Greene
2005. május 4. 11:49
A Live kifejezés nem mást takar mint egy CD-ről boot-olható operációs rendszert.
A CD-ről fut minden, így nagyon könnyu a használata. Nem kell telepíteni se. A Meghajtókat a legtöbb Live verzió automount-tal betölti nekünk. Az internetet is beállítja magának. Adatmentésre, egyszerűbb, rendszerrel kapcsolatos feladatok elvégzésére, gyakorlásra, és internetezésre is kitűnő alternatíva.
Most töltöttem le a Knoppix 3.8.1-es változatát, ami Debian alapú, tehát nagyon ott van a szeren. KDE felületet használ amit szerintem a legtöbben ismernek és szeretnek is. Tartalmazza a Konqueror-on kívül a Mozilla Firefox böngészőt, az egyik legjobb partíciókezelő szoftvert, a qtparted-et, illetve az OpenOfficeOrg csomagot.
Aki szeretné kipróbálni milyen is a linux annak ajánlom
Ajnász
2005. május 4. 13:29
Azért legyünk preciízek. Nem állítja be magának semmi sem az internetet, hanem normálisan felismeri a hálókártyát, aztán, ha DHCP-n kapod az ip-t és egyéb finomságokat, akkor meg is kapod a szervertől az adatokat. Egy statikus IP-t nem tud egy linux sem kitalálni a semmiből.

Valamint van még egy további haszna is a live cd-nek. Mégpedig, ha sikerül valamit elállítani oly mértékben, hogy nem birod elindítani a rendszered, akkor ezt live-cd-ről bootolva könnyebben helyreállíthatod.
mystErik
2005. május 26. 13:55
HI!
Tud valaki segíteni nekem?
Az érdekelne hogy a Knoppix boot CD-t melyik iso fájlról készítsem el?
A netről 2 verzió is lejött,mi a különbség?
KNOPPIX_V3.8.1-2005-04-08-DE.iso,vagy
KNOPPIX_V3.8.1-2005-04-08-EN.iso????Köszi előre is!
mystErik
Greene
2005. május 26. 13:57
Az "EN" az angol nyelvü, a "DE" pedig német. Más különbség nincs
mystErik
2005. május 26. 13:59
Köszi!!!!!!!!!:)
csutomi
2005. július 21. 13:50
IDÉZET(Greene @ 2005. május 04., 12:49 - szerda)
A Live kifejezés nem mást takar mint egy CD-rol boot-olható operációs rendszert.
A CD-rol fut minden, így nagyon könnyu a használata. Nem kell telepíteni se.
Én a Black Panthert próbáltam ki, arra azt írták, hogyha nagyon tetszik, akkor akár fel is lehet telepíteni, de hogyan?
Greene
2005. július 21. 14:33
Biztos van telepíthető változata is.
breinichadam
2005. július 21. 14:38
Némelyik tartalmaz egy telepítő scriptet, de nem érdemes szórakozni velük... A legtöbbjük nagyon bug-os (a Feather-ről tudok leginkább így nyilatkozni)
Zwiebi
csutomi
2005. július 21. 15:12
Köszi, akkor nem bajlódom vele.
Egyébként nálad milyen jellegű hibák fordultak elő leginkább? Csak valami egyszerű probléma vagy komolyabb?
breinichadam
2005. július 21. 16:47
Újra kellett írni az egész telepítőscriptet. Éppen ezért csak kb. a feléig csináltuk meg, aztán hagytuk a fenébe. Ez a Feather linux-nál fordult elő...
Zwiebi
Atyafi
2005. október 27. 18:16
http://www.cs.vu.nl/~ast/minix.htmlItt olvastam a hírt, de még nem töltöttem le a 3-as változatot. Állítólag 386-oson is fut. Az ISO tömörítve mindössze 10 Mega.
aty
2005. október 27. 22:51
Tannenbaum kísért?

IDÉZET
It is nowhere near as mature as FreeBSD or Linux right now.
Micsoda duma... Hurdot a népnek!
Adani
2005. október 27. 22:57
Tannenbaumot csak ne emlegesse senki előttem, a fősulin mindenkit vele szivatnak, meg azzal a 170 oldalas jegyzettel, amit az op. rendszerekről írt.
Greene
2005. október 28. 7:56
Hát igen a jó öreg Andy mindig is temette a monolitikus kernelt.
breinichadam
2005. október 28. 14:37
A Számítógép hálózatok című könyve 900 oldal körül van

De nagyon jó

(de inkább csak úgy, hogy kéznél van. megtanulni... brrr..)
Zwiebi
Adani
2005. október 28. 14:48
Azt is meg akarták velünk vetetni, most a Hálózatok tantágyhoz, de mivel egy vagyonba kerül és alig lehet kapni valahol, inkább a javasolt alternatívát a Kónya féle hálózatok könyvet vettem meg. Tavaly sem tudtuk a Tanenbaumot megvenni, de az első 170 oldalt fénymásolták a jegyzetellátóban, párszor el is olvastam, de olyanokat is ír, ami elég nehezen érthető dolog, azért a lényeget felfogtam, csak kár, hogy vizsgán nem azt kérdezték. Tanenbaum ott végig a Minixről ír, amit nem is tanultunk, csak Tempo kernel volt, meg QNX, és ezekből egy szót sem volt a könyvben.
dirty dogg
2005. december 4. 20:33
Az uhu live-ban, ha elmentem a rendszerkonfigot lemezre, akkor hogyan tudom visszatölteni?
tanulo91
2006. január 4. 17:35
Greene meg tudnád mondani honnan szedted le a KNOPPIX-et?
Atyafi minek a 3-as változatát?
tomykav
2006. január 4. 18:14
Bár nem Greene vagyok, de válaszolok. (Remélem nem sértődik meg senki...

)
KNOPPIXAtyafi pedig szerintem a Minix operációs rendszer 3-as verziójára gondolt.
Az oldal új címe:
http://www.minix3.org/
Kreept
2006. január 11. 9:25
Hi!
Live cd-s linuxból én PCLinuxOs-t használok, és nekem nagyon bevállt. Minden megvan benne ami csak kellhet, és még telepíteni is gyerekjáték. Mandriva alapú disztro, de annál nekem jobban tetszik. A támogatás is megfelelő: fórum, irc, maillist, ja és egész jó a csomagellátottság is. Érdemes kipróbálni.
akyno
2006. február 16. 9:58
Íme néhány Live disztró lelőhelye, néhányat már kipróbáltam.
http://www.frozentech.com/content/livecd.php
tomykav
2006. február 16. 19:54
Szép kis lista. Ha lesz egy kis időm, néhányat kipróbálok. Köszi a linket!
tomykav
2006. március 26. 21:56
Találtam egy cikket, ami elmondja, hogyan készíthetünk magunknak LiveCD-t.
Linux LiveCD készítése
tomykav
2006. április 1. 21:06
Ráleltem egy live disztribúcira, aminek a neve Puppy Linux. Boot-oláskor betölti magát teljesen a memóriába és elengedi a cd meghajtót. Tehát ha ez fut és nincs winchi a gépben, de cd író van, akkor elvileg meg lehet oldani, hogy (akár a Puppy cd-jére is, ha az multisession-ben lett írva) a letöltött dolgokat kiírd. Szerintem elég hasznos dolog.
Még nem próbáltam ki, de ha megnéztem, írok róla véleményt.
http://www.puppylinux.org/
Greene
2006. április 3. 19:09
Ez elég hasznos lehet bizonyos esetekben.
Kapsz egy képzeletbeli piros pontot a sok hasznos linkért. (Fórumtalin beváltható

)
tomykav
2006. április 3. 21:39

Köszönöm szépen! Igyekszem tartani a lendületet...
bergovec
2006. május 29. 12:53
Sziasztok!
Most töltöm le a knoppix 3.8.2-es verziót. Akkor ez most CD-ről futtatható vagy telepíteni kell? Ha véletlenül telepíteni kell akkor valaki tudna ajánlani egy CD-ről futtatható bármilyen Linux verziót? Ja és azt, hogy honnan lehet letölteni.
Bergo
akyno
2006. május 29. 13:03
level
2006. május 29. 15:17
bergovec
2006. május 30. 7:06
Sziasztok!
Egy kis probléma adódott a live Cd-s linuxokkal. Az első próbálkozásom a knoppix 3.8.2-vel történt. Szépen elkezdi betölteni, aztán egy bizonyos ponton a képernyő elkezd vibrálni, a cd meghajtó leáll és nem történik semmi. Ez miért lehet? A második próbálkozásom puppylinux volt ami ugyancsak elkezd betöltődni aztán valami passzvördöt kér meg login nevet. Találkozott már valaki ilyennel? Miért csinálja ezt velem? A harmadik próbálkozásom egy régi PCW cd-n található Sulix fedőnevű csoda volt. Na ez elindult meg minden OK vele csak azt nem tudom, hogy tudnám elérni alóla a gépben lévő windózos partícó tartalmát? Vagy ez ilyenkor nem is lehetséges? Vélemény? Hozzászólás? Plíz help me!
level
2006. május 30. 21:33
A /media könyvtárban keresd, általában ott van (bár sulixot még nem láttam, lehetséges, hogy ott máshova tették).
Egyébként pedig sajnos olyan is előfordulhat, hogy egyáltalán nem olvassa be a HDD-n lévő adatokat. Pl. az Uhu Live 1.2 nekem a Windows két partíciója közül csak az egyiket olvasta be, a másikat egyszerűen nem látta. Pedig mindkettő egyformán FAT32, szóval nem tudom, miért van ez, vagy mitől függ.
A betöltés közbeni leállást nekem olyankor csinálta, amikor 64 MB RAM alatt akartam futtatni a KDE-t.

Szerintem ellenőrizd, hogy mennyi az adott linux disztribúció gépigénye, és a te géped megfelel-e ezeknek a követelményeknek; ha nem, akkor csak nagyon egyszerű grafikus felületet válassz, vagy szerezz a gépbe több memóriát, vagy próbálkozz erősebb gépről.
Greene
2006. május 30. 21:39
Nem mindig mountolja be automatikusan. Filerendszertől is függ. A "manuális" mountolás mikéntjét pedig már legalább 2 topicban leírtuk.
KeLa
2006. szeptember 5. 18:49
A puppy linux 2.02 verziót pendriveről szeretném használni, szépen indul is róla, de a végefelé itt megáll:
sd 2:0:0:0: Attached scsi removable disk sdb.
Lemezről indítva semmi gond. Mi lehet a megoldás, hogy pendriveről is menjen? Köszönom a segítséget.
Babó22
2006. szeptember 5. 18:54
Már van nem hivatalos Debian Etch Live CD.

De ez a Beta verzió alapján épült.
Cthulhu
2006. szeptember 10. 9:46
Ahoy!
Én a Live disztrók közül a Slaxxal próbálkozom. Szép, jó, no meg kicsi is, mert egy mini cd-n elfér, és tartalmazza az általánosságban hasznos programokat. Az egyetlen dolog, amivel kapcsolatban nem tudok dűlőre jutni vele, az az internet. Biztos én vagyok kevés hozzá, de az ADSL-t sehogy se tudom beállítani. Ha valaki tudja a megoldást, légyszi segítsen! Köszi!
aty
2006. szeptember 10. 12:01
Parancssorban rootként "adsl-setup", majd "adsl-start" vagy "adsl-connect" nem hozott eredményt?
Cthulhu
2006. szeptember 10. 12:26
Az az igazság, hogy nem próbáltam. Eddig még csak a win-t használtam, szóval alapból a grafikus felülettel próbálkoztam, ott meg nem adott ilyen lehetőséget (vagy legalább is nem ismertem fel...) A Debiannál használatos pppoeconf parancs se segített. Akkor legközelebb ezt próbálom. Kösz!
aty
2006. szeptember 10. 19:54
Nem igazán értem, ha ismered a Debiant, akkor miért próbálkoztál grafikus felületen? Slax gyakorlatilag a Slackware live cdje, csak a KDEnek van grafikus vezérlőpultja.
Cthulhu
2006. szeptember 10. 21:36
Enyhe túlzás hogy ismerem a Debiant. Igazság szerint most ismerkedem a Linuxxal úgy egyáltalán. A Debian mellett sokan tették le a voksot, bár azt is írták, hogy kezdőknek nem ajánlott, én mégis belevágtam. Fúúú... kicsit kemény dió, de csakazért is meg fogom érteni. Volt már sikerélmény is

A Liveket nem is igazán próbáltam, egyedül ez a Slax került a kezembe, gondoltam jó lesz a munkahelyen tanulmányozni kicsit, ott úgyse nagyon nyúlhatok bele a számítógépbe. A baj, hogy ott meg fix IP-s rendszer van, és több gép is használja ugyanazt a címet, én meg még annyira se értek hozzá, mint az ADSL-hez, de gondoltam, hogy legalább itthon netet varázsolhatnék a Slaxra. Csodálkoztam is rajta, hogy a KDE-ben nem lehet beállítani az ADSL-t, mert azt még a Debianban is meg tudom csinálni grafikus felület alól is.
Összegezve: a tojáshéj még rajtam van Linux-téren, úgyhogy biztosan lesznek még hülye kérdéseim.
És most megnézem, hogy betudom-e állítani a netet a Slaxon.
akyno
2006. szeptember 12. 10:10
Én is kipróbáltam már a Slax Live-et, nekem amint betöltötte a rendszert, már fel is tudtam vele lépni a netre, a többi (14) Live disztró is kifogástalanul müködött ADSL és kábelnet esetében is.
Cthulhu
2006. szeptember 12. 12:17
IDÉZET
Parancssorban rootként "adsl-setup", majd "adsl-start" vagy "adsl-connect" nem hozott eredményt?
Nálam a Slaxnál nem működnek a fenti parancsok.
IDÉZET
Én is kipróbáltam már a Slax Live-et, nekem amint betöltötte a rendszert, már fel is tudtam vele lépni a netre, a többi (14) Live disztró is kifogástalanul müködött ADSL és kábelnet esetében is.
Én sajnos nem tudom konfigurálni az otthoni ADSL-emet, illetve a munkahelyi fix IP-címes (nem tudom pontosan milyen) internetet sem ismerte fel automatikusan a Slax
Szerintem megnézem azt a linket, amit kitettél akyno, és keresek rajta egy másik Livet.
aty
2006. szeptember 12. 13:06
Cthulhu
2006. szeptember 12. 13:09
Kösz aty! Mindig mondták, hogy a Gugli a Linuxos legjobb barátja

Lassan én is belejövök.
asasas
2006. november 27. 21:42
Én kész vagyok ettől a linuxtól! Nem tudja valaki hogy hogy lehet letakarítani a gépről. sulixes.
Kérlek segítsetek!!!
BlueGold
2006. november 27. 23:07
Vista Telepítő CD-vel töröld le a Sulix-es particiókat. Utána azt telepítesz rá ami neked szimpatikus
wkrisz
2006. december 28. 22:42
Sziasztok!
Valaki segítsen, please!!!
Bármilyen live linuxot próbálok indítani gépemen már az elején lefagy. A CD biztos jó, másik gépen kipróbálva. Ubuntu-t, Suse-t, meg Fedorat próbáltam. Az Ubuntu és a Suse más gépen már futott, a Fedorát ezen a gépen akartam kipróbálni. A CD elindul, kezdené betölteni a kernelt, de valami IRQ-t akar újra meg újra letiltani, majd befagy. A gépemen egyedüli hibás elem a winyó, de ahhoz tudtommal a live nem nyúl hozzá. Vagy mégis?? Valami szektorhibája lehet, bár az Xp elfut rajta, csak folyton reklamál, hogy az egyik partíció hibás.
A konfig egyébként az alábbi:
ASUS P4P800E delux alaplap,
3 GHz Pentium 4,
512 MB RAM,
160 GB winyó,
Creative SB live 7ch hangkari,
ATI radeon 9600 256MB videokari.
Valami ötlet?
Köszi
Babó22
2006. december 29. 16:45
Ilyenkor általában vagy a CD ellenőrzést szoktam csinálni, vagy pedig a memtestet. De az is meglehet, hogy hibás a letöltés, de ennek kevés a valószínűsége, mivel több Live disztrót próbáltál, és mindegyiknek ugyanaz a baja. Ezeket tudom javasolni.
wkrisz
2006. december 29. 19:20
Én inkább valami BIOS beállításra tippelnék, de nem tudom, mi lehet. A CD ellenőrzése a meghajtót ellenőrzi, vagy csak magát a korongot? Honnan tudom, nem-e a meghajtóval van valami? Bár Windows alatt mindent lejátszik... A korong biztos jó, mivel ahogy említettem más gépen ki lett próbálva.
Babó22
2006. december 29. 19:54
Szerintem a BIOS-nak semmi köze ehhez. Pontosan nem tudom így mi lehet a probléma, de egy Live CD-s kalandom nekem is volt. És azt hiszem ehhez hasonló. A gépem nem tudta kicsomagolni a Linux kernelét. Egyébként a CD ellenőrzés magát a korongot ellenőrzi.
aty
2006. december 29. 19:54
Hibaüzenet?!
Ha nem látsz semmit, mert csak graf felület jön elő, akkor indításkor add meg neki, hogy a boot is text-modeban menjen végig. Boot előtt vár egy paramétert, a paramétert megtalálod a leírásokban amit felajánl induláskor. Vagy pedig egyszerűen menüből kiválaszthatod a szöveges módot.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.