Soma01
2006. december 25. 1:00
Egy olyan kapcsolási rajzot (rajzokat) keresek, ami(k) alapján a 12V-os PC ventik fordulatát lehet szabályozni. Tudom, hogy vannak előre gyártottak, de azok nekem annyi pénzt nem érnek és nem is kell olyan csilli-villi. (meg hát a barkácsolás és a saját építés élménye...)
Engem az elektronikai rész érdekel. A lényeg, hogy olyan kapcsolás legyen amivel fokozat mentesen állítható a fordulatszám, a max. 12V (-os ford.szám) is elérhető legyen vele. Lehessen állítani a minimális fordulatszámot is, így a beállított min. és a 12V között állíthassam a ventire eső feszültséget. Esetleg tovább fejleszthető legyen hőmérséklet függő vezérléssel.
Már találtam párat, de azokkal max. 10-11V érhető el
csak.
pl.:
Soma01
2007. január 2. 13:04
Azóta megtaláltam, ami a legjobbnak igérkezik, az árához képest. 11.87 V-ot ad a kimentere (a szimulátor szerint). Ez már elég jó. Már meg is vettem az alkatrészeket. Meg is terveztem már a nyákot. Ha lesz időm összerakom és leírom mi sikerült. (Ha érdekel valakit) Amúgy ezt a fajta kapcsolást nem találtam magyar fórumokon és a külföldiek között is csak 1 helyen volt. Biztos, nem nagy szám, de én spec. nem láttam. Mindenki az előzőt írja (LM317) vagy PWM-et.
Ha valaki talál vagy tud jobbat vagy van jobb ötlete, ne fogja vissza magát!
Itt az aktuális favorit kapcsolási rajz:

Itt van pár oldal ami ilyesmivel foglalkozik:
Cpemma (Cpemma-tól van a fenti kapcsolás is, nem tudom a honlapján miért nincs...),
PWM ,
Egy magyar link, Lczandris honlapja inkább a kinézetre, világításra, előlapi keret építésre megy, mint a jó elektronikára, LM317-et használ. De a kinézet legalább jó.
Az első hsz-hez ez a link talán jó lesz már! (a másik néha nem jön be)
Lényegében a kettő ugyanaz.
Itt a link az építéshez:
Link
nagyjani
2007. január 2. 20:51
A legutolsó LM317T-vel tökéletes, nekem is ez van meg. Ráadásul akár 3 venti is ráköthető, ha van rajta normális hűtőborda.
Soma01
2007. január 2. 21:49
Az LM317T egy Stabilizátor IC. Elbír akár 4-5 ventit is. Nem hiszem hogy ettől nagyobb kellene valakinek. De ha mégis, létezik 3 ill. 5A-es is. De az áruk 300 ill. 500 forint körül van már! De egy házban szerintem 4 nél nem nagyon van több. Pláne nem mind a 4 12centis. Mert azok kb. 0,3A-t vesznek fel és így hamar elérjük az 1,5A-t. De a 8 vagy 9 centis ventik 0,1 vagy 0,2A-t vesznek fel csak, abból több is elvan egy áramkörön.
Amúgy milyen a tapasztalatod vele? Mennyire melegszik? Van rajta hűtőborda? Mekkor max feszültséget ad ki magából a ventire?
ui.: amúgy jó lesz, köszi, csak a zárójeles részt kiszedem... (meg a te beírásodat is már, ha nem baj)
Gereby
2007. január 2. 22:24
Rendben! Sok szerencsét hozzá.
Kovács Dávid ( Davs )
2007. január 2. 22:36
Az a zöld/pisor/szürke kapcsolási rajz a jó? Elmagyarázna valaki, hogy hogyan kell megcsinálni, hova megy a ventilátor? Erre hogyan lehet 3 ventit rákötni? Csak egy kivezetést látok (na jó kettő: +,-). Valamennyire értek hozzá, mert elektrotechnikai iskolába járok, igaz még csak első éven, ezért még nem vagyok hozzáértő.
A GND a földelés, nem? A C1 egy 0,1 mikrofarados kondenzátor, az R1 egy 1KOhm-os ellenállás, az R2 egy 10KOhm-os állítható ellenállás (nem tudom mi a neve, arra gondolok, aminek a nagyságát lehet állítani, ugye ezzel fogjuk a feszültség nagyságát állítani, amitől függ a ventilátor forgásszáma) Az IN OUT ADJ-os (talán mikrochip) mi? A FAN pedig a kivezetés. Egyébként a kondenzátoroknak a jele nem két párhuzamos egyforma hosszú vonal? Ezt egy MOLEX tápcsatlakozóra kell rácsatlakoztatni? Vagy az alaplapi ventilátokivezetésre (arra a háromtűsre)?
Az összeszerelést min lehet kivitelezni? Valamilyen lapkán? Segítsetek, kérlek!
Ezzel le is lehet állítani a ventilátort?
Soma01
2007. január 3. 9:33
Hi Davs!
Én sem vagyok profi, de a magam módján megpróbálok válaszolni. (Vn egy haverom aki profi az elektronikában, tőle szoktam kérdezni.)
Szóval:
- a megépítéshez ott a link a kép felett (magyar),
- a venti a FAN csatikra megy, ott jobb oldalon,
- több ventit könyen ráköthetsz, csak egy Y csatlakozó kell hozzá pl., amit bármely szátech boltban kaphatsz. Vagy párhuzamosan te megad raksz rá csatlakozókat,
- GND a föld, C1 egy 0,1 mikrofarados kondenzátor igen, de 100 nanosnak mondjuk inkább,
- ellenállások az OK,
- a IN OUT ADJ, a LM317T (feszültség) szabilizátor IC lábainak a neve. (1.2-37V, 1.5A, TO220 tokozás)
- a kondi jele az amitírsz, de ez itt elektrolit kondi és azt így jelölik és a polaritása is számít, a kerámiát jelölik 2 párhuzamossal és a polaritása nem számít, a rajz annyiban hibás, hogy a 100 nanos kondi valójában kerámia kondi, itt meg elektrolitnak van jelölve,
- a be jövő két vezeték a tápból jön és a sárga (+) és a mellette lévő fekete (-), a kivezetés nem az alaplapra megy, hanem a ventire. Olyan venti csatit használj amien van, Molex vagy a 3 lábas, de a ventire dugd, ne az alaplapra!
nagyjani
2007. január 3. 11:51
Egyre vigyázzatok, hogy a hűtőborda nehogy testhez érjen, mert zárlatot okoz. Az állítható ellenállás a trimmer poti, így kell kérni. Tovább is lehet fejleszteni a kapcsolást egy termisztorral, nekem úgy működik. Itt az a probléma, hogy pont fordítva működik mint a stabilizátornak kell, ezért egy tranzisztort kell közbeépíteni. Lerajzoltam valahova, mert magam szerkesztettem hozzá, majd berakom a képet csak átgondolom mégegyszer.
A potival viszont tökéletesen megy, korrektűl szabályozható és teljes fordulaton üzemel. Kb:11,5-8 V-ot ad le, ami bőven jó. Nekem egyébként majd egy éve működik, a termisztort a videókártya szélére tettem, így akkor pörög fel amikor kell, játék közben szinte egy percen belül. A tápom alapból szabályoz, a procit meg az alaplap, így internetezésnél, meg munka közben alig van hangja.
Soma01
2007. január 3. 15:17
Azt a 11.5V-ot mérted vagy csak úgy gondolod? Mert a neten, erre a kapcsolásra azt írják, hogy kb. 10-10,5V-ot ad ki max. A szimulátorom szerint is kb. 8.5V de ezt nem hinném. 10-11V körül a reális szerintem.
Kovács Dávid ( Davs )
2007. január 3. 17:30
Már lepottyant! Akkor ezekkel a venti a tápból kapja az áramot és nem az alaplapról, szóval ezt a táp és a venti közé kell tenni!
nagyjani
2007. január 3. 20:11
Persze, nehogy az alaplapra kössed, mert az nem bír ekkora terhelést!
A feszt mértem természetesen, bár nem egy drága műszerrel hanem 3-4e Ft-os hobbival.
Soma01
2007. január 4. 0:13
Nekem is kb. olyan értékű műszerem van.
Akkor max.ra tekerve a potit 11.5V-ot mértél? És a 3. kapcsolást csináltad meg (
ezt? ) és nem változtattál rajta (a hő érzékelőt leszámítva)?
nagyjani
2007. január 4. 10:50
Igen ezt, és nem változtattam rajta semmit. A legegyszerűbb ha veszel egy un. próbapanelt (amelyiken sok sok lyuk van) és abba dugsz be mindent, aztán a megfelelő lábakat összeforrasztod. Így nem kell nyákot maratni. Egyébként amikor az IC bemenete testet kap (a poti 0 ohmos állása), akkor állnak a ventik, és a végállás előtt valamivel (olyan 8 Kohm-nál) pörögnek teljes fordulaton. Ezért nem lehet simán NTC termistorral kiváltani a potit,mert annak hőre csökken az ellenállása, tehát pont megállnának a ventik mikor hűteni kellene. A PTC termistor viszont nem sinusosan szabályoz, hanem egy bizonyos hőmérsékleten felfut az ellenállása, és vagy pörgetne, vagy nem, ezenkívül drága is, meg nem is nagyon kapható.
Hűtőbordának az is megteszi, ha egy alu lemezt derékszögbe meghajtasz, és egyik oldalát a panelhez, a másikat az IC-hez csavarozod. A felülete kb. 2-3-szor legyen nagyobb az IC-nél.
Ez az egész kb. 500-600 Ft-ból megvan.
Soma01
2007. január 4. 11:36
Köszi szépen, hogy megosztottad a tapasztalataidat!
Amúgy a kondikat beleraktad? Azok minek kellenek? A Pc tápja elég egyenletesen adja ki a 12V-ot, az minek szűrni? Vagy a motor kelt het vazart visszafelé? De akkor ha simán rádugom, akkor is kelt és az IC-n nem hiszem, hogy visszafelé keresztülmegy az esetleges zavarjel.
Amúgy ezzel lehet számolgatni LM317-re
LinkEből kiderül, hogyha le van csavarva teljesen a poti, akkor kb. 1 voltot kap a venti. Ennyivel bőven nem forog. Ha ekkora feszültséget kap hosszú ideig és csak áll a vanti, akkor nem károsodhat?? Vehetjük kikapcsolásnak is?
nagyjani
2007. január 5. 10:33
A kondik védenek a feszültségcsúcsoktól ami a fogyasztón esetleg indukálódik. Müködik egyébként csak egyedül is az IC, de így biztonságos. Az IC rövidzárvédett, ezt csak tájékoztatásul mondom, tehát elég nehéz kinyírni.
A ventinek meg nem árt, ha nem forog és úgy kap áramot, mert az hogy a tekercsei áram alatt vannak, nincs összefüggésben a forgással. Más a helyzet egy villanymotornál, ahol mondjuk beég a komutátor. Mondom nekem már egy éve megy és a venti nem ezért fog meghalni, ha kiadja a lelkét valamikor.
Soma01
2007. január 5. 12:39
Köszönöm szépen!
Akkor nem gáz, ha kb. 1-2V-ot kap az a motor. Lehet a kikapcsolásra is rámegyek mostmár...
nagyjani
2007. január 5. 22:00
Azért ha Te is összedobtad, jelezz vissza hogy más is nyugodtan neki merjen állni!
Soma01
2007. január 6. 10:37
Én kb. 4 fajtát fogok összerakni és leírom, melyikkel mi a tapasztalatom. PWM nem lesz benne egy sem, mert az viszonylag drága, bár gondolkodok azon is.
Matvác
2007. október 5. 9:42
Eléggé meghalt ez a topic!
Én várom az eredményeket, én szerintem még ma össze dobok egy ilyet, legalábbis elmegyek bevásárlok alkatrészekből
D@rklord
2007. november 20. 0:01
Sziasztok!
Olyan ventillátor szabályzónak a kapcsolási rajzát fel tudná rakni valaki amelyik mondjuk 3 ventit szabályoz külön-külön??
Soma01
2007. november 20. 21:42
Bármelyik jó, csak 3 kell belőle, 3x kell megépíteni!
nagyjani
2008. február 22. 11:24
http://www.cpemma.co.uk/thermal.html Az oldal alján lévő PWM szabályzó kifogástalanul működik. Nyugodtam megépíthető, az anyagára nincs ezer forint.
johniee
2008. május 14. 16:13
Ezt lehet, hogy én is kipróbálom

De inkább veszek az ExtremeDigitalban 700Ft-ért
scotty1979
2008. szeptember 29. 23:55
Sziasztok !!
most jutottam el oda,hogy megcsináljam

. Egy baj van : az a fránya 1.25v ami megállítja a ventit...
Nem kéne szerintem.(mi van ha a gyerek letekeri a potit ?

)Úgyhogy egy ötlet : a poti két lába közé egy 3kOhm-os ellenállást be kell forrsaztani, és akkor 4.76V lesz a minimum.
Amúgy amit én megépítettem 10.47v -ot ad ki ha a poti koppon van feltekerve.Ja és ez a legegyszerűbb kapcsolás.Majd rakok fel képet róla.(Igaz csúnya lett, de működik..
na pá(ha még egyáltalán él ez a fórum....
thecyrus
2008. december 20. 16:01
Szia! Talán azt a megoldást keresed amit én is régóta! Sikerült elkészült a kapcsolás 5-12 v közötti tartományban működik.
Pl: 27c = 5,4 V kb szobahőmérséglet
38c = 8,2 V
60c = 10,3 V
70c = 10,5 v
a kapcsolás 12 volton működik a teljes kimenő feszültséghez 13,8 V lenn szükség.
cyruselektronika.extra.hu
mismis10
2010. február 28. 12:36
Üdv!
Van egy ember aki 6500Ft-ér építene olyan szabályzót amin 4 szabályozó van. Két darab szabályzóra 2 csatlakozót is köt így 2 szabályzóval lehet szabályozni 4 ventit. A másik kettővel meg egyet-egyet. Így összesen 6 ventit lehet vele szabályozni. Szerintetek megéri? Ha elküldöm a gépem előlapját még bele is építi 1 év garanciát ad. Jó minőségű szabályzókat használ, amik sokat bírnak, és min 4x túlméretezte a szabályzók teljesítményét.
Csaba_#
2010. február 28. 12:57
Én nem adnék ennyit érte, drágának találom, és nekem a dizájn is fontos lenne.
5000 Ft alatt már elég pofás 3,5"-ös helyre építhető szabályzókat lehet venni, pl:
Revoltec rl018
mismis10
2010. február 28. 13:27
Hát nem tudom akkor hogy legyen. Rakna bele ledeket szóval jól nézne ki. Azt állítja hogy sokkal jobb szabályzókat épít bele mint amit a gyárak. Számtalan elégedett vásárló írt róla szóval megbízható. Mivel a gépem előlapjába építené így a dizájn is jó lenne. itt egy kép arról amilyet épített.
Ledek nélkül
LinkLedekkel beépítve egy gépházba.
LinkMég így sem ajánlod?
Csaba_#
2010. február 28. 14:05
Nem az mondtam, hogy nem ajánlom. Lebeszélni sem akarlak. De házibarkács létére elég drága.
Minőségi Zalman 7-8 eft körüli áron (Ráadásul hosszabbítókat is kapsz hozzá):
ZM-MFC1 
6 ventis
ZM-MFC1 Plus (8000 Ft)
nagyjani
2010. február 28. 18:38
Azért a házi sokszor jobb minőség, csak egyszerűen nem lehet annyiból kihozni mint a sorozatgyártást. Én magam is készítettem többfajtát, de többe került mintha vettem volna gyárit, és a dizájn-al nem lehet felvenni a versenyt.
Az egésztől függetlenül én csak autómatát építettem, mert az a szenzorokkal tökéletes munkát végez, sosem bírálnám felül, minek is.
arpsoft
2010. február 28. 20:13
Pusztuljak meg, de nem értem miért jó, ha a gép kiveri a szemedet a superbright ledekkel.
Csaba_#
2010. február 28. 23:09
Ez így igaz, én még a TP-Link TL-WR642G router -em elé is kartoncsíkot vágtam, mert idegesítettek az erős villogó led-jei. Anno a legtöbb tesztjébe is ezt hozták fel szinte egyetlen negatívumként.
tigerteam
2010. június 27. 17:32
Sziasztok nem rég tértem át laptopról asztali gépre, és kicsit sügér vagyok bizonyos dolgokban...

Első és egyenlőre egyetlen kérdésem lenne a hűtéssel kapcsolatban. Vannak ezek a gyári fordulatszámszabályzók...És vannak különböző sebességű ventillátorok, fix illetve szabályozható...A kérdésem a következő:
Lehet -e ezekkel az előlapi vezérlőkkel fix fordulatú ventillátorokat szabályozni, vagy csak azokat amik szabályozhatók? Adott egy fix fordulatú ventillátor pld. 1500 vagy 2000...Ennek lehet szabályozni az előlapi vezérlővel a sebességét? Ha igen akkor miért van klülön szabályozható fordulatszámú venti is?
Elnézést tudatlanságomért, sejtéseim vannak, de jobb kérdezni, mint hülyét csinálni magamból valami butaság révén..
Köszönettel...
[OP]Destroy-man
2010. június 27. 18:29
Lehet szabályozni. Az automatikussan szabályzós ventillátor fordulatát az alaplap szabályozza.
tigerteam
2010. június 27. 18:31
Értem köszi szépen!
amigo8519
2010. szeptember 18. 3:40
Hello!
Nagyon tetszett a téma és én is elhatároztam megcsinálom magamnak a LM317T kapcsolást.
Azon gondolkodok, hogy elkerüljem azt hogy letekerve felejtem és úgy indítom el a gépet és leégne, ezért megkérdezném hogy jó ötlet lenne egy 5KOhm-os ellenállást bekötni még a poti elé, így a minimumon is 5KOhm és maxon meg 15KOhm lenne.
Ez így jól működne? lehet így nagyobb feszültség lenne a kimeneten maxon?
Ja és én fölég a táp ventit akarom szabályozni meg a mellette lévő 6 házban lévőt és még +1et hogy a tápnak is 2 ventije legyen tehát összesen 8 ventit akarok szabályozni, ha jó nagy hűtőbordára teszem az IC-t akkor elbírja(8cm-es ventik)? És a táp elbírja mind ezt a saját venti tápján? És ha nem ad le így se 12V-ot akkor hova érdemes egy kapcsolót berakni, hogy direkt 12V-ot kapcsoljak a vezérlés mellé és így változtathatom.
Előre is köszönöm válaszotokat, további jó bütykölést
Üdv: Amigo
Pjotr
2010. szeptember 18. 6:20
Soha nem építettem ilyet, de annyit tudok tanácsolni, hogy a tápegység ventilátorát ne szabályozd.
amigo8519
2010. szeptember 18. 7:46
Én azért megpróbálom, ha egy hozzáértő is rábólint a megoldásomra
nagyjani
2010. szeptember 18. 18:45
A tápegység az amúgy is szabályzott nem? Ha nem, akkor azt azért külön hőszenzorral csinálnám meg, mert a gépház szenzora nem biztos, hogy jó értéket ad neki.
amigo8519
2010. szeptember 18. 20:59
de maga a kapcsolásom úgy a +5kohm-os ellenállással jól működne?
Temporary
2010. szeptember 19. 0:05
Szerintem, ha szabályozott a táp venti, akkor nem lehet hallható mértékben tovább csökkenteni a fordulatszámát. Ha pedig nem szabályozott, akkor az nem véletlenül és nem azért van mert olyan drága megoldás lenne.
nagyjani
2010. szeptember 19. 8:47
Ha benyomod az ellenállást gondot nem okozhat, jónak kell lennie.
amigo8519
2010. szeptember 25. 8:27
Megépítettem a fent említett kapcsolást(LM317T)
És le is mértem a 11,68V-ból ki is jött 10,96V, de a ventilátor mégis olyan lassan forgót mint a 9V-os adapterről menne, közelébe sem volt a rendesen rákötött 11,68V-nak, ez mért van valamit rosszul csinálhattam?
Válaszotokat előre is köszönöm, ha rájönnék a problémára megírom mi volt az, más is tanulhasson belőle
Üdv:Amigo
nagyjani
2010. szeptember 26. 19:05
Jól csináltál mindent, ez az áramkör normál vesztesége. Ezért jobb nagyobb fordulatú venti szabályozására, az tág keretek közt működik, nem mint egy nagy darab 1200-as.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.