Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Live Linux disztribúciók
PC WORLD Segélyvonal > SZOFTVER > Operációs rendszerek > Linux
Oldalak: 1, 2, 3
Greene
A Live kifejezés nem mást takar mint egy CD-ről boot-olható operációs rendszert.
A CD-ről fut minden, így nagyon könnyu a használata. Nem kell telepíteni se. A Meghajtókat a legtöbb Live verzió automount-tal betölti nekünk. Az internetet is beállítja magának. Adatmentésre, egyszerűbb, rendszerrel kapcsolatos feladatok elvégzésére, gyakorlásra, és internetezésre is kitűnő alternatíva.

Most töltöttem le a Knoppix 3.8.1-es változatát, ami Debian alapú, tehát nagyon ott van a szeren. KDE felületet használ amit szerintem a legtöbben ismernek és szeretnek is. Tartalmazza a Konqueror-on kívül a Mozilla Firefox böngészőt, az egyik legjobb partíciókezelő szoftvert, a qtparted-et, illetve az OpenOfficeOrg csomagot.
Aki szeretné kipróbálni milyen is a linux annak ajánlom ani_wink.gif
Ajnász
Azért legyünk preciízek. Nem állítja be magának semmi sem az internetet, hanem normálisan felismeri a hálókártyát, aztán, ha DHCP-n kapod az ip-t és egyéb finomságokat, akkor meg is kapod a szervertől az adatokat. Egy statikus IP-t nem tud egy linux sem kitalálni a semmiből. ani_wink.gif

Valamint van még egy további haszna is a live cd-nek. Mégpedig, ha sikerül valamit elállítani oly mértékben, hogy nem birod elindítani a rendszered, akkor ezt live-cd-ről bootolva könnyebben helyreállíthatod.
mystErik
HI!
Tud valaki segíteni nekem?
Az érdekelne hogy a Knoppix boot CD-t melyik iso fájlról készítsem el?
A netről 2 verzió is lejött,mi a különbség?
KNOPPIX_V3.8.1-2005-04-08-DE.iso,vagy
KNOPPIX_V3.8.1-2005-04-08-EN.iso????Köszi előre is!
mystErik
Greene
Az "EN" az angol nyelvü, a "DE" pedig német. Más különbség nincs ani_wink.gif
mystErik
Köszi!!!!!!!!!:)
csutomi
IDÉZET(Greene @ 2005. május 04., 12:49 - szerda)
A Live kifejezés nem mást takar mint egy CD-rol boot-olható operációs rendszert.
A CD-rol fut minden, így nagyon könnyu a használata. Nem kell telepíteni se.

Én a Black Panthert próbáltam ki, arra azt írták, hogyha nagyon tetszik, akkor akár fel is lehet telepíteni, de hogyan?
Greene
Biztos van telepíthető változata is.
breinichadam
Némelyik tartalmaz egy telepítő scriptet, de nem érdemes szórakozni velük... A legtöbbjük nagyon bug-os (a Feather-ről tudok leginkább így nyilatkozni)

Zwiebi
csutomi
Köszi, akkor nem bajlódom vele.
Egyébként nálad milyen jellegű hibák fordultak elő leginkább? Csak valami egyszerű probléma vagy komolyabb?
breinichadam
Újra kellett írni az egész telepítőscriptet. Éppen ezért csak kb. a feléig csináltuk meg, aztán hagytuk a fenébe. Ez a Feather linux-nál fordult elő...

Zwiebi
Atyafi
http://www.cs.vu.nl/~ast/minix.html
Itt olvastam a hírt, de még nem töltöttem le a 3-as változatot. Állítólag 386-oson is fut. Az ISO tömörítve mindössze 10 Mega.
aty
Tannenbaum kísért?smile.gif
IDÉZET
It is nowhere near as mature as FreeBSD or Linux right now.
Micsoda duma... Hurdot a népnek! biggrin.gif
Adani
Tannenbaumot csak ne emlegesse senki előttem, a fősulin mindenkit vele szivatnak, meg azzal a 170 oldalas jegyzettel, amit az op. rendszerekről írt.
Greene
Hát igen a jó öreg Andy mindig is temette a monolitikus kernelt. smile.gif
breinichadam
A Számítógép hálózatok című könyve 900 oldal körül van smile.gif De nagyon jó biggrin.gif (de inkább csak úgy, hogy kéznél van. megtanulni... brrr..)

Zwiebi
Adani
Azt is meg akarták velünk vetetni, most a Hálózatok tantágyhoz, de mivel egy vagyonba kerül és alig lehet kapni valahol, inkább a javasolt alternatívát a Kónya féle hálózatok könyvet vettem meg. Tavaly sem tudtuk a Tanenbaumot megvenni, de az első 170 oldalt fénymásolták a jegyzetellátóban, párszor el is olvastam, de olyanokat is ír, ami elég nehezen érthető dolog, azért a lényeget felfogtam, csak kár, hogy vizsgán nem azt kérdezték. Tanenbaum ott végig a Minixről ír, amit nem is tanultunk, csak Tempo kernel volt, meg QNX, és ezekből egy szót sem volt a könyvben.
dirty dogg
Az uhu live-ban, ha elmentem a rendszerkonfigot lemezre, akkor hogyan tudom visszatölteni?
tanulo91
Greene meg tudnád mondani honnan szedted le a KNOPPIX-et?
Atyafi minek a 3-as változatát?
tomykav
Bár nem Greene vagyok, de válaszolok. (Remélem nem sértődik meg senki...smile.gif)

KNOPPIX

Atyafi pedig szerintem a Minix operációs rendszer 3-as verziójára gondolt.
Az oldal új címe: http://www.minix3.org/
Kreept
Hi!

Live cd-s linuxból én PCLinuxOs-t használok, és nekem nagyon bevállt. Minden megvan benne ami csak kellhet, és még telepíteni is gyerekjáték. Mandriva alapú disztro, de annál nekem jobban tetszik. A támogatás is megfelelő: fórum, irc, maillist, ja és egész jó a csomagellátottság is. Érdemes kipróbálni. biggrin.gif
akyno
Íme néhány Live disztró lelőhelye, néhányat már kipróbáltam.

http://www.frozentech.com/content/livecd.php
tomykav
Szép kis lista. Ha lesz egy kis időm, néhányat kipróbálok. Köszi a linket! thumbsup.gif
tomykav
Találtam egy cikket, ami elmondja, hogyan készíthetünk magunknak LiveCD-t.

Linux LiveCD készítése
tomykav
Ráleltem egy live disztribúcira, aminek a neve Puppy Linux. Boot-oláskor betölti magát teljesen a memóriába és elengedi a cd meghajtót. Tehát ha ez fut és nincs winchi a gépben, de cd író van, akkor elvileg meg lehet oldani, hogy (akár a Puppy cd-jére is, ha az multisession-ben lett írva) a letöltött dolgokat kiírd. Szerintem elég hasznos dolog.
Még nem próbáltam ki, de ha megnéztem, írok róla véleményt.

http://www.puppylinux.org/
Greene
Ez elég hasznos lehet bizonyos esetekben.

Kapsz egy képzeletbeli piros pontot a sok hasznos linkért. (Fórumtalin beváltható ani_wink.gif ) thumbsup.gif
tomykav
smile.gif Köszönöm szépen! Igyekszem tartani a lendületet... ani_wink.gif
bergovec
Sziasztok!

Most töltöm le a knoppix 3.8.2-es verziót. Akkor ez most CD-ről futtatható vagy telepíteni kell? Ha véletlenül telepíteni kell akkor valaki tudna ajánlani egy CD-ről futtatható bármilyen Linux verziót? Ja és azt, hogy honnan lehet letölteni.

Bergo
akyno
http://www.frozentech.com/content/livecd.php

Válogass kedvedre!
bergovec
Sziasztok!

Egy kis probléma adódott a live Cd-s linuxokkal. Az első próbálkozásom a knoppix 3.8.2-vel történt. Szépen elkezdi betölteni, aztán egy bizonyos ponton a képernyő elkezd vibrálni, a cd meghajtó leáll és nem történik semmi. Ez miért lehet? A második próbálkozásom puppylinux volt ami ugyancsak elkezd betöltődni aztán valami passzvördöt kér meg login nevet. Találkozott már valaki ilyennel? Miért csinálja ezt velem? A harmadik próbálkozásom egy régi PCW cd-n található Sulix fedőnevű csoda volt. Na ez elindult meg minden OK vele csak azt nem tudom, hogy tudnám elérni alóla a gépben lévő windózos partícó tartalmát? Vagy ez ilyenkor nem is lehetséges? Vélemény? Hozzászólás? Plíz help me!
level
A /media könyvtárban keresd, általában ott van (bár sulixot még nem láttam, lehetséges, hogy ott máshova tették).
Egyébként pedig sajnos olyan is előfordulhat, hogy egyáltalán nem olvassa be a HDD-n lévő adatokat. Pl. az Uhu Live 1.2 nekem a Windows két partíciója közül csak az egyiket olvasta be, a másikat egyszerűen nem látta. Pedig mindkettő egyformán FAT32, szóval nem tudom, miért van ez, vagy mitől függ.

A betöltés közbeni leállást nekem olyankor csinálta, amikor 64 MB RAM alatt akartam futtatni a KDE-t. smile.gif Szerintem ellenőrizd, hogy mennyi az adott linux disztribúció gépigénye, és a te géped megfelel-e ezeknek a követelményeknek; ha nem, akkor csak nagyon egyszerű grafikus felületet válassz, vagy szerezz a gépbe több memóriát, vagy próbálkozz erősebb gépről.
Greene
Nem mindig mountolja be automatikusan. Filerendszertől is függ. A "manuális" mountolás mikéntjét pedig már legalább 2 topicban leírtuk.
KeLa
A puppy linux 2.02 verziót pendriveről szeretném használni, szépen indul is róla, de a végefelé itt megáll:
sd 2:0:0:0: Attached scsi removable disk sdb.
Lemezről indítva semmi gond. Mi lehet a megoldás, hogy pendriveről is menjen? Köszönom a segítséget.
Babó22
Már van nem hivatalos Debian Etch Live CD. biggrin.gif De ez a Beta verzió alapján épült.
Cthulhu
Ahoy!
Én a Live disztrók közül a Slaxxal próbálkozom. Szép, jó, no meg kicsi is, mert egy mini cd-n elfér, és tartalmazza az általánosságban hasznos programokat. Az egyetlen dolog, amivel kapcsolatban nem tudok dűlőre jutni vele, az az internet. Biztos én vagyok kevés hozzá, de az ADSL-t sehogy se tudom beállítani. Ha valaki tudja a megoldást, légyszi segítsen! Köszi!
aty
Parancssorban rootként "adsl-setup", majd "adsl-start" vagy "adsl-connect" nem hozott eredményt?
Cthulhu
Az az igazság, hogy nem próbáltam. Eddig még csak a win-t használtam, szóval alapból a grafikus felülettel próbálkoztam, ott meg nem adott ilyen lehetőséget (vagy legalább is nem ismertem fel...) A Debiannál használatos pppoeconf parancs se segített. Akkor legközelebb ezt próbálom. Kösz!
aty
Nem igazán értem, ha ismered a Debiant, akkor miért próbálkoztál grafikus felületen? Slax gyakorlatilag a Slackware live cdje, csak a KDEnek van grafikus vezérlőpultja.
Cthulhu
Enyhe túlzás hogy ismerem a Debiant. Igazság szerint most ismerkedem a Linuxxal úgy egyáltalán. A Debian mellett sokan tették le a voksot, bár azt is írták, hogy kezdőknek nem ajánlott, én mégis belevágtam. Fúúú... kicsit kemény dió, de csakazért is meg fogom érteni. Volt már sikerélmény is smile.gif A Liveket nem is igazán próbáltam, egyedül ez a Slax került a kezembe, gondoltam jó lesz a munkahelyen tanulmányozni kicsit, ott úgyse nagyon nyúlhatok bele a számítógépbe. A baj, hogy ott meg fix IP-s rendszer van, és több gép is használja ugyanazt a címet, én meg még annyira se értek hozzá, mint az ADSL-hez, de gondoltam, hogy legalább itthon netet varázsolhatnék a Slaxra. Csodálkoztam is rajta, hogy a KDE-ben nem lehet beállítani az ADSL-t, mert azt még a Debianban is meg tudom csinálni grafikus felület alól is.
Összegezve: a tojáshéj még rajtam van Linux-téren, úgyhogy biztosan lesznek még hülye kérdéseim.
És most megnézem, hogy betudom-e állítani a netet a Slaxon.
akyno
Én is kipróbáltam már a Slax Live-et, nekem amint betöltötte a rendszert, már fel is tudtam vele lépni a netre, a többi (14) Live disztró is kifogástalanul müködött ADSL és kábelnet esetében is.
Cthulhu
IDÉZET
Parancssorban rootként "adsl-setup", majd "adsl-start" vagy "adsl-connect" nem hozott eredményt?

Nálam a Slaxnál nem működnek a fenti parancsok.
IDÉZET
Én is kipróbáltam már a Slax Live-et, nekem amint betöltötte a rendszert, már fel is tudtam vele lépni a netre, a többi (14) Live disztró is kifogástalanul müködött ADSL és kábelnet esetében is.

Én sajnos nem tudom konfigurálni az otthoni ADSL-emet, illetve a munkahelyi fix IP-címes (nem tudom pontosan milyen) internetet sem ismerte fel automatikusan a Slax sad.gif
Szerintem megnézem azt a linket, amit kitettél akyno, és keresek rajta egy másik Livet.
aty
http://www.slax.org/forum/viewtopic.php?p=...71ecdd832f60723
Google mindig eredményt hoz.
Cthulhu
Kösz aty! Mindig mondták, hogy a Gugli a Linuxos legjobb barátja smile.gif
Lassan én is belejövök.
asasas
Én kész vagyok ettől a linuxtól! Nem tudja valaki hogy hogy lehet letakarítani a gépről. sulixes.
Kérlek segítsetek!!! weep.gif
BlueGold
Vista Telepítő CD-vel töröld le a Sulix-es particiókat. Utána azt telepítesz rá ami neked szimpatikus smile.gif
wkrisz
Sziasztok!

Valaki segítsen, please!!!
Bármilyen live linuxot próbálok indítani gépemen már az elején lefagy. A CD biztos jó, másik gépen kipróbálva. Ubuntu-t, Suse-t, meg Fedorat próbáltam. Az Ubuntu és a Suse más gépen már futott, a Fedorát ezen a gépen akartam kipróbálni. A CD elindul, kezdené betölteni a kernelt, de valami IRQ-t akar újra meg újra letiltani, majd befagy. A gépemen egyedüli hibás elem a winyó, de ahhoz tudtommal a live nem nyúl hozzá. Vagy mégis?? Valami szektorhibája lehet, bár az Xp elfut rajta, csak folyton reklamál, hogy az egyik partíció hibás.

A konfig egyébként az alábbi:

ASUS P4P800E delux alaplap,
3 GHz Pentium 4,
512 MB RAM,
160 GB winyó,
Creative SB live 7ch hangkari,
ATI radeon 9600 256MB videokari.

Valami ötlet?
Köszi
Babó22
Ilyenkor általában vagy a CD ellenőrzést szoktam csinálni, vagy pedig a memtestet. De az is meglehet, hogy hibás a letöltés, de ennek kevés a valószínűsége, mivel több Live disztrót próbáltál, és mindegyiknek ugyanaz a baja. Ezeket tudom javasolni.
wkrisz
Én inkább valami BIOS beállításra tippelnék, de nem tudom, mi lehet. A CD ellenőrzése a meghajtót ellenőrzi, vagy csak magát a korongot? Honnan tudom, nem-e a meghajtóval van valami? Bár Windows alatt mindent lejátszik... A korong biztos jó, mivel ahogy említettem más gépen ki lett próbálva.
Babó22
Szerintem a BIOS-nak semmi köze ehhez. Pontosan nem tudom így mi lehet a probléma, de egy Live CD-s kalandom nekem is volt. És azt hiszem ehhez hasonló. A gépem nem tudta kicsomagolni a Linux kernelét. Egyébként a CD ellenőrzés magát a korongot ellenőrzi.
aty
Hibaüzenet?!
Ha nem látsz semmit, mert csak graf felület jön elő, akkor indításkor add meg neki, hogy a boot is text-modeban menjen végig. Boot előtt vár egy paramétert, a paramétert megtalálod a leírásokban amit felajánl induláskor. Vagy pedig egyszerűen menüből kiválaszthatod a szöveges módot.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.