Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Linuxos rendszertöltő USB kulcson
PC WORLD Segélyvonal > SZOFTVER > Operációs rendszerek > Linux
Utonium
Jövő héten Linuxot fogok telepíteni és szeretném megoldani valami módon, hogy a Grub egy pendrive-ra kerüljön rá. Tehát amikor azt bedugom, akkor a Linuxos indítómenü jelenjen meg, ha pedig nincs bent, akkor simán induljon a Windows. Van ötletetek hogyan kezdjek majd hozzá?
ProFiler
Azt tudom, hogy a SUSE telepítőjében ki lehet választani, hogy pontosan hova helyezze a GRUB-ot. Részletes beállításra is van lehetőség. Még szerencse, hogy az elején már be is tölti az USB drivereit.

Ciao.
Greene
Ez nem disztrófüggő. Általában minden telepítő megkérdezi, hova tegye a rendszertöltőt.
Ha tudsz USB-ről bootolni, akkor lehet a pendrive-ra tenni, de bizonyos modulok kellenek hozzá...
ProFiler
IDÉZET(Greene @ 2005. Jun 19., Sun 8:52)
Ez nem disztrófüggő.

Én csak azért mondtam, mert a SuSE-ben tudom csak biztosan, hogy így van.

Ciao.
Ajnász
http://btk.mxx.ch/article28.html
Utonium
Huhh, hát nem egyszerű. blink.gif biggrin.gif Remélem menni fog. roll.gif Mindenesetre köszönöm szépen! worship.gif

Őszintén szólva én olyasmire gondoltam, hogy floppyra teszem rá, aztán az arról kinyert bootsectort valami módon felírom a pendrive-ra.
Greene
Linuxban nem kell túlbonyolítani a dolgokat. Egyszerűen csak áthelyezed egy paranccsal a rendszertöltőt a floppyról, vagy bárhonnan a usb-storage-re ani_wink.gif
Utonium
És mi az a parancs amivel mindezt megtehetem? biggrin.gif

Továbbá: a pendrive-on akkor létre kell hozni egy FAT16-os partíciót, ami kb. 1.44 MB-os? Már csak azért, hogy a többi része megmaradjon adattárolónak.
Greene
A (Master) Boot Recordba szokás a rendszerindítót tenni...

A Grub-nak (mint parancs) még utánanézek, mert én a LILO-t használom...
Ajnász
Floppyra
KÓD
grub-install /dev/fd0
Valószínűleg elég kicserélni a /dev/fd0-t a pendrive-nak megfelelőre, talán /dev/sda1 -re. Tehát
KÓD
grub-install /dev/sda1
Greene
Vagy ha az MBR-be akarod akkor /dev/sda, de elötte írd be, hogy modprobe usb-storage , mert szerintem kelleni fog ez a modul (ugye Ajni?) blush.gif

Az sda stimmel, mert az USB-t scsi eszköznek látja...ha sda1 akkor az első partíció elejére rakja, ha sima sda, akkor meg az MBR-be...
Ajnász
A modprobe nem hiszem, hogy kellene, ugyanis a grub mondja meg, hogy melyik kernelt, initrdt kell betölteni, tehát ha nem ismeri fel automatikusan, akkor nem is fogja.
Utonium
És mi van ha telepítéskor nem ismeri fel a pendrive-ot? Akkor később rá tudom még másolni a floppyról a Grub-ot? Vagy ezt a parancsot bármikor kiadhatom konzolban?
Ajnász
Én eddig végig úgy beszéltem róla, hogy telepítés után telepíted a grubot a pendrivera. Mindenesetre, ha erre kerül a sor, inkább próbálkozz meg a linkkel, amit adtam, mivel még soha nem próbáltam pendrivera grubot telepíteni.
Greene
Telepítéskor nem hiszem, hogy rámenne a pendrive-ra.

Áthelyezni elvileg bármikor át lehet roll.gif
chipmix
Hát nekem is nagyon jól jönne, ha pendrive-ről tudnám a renszert indítani. Az enyém most lemezről indul.
Hát eredetileg én is úgy gondoltam, hogy átmásolom csak a lemezről, majd biosban pendriveről való indítási módot eszközlök. Ilyenkor mi van lehetséges ez?
vagy óriási tévedés?
Greene
Szerintem mindenképp paranccsal kéne áthelyezned...
TheSaurus
Feltételezem, azért akarjátok a Linuxot floppyról, pendrive-ról, miegyébről indítani, mert a GRUB automatikusan a Linuxot indítaná akkor is, ha éppen Windowsoznátok inkább.
Megoldás: Van valahol a Linuxban egy fájl (egy Grub nevű mappában), a neve menu.lst, fájlkeresővel pillanatok alatt megvan. Ebben szerepel a gépen fellelhető op.rendszerek listája, meg két bejegyzés az elején:
Default = 0
Timeout = 8
vagy ehhez nagyon hasonló. A 0 a lista első op. rendszerére vonatkozik, ezt át lehet írni, hogy a Win legyen a default (vagyis pl. 1), a Timeout meg, hogy hány mp-ig látható ez a bootmenü.
Ha több Win van a gépen (helyreállítási konzol pl.) akkor ezután még a Windows bootmenüje is megjelenik, annak az idejét érdemes rövidre állítani (3-5 mp).
Így bekapcsoláskor feljön a GRUB, alapból felajánlja a Win indítását, de van idő közbelépni, ha a Linux kell éppen.
És akkor a telepítő oda teszi a GRUBot, ahova akarja.
Remélem, tudtam segíteni.
Greene
Azért teszik többen pendrive-ra vagy floppyra a rendszerindítót, mert ha telepítenek egy Windowst az összebarmolja az MBR-t. Így meg nem kell helyreállítani, Linux CD-t keresgélni...stb.

Én speciel most LiLO-t használok, és ha a Win telepítéskor felülírná a boot record-ot, akkor is 2 perc alatt helyrehoznám. ani_wink.gif
TheSaurus
IDÉZET(Greene @ 2005. július 15., 8:14 - péntek)
Azért teszik többen pendrive-ra vagy floppyra a rendszerindítót, mert ha telepítenek egy Windowst az összebarmolja az MBR-t.

Hmm. Én az ellenkezőjéből indultam ki (meglévő Win, új Linux) , de ez is igaz.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.