GoodSpeed
2005. május 4. 12:21
SuSe Linux 9.1 kérdések gyűjtőtopicja.
janowolf
2005. május 16. 1:08
Sziasztok!
Nagyon csirke vagyok Linux témában, és a következő gondom van. Nem tudom a hangkártyát "szóra bírni".
Konfig:
Alaplap: ASUS P5GD1 alaplapra integrált 7.1 hangkártya.(Azalia)
Letöltöttem a driver-t a www.realtek.com.tw -ról. Linux source-t is letöltöttem. Van gcc 3.3.3 vagy mi is a gépemen.
A leírásnak megfelelően a azx-022205.tar.bz2 -t kicsomagoltam és a read me fájlnak megfelelően elkezdtem a telepítést
* ./configure --with-kernel=/usr/src/linux (ez lefutott)
* make [a kicsomagolt mappában adtam ki ahol a ./conf.. is]
Itt akadtam el a következők miatt: find: /home/JanowolF/HD: nincs ilyen fájl vagy könyvtár ???
Tipp?
Félig megoldódott: a HD nem tudom minek vette, de átneveztem a könyvtárat és ment.
DE nincs hang.
Köszi
JanowolF
Drone-4EB
2005. május 17. 9:52
Ha jól tippelek egy 'make install'-t kihagytál...
janowolf
2005. május 17. 17:03
Szia!
Miután megbírkóztam az előző problémával a következő utasításokat adtam még ki a leírásnak megfelelően:
*make install
*./snddevices
Restart--->Még mindíg nincs hang.
?
JanowolF
warynski
2005. június 28. 19:03
A most vásárolt Fujitsu Siemens 19" LCD monitorom nem akar működni a Suse 9.1 alatt.
A jelenség: a Suse bootol, megjelenik a kaméleonos logo, hallom, ahogy a floppyról GRUB-ot betölti, azután elsötétül a monitor, tök fekete lesz, és megjelenik egy felirat: MODE NOT SUPPORTED, H: 91.2 Khz, V: 85,1 Hz.
Szóval, hogy nem támogatja ezt a módot. De mit csináljak? A monitorhoz telepítőt nem kaptam, de ha lenne is, minthogy a grafikus felület nem jön be nem tudok semmit állítani. (Nem vagyok Linux ügyben egy szaktekintély.)
1280x1024 -re van állítva a monitor XP alatt. Ha ott átállítom más felbontásra, az érvényesül Linux alatt?
Vagy mit lehet ilyenkor csinálni?
Greene
2005. június 28. 19:11
Nem szereti az xserver a képernyőfrissítésed. Már ha a SuSE xserver-t használ
Itt kéne a SuSE-sok segítsége. (pl. a konfigfile a /etc/X11/Xf86config-4 ?)
Ha igen akkor a terminálban a következő parancsot add ki:
dpkg-reconfigure xserver-xfree86Ezzel be tudod lőni a grafikus felület beállításait. A monitoros résznél az Advanced-et kéne választani és akkor be lehet lőni kézzel a frissítést...
aty
2005. június 28. 20:02
Dpkg az Debian-specifikus.
Van külön is progi a Suseban, amivel konzol alól be tudod állítani a monitorodat. De szerintem egyszerűbb lenne, ha a config fájlt szerkesztenéd.
Egyrészt már az se tiszta, hogy rögtön a grubnál elsötétül a képernyő? Vagy eljut az x szerver indításáig és ott hal meg?
Ha már grubnál akkor illik kivenni a vga=xxx opciót a grub.confból. Ha csak xservernél, akkor ctrl+alt+f1el visszaballagsz az első terminálra és ott mondjuk mcedittel lejjebb veszed a képfrissitést az x configjában. De pl yastnak is van karakteres változata, szóval sok lehetőség van.
Greene
2005. június 28. 20:47
Akkor dpkg visszavonva
Az xserver konfigfile-ja legalább ott van ahol írtam?
aty
2005. június 28. 22:23
Hogy őszinte legyek azt se tudom, hogy a Suse Xorgot vagy Xfreet használ.
Drone-4EB
2005. június 29. 16:28
A SuSE XFree-t használ. A config file az ott van, ahol leírtad, legalábbis amit a SaX generált, azt ott találtam meg. Érdemes azt használni (ha sikerül), mert barátságosabban lehet konfigolni vele, mint kézzel...
warynski
2005. június 29. 18:51
IDÉZET(aty @ 2005. Jun 28., Tue 21:02)
Dpkg az Debian-specifikus.
Van külön is progi a Suseban, amivel konzol alól be tudod állítani a monitorodat. De szerintem egyszerűbb lenne, ha a config fájlt szerkesztenéd.
Egyrészt már az se tiszta, hogy rögtön a grubnál elsötétül a képernyő? Vagy eljut az x szerver indításáig és ott hal meg?
Ha már grubnál akkor illik kivenni a vga=xxx opciót a grub.confból. Ha csak xservernél, akkor ctrl+alt+f1el visszaballagsz az első terminálra és ott mondjuk mcedittel lejjebb veszed a képfrissitést az x configjában. De pl yastnak is van karakteres változata, szóval sok lehetőség van.
Köszi a segítséget neked is és a többieknek is!
Addig sikerült eljutnom, hogy a YAST-ot szöveges módban elindítottam és utána a SaX2-vel átállítottam a monitort LCD-re és 1280x1024@75 HZ-re. Most így működik a dolog, de baromi nagy minden, az ikonok, a tálca stb. Ha nagyobb felbontást akarok beállítani pl. 1600x1200-at, hogy kisebbek legyenek a dolgok, azt nem fogadja el, megint fekete lesz a képernyő és kiírja, hogy Mode not supported. Csak ebben a felbontásban hajlandó működni.
Sajna a monitorhoz semmilyen telepítő nincs - egyébként egy Fujitsu Siemens C19-4 típusú monitor.
Hogyan lehetne elérni, hogy normál méretben jelenjenek meg a dolgok?
Még egy láma kérdés: ha YAST-ban szöveges módban beállítottam valamit és kilépek, milyen paranccsal lehet újraindítás nélkül a grafikus felületet elindítani?
Greene
2005. június 29. 19:30
elvileg a "startx" paranccsal
chipmix
2005. június 29. 20:39
Az ikonokat és más egyebet a KDE beállító paneljában is tudod növelni vagy csökkenteni, így ha ilyen felbontással tudod használni a gépet, a többit hozzáigazíthatod.
warynski
2005. június 29. 21:16
Köszi a tippeket!
Az ikonokat a KDE vezérlőközpontban sikerült kisebbre állítanom, de pl. az ikonok felirata, az ablakok eszközsorán lévő ikonok baromi nagyok. A K menü ikonjai, feliratai is mind nagyok.
Ez valami felbontás probléma lesz, mert 1280x1024-ben van, úgy mint az XP alatt de kb. olyan nagy minden, mintha 800x600-ban lenne. A fene se érti ezt.
UI.: Közben az ablakok eszközsorán lévő ikonokat a Konquerorban pl. kisebbre tudtam venni.
chipmix
2005. június 29. 23:20
Az ablakok eszközsorán próbáld meg a jobb gombot, azt hiszem azt meg úgy lehet állítani, de ez már csak tipp.
warynski
2005. június 30. 8:54
Igen, mint azt fentebb írtam, az ablak eszközsorok ikonjait sikerült kisebbre vennem.
A tálcát is könnyen kisebbre lehet állítani.
Ami még idétlenül nagy, és nem tudom, hol van elrejtve az állíthatósága:
ikonok felirata az asztalon,
K menü programjai.
Ha van tipp, előre is kösz!
chipmix
2005. június 30. 12:14
Ehhez alámerülök a Linuxba és megpróbálom kinyomozni, hol állítható, mert erre nem emlékszem, hogy azt hol kell, csak annyira, hogy én már állítotam szint is és lehet, hogy betűnagyságot is, bár a KDE panelre gyanakszom.
Egyébként, ha akarod fent vagy lent a tálcát is megszüntetheted, amelyik Neked szimpatikusabb, és csak azokat az ikonokat hagyod ott, ami szerinted is gyakorian fontos, vagy teszel ki olyat, amire szükséged van.
warynski
2005. június 30. 12:19
Kösz előre is!
A tálcával nincs bajom, azt már megoldottam.
chipmix
2005. június 30. 17:06
Igen a KDE Beállítópanel/Betűtipusok- ott tudod állítani az összeset egyben is vagy
asztalra vonatkozóan csak vagy panelre, ami neked tetszik. Választhatsz másik betűtipust is. Nekem a Nimbus Sans van 9-11- es nagyságig, de a felbontásom csak 800x600-as, ez nálad nem hiszem hogy jó. Mielőtt bemész a panelbe, hogy ne kelljen annyit kísérletezned nézd meg minek a betűnagysága felelne meg, az szerint állítsd be a többieket is. Azért írd fel, hogy hol mit változtattál, arra az esetre, ha mégsem tetszene.
Még egyben különbözünk nálam UHU van.
Remélem tudtam segíteni.
warynski
2005. június 30. 20:18
Az ikonok betüméretét sikerült kisebbre venni, már tényleg csak a K-menü betüméretét kellene lejjebb venni.
Ha van tipp előre is kösz!
aty
2005. június 30. 20:43
A menüpontokét a betűmérettel tudod szabályozni. Ha konkrétan a K-menü gombjára gondolsz, akkor a panel méretét kell csökkentened.
warynski
2005. június 30. 21:26
Köszi, megtaláltam a Betűméret > Menü alatt lehet állítani.
Viszont lenne még két kérdésem:
- amikor a KDE betöltődik, minden alkalommal elindul a Kaffeine media lejátszó is. A Suse-ban hol lehet állítani az oprendszerrel induló programokat? (lásd win: msconfig)
- hogyan tudom azt beállítani, hogy a Konqueror mindig teljes ablakban nyíljon meg?
Ha van tipp, előre is kösz!
aty
2005. július 1. 10:13
1. ~/.kde/Autostart - itt lehet indításkor futtatandó scripteket elhelyezni, biztos lehet grafikus felületen is állítgatni.. fogalmam nincs hol.
2. Klikkelj a Konqueror címsorára jobbgombbal majd, ott válaszd a Configure Window Behaviour menüpontot. Window specific settings - New - Window - Detect (ráhúzod az egérmutatót a Konquerorra és kattintasz - erre átveszi a Konqueror ablak tulajdonságait és később ez alapján azonosítja) - ezután elmész a Geometry fülre ott Maximized horizontally és vertically mindkettőt bejelölöd, majd Apply initially és oda is raksz egy pipát aztán Apply és kész. Rengeteg dolgot lehet itt állítgatni, itt jön ki a KDE óriási tudása
warynski
2005. július 2. 18:42
Köszi a tippeket, de egyelőre nem nagyon boldogulok.
1. Ha a .kde/autostart parancsot beírom egy konzolba, azt mondja nincs ilyen fájl, vagy könyvtár.
2. Ha a Konqueror címsorára kattintok jobb egérrel, akkor - ez magyar - a Configure Window Behaviour-nak megfelelő magyar opció nincs. Még a Beállítás áll hozzá a legközelebb. Ha ezt választom, bal oldalon van egy Speciális lehetőség, de szerintem te nem erre gondoltál, mert utána már semmit nem találok, amit leírtál.
Mit csinálok rosszul?
Ja, még azt is kérdezném, hogy DVD-ét mivel tudok lejátszani a 9.1-es Suse-ban, mert a Kaffeine nem hajlandó lejátszani.
Előre is kösz!
chipmix
2005. július 2. 19:03
Menj be légyszi 9.3 topic.ba ott magyarázza el GoodSpeed az Mplayert a videolejátszáshoz.
aty
2005. július 3. 11:18
1. A .kde/Autostart nem program, vagy állomány, hanem egy könyvtár. Olyan mint az init.d, itt is a futtatandó scripteket kell elhelyezni.
2. Én KDE3.4 alatt nézem, gondolom 9.1ben még 3.2 vagy 3.1 van. Upgradelj vagy nem tudom. Magyar nyelvű operációs rendszereket szívből utálom, úgy hogy passz mi a menüpont neve. De KDE alatt a nyelvet ideiglenesen átállíthatod angolra kcontrolban.
3. A xine is lejátsza a dvdt, sőt talán még a dvd menüt is kezeli, ellentétben az mplayerrel. Mi a hibaüzenet Kaffeine alatt?
harsanyi zoltan
2005. augusztus 29. 9:38
Szervusztok
A nyári szabadság leteltével, tollat ragadtam volna, de végül inkább a billentyűzetnél marad-tam. Nagyon tetszet a júliusi számukban megjelent, Komáromi Zsombor által dedikált „Ideje áttérni Linuxra? Tartson pingvint!” cikksorozat.
Körülbelül 1 éve futtatok párhuzamosan Windows ME-t és egy SUSE Linux 9.1-t a számító-gépemen. Bár megvallom őszintén a kezdeti lelkesedésem a Linux iránt már egy ideje alább hagyott, de a cikkük és a CrossoverOffice program újra tűzbe hozott. Sikerült a próba verziós program telepítése, majd a programmal az MS Office 97 telepítése a Linux rendszer alá. Így a régi fő problémám az Excel használatáról nem kell lemondanom. Sajnos az OpenOffice táblá-zatkezelőjét nem tudtam elsajátítani kellőképpen (hozzá szoktam a magyar nyelvű függvé-nyek használatához) illetve hiányzott a „Makró” készítés és használat lehetősége számomra.
Most hadd térjek át azon problémákra, melyek még mindig visszatartanak a teljes váltástól. Mivel én csak a SUSE 9.1 egy lemez verzióját használom (melyhez az Önök újságjának mel-léklete révén jutottam), így a leírtak csak erre vonatkoznak. Többszöri kísérletezgetést köve-tően sem sikerült működőképessé tennem a Kaffeine-t a DVD-k lejátszására.
1) Kérésem az lenne, hogy válasz e-mail-ben írják meg pontosan mely *.rpm csomagokat kell begyűjtenem? Pontosan milyen oldalról lehet letölteni, s végül milyen sorrendbe kell ezeket telepíteni? Kérem, ha egy mód van rá a *.tar.gz megoldásokat mellőzzék, mert ezeket telepítését még a „Linux operációs rendszer (váltás)” című könyv használatával sem sikerült elsajátítanom. Felsorolnám milyen csomagok állnak rendelkezésemre, illetve telepítettem fel.
– libdvdcss-1.2.8-1.tmk.i386.rpm
– libdvdcss-1.2.8-1.tmk.i586.rpm
– w32codec-all-20050412-1.tmk.i586.rpm
– lame-3.93.1-1.tmk.i586.rpm
– dvix4linux-20030428-0.pm.0.i586.rpm
– xvid-1.1.0-0.pm.2beta2.i586.rpm
– xvid-devel-1.1.0-0.pm.2beta2.i586.rpm
– xvid4conf-1.12-0.pm.1.i586.rpm
A telepítéseket root-ként, de a YAST segítségével végeztem.
2) Kérésem, kérdésem a DVD mellékleten található 9.3 verziójú SUSE Linux-hoz kapcsoló-dik. A mellékleten lévő infó DVD-re történő kiírást említ. Én csak egy Combó Drive-val rendelkezem, ezért a kérdésem a következő: külön-külön CD-re történő kiírás után is le-hetséges a telepítés?
eremit
2005. augusztus 29. 9:41
Ahhoz először szét kellene darabolni CD-nyi méretű darabokra. A négy állomány egy iso-t ad kicsomagolás után.
prefi
2005. augusztus 29. 10:08
hello
föltettem a 9.1-es suse-t, minden gond nélkül feltelepült, hardvereket ált. jól felimserte, a netről frissítette magát rendesen, működött minden, tudtam böngészni is, szóval minden ok volt, föltelepítettem a firefox-ot, az is ment.
aztán legközelebb indítom el, és a net nem működik. sehogy. ilyenkor mi van?
kösz a segítséget. üdv.
aty
2005. augusztus 29. 10:40
IDÉZET(harsanyi zoltan @ 2005. augusztus 29., 10:38 - hétfő)
Többszöri kísérletezgetést köve-tően sem sikerült működőképessé tennem a Kaffeine-t a DVD-k lejátszására.
A hibaüzenetet is légyszíves...
Egyébiránt libdvdread, libxine csomagok hol maradnak? A csomagnevek Suse alatt nem biztos, hogy ugyanezek, keresgélj, de egy hibaüzenetet tényleg várnék, mert anélkül lehetetlenség egy problémával foglalkozni.
prefi
2005. augusztus 29. 10:55
chello-s net, routerrel megosztva. és mondom, telepítéskor simán működött, meg utána is, és elszállt
mit nézzek meg ami segíthetne? abszolút nem értek hozzá
aty
2005. augusztus 29. 11:27
ifconfig parancs kimenete? DHCP be van állítva Yastban?
prefi
2005. augusztus 29. 16:47
hát most meg működött
(pont úgy nem csináltam vele semmit mint amikro elszállt)
harsanyi zoltan
2005. augusztus 30. 9:56
IDÉZET(aty @ 2005. augusztus 29., 11:40 - hétfő)
IDÉZET(harsanyi zoltan @ 2005. augusztus 29., 10:38 - hétfő)
Többszöri kísérletezgetést köve-tően sem sikerült működőképessé tennem a Kaffeine-t a DVD-k lejátszására.
A hibaüzenetet is légyszíves...
Egyébiránt libdvdread, libxine csomagok hol maradnak? A csomagnevek Suse alatt nem biztos, hogy ugyanezek, keresgélj, de egy hibaüzenetet tényleg várnék, mert anélkül lehetetlenség egy problémával foglalkozni.
Köszönöm a hozzászólást
Sajnos fejből nem tudom idézni a hiba szövegét - ugyanis csak otthon használom a SUSE rendszert (sőt csak az elmúlt héten vettem elő újra) - de ha jól emlékszem kimeneti szűréssel kapcsolatos. És mindig javasolja, hogy olvassam el a xine_dvd.html oldalt. Nos ezt megtettem, és az ott talált információk alapján gyűjtőgettem és telepítettem fel az *.rpm csomagokat.
Az általad említett libdvdread és libxine csomagom is van, de ezek telepítésénél ütközést ír ki a YAST.
A DVD működés csak a VIDEO_TS megnyításával megy, ha menű alól próbálom indítani illetve automatikus indulással nem hajlandó.
Ha bármiben tudsz segíteni, azt előre megköszönöm.
U.i. Bevallom nem létfontosságú számomra a számítógépen történő DVD nézés, de ha van rá lehetőség az sem baj.
aty
2005. augusztus 30. 15:01
IDÉZET(harsanyi zoltan @ 2005. augusztus 30., 10:56 - kedd)
Az általad említett libdvdread és libxine csomagom is van, de ezek telepítésénél ütközést ír ki a YAST.
Mely csomagokkal ütköznek ezek a csomagok? Keress megfelelő verziójú csomagot.
Kimeneti szűrés? Video outputnál minden ok? Nem igazán értem ezeket a magyar hibaüzeneteket. Másold be ide pontosan, hogy mit ír ki. Ha a rendszert átállítanád angolra erre az időre, az még jobb lenne. Magyar hibaüzenetek semmit nem érnek, ahogy Windows alatt se érnek semmit, ha hibakód nélkül jelennek meg.
gamer
2005. szeptember 28. 10:20
hali!
nekem kernelfordítási problémám támadt.....
Suse 9.0 van a gépen, fel is raktam a kernel forrását a /usr/src könyvtárba. (ki is van csomagolva) itt ugyebár létrejött egy LINUX könyvtár, ami a kicsomagolt cuccot tartalmazza. de hiába adom ki a make menuconfig, vagy a make xconfig parancsot, elküld a halál f@szára valami hibaüzenettel. azt hiszem valami olyasmi hogy a make parancs nem található, vagy valami hasonló. tehát akkor mi a gond????? mit kell még csinálnom?
Zsibi
2006. március 2. 12:33
sziasztok
az lenne a kérdésem, hogy miképpen kell firmwaret frissíteni a linuxon(9.1)
Nemtudom telepíteni a skennert, mivel kéri a frissítést. Már le is töltöttem, vsak azt nem tudom, hogyan telepítsem.
Köszi
Greene
2006. március 2. 13:58
Firmware-t nehezen frissítesz linuxon, legfeljebb kernelt. Ha letöltötted a kernel forráskódját, akkor csinálni kell először is egy konfig állományt, és utána lefordítani a kernelt. Tehát elég nehéz és komplikált feladat.
Szerintem egyszerűbb ha felraksz egy 10-es SuSE-t.
lal
2006. május 24. 20:23
üdv
felnyomtam a suse linux 9.1 pro-t,
mindent sikeresen beállítottam, frissített is,
majd az első rendszerinduláskor csak kb a képernyő félét borítja be, a többi részen pedig fekete.
A színek se a legjobbak(elég korlátoltak), a szavakat is alig tudom kiolvasni.
A beállításoknál beállítottam a monitort a megfelelő tipusúra, de a videokártyát már nem ismerte fel(nvidia 6600GT), és a kézi keresésben sincs benne az a tipus, és lemezről sem engedi telepíteni.
Próbáltam állítani a színmélységet, felbontást, ilyesmiket, de változatlan maradt.
Tudtok segíteni benne?
aty
2006. május 24. 22:15
IDÉZET(lal @ 2006. May 24., Wed 20:23)

majd az első rendszerinduláskor csak kb a képernyő félét borítja be, a többi részen pedig fekete.
A színek se a legjobbak(elég korlátoltak), a szavakat is alig tudom kiolvasni.
Rögtön ahogy elkezd bootolni a Linux? Ha igen akkor vga=xxxet állítsd vga=offra és úgy próbálkozz.
Ha csak KDE/Gnome stb. betöltése közben, akkor rakj fel egy hivatalos nvidia drivert, de vesaval/beépített linuxos nv driverrel is simán mennie kéne.
renszertöltéskor még tökéletes, megcsinálja a maga dolgait, látszanak szépen a done feliratok, de amikor utána valójában betölt, akkor van az a gond
megpróbálok felrakni egy hiv. drivert, csak nem indítja el a setup.exe-t, ha rámegyek, hanem előhoz - gondolom - valami társítást, de nem látom tisztán
tudnátok benne segíteni, hogy akkor hogy is rakjam fel?
köszi
setup.exet?! Az exe Microsoftos platformokra fordított binárist jelent. Mi lenne ha az operációs rendszerhez illő drivert raknád fel?
http://www.suse.de/~sndirsch/nvidia-installer-HOWTO.html#9Itt egy leírás pl, hogy Yasttal hogy lehet telepíteni. Az exeket meg felejtsd el.
lal
2006. május 25. 16:45
köszi szépen,
az exe-s dolgot nem is gondoltam volna
most van egy másik problémám:
rendszerindulás, bejön a parncssor, és be akar jelentkezni
bejelentkezek root-ként, és ott megáll
hogy tudnám grafikusan használni?
Greene
2006. május 25. 18:30
startx
lal
2006. május 25. 19:04
ok, indítanám, erre:
nem sikerült elindítani az 5-ös futtatási szintet,
fatal server error:
no screens found
próbáltam a javítást a cd-ről, nem segített
közbe megoldottam a problémát
aty
2006. május 26. 20:29
Illik leírni hogy hogyan oldottad meg.
lal
2006. június 19. 20:17
bocsi hogy nem írtam le hogy hogy,
nos,
újratelepítettem,

és a videobeállításokat az alapértelmezetten hagytam
Benoc
2006. július 29. 17:23
Sziasztok! Feltelepítettem a SuSE 9.0-át, frissítettem amit kért telepítésnél, mindent, amit csak lehetett. Nagyon kezdő vagyok linuxos téren

Rögtön az eső problémám: Hogyan kell telepíteni?

A Skypot szeretném feltenni rá, de sehogysem sikerül

Letöltöttem, de innen nem tudom, hogyan tovább

A YaST2 modulok között a telepítés-törlést próbáltam, de elkezdi, aztán kilép

Konzolban is próbáltam, de nem ment

Tudnátok mondan valami konzol parancsot, vagy grafikus megoldást? Fontos lene.
aty
2006. július 29. 18:08
Miért 2-3 éves operációs rendszert használsz?
A Susehoz való rpmet töltötted le?
Benoc
2006. július 29. 18:15
A file neve, amit letöltöttem: skype-1.2.0.18-suse.i586.rpm Szerintem jónak kéne lennie. Azért ezt használom, mert már teljesen kész volt a windows, és nem akartam azt mégegyszer feltelepíteni. Letöltöttem az Ubuntu Dapper Draket, (ahoz még segítségem is lett volna) de elromlott az íróm, ezért miután kiírom (2 perc) nem bootolja be, és úgy ismeri fel, mint üres CD. Úgy gondoltam, addig is, ameddig nem szerzem meg az ubuntut, az egyik 2003-as PCWorld mellékletén talált SuSE-t teszem fel

Az Ubuntu gnome-ját még tudnám is használni, mert egy kis tapasztalatot szereztem vele a VMware segítségével

, de ez nem megy