Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Egyesület alakításának jogi kérdései
PC WORLD Segélyvonal > KÖZÖSSÉG > Általános
Sanzi
Megfogalmazódott bennem az ötlet, hogy mi lenne ha az iskolának lenne egy "Túrista egyesülete." Ezt megosztottam a tanári vezetéssel, és tetszett nekik az ötlet, viszont nekem kell mindent megcsinálni. Szóval, arra lennék kiváncsi, hogy milyen papírmunka kell egy iskolai egyesület létrhozásához? Remélem otthon van valaki ebben a témában. Ha nem, akkor törölhető, csak nem nagyon tudok máshonnan segítséget kérni, szóval nézzétek el nekem. blush.gif
zsoltchelsea
Ha ez csak iskolai lenne, akkor ajánlom a házirendet. Abban kell lennie az ilyen szabályozásának. A tanuló jogai résznél keresd.
Sanzi
Nem teljesen ilyen egyszerű a helyzet. Szeretnénk pályázni is, szeretnénk adószámot, ahova lehet felajánlásokat tenni, szeretnénk az Öregdiák alapítványtól támogatást szerezni, és ez már jóval túlnő a házirenden...
mizsi
Kérdezd sirfrancisd-t, Ő úgy tudom jogász. Talán több felvilágosítást tud adni!
SzoZo
Házirendnek ehhez semmi köze.

Polgári jog:
KÓD
         1. Egyesületek
    - Bármilyen társadalmilag hasznos, jogilag megengedett célra létrehozott jogi személyek, kivéve gazdálkodási cél. Pl.: politikai pártok, szakszervezetek, érdekképviseleti szervezetek, sport-, kulturális-, oktatási célra hoznak létre egyesületeket
    - Egyesület alapítása:
          o Legalább 10 tag szükséges – szabadon, önkéntesen
          o Alapszabály – egyesület neve, célja, tevékenységét, székhelyét, szervezetét
          o Képviselő és vezető szervek, személyek megválasztása
          o Kérelemmel be kell adni a Megyei Bíróságnak → nyilvántartásba veszi → konstitutív hatállyal az egyesület létrejött
    - Az egyesület végig nyilvántartott tagsággal működik – anonim személyek nem vehetnek részt
    - Vagyoni szempontból a törvény nem ír elő minimál vagyont → működéshez szükséges vagyont a tagok adják össze tagdíj formában
    - Jogi személy, elkülönült vagyon, –felelősség, a tagok nem tartoznak felelősséggel az egyesületért magánvagyonukkal.
    - Ügyész gyakorol törvényességi felügyeletet. Ha az egyesület saját alapszabályát sértő tevékenységet folytat, az ügyész a bírósághoz fordul → feloszlathatja az egyesületet. A feloszlás lehet önkéntes döntés is. Az egyesülettel szemben felszámolási eljárás nem indulhat (csak gazdálkodó szervezetek ellen)

Tehát, Sanzi, egyedül ezt neked nehéz lenne létrehozni. Mindenképpen kell egy jogász ehhez.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.