Utonium
2005. június 19. 1:13
Jövő héten Linuxot fogok telepíteni és szeretném megoldani valami módon, hogy a Grub egy pendrive-ra kerüljön rá. Tehát amikor azt bedugom, akkor a Linuxos indítómenü jelenjen meg, ha pedig nincs bent, akkor simán induljon a Windows. Van ötletetek hogyan kezdjek majd hozzá?
ProFiler
2005. június 19. 6:15
Azt tudom, hogy a SUSE telepítőjében ki lehet választani, hogy pontosan hova helyezze a GRUB-ot. Részletes beállításra is van lehetőség. Még szerencse, hogy az elején már be is tölti az USB drivereit.
Ciao.
Greene
2005. június 19. 7:52
Ez nem disztrófüggő. Általában minden telepítő megkérdezi, hova tegye a rendszertöltőt.
Ha tudsz USB-ről bootolni, akkor lehet a pendrive-ra tenni, de bizonyos modulok kellenek hozzá...
ProFiler
2005. június 19. 8:59
IDÉZET(Greene @ 2005. Jun 19., Sun 8:52)
Ez nem disztrófüggő.
Én csak azért mondtam, mert a SuSE-ben tudom csak biztosan, hogy így van.
Ciao.
Ajnász
2005. június 19. 9:56
Utonium
2005. június 19. 10:09
Huhh, hát nem egyszerű.

Remélem menni fog.

Mindenesetre köszönöm szépen!

Őszintén szólva én olyasmire gondoltam, hogy floppyra teszem rá, aztán az arról kinyert bootsectort valami módon felírom a pendrive-ra.
Greene
2005. június 19. 12:20
Linuxban nem kell túlbonyolítani a dolgokat. Egyszerűen csak áthelyezed egy paranccsal a rendszertöltőt a floppyról, vagy bárhonnan a usb-storage-re
Utonium
2005. június 19. 12:28
És mi az a parancs amivel mindezt megtehetem?
Továbbá: a pendrive-on akkor létre kell hozni egy FAT16-os partíciót, ami kb. 1.44 MB-os? Már csak azért, hogy a többi része megmaradjon adattárolónak.
Greene
2005. június 19. 13:27
A (Master) Boot Recordba szokás a rendszerindítót tenni...
A Grub-nak (mint parancs) még utánanézek, mert én a LILO-t használom...
Ajnász
2005. június 19. 15:19
Floppyra
KÓD
grub-install /dev/fd0
Valószínűleg elég kicserélni a /dev/fd0-t a pendrive-nak megfelelőre, talán /dev/sda1 -re. Tehát
KÓD
grub-install /dev/sda1
Greene
2005. június 19. 15:31
Vagy ha az MBR-be akarod akkor /dev/sda, de elötte írd be, hogy
modprobe usb-storage , mert szerintem kelleni fog ez a modul (ugye Ajni?)

Az sda stimmel, mert az USB-t scsi eszköznek látja...ha sda1 akkor az első partíció elejére rakja, ha sima sda, akkor meg az MBR-be...
Ajnász
2005. június 19. 18:06
A modprobe nem hiszem, hogy kellene, ugyanis a grub mondja meg, hogy melyik kernelt, initrdt kell betölteni, tehát ha nem ismeri fel automatikusan, akkor nem is fogja.
Utonium
2005. június 19. 22:55
És mi van ha telepítéskor nem ismeri fel a pendrive-ot? Akkor később rá tudom még másolni a floppyról a Grub-ot? Vagy ezt a parancsot bármikor kiadhatom konzolban?
Ajnász
2005. június 20. 9:01
Én eddig végig úgy beszéltem róla, hogy telepítés után telepíted a grubot a pendrivera. Mindenesetre, ha erre kerül a sor, inkább próbálkozz meg a linkkel, amit adtam, mivel még soha nem próbáltam pendrivera grubot telepíteni.
Greene
2005. június 20. 9:46
Telepítéskor nem hiszem, hogy rámenne a pendrive-ra.
Áthelyezni elvileg bármikor át lehet
chipmix
2005. június 20. 10:25
Hát nekem is nagyon jól jönne, ha pendrive-ről tudnám a renszert indítani. Az enyém most lemezről indul.
Hát eredetileg én is úgy gondoltam, hogy átmásolom csak a lemezről, majd biosban pendriveről való indítási módot eszközlök. Ilyenkor mi van lehetséges ez?
vagy óriási tévedés?
Greene
2005. június 21. 7:07
Szerintem mindenképp paranccsal kéne áthelyezned...
TheSaurus
2005. július 15. 7:06
Feltételezem, azért akarjátok a Linuxot floppyról, pendrive-ról, miegyébről indítani, mert a GRUB automatikusan a Linuxot indítaná akkor is, ha éppen Windowsoznátok inkább.
Megoldás: Van valahol a Linuxban egy fájl (egy Grub nevű mappában), a neve menu.lst, fájlkeresővel pillanatok alatt megvan. Ebben szerepel a gépen fellelhető op.rendszerek listája, meg két bejegyzés az elején:
Default = 0
Timeout = 8
vagy ehhez nagyon hasonló. A 0 a lista első op. rendszerére vonatkozik, ezt át lehet írni, hogy a Win legyen a default (vagyis pl. 1), a Timeout meg, hogy hány mp-ig látható ez a bootmenü.
Ha több Win van a gépen (helyreállítási konzol pl.) akkor ezután még a Windows bootmenüje is megjelenik, annak az idejét érdemes rövidre állítani (3-5 mp).
Így bekapcsoláskor feljön a GRUB, alapból felajánlja a Win indítását, de van idő közbelépni, ha a Linux kell éppen.
És akkor a telepítő oda teszi a GRUBot, ahova akarja.
Remélem, tudtam segíteni.
Greene
2005. július 15. 7:14
Azért teszik többen pendrive-ra vagy floppyra a rendszerindítót, mert ha telepítenek egy Windowst az összebarmolja az MBR-t. Így meg nem kell helyreállítani, Linux CD-t keresgélni...stb.
Én speciel most LiLO-t használok, és ha a Win telepítéskor felülírná a boot record-ot, akkor is 2 perc alatt helyrehoznám.
TheSaurus
2005. július 16. 5:51
IDÉZET(Greene @ 2005. július 15., 8:14 - péntek)
Azért teszik többen pendrive-ra vagy floppyra a rendszerindítót, mert ha telepítenek egy Windowst az összebarmolja az MBR-t.
Hmm. Én az ellenkezőjéből indultam ki (meglévő Win, új Linux) , de ez is igaz.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.