GoodSpeed
2005. május 4. 12:23
SuSe Linux 9.3 kérdések gyűjtőtopicja.
chipmix
2005. május 4. 13:37
OK. Már itt is vagyok, csak az előző hozzászólást még a régi fórumra kaptam, és én naiv azt hittem oda kell visszaválaszolni, mert miután elküldtem, közben megérkezett a Te átírányító jelzésed.
Hát igazad lehet az 1200 oldalt illetően, mert a 7.3-st most számoltam össze ez megközelítőleg 1100 oldal, hát akkor legfeljebb csak az újdonságokat, amelyek azóta megjelentek, mint Mplayer, különböző dolgok hozzákapcsolása fényképezőgép, mobil valamint, Acrobat R. leírásával bővülhetett. Még akkor szomorú igazán, ha régebbi dolgokat nem dolgozták át, csak egy az egyben átültették, kinyomtatták. Hát én erre is kiváncsi lennék.
Ajnász
2005. május 4. 13:40
Bintegrálták az MPlayert? :blink: :wacko:
chipmix
2005. május 4. 14:10
Hát most lehet, hogy megfogtál, mert én még nem láttam, az UHU-nak láttam, csak a 2.4-ét LIVE kivitelben és ott tényleg ott volt, de igazad lehet, hogy a SUSE-ra nem biztos, hogy jellemző.
Talán ProFiler és Good Speed jobb választ adhatna errre, hogy mivel lehet ott most DVD-t nézni. :wub:
GoodSpeed
2005. május 4. 16:47
Az Mplayer benne van a 9.1 Professionalban is, meg a 9.3-ban is, csak éppen önmagában nem ér semmit, mivel szerzői jogok miatt nem tették bele a szükséges kodekeket, ezért külön kell letölteni az mplayert és feltenni kodekekkel együtt pl rpm-ből is telepíthető innen letöltve :
http://packman.links2linux.de/?action=128
ProFiler
2005. május 4. 17:22
Tényleg! A kodekekről jutott eszebe! Megpróbáltam több avi videót is lejátszani, de hiányolja a kodeket. Miket lehetne feltenni neki?
Ciao.
GoodSpeed
2005. május 4. 17:24
zusätzlich benötigte Binär-Pakete *:
für a): toolame-02l_02mbeta8-0.pm.4.i586.rpm (toolame)
für a): libdca-0.0.2-pm.1.i586.rpm (libdca)
für a): lame-3.96.1-pm.1.i586.rpm (Lame)
hát ezeket

Lusta voltam bepötyögni, ezért ki CTRL+C-ztem
M S mester
2005. május 9. 16:06
Hogyan tudom a Firefoxot a legfrissebb változatra frissíteni?
GoodSpeed
2005. május 9. 16:13
Leszeded rpm-ben
a német egyetem ftp tárhelyéről a neked szükséges csomagot.
Ajnász
2005. május 9. 16:25
Elmondom, hogy én hogyan szoktam.
Ami a telepítőben van, azt fel se rakom, mivel régi.

Ha feltelpítetted, akkor ugyanazzal a lendülettel szedd is le pl yaston kersztül.
Töltsd le a legfrissebb firefox tar.gz kiterjesztésűt,
nem installt, ami jelenleg, az
1.0.3 - hu_HU,
1.0.3 - en_US.
Ezt kitömöríted root jogosultságok mellett (su) a /opt katalógusba. Asztalon, vagy ahonnan jól esik készítesz a /opt/firefox/firefox-ra egy linket, és onnan indíthatod is.
Ha villámgyorsan szeretnéd indítani (alt+f2), akkor készíthetsz még egy simlinket a /usr/bin katalógusba: ln -s /opt/firefox/firefox /usr/bin/firefox parancs segítségével. Kész is.
Előfordulhat, hogy minden próblkozás ellenére nem hajlandó elindulni a foxi a linkre kattintva. Ha ezt történik, akkor próbáld meg, hogy köztvetlen a /opt/firefox/firefox fájlra kattintasz. Ha így sem megy, akkor egy újraindítás után már biztosan el fog indulni.
Az eddigi beállításaid nem fognak elveszni a foxi uninstallal, szóval bátran törölheted.

Én így szoktam.

PS.: Előfordulhat, hogy java oldalak nem akaródzanak működni, eme probléma orvoslására a következő műveleteket kell végrehajtani (rootként):
ln -s /usr/lib/SunJava2-1.4.2/jre/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so /opt/firefox/plugins/libjavaplugin_oji.so
A java verziószáma eltérő lehet, nem tudom, hogy hanyas van a 9.3-ban, azt megfelelőre át kell írni.

Vagy csak simán mc-ben készítesz egy simlinket rá.
GoodSpeed
2005. május 9. 16:28
Igen, így is lehet, de egyszerűbb neki ha felrakja rpm-ből nem kell semmit sem állítgatnia utánna, hanem kapásból tudja indítani menüből.
ProFiler
2005. május 9. 16:35
Csak .rpm-ből nem mindig működik. (Tudja valaki, hogy miért?)
Ciao.
Ajnász
2005. május 9. 16:48
Mit kell állítgatni? Annyi hogy bemásolja, készít egy parancsikont az asztalra, meg egy simlinket a javara és kész. Megkockáztatom, hogy ha fürge ujjakkal rendelkezik gyorsabban végez így, minthogy rpmmel elindul a yast, feltelepül, újraindítja a szolgáltatásokat.

Sőt! A mozilla ftp szerveréről letöltve biztosan a legfrissebb csomagot fogja "feltepíteni". Megeshet, hogy verziószám váltás nélkül is tartalmaz frissítést, javítást az ftp verzió és ha az, aki az rpm-et készítette túl gyors volt, akkor már "elavult" verziót telepítünk fel.

@ProFiler
RPM-el még soha nem próbáltam, de talán azért lehet, mert nem megegyezőek a Te géped és az rpm-et készítő gépének paraméterei és egy lényeges részletben térnek el. Mondjuk ilyennek nem lenne szabad előfordulnia, de az ördög...
ProFiler
2005. május 9. 17:07
Például abban tér el, hogy 32-re készítették, de én 64 bites Linuxot használok...
Ciao.
GoodSpeed
2005. május 9. 17:08
De azon ne csodálkozz, hogy a 32 bites nem megy a 64 bitesen
ProFiler
2005. május 9. 17:11
De legalább kiírhatná, vagy valami - de semmit nem jelez, csak egyszerűen nem jelenik meg a YaST-ban.
Ciao.
janowolf
2005. június 5. 10:53
Sziaszok!
Kipróbáltam a SUSE 9.3 Live verziót.
-Van arra lehetőség benne, hogy a beállításokat elmentsem egy linuxos partícióra?
-Nem tudom itt sem szóra bírni a hangkártyámat. (7.1 alaplapi Realtek)
-Nem mountolja automatikusan a HDD-t, valamint nem látom a CD-t se.
A hangkártyánál a kernel source-t hiányolja. Gondoltam rajta van a DVD-n, de azt meg nem találom.

Ötlet/tanács?
Köszi
JanowolF
GoodSpeed
2005. június 5. 11:08
A LIVE nem tartalmazza a Kernel Source-ot.
janowolf
2005. június 5. 11:17

Köszi.
Akkor ezzel a verzióval se lesz hangja? Csak ha felteszem a "rendeset"?
GoodSpeed
2005. június 6. 0:59
Hát sajnos kb ez a helyzet.
Utonium
2005. június 6. 1:23
Akkor lenne egy kérdésem:
Ha már állítólag a full verzió is ingyenes, akkor azt miért nem adják át az olyan lapoknak, mint pl. a PC World? Miért csak letölteni vagy megvenni lehet?
janowolf
2005. június 10. 22:26
Sziasztok!
Jelentem sikeresen megbirkóztam a SUSE 9.3 Pro telepítésével. Van hangja.

Ez volt a fő cél, hogy megszólaljon. DE az nVidia driver feltelepítése után se akaródzik a hardwares 3D.
Tipp? (remélem van, mert szeretném kipróbáli a Neverwinter Nights-ot Linux alatt.)
JanowolF
eremit
2005. június 11. 8:07

Nekem is csak kérdésem van a Linux témában, segítséget sajnos nem tudok adni. Vajon a SuSe felismerné a NetGear WG311 802.11g kártyámat? Van valakinek tapasztalata?
Ajnász
2005. június 11. 9:24
IDÉZET(janowolf @ 2005. Jun 10., Fri 23:26)
az nVidia driver feltelepítése után se akaródzik a hardwares 3D.
Ha a Sax-ban beállítod, akkor sem?
chipmix
2005. június 11. 9:47
@Eremit
A SUSE mármint a prof. verziója felismeri általában a kártyákat, de ha nem, akkor ki kell keresni a gyártót és megnézni van-e hozzá linuxos változat.
Ez mindenképpen szükséges, hiszen csak 2D-t tudja automatikusan. Akkor viszont már el tudod dönteni, hogy ilyenformában szeretnéd-e a SUSE-t.
Kereső segítségével utána tudsz nézni.
@Utonium
Veled teljesen egyetértek, hogy jó lenne megpróbálni, rábírni őket arra, hogy adják ki
ezeket a változatokat is az újságoknak, hiszen csak népszerűsítenék.
Aki többet akar tudni, az úgyis megveszi a könyvet is, különösen, ha tudja miért vegye meg.
eremit
2005. június 11. 10:03
Köszi chipmix!
Lehet, hogy félreérthetően írtam és hiányosan. Ez egy vezeték nélküli netezéshez való PCI kártya. Megvan a linuxos telepítő állománya, már jótanácsot is kaptam UHU-hoz, ki is próbáltam, mégsem ment.

Talán SuSe alatt sikerülne.
Lehet, hogy ez a 'NetGear WG311 802.11g Wireless PCI Adapter' (ez a teljes neve) egy ritkaság, mint a fehér holló.
chipmix
2005. június 11. 10:17
Inkább én kérek elnézést, mert nekem is fel kellett volna ismernem magamtól is.
Bocsánat!
Most ha hallgattam volna, bölcs maradtam volna! Jó tanulság a jővőre vonatkozóan.
eremit
2005. június 11. 10:38
Ááá, dehogy! (Grillusz Vilmos után szabadon) A NetGear telepítő readme.txt-je írja, hogy előbb a videokártyát kell feltenni, de már az sem ment.

chipmix
2005. június 11. 11:15
Hát azért, azt elmondhatom, de csak úgy általában, hogy amivel az UHU jól megszívatott, az a SUSE-n jól működött és egyszerűen.
Azért ne add fel, mert lehet, hogy köztünk nincs ilyen, aki ezzel a kártyával rendelkezne.
Ha össze tudod magad hozzá szedni, próbáld ki! És már az is bíztató,
hogy a Linuxos telepítéshez való dolgokat is össze tudtad szedni, úgy értve, hogy készítettek hozzá. Hát lehet, hogy csak nagyobb rutint szerzel ezekben a rendszerekben, de sokszor az is nagyon jól jön.
Üdvözlettel:chipmix
ProFiler
2005. június 12. 9:25
Egy nagyon jó vétel:
SuSE Linux 9.3 Professional 3 Euroért. (DVD) (német szöveg)
A német c't magazinhoz mellékletként adják.
Ciao.
Greene
2005. június 12. 9:45
Akkor miért nem a jó vételek topicba ment?
Szerintem sem rossz vétel, az árával nincs is bajom.
aty
2005. június 12. 10:30
@eremit: szerintem a WG311 is Prism chipsetes kártya. Próbálj utánanézni, ahhoz van a 2.6os kernelszériában alapból driver. Csak a firmware miatt kell a prism54.orgra ellátogatni.
ProFiler
2005. június 12. 10:38
IDÉZET(Greene @ 2005. Jun 12., Sun 10:45)
az árával nincs is bajom.
De akkor mi a baj vele?
(Ha a magazin beszerezhetősége a probléma, akkor az ne legyen gond, mert én tudok szerezni.)
IDÉZET(Utonium)
Ha már állítólag a full verzió is ingyenes, akkor azt miért nem adják át az olyan lapoknak, mint pl. a PC World? Miért csak letölteni vagy megvenni lehet?

Tessék, már itt is van mellékletként.
Ciao.
Utonium
2005. június 12. 11:07
Biztos vagy benne? Én mintha ezt látnám a címben: "Suse Linux 9.3
Personal Edition auf der Heft-DVD".

Bár hozzáteszem; én nem olvastam el a cikket, mivel nem tudok németül, csak ez tűnt fel.
ProFiler
2005. június 12. 11:15
Igen, de:
IDÉZET(c't)
Gegenüber Suse Linux 9.3 Professional, wie Sie es für 90 Euro im Laden kaufen können, fehlen der Personal Edition die gedruckten Handbücher...
Tehát ami hiányzik a Professionalnak nevezhető csomagból, az a kézikönyv. Szoftveresen minden benne van.
Ciao.
Utonium
2005. június 12. 11:30
A
LinuxFórumon azt írták, hogy a Professional változatban vannak olyan programok is, amik alapból nem ingyenesek és ezért ez nem is terjeszthető szabadon. Ha megfigyeled a Pro változat nem is tölthető le, csak különféle fájlcserélő hálózatokon keresztül, szóval lehet benne valami. Továbbá azt is olvastam, hogy az eredeti Professional verzió 7.7 gigás; nem tudom hogy tényleg ilyet adnak-e az újsághoz. Mindezek ellenére nem állítom hogy ez az igazság és a német Chip szövege átverés, csak egyszerűen mostmár tényleg nem tudom mi a helyzet. Azt hiszem írni kellene egy levelet a Novell-nek és meg kellene kérdezni tőlük.
ProFiler
2005. június 12. 11:35
Igen, most néztem: az eredeti kétrétegű DVD-n 7,92GB adat van. Kérdéses, hogy akkor ezt most hogy adjá közzé...
Ciao.
Utonium
2005. június 12. 11:43
Neked nincs belőle véletlen (mármint a Chip-es verzióból)? Mert ha kiderülne hogy mégis ezt adják, akkor nekem is kellene egy.
ProFiler
2005. június 12. 12:03
Még nincs. De nem CHIP, hanem c't. De akkor veszek belőle, aztán megnézem, melyiket adják hozzá.
Ciao.
Greene
2005. június 12. 15:48
Nem értelek titeket. Most jött ki a Debian Sarge stabil változata, 15CD-n és az ennek megfelelő számú DVD-n tök ingyen. Miben jobb az a SuSE? Olyan fizetős progikat adnak hozzá?
Mert én tényleg nem tudom

. Mindenesetre 3 euro-ért lehet, hogy én is kérni fogok egyet a kollégámnak
aty
2005. június 12. 15:55
Debian stable változata már most elavult bizonyos programok tekintetében.. pl KDE. Nem desktopra való kezdő usernek, ha nem akarja annyira megtanulni a Linuxot, pláne, hogy a telepítője se grafikus. Nincs "vezérlőpult" stb..
Ettől függetlenül jó desktopra ha értesz hozzá, bár az átkozott függőségkezelése miatt inkább már Slackware, mint Debian desktopra, ha puritán Linux kell.
Greene
2005. június 12. 16:13
Hát a KDE ügyileg tényleg elég elavult a Debian (nem mintha nem lehetne frissíteni, de az már plusz letöltés), és a telepítés is elég nehézkes...
Ami mondjuk tetszik a SuSE-ban, az az, hogy mindent feltesz magától, beállítja amit kell -> Windows.
Én a Debianhoz pl. szenvedtem a videókártya driverével

, és így az X-serverrel is. Az USB-s egeremmel is

.
Az aMSN meg először nem ment fel mert kért millió dolgot, hogy legyen fent mert "dependecy" van...
SuSE alá minden felment zokszó nélkül...
GoodSpeed
2005. június 12. 16:23
Egy picit lemaradtam... szóval honnan lehet letölteni a Debian-t DVD-n ingyenesen? És mi ez a 3€-s SuSe akció?
Greene
2005. június 12. 16:59
GoodSpeed
2005. június 12. 17:13
Egyik link sem működik nekem.

Lehet hogy csak túlterhelt, amúgy multilanguage kiadás?
Greene
2005. június 12. 17:29
Mert ezek FTP címek, ráadásul sokan töltenek róla.
A www.debian.org-on találsz tükröket.
Utonium
2005. június 12. 18:33
Nekem nincs semmi bajom a Debiannal, a 3.0 meg is van itthon és már többször fel is telepítettem. De mivel nem igazán értek a Linuxhoz, ezért az ismerkedést inkább egy olyan kiadással kezdeném meg, ami valamivel felhasználóbarátabb.
Greene
2005. június 12. 18:47
A SuSE-nél nagyon nem fogsz megismerkedni az igazi linux-szal, viszont tényleg a legegyszerübb.
Esetleg egy Ubuntu disztribúciót ajánlok akkor neked, ami Debian alapú, de a telepítése és a használata is egyszerűbb

. Ez a disztró nagyon népszerű, nem véletlenül...
Ajnász
2005. június 12. 19:05
Ez azért így nem igaz. Nem igaz, hogy a SuSE-val máshogy nem lehet, csak a YaST-on kersztül. Ott is ugyanúgy be lehet állítani mindent szöveges állományban, mint a Debianban, Fedoraban, vagy akármelyik más disztribúcióban. Ugyanaztokat a szoftvereket lehet használni rajta, ugyanúgy meg lehet tanulni SuSE alatt is. És mivel itt alapvetően olyan felhasználókról van szó, akik nem foglalkoztak eddig túl sokat a linuxszal, nekik igen is jobb egy olyan disztribúció, ami jobban elrejti a felhasználó elöl a konfiguráció egyes lépéseit, akár varázslós, yastos vagy akármilyen formában. Ellenben, ha mindenki olyan disztribúcióval kezdi, ami sokkal nagyobb interaktivitást kíván, akkor garantálom, hogy igen nagy százalékuk elég korán fel fogja adni a linuxszal való ismerkedést. Pláne, ha windowsból került át a linuxhoz. Nem lesz kedve napokig dokumentációkat olvasni, hogy megtudja, hogyan kell ezt meg azt beállítani, vagy mi mire való.
Én is most álltam át a Debianra SuSE 9.1 után, és bizony nem bánom, hogy nem kellett egyből mindenből a mélyvízbe ugrani, nem kellett azonnal tudni mindenről, mindent. Ha az illetőt érdekli a linux mélyebben is, akkor valószínűleg nem fog leragadni egyetlen disztrónál, hanem többet is ki fog próbálni, és majd eldönti, hogy neki melyik jön be a legjobban.
Ubuntut ajánlom én is, korrekt kis disztró.
Greene
2005. június 12. 20:01
Igazad van részben. Én egy ideig használtam SuSE-t, és nagyon tetszett, egy-két dologtól eltekintve. Kezdőknek nagyon is ajánlom, DE van hasonlóan jó disztribúció, ami teljesen ingyenes.
Aztán most beledobtak a mélyvízbe, Debian Woody-n tanulom a Linuxot

.
Itthon a grafikus felületért is meg kellett küzdjek, de kis segítséggel (Zwiebi + Svigi) sikerült feltennem a SiS drivert, és végre elindult az X szerver és a KDE. Aztán a touchpad-ot beállítottam, meg az USB-s MX1000-hez szükséges modulokat is, hogy betöltődjenek induláskor.
Oké, nehéz volt és körülményes így elsőre, de:
- Sokat tanultam belőle, és több dologra is rájöttem közben.
- Tudom mihez nyúltam, és ha esetleg valami baj van könnyebben oldom meg.
- Megismertem, hogy mi hol van, legalábbis nagyjából.
Tényleg. A SuSE-ban, hogy van benne a SiS driver, amikor azt egy teljesen független emberke fejleszti?

. Mert benne kell legyen, hiszen a 9.2 alatt tökéletesen ment...
Vagy a kernele olyan "friss" az én Woody-mhoz képest?
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.