Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Internetes jogi kérdések
PC WORLD Segélyvonal > WEBSAROK > Webszerkesztés, programozás > Egyéb webes dolgok
ocsi
Manapság nagyon sokat hallunk a lemezkiadók vs netes zeneterjesztés harcáról... Énnek tudatában kérdezném, hogy egy weblapra ha háttérzenét akarok berakni, akkor milyen jogaim vannak?! Gondolok olyanra mint: max 30 mp nyi részletet rakhatok be szerziői jogvédelem alatt áló számból. Persze ezek a zenék mind nem letölthetőek, csak hallgathatóak. Mit tudtok erről?
BáGyu
Én úgy tudom a szerzői jogokat védő hivatal engedélye nélkül semmit!
Ezt úgy képzeld el, ha van egy telefonközpontod, és azt valaki meghívja és onnan a kért melléket kapcsolod, és ezenközben a háttérben zene szól, akkor neked ezért fizetned kell persze csak ha nem saját szerzeményed.
Úgy tudom valami általány díjról van ez esetben szó!
bulb.gif
arpsoft
Ez csak a szerzői jog alá eső alkotásokra igaz. Van, amelyik már nem jogdíjas.
A törvényben ez is le van írva.
benkovics
Illetve a MIDI formátumban hallható zenék is szabadon felhasználhatóak!
Adani
Én úgytudom, hogy Copyright jogok 50 évig élnek a szerző halálátol számítva, tehát, az 1955 előtt meghalt zenészek alkotásait már nyugodtan lehet használni.
google
150... nem? roll.gif
benkovics
De! 150! cool.gif
Adani
Nem is tudtam, hogy olyan sok. Mióta?
google
Mióta az eszemet tudom, ezt hallottam. biggrin.gif
B.T.
IDÉZET(google @ 2005. június 12., 22:46 - vasárnap)
Mióta az eszemet tudom, ezt hallottam. biggrin.gif

Nemrég hallgattam egy BME előadást a szerzői jogokról.

Még a saját szerzeményedet sem teheted fel ingyen a saját weblapodra!!!
Letöltésenként egy x összeg illetei az artisjus-t.
Azzal hogy létrehozol egy zenét, autómatikusan "képviseli" az érdekeidet az artisjus, és ezért neki fizetni kell.

JELENLEG NEM BIZTOSÍTHATSZ INGYENESSÉGET A SAJÁT SZERZEMÉNYEDRE!

Tipp: Írd oda, hogy nem minősül zenének, alkotásnak, vagy valami ilyesmit.

Talán így ...

ÉRDEKES VILÁGBAN ÉLÜNK NEMDE???

Várom a kommenteket, ha valakit érdekell megadom, hogy honnan lehet letölteni az előadás videófelvételét. (kb. 700 MB)
Shia-ko
Már párszor leírtam:
ha koncertet adsza saját szerzeményeidből, akkor a nézők függvényében fizetsz jogdíjat, aminek egy részét majd visszakapod, de ha kezdő vagy, akkor nagyon kis részét, mert piramisrendszerű az elosztás, minél régebb óta zenélsz, minél több albumod jelent meg, minél több zenei díjat kaptál, stb. annál nagyobb részt kapsz a visszaosztott pénzből, függetlenül attöl, hogy abban az évben hány koncertet adtál, hány lemezedet vették meg stb. bulb.gif
Adani
Én hallottam olyat, hogy a zenész önkéntesen lemondhat a szerzői jogáról, ha úgy gondolja. Pl: ha egy filmhez felhasználják a zenéjét vagy annak egy részét, és lemond róla, akkor nem kell fizetni.

Az meg szerintme hülyeség, hogyha létrehozol egy zenét, akkor nem teheted fel a weblapodra. Sok amatőr zenekar reklámozza magát így, ráadásul sok Underground zenekar árulja is a zenéit a neten, de a honlapján is fentvan a zene mp3-ban.
B.T.
A valóság, és a törvény elég messze állnak egymástól.

A lényeg: NEM mondhatsz le a szerzői jogodról, és NEM biztosíthatsz ingyenességet a saját szerzeményedre!!!

Szerintem ez elég szemét dolog....

Tehát tulajdonképpen mindenki törvényt sért :-)
Adani
Ezt honnan veszed, hogy a saját szerzeményedet nem adhatod ingyen?

Az amatőr zenekarok, akkor nem is koncertezhetnének, meg nem tehetnék ki a netre a számaikat?

Szerintme az Artisjus magas ívről tesz, az ilyen amatőr zenészekre, különben csak azokkal foglalkoznak, akik fizetnek neki, meg tagjai a szervezetnek ( fizetik a díjakat).
mizsi
IDÉZET(Adani @ 2005. június 12., 22:44 - vasárnap)
Nem is tudtam, hogy olyan sok.

Bizony! 150!
google
IDÉZET(B.T. @ 2006. január 10., 19:42 - kedd)
Azzal hogy létrehozol egy zenét, autómatikusan "képviseli" az érdekeidet az artisjus, és ezért neki fizetni kell.

Azt hiszem, a pióca mint metafora kiváló erre. tongue.gif
B.T.
IDÉZET(Adani @ 2006. január 11., 17:34 - szerda)
Ezt honnan veszed, hogy a saját szerzeményedet nem adhatod ingyen?

Az amatőr zenekarok, akkor nem is koncertezhetnének, meg nem tehetnék ki a netre a számaikat?

Szerintme az Artisjus magas ívről tesz, az ilyen amatőr zenészekre, különben csak azokkal foglalkoznak, akik fizetnek neki, meg tagjai a szervezetnek ( fizetik a díjakat).

Jelentkezz be a biztostu.hu oldalra, mint vendég. (még regisztrálnod sem kell),
keresd meg a videók között a következőt:

Szerzői jogi kérdések – Maulis Ádám

(kb. 700 MB)

Töltsd le, nézd meg, majd írj!

Mellesleg sok jó dolog van azon az oldalon, márcsak a videók között is.
Adani
Köszi, meg fogom nézni.
döme46
BaGyu-t csak igazolni tudom! Alközpontokkal foglalkoztam régebben, és valóban havi 1000 Ft azért mert klimpírozik a vonal átadás alatt. Mivel bennem felmerült a kérdés, vajon nem fizettek-e már akkor mikor eladták a zenét játszó integrált áramkört? Ezért megkerestük konkrétan a Panasonicot, a központ gyártóját, ki készségesen igazolta, felsorolva gyártmányait, hogy ezeknél a szerzői jog rendezett.
Tehát a gyártót meg kell keresni, ha valami zenéset épített be.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.