Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Merevlemez-vásárlás archívum 2009. júniusig
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Adattárolás
Oldalak: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
ProFiler
Merevlemez-vásárlással kapcsolatos kérdések.

A régi fórumban megkezdett topic
Bencce
Bár nem vásárlás csak kérdés, de nem akarok új topicot nyitni! A merevlemez miközben olvas ilyen hangos csikorgó hangot ad ki! Ez mi lehet? Kezdi beadni a törülközőt? weep.gif Tehát a jól megszokott hangot felváltotta ez az éles valami... Valakinek van ötlete? De egyenlőre jól működik, kb 1 hetet kezdte!
ProFiler
Pont jó helyre írtad a kérdésed, mert az ilyen hangok már annak a jelei, hogy kezdj el róla mindent lementeni.

Ciao.
Athos
IDÉZET(csum-pi)

Na a pálya a következő:
Szeretnék vásárolni a számítógépemhez egy 250GB-os Seagate Barracuda Winchestert. Ez nem is probléma addig, amíg elém nem tettek két vinyót, amelyikek közül egyiknek van SATA-ja és ATA-ja, a másik meg csak szimplán ATA-ja. Az én alaplapom nem támogatja a SATA-át (Asus A7V8X-X).

Azon gondolkoztam sokat, hogy lehet hogy megérné a SATA-at megvenni, mert HA a jövőben vásárolok egy új gépet, aminek alaplapja mondjuk támogatja a SATA-át, akkor szerintem megérné. Szerintetek melyiket vegyem meg?
Sata-ás: 37.000 Ft
Ata-ás: 33.500 Ft

Egyébként azt mondták nekem, hogy csak úgy tudnám ezt a winchestert használni, ha ketté partícionálnám, mert az alaplap nem támogat 160GB fölötti méretet egy partíciónak (nem gond, csak igaz-e?)...

Egy utolsó megjegyzés: nem építeném be a számítógépembe, hanem MobilRack-ben használnám. Ez nem gond?
Athos
Külső rackre (USB, FireWire) gondolsz? Ha a jövőben a gépen belül használnád, akkor talán érdemes a SATA-t venni, de ha külső rackben USB-n vagy FireWire-ön keresztül, akkor elég az ATA. Viszont az én külső USB-s rackem nem tudja kezelni a particionált winchestert. Vagyis csak az elsődlegeset látja. Tehát, érdemes tájékozódni, hogy a rack mekkora winchestert tud kezelni és ha nem tudja a 250 Gb-ot, akkor meg kell kérdezni, hogy mit tud kezdeni a particiókkal. roll.gif
csum-pi
IDÉZET
@athos
Külső rackre (USB, FireWire) gondolsz? Ha a jövőben a gépen belül használnád, akkor talán érdemes a SATA-t venni, de ha külső rackben USB-n vagy FireWire-ön keresztül, akkor elég az ATA.

Igen arra gondoltam... De figy, igazad van, télleg elég! Erre hogy nem gondoltam?! blush.gif
csum-pi
Lenne is egy következő kérdésem... ez a Segate Barracuda 250GB-os (csak) ATA-ás winchester megbízható-e? A sebesség tekintetében, melegedés tekintetében.... ami ellenérvet, érvet tudtok hozzá mondani közöljétek velem!
Chabi
IDÉZET(csum-pi @ 2005. May 23., Mon 18:59)
sebesség tekintetében, melegedés tekintetében....

Nem melegszik és csöndes, de lassú.
ProFiler
Megbízható is. Továbbá lehetőség szerint az NCQ-s változatot ajánlom! Akkor már nem is lassú. Egyébként halk és hűvös, bár ha dolgozik, akkor nem tudja a WD-k csendességét utolérni, ugyanis veszettül tud kerregni (de egyátalán nem hangosan).

Ciao.
Chabi
IDÉZET(ProFiler @ 2005. May 23., Mon 19:27)
Továbbá lehetőség szerint az NCQ-s változatot ajánlom! Akkor már nem is lassú.

Az ATA vinyóknál nem látom hogy támogatná az NCQ-t.

Csum-pi pedig ATA-t szeretne.
ProFiler
Tényleg! Igazad van. Most nem is figyeltem a csatolót.

@ csum-pi:
Még jobban jársz az ATA-val, de ha tényleg több teljesítményt akarnál a későbbiekben is kihasználni, akkor lehet SATA.

Ciao.
Athos
Még mindig nem figyelsz elégé. ani_wink.gif Elvileg csak külső rackben tárolná.

Mondjuk akkor tud valóban külsőleg jó sebességet elérni, ha vesz egy SATA kártyát, aminek van külső csatlakozója és erre köti a winchestert. Sőt lehet olyan kitet kapni melyben benne van a kártya és a rack is. Sajnos nem olcsó. weep.gif
csum-pi
Lenne 3 kérdésem:
- Mi az a NCQ?
- Mi az a WD?
- végül: Ezt a SATA kártyát PCI slotba kell illeszteni, Vagy ha nem, akkor hogy képzeljem el? Ilyenről még nem hallottam tongue.gif ... mennyibe kerül egy ilyen question.gif a beszereléssel nem hiszem hogy lesz probléma, ha meg fogom venni...

mellesleg kösz a segítséget eddig is...
ProFiler
- az NCQ-ról bővebben ebben a topikban
- a WD a WesWestern Digital rövidítése
- SATA kártyákat PCI-os csatolóval vásárolhatsz, nem lesz szerintem sem a beszereléssel gond. Az ára kb. 6000 Forint.

Ciao.
csum-pi
megvannak a következő kérdéseim, a kártyával kapcsolatban...
LEÍRÁS:
Tulajdonságok:
- Chipset: Silicon Image
- ATA Raid 0,1 támogatás
- 2 független S-ATA csatorna támogatása
- PCI csatolófelület
- Standalone PCI to Serial ATA host controller
- Adatátviteli sebesség 150MB/sec-ig arrow.gif Ez ekkora, abban az esetben is, ha nem ilyen "bővítőkártyás" megoldás?
- 137 GB-nál nagyobb merevlemezek támogatása arrow.gif 137GB-nál NAGYOBB? vagyis, engedélyezi az ezen a méreten felüli winchatereket, ha az alaplap is támogatja... persze ezzel kapcsolatban van az is, hogy, itt ebben a fórumban volt arról szó, hogy nem mindegyik ilyen kütyü támogat több partíciót... ez is ilyen(szerintem nem)? Mert a vinyó mint említettem 250GB-os, amit az alaplapom miatt csak egy 160GB-os és 90-os partíció létrehozása után tudnám használni!?
ProFiler
IDÉZET(csum-pi @ 2005. May 23., Mon 21:44)
1. Adatátviteli sebesség 150MB/sec-ig arrow.gif Ez ekkora, abban az esetben is, ha nem ilyen "bővítőkártyás" megoldás?

2. Mert a vinyó mint említettem 250GB-os, amit az alaplapom miatt csak egy 160GB-os és 90-os partíció létrehozása után tudnám használni!?

1. Ez akkor annyiban változik, hogy a PCI sín adatátviteli sebességére fog csökkenni.
2. Nem függ össze az alaplappal, ha külön vezérlőre van kötve. Egybenis működik a 250-es HDD.

Ciao.
csum-pi
Egy ilyen PCI sín sebessége mekkora? Vagy ez "150Mbit/sec-ig"?
ProFiler
A PCI sín 33MB/s adatátvitelre képes, ami 264Mbit/s-nak felel meg.

Ciao.
csum-pi
Akkor ezt a 150Mbit/sec-et nem lassítja le a PCI sín, mivel írtad hogy kb 256Kbit/sec-nek felel meg. biggrin.gif Kösszike... Most az a kérdésem lenne, hogy ebben az árkategóriában van-e nagyobb kapacitású vag jobb winchester, mint amit itt leírtam (Seagate Barracuda 250GB ATA...) külső csatlakoztatásra... mostmár jöhet a SATA-s is!?
Shia-ko
IDÉZET(csum-pi @ 2005. May 24., Tue 11:45)
Akkor ezt a 150Mbit/sec-et nem lassítja le a PCI sín, mivel írtad hogy kb 256Kbit/sec-nek felel meg. biggrin.gif

huh.gif
csum-pi
Arra gondoltam, hogy ha véletlenül nem akar működni ezen a sebességen vagy e körül, akkor már egy dolgot ki is lehet zárni (mint hibaforrás).... roll.gif
Shia-ko
Mbit - Kbit
tongue.gif
ProFiler
Meg egy cseppet más a szám is... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

(eredeti: 264Mbit/s, szerinte meg ezt írtam: 256Kbit/s biggrin.gif )

Ciao.
csum-pi
Oops blush.gif ! Bocsesz, majd legközelebb jobban odafigyelek! roll.gif

Visszatérve a fórum témájára, szerintetek van ennél a vinyónál jobb körülbelül ugyanolyan áron? Ha igen, akkor melyik az, és miben jobb???
ProFiler
Valamennyivel többért WD. Egyértelműen mindenben a legjobb. cool.gif

Ciao.
csum-pi
Lehet hogy hülye kérés, de valahol láthatnék róla egy képet, illetve az adatairól infókat?
Chabi
Western Digital WD Caviar SE EIDE (WD2500JB)

Tulajdonságok:
250 GB
7200 rpm sebesség
8 MB buffer méret
Átlagos olvasási sebesség: 8,9 ms
Átlagos írási sebesség: 10,9 ms
EIDE interfész
Fejek száma: 6

A képről annyit hogy ez is úgy néz ki mint egy winchester ani_wink.gif
ProFiler
Itt találsz róla leírást és képet.

Ciao.
Chabi
Képet laughing.gif annoyed.gif
ProFiler
Most lefényképezzem a sajátjaimat? roll.gif
Egyébként tényleg merevlemez-formája van. biggrin.gif

Ciao.
Bencce
Furi hangokat ad még ki mindig a gép! Nem tudom hogy a merevlemez-e a ludas. A töltösnél is iszonyatos csikorgó hang van, de arra is ha pl egy weblapot görgetek, vagy pl. winamppal emel a hangerőt. Aztán van, hogy teljesen abbahagyja. Ez mi lehet?
Chabi
Lehet egy ventilátor is.

Milyenek vannak a gépházban ?
Kicsi Sims
Új Winchit szeretnék majd vásárolni elméletileg 120 GB-s, de lehet, hogy 160 GB-s lesz, de nem tudom, hogy melyik márka közül válaszak: Samsung, Maxtor, Seagate. Pl.: Samsung 120 Gb 7200 RPM 8 Mb. arrow.gif Mi ez a 8 Mb? roll.gif
Chabi
8Mb az adatpuffer.

A régebbi ATA vinyókon csak 2MB van.

ATA vagy SATA vinyót szeretnél venni ?

Inkább válaszd a 160GB-osat azt a 2-3 ezerFt ráfizetést megéri aza +40GB különbség.

Samsung: gyors de hangos
Maxtor: gyors de nagyon melegszik
Seagate: lassú de halk
WesternDigital: gyors, halk és nem melegszik

Szerintem az ezt az utóbbit válaszd.

Nekem is van egy 120GB-os ATA 8MB pufferos WesternDigital vinyóm.
Egyszerűen szuper cool.gif
ProFiler
A 120 gigások közül tényleg a WD viszi a pálmát. 160-nál SATA esetén már NCQ-s Seagate-et ajánlok. Samsungot, Maxtort és Hitachit semmiképp.

Ciao.
Bencce
Fú, hát nem tudom, de biztos nem ventilátor, mert pont oyan hangja van mint a swappelésnek (úgye így hívják amikor dolgozik a merevlemez smile.gif ), csak csikorgósan!
Chabi
Seek-elésnek hívják.

De mivel ez itt a vásárlós topik és nem a hiba megállapítós, ezért folytassuk a megfelelő topikban.

>> Hibás merevlemez <<
Kicsi Sims
IDÉZET(Chabi @ 2005. May 31., Tue 18:13)
ATA vagy SATA vinyót szeretnél venni ?

WesternDigital: gyors, halk és nem melegszik

Szerintem az ezt az utóbbit válaszd.

Szóval WD-t vegyek? Amúgy ATA-sat akarok venni. De ha e 3 márka (Samsung, Maxtor, Seagate) közül kéne választanod, akkor melyiket vennéd? roll.gif
Shia-ko
Seagate
ProFiler
Akkor Seagate.

Ciao.
Kicsi Sims
Miért a Seagate? Arról azt írta Chabi, hogy halk és lassú.
Amúgy az IBM is gyárt winchit 120 Gb és csak 3 hónap garancia.
Mi a véleményetek az IBM-ről?
csum-pi
Én is a Seagate-t venném, de most tervezek az én Seagate Barracuda 80GB-osom melllé venni egy 250GB-osat, abban az esetben, ha valaki meg tudja mondani, hogy itthon mennyibe kerül blush.gif , mert láttam leírást róla, csak hát az német volt, én meg itthon szeretnék vásárolni!
ProFiler
30000 Ft.

Ciao.
csum-pi
Az IBM nem a winchastereiről híres... Ezzel kapcsolatban nem akarok hozzáfűzni azon kívül semmit, hogy az összes többi márkának a leggyengébb tulajdonságait ha összegyúrnánk, akkor kapnánk egy ilyen IBM winchestert tongue.gif
ProFiler
IDÉZET(Kicsi Sims @ 2005. Jun 03., Fri 18:46)
Amúgy az IBM is gyárt winchit 120 Gb és csak 3 hónap garancia.
Mi a véleményetek az IBM-ről?

Az IBM már nem gyárt, csak a Hitachi. De ha teheted, akkor hozzá ne nyúlj, mert véleményem szerint hulladékot gyártanak.

Ciao.
csum-pi
Ezt próbáltam én is érzékeltetni, de ha már kimondod helyettem is... cool.gif
Kicsi Sims
IDÉZET(Chabi @ 2005. May 31., Tue 18:13)

A Winchidnek a kövezkező a gyári neve: Western Digital WD Caviar Special Edition ( WD1200JB )? roll.gif
ProFiler
Pontosan! Erről van szó. (nekem is van ilyen, csak azért mondom smile.gif )

Ciao.
attika80
Sziasztok.

Lehet, hogy nagyon nagy hülyeséget kérdezek, de mivel jobb a 10000 meg a 15000 rpm vincsi? Pontosan arra vagyok inkább kíváncsi, hogy megéri-e az arat mert azért jóval drágabbak, mint a 7200 rpm-esek. Köszi a segítséget sziasztok!
Shia-ko
Mivel az adatáviteli sebesség gyakorlati értékét a mechanika sebessége határozza meg, így gondolom egyértelmű. tongue.gif
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.