Binaris01
2005. június 7. 14:09
Van valakinek tapasztalata audio kazetták digitalizálásával?
Milyen eszközöket javasoltok hozzá? Nyelvkazettrákat kellene digitalizálni, hogy az állandó előre-hátra tekeréstől ne pusztuljanak el véglegesen.
Zazu
2005. június 7. 14:18
Én a Nero hangszerkesztőjét használtam ilyen célra. Nagyon tuti program, kivághatod a felesleges részeket, van benne zajanalízis és zaj csökkentés, és még nagyon sok hasznos dolog. Automatában vagy kézzel track -ekre szedheted szét a bedigitalizált állományt. Ez nagyon hasznos, mert nem kell állandóan tekergetni, mint a szalagot, hanem ugratni tudsz az általad megjelölt részekre. Biztos vagyok benne, hogy fognak neked ajánlani profibbnál profibb programokat. Hidd elk, ezzel is tökéletesen meg tudod oldani ezeket a gondokat, és van még egy hatalmas előnye. Gyakorlatilag ingyen van, magyarul beszél, mert a Nero-val kapod.
arpsoft
2005. június 7. 15:32
Egyetértés!
A feladatra tökéletesen megfelel, bár én nyelvi kazettáknál nem javasolnám az automatikus track-re bontást, mivel a track-ek száma erősen korlátozott!
Adani
2005. június 8. 14:23
Nero szerintem is tökéletes. Akár egy walkman is megteszi, elég a kimenetét összekötni a hangkártyád line-in bemenetével, felveszed az egészet egybe (oldalanként) később manuálisan vagy kézzel trackekre vágod. Esetleg én javasolnám a tömörítést is pl: mp3(pro)-ba. Mivel a kazetta egyébként sem a minőségéről híres elég lesz 64kbit/s kódolás, de ha csak beszéd van rajta (nyelvi kazetta) akkor a 32kbit/s is elég. Így minimális tárhelyen tudod tárolni.
arpsoft
2005. június 8. 15:12
De azt meg ugye nem minden cd játszó bírja lejátszani.
Adani
2005. június 8. 15:24
Az is igaz, de már 12e-ért is lehet kapni mp3-mat is lejátszó cd-s rádiósmagnót. Sőt egyik haverom egy hipermarketben ( sárga logó és egy piros i betű) látott már 8e ft-ért mp3 discmant tartozék 220-as adapter, szivargyújtó adapter, MC adapter.
Computerfriend
2005. június 23. 18:06
Én már sok kazettámat felmásoltam a gépemre, és később kiírtam egy cd-re. A hangminőség tényleg nem nagy szám, nekem is elég rossz a minőség. Elmondom én hogy csináltam. Felvettem a kazetta oldalait egy felvevő progival, (Alcrecorder ez direkt kazik felvételére lett készítve, a kazetta halk részeit fel, a hangos részeit pedig lehalkítja. Lehet, hogy nem a legjobb, de nekem megfelelt) utána Cool Edit Proval volt egy kis utómunkám vele, (te neked ez nem fontos, hisz te csak nyelvkazit veszel fel) ezekután dbpoweramp music converterrel átkonvertáltam mp3-ba (barátomnál kipróbáltuk működött gyenge hangminőségnél is a lejátszóban). Nem tudok már mást ide írni ennyi.
chris p
2005. június 25. 15:02
Lenne egy kis gondom az audiokazetta-digizéssel. Rákötöttem a Terratec 5.1 Fun kártya line in csatlakozójára a walkman-em, de sehogy sem volt hajlandó rögzíteni a hangot egyik program sem, pedig hallottam hogy szól, csak nem rögzült. Aztán fél óra idegeskedés, kábel ide-oda dugdosás, egyebek után felfedeztem, hogy a mikrofon bemenetről akar rögzíteni, ezért nem vette fel a line in-en beérkező hangot.

Hol lehet beállítani, hogy melyik bemeneten érkező jelet akarom rögzíteni? Próbáltam a Vezérlőpult->Hangok és audio eszközök->Audio->Hangrögzítésnél, de ott csak azt lehet beállítani, hogy melyik hangártyát használja, azt nem, hogy az adott kártya melyik bemenetét. Régebben simán rögzített a line in-en, most csak a mic in-en hajlandó. Lehet, hogy a Skype feltelepítése kavart be (ami egyébként épp nem fut)? Tud valaki segíteni?
cölöp
2005. június 25. 15:31
Szerintem a felvevőprogramban állíthatod be a bemenetet.
Én a No23Recorder nevű progit használom , abban legalábbis így van.
kép
chris p
2005. június 25. 15:46
Én a Nero Wave Editor-t használom (illetve most az XP hangrögzítőjével is próbálgattam), de ott a Bemeneti eszköznél szintén csak a hangkártyák közül lehet választani, legalábbis én csak ilyen opciót találtam (illetve van egy wave mapper is a hangkártyákon kívül, ami nem tudom mi

).
cölöp
2005. június 25. 15:56
Hát most megnéztem mindkettőt de én sem találtam.
Lehet annakidején ezért kezdtem erre a célra más progit keresni.
chris p
2005. június 25. 16:12
Még az EAC van a gépemen, ami alkalmas rögzítésre, de abban sem találtam ilyen beállítási lehetőséget. Három progiból egy sem, szép arány...

Azt hiszem akkor megkeresem és felrakom én is a No23Recorder-t.
cölöp
2005. június 25. 16:19
Pedig valahol , valahogy biztos lehet állítani csak mi nem tudjuk.
talán jön valaki ide aki tudja.......
http://www.no23.de
chris p
2005. június 25. 16:40
Köszi!

Lehet valahogy magyarosítani a progit? (Ha nem esetleg angolosítani?)
arpsoft
2005. június 25. 16:56
A Skype egy kicsit összezavarhatja a dolgokat, de a Te problémádra - bár már átom vanmegoldásod - a hangerőszabályzó a megoldás.
ki kell választani a felvételi üzemmódot, és kijelölni, honnan szeretnél felvenni.
chris p
2005. június 25. 17:08
Azt hittem elég ha a lejátszásnál megjelenítek minden lehetőséget (mikrofon, vonalbemenet stb.), aztán ott elnémítom a mikrofont és engedélyezem a vonalbemenetet. Tévedtem

. Neked is

! (Egyébként a No23Recorder csak félig volt megoldás, mert gyanítom, hogy a tv-adást továbbra sem tudtam volna rögzíteni a line in-en.)
cölöp
2005. június 25. 19:49

tévedsz , tudod vele rögzíteni , és bármit ami a hangkártyán megfordul.
chris p
2005. június 25. 19:55
Bocsi, félreérthetően fogalmaztam: tv-adás rögzítése alatt mpg-file készítését értettem, ami tartalmaz video és hangsávot is. (Erre az Ulead VideoStudio-t használom, ami jelen esetben továbbra is csak a mic in-en lett volna hajlandó rögzíteni.)
LelkesAmatőr
2005. augusztus 9. 20:32
Sziasztok!
Az ALC Recorderrel vettem fel kaziról anyagot, amit aztán MP3-ba konvertáltam, viszont az a problémám, hogy nagyon halk lett a felvétel, zajosabb környezetben (pl. buszon) nem tudom annyira felhangosítani, hogy halljak is belőle valamit.
Mit lehetne tenni utólag a felvétellel, hogy hangosabb legyen?
Illetve mire kell figyelni felvételkor (nagyon felhangosítani a magnó oldalán nem akartam, gondolván, hogy torzítani fog - bár ez lehet hogy hülyeség)?
Előre is köszi.
atzs
2005. augusztus 10. 8:02
A magnót tényleg nem szabad nagyon feltekerni, mert ha túlvezérled a bemenetet, az torzít.
A felvételkor kellett volna úgy beállítani a hangkártyán a felvételi szintet, hogy az eredeti anyag leghangosabb részeinél nagyjából maximumon legyen a jelszint.
Utólagos korrekcióra sok programot találhatsz. Kedvencem a shareware GoldWave, de az ingyenes Audacity is tudja ezt, ha jól emlékszem. Figyelj a programok beállításaira. Mivel a részletek már szoftverfüggőek, ezért általánosan írom le a tennivalót. Tegyük fel, hogy a maximális hangerő 1. Először nézd meg, hogy mekkora jelenleg a maximális hangerő az anyagon, és úgy erősíts rajta, hogy ne menjen fel 1 fölé, különben nagyon csúnya kattogást hallhatsz a leghangosabb részeknél.
Ha jellemzően zajos környezetben hallgatod azt a lemezt, akkor érdemes csinálni egy dinamikakompressziót. Ez magyarul azt jelenti, hogy lecsökkented a különbséget a leghalkabb és a leghangosabb részek között. Egy csendes szobában hallgatva persze nagyon illúzióromboló, ha egy szál fuvola ugyanúgy üvölt, mint egy torzítós gitár. Nem hátrány viszont, ha a buszon hallod mindkettőt, és a halkabb sem vész bele az alapzajba.
LelkesAmatőr
2005. augusztus 10. 8:09
@atzs
Köszönöm, Audacitym van is a gépen, kipróbálom és majd jelentkezem, hogy sikerült-e.
A dinamika nem zavar, mert angol nyelvleckéket hallgatok, ott meg igazából ennek nincs jelentősége
Shia-ko
2005. augusztus 10. 9:11
Dinamikakompressziós hangerőváltoztatáshoz tuti az MP3Gain.
zauber
2007. december 21. 21:11
Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Egy jó minőségű hangkazettát digitalizáltam be, audiograbber progival!
Sajnos az eredmény mégis katasztrófális! Zajos, torz!
Mi lehet a hiba?
A beállításaim ígynéznek ki:
http://kepfeltoltes.hu/071221/10001_www.kepfeltoltes.hu_.jpgValamit nem jól állíthattam be?
Esetleg tud valaki erre a digitalizálásra egy jobb progit?
Spányik Balázs
2007. december 21. 22:22
Biztos, hogy ezek a beállítások? Mert a képen az látszik, hogy a mikrofonbemeneten keresztül veszel fel, de a jelszint 0-n van, tehát csak nagy csönd vagy recsegés ropogás lehetne a végeredmény. Ha a program ennek ellenére a vonalbemenetről vesz fel, akkor azt meg le kéne húzni maximális jelszintről, mert így még jó, hogy torz lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy ha alaplapi hangkártyán keresztül csinálod mindezt, akkor az még össze is szedi az összes zajt a gépen belülről, úgyhogy ott csodát ne várj.
Egyébként tudok rá jó progit:
MAGIX Audio Cleaning Lab Deluxe. Nagyon egyszerű kezelni, és van benne spéci zaj, zörej, pattanás, sercegés stb. szűrő is. Csodát azonban ettől se várj.
zauber
2007. december 22. 11:43
Köszönöm a gyors választ!!!
Az a helyzet, hogy először csinálom ezt a digitalizálást és vannak még kezdeti megrogyások! Annyi segítséget szeretnék még kérni, hogy írd le nekem a keverő helyes beállításait. (Egyébként alaplapi hangkártyám van.)
Vagyis a keverőnél:
zenei cd: ?
vonalbemenet: ?
mikrofon: ?
SPDIF: ?
Ha jól értelmeztem üzeneted, akkor a vonalbemenetet total le kell vennem a mikrofont peddig maxra kell tennem? Milyen hangerőre érdemes állítani a jeladót /magnót/?
Köszi a programajánlót is! De azért még egy kísérletet teszek a válaszod után az audiograbberrel!
Spányik Balázs
2007. december 22. 13:02
Nézd, ha jól látom, az Audiograbber a vonalbemeneten keresztül rögzít, nyilván te is a kék aljzatba dugtad a magnó felől jövő Jack-dugót. A keverőpulton a felvétel beállításainál alul a Vonalbemenetet pipáld ki, és állítsd be középre a szintet. Nem ismerem ilyen szinten az Audiograbbert, de indítsd el a magnót (a felvételt még ne), és próbálj találni valami olyan kijelzőt, ahol bejövő hangerő látszik. Általában zöldből pirosba menő csíkokkal szokták jelölni, a lényeg, hogy ne nagyon menjen a pirosba, a kettő határán legyen, akkor pont jó.
Viszont az alaplapi hangkártya miatt én csinálnék egy fordított tesztet is: állíts be egy hangerőt, amin majd rögzíteni fogsz, és indítsd el a felvételt a magnó nélkül, tehát vegyél fel csendet. Közben mozgasd az egeret, válts át egy másik programban, nyisd meg a Sajátgépet, mozgasd át az ablakját innen oda. Majd hallgasd vissza a felvételt fejhallgatóval. Ha óriási zizzenések meg ilyen elektronikus zajok vannak benne, na, az mind benne lesz a kazettádról jövő zenében is sajnos. Ez az alaplapi 'hangkártya' átka.
zauber
2007. december 22. 16:06
Köszönöm szépen a választ, az volt a hiba, hogy túl nagy hangerővel adtam a jelet. Most már működik.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.