgy képzelem ezt el, hogy azon az úton jön ki, ahol bemegy(orálisan). biggrin.gif
Hewlet Pálesz laughing.gif
Dianás kúp laughing.gif Eszméletlen miket ki nem találnak az emberek, bár szerintem ezek a módszerek már kórosak.
Ez olyan mint régen a seregben itták a"repszeszt", vagy az arcszeszt, legjobb márka volt a Pitralon. Senkit nem szeretnék megsérteni, de nálunk is(határőrség) volt pár szabolcsi kőmüveslegény, akik "nagyfogyasztók" voltak arcszeszből, és megitták a fékolajat is.
A tekkos piákról meg annyit, hogy nemrég hallottam a tv-ben, hogy vodkát pancsoltak jármű ablakmosóból. Ki tudja ebből mennyi került oda?!
Adani
Az ráadásul pont Kecskemét közelében volt, ki tudja hány kocsmába került belőle, esetleg azokba is, ahol mi is ittuk az égetett szeszeket. Fagyállóből meg ablakmosóból keletkezett.

De szoktunk mi inni kannásbort is, abban is ki tudja mi minden van, csak azt lehet tudni mi nincs benne ( szőlő). Szokták azt lócitromból és műtrágyából is keverni.

Olyan kocsmában is megfordultam, ahol mikor VBK-t kértem mondta a kocsmáros, hogy nincs bor, de ha várok 10 percet csinál. Nem árulom el, ez hol volt, annyit mondok, hogy Kecskeméten, de valószínűleg a kecskeméti fórumozók nem fordultak még meg ott.
Digital Silence
Biztos valami csikkszedők tanyája lehet, az ilyen egység. Még kocsmának sem nevezném! smile.gif
Adani
Na jó hivatalosan kávézónak hívják.

Egyébként volt mikor 120 ft-ért adták a 4:1-es VBK-t, kannás házi bor, még titkot sem csináltak belőle, hogy az. És bizony abban a 120ft-ban szerintem a kóla került többe nem a bor.

Na jó hivatalosan kávézónak hívják.

Egyébként volt mikor 120 ft-ért adták a 4:1-es VBK-t, kannás házi bor, még titkot sem csináltak belőle, hogy az. És bizony abban a 120ft-ban szerintem a kóla került többe nem a bor.
Digital Silence
Duplakávé(zó)! biggrin.gif
h.arpad
IDÉZET(Adani @ 2007. augusztus 3. 9:17) *
Olyan kocsmában is megfordultam, ahol mikor VBK-t kértem mondta a kocsmáros, hogy nincs bor, de ha várok 10 percet csinál.

Ilyen Pécsett is van, bár ezt már csak úgy hallottam. Azt is megmondták hol. Nem reklámozom, akit érdekel, már most elfelejtheti. biggrin.gif
Digital Silence
Mehetne ez a téma az autós topikba is, de hátha a harmadik hozzászólás már off lenne!

Tehát, a McLaren-nél tett boxutcai látogatás lenyűgözte az egyébként naív újságírót, aki mint mondta, szintén hordja szerelőhöz a saját autóját(még jó, hogy nem ő barkácsolja a sufniban).
Az ő szerelőjének mindig olajos, koszos a keze, mígy az F1-ben ilyet nem látott. Azért, a két technika között ég és föld a különbség! Persze az is egy megoldás, hogy a Merci szerelők kesztyűben dolgoznak, és patika tisztaság van a műhelyben. Ez így van rendjén, hiszen ha olaj kerülne a gumikra, már a boxutcában lehetne integetni a piros-sárga csíkos zászlóval. De, a boxutca műhelyeiben nem is szedik szét azokat az alkatrészeket, fődarabokat, amelyek olajat tartalmaznak, tehát a váltót, motort csak gyári körülmények között szerelik.
Talán, ezért sem olajosak a szerelők könyékig.
Én még abban az időben tanultam a szakmát-a 80-as évek végefelé-amikor a javítani való autók palettáján szinte csak a szocialista remekek voltak megtalálhatóak. Kezdtek persze már beszállingózni nyugati autók is. Megtiszteltetésnek vettem, hogy inasként lecserélhettem egy 315-ös BMW kerekét.
Mi bizony nyakig olajosak voltunk mindennap. Pedig, a műhelyben nálunk is tisztaság volt, hiszen motorfelújítással is foglalkoztunk. De ősszel, amikor behoztak egy TSZ/termelő szövetkezet/ Volgát, amivel előzőnap a halastó partját járták, és mosáskor az első rugótekercsben hínárt, és küszt találtam, akkor lehetett volna összehasonlítást végezni egy nyugati szervízzel.
Az is elterjedt hír volt, hogy ha külföldiek jöttek, és magyar szervízbe kellett vinni az autót, hogy bár megcsinálták a szerelők, akár alkatrész nélkül is, buherálással, kókányolással, "csak addig amíg hazaér kibírja" módszerrel, de hogy a magyar szerelő nem ismer mást, mint a kalapácsot.
Bizony, a kalapács az egyik legjobb csavarlazító! smile.gif
Egy Volkwagen-t, BMW-t, Ford-ot nem kellett ütni. Ott ha rátettem a kulcsot meglazult a csavar. A Moszkvicsnál, Volgánál, Skodánál vagy elhajlott a kulcs, lesarkalódott a csavar, vagy a legkisebb nyomatéknál elszakadt a csavar. Hja, kérem azok az anyagok... Ha, pedig lenyíródott a csavar sarka...jött a kalapács és a vágó. Ha, jó helyen volt meg lehetett melegíteni acetilénnel.
A másik ami a kalapács mellett szól, vagy szólt.
Láttam egy bécsi szervízben, hogyan cseréltek Toyota kormánygömbfejet. A szerelő megkereste az alvázszámot, beírta a számítógépbe. Az kiírta, hogy a polcon melyik lokációban találja a gömbfej kiszedő célszerszámot. Megkereste, visszajött, felrakta és kitekerte a gömbfejet, majd vissza vitte a célszerszámot a polcra. Tartott ez kb.: 5 percig.
A magyar szerelő ezt egy vagy két jólirányzott kalapács ütéssel 3másodperc alatt megoldja.
Az idő pénz!
Ez volt régen. manapság nálunk is más körülmények vannak a műhelyekben, komoly diagnosztikai berendezések, számítógépek, stb... és lecserélődött a jármű állomány is. Talán már kezd kikopni azoknak a kocsiknak a jórésze, amiket használtként, roncsként, hoztak be és a kitt tartott össze.
Autó kittből, textíl pelenkából, apró kavicsból kis alvázvédő hozzáadásával, akár McLaren Mercedes-t is lehetne-a "Nagy Öregek" tudnának is-építeni! laughing.gif
h.arpad
Sajnos a kocsikhoz gyakorlatilag semmit sem értek, és nem is igazán érdekel a téma ilyen mélységben, de attól még persze követem a F1-et. Persze ha majd lesz egyszer saját kocsim, kitanulom, mi hol van (talán az általánosságokat egy személyautóról ma már nagyjából mindenki ismeri, aki velem egyidős, —tény, ezt nem kellene nekem sem tanulnom.) De sajnos(?) a mai gyártmányokat nem lehet az otthoni garázsban hobbi szinten csak úgy szerelgetni. roll.gif Így bármennyire is tudnám mit kell(ene) tennem, nem látnék szívesen neki, szervizbe vinném. Még kihívást sem érzek benne igazán. roll.gif
zsoltchelsea
Ha nekem lenne autóm, én sem nagyon szerelgetném, mert annyira nem értek hozzá, az meg nem hiányzik, hogy olyat csináljak el, amitől elindul a modern autók lavinája: "Minden egyszerre romlik el..."
Egyébként egyre több a tuning veterán, mert azokkal még lehet valamit kezdeni "a havernál a kis flexszel szögvasból meg egy kis hajlított lemezből spoilert biggrin.gif ".
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.