azaki
2006. szeptember 15. 13:41
Biztos sok mindenkinek kell még mindig több operációs rendszert használni mert van amit nem tud megoldani Linux alatt. Én például a Tv és webcam miatt kénytelen vagyok több oprenszert is használni (na meg érdekel is mindkettő+ én is előbb Windowszal találkoztam). Érdekelne hogy másoknak mi hiányzik ahhoz hogy végleg át álljanak a Linuxra. Főleg egy vállalkozásnál ez több 10000-ft is lehet.
SzoZo
2006. szeptember 15. 13:50
Meg kell, hogy mondjam, hogy a Linuxból semmi nem hiányzik, ellenben a Windowsból sok minden! Alig ismerek olyan programot (akár Wines, akár Mac-es) amely ne futna Linuxon, vagy ne lenne alternatívája.
(A kérdést fordítva kellene feltenni.)
Kovács Dávid ( Davs )
2006. szeptember 15. 14:49
Nekem ez a valami sokáig a winmodemem okozta, nem volt hozzá driver. Már van-ergo: keress! Mi a Tv és a Cam típusa?
azaki
2006. szeptember 15. 18:27
A Tv Cinergy 400 tuner, a Webcam: Smart Cam 2.1. Ha tudtok drivert szívesen venném. És akkor ti csak Linuxot használtok (őszintén!!) mert ha nem a kérdés továbbra is adott.
vmiki
2006. szeptember 15. 18:32
Én mindkettőt, de a linuxot csak gyakorlásból, meg hogy megismerjem.
Scorpion Spyke
2006. szeptember 15. 18:34
Hát például rengeteg játék nem fut Linuxon! Minap Linuxon néztem az NTFS particióimat, látni látja, de másolni rá nem tud semmit!
SzoZo
2006. szeptember 15. 18:48
Fentiekre reagálva: Kacsa! Próbáld ki! Létezik Cedega, Crossover, Wine, és nem utolsósorban a gőzerővel fejlesztett ReactOS. Ezekkel gyönyörűen fut minden program (Adobe PS, FarCry, stb...)
Tehát: létezik program amivel a NTFS-t lehet írni-olvasni, a Blackpanther alapból tudja. Más Linuxba utólag kell integrálni. Fordítsuk meg a helyzetet: az XP nem kezelii az ext2 és ext3 fájlrendszert! További info
itt!
Kovács Dávid ( Davs )
2006. szeptember 16. 7:54
Ntfs-3G Rulz
arpsoft
2006. szeptember 16. 8:42
Az összes vállalatirányítási szoftverünk Windows-os.
aty
2006. szeptember 16. 11:12
IDÉZET(Scorpion Spyke @ 2006. szeptember 15. 19:34)

Minap Linuxon néztem az NTFS particióimat, látni látja, de másolni rá nem tud semmit!
ntfs-3g, ahogy Davs mondja. Ráadásul magyar fejlesztők kezéből...
SzoZo
2006. szeptember 16. 17:31
IDÉZET(SzoZo @ 2006. szeptember 15. 18:48)

Itt olvashatsz NTFS-3g-ről! Érdemes elolvasni Altaparmakov válaszát, nagyon örül és dicsér!
IDÉZET(arpsoft @ 2006. szeptember 16. 8:42)

Az összes vállalatirányítási szoftverünk Windows-os.
Kérdésem, hogy mi vitte rá a cégeket a Windows használatára? (Volt egy kis pénz, mire költsük?) Továbbá emulálható bármivel!
arpsoft
2006. szeptember 17. 9:33
1997-ben még nem volt olyan állapotban a Linux, hogy ilyen célokra használható legyen. Meg nem is értettünk hozzá. Emulálni meg nem szeretek, az soha nem olyan, mintha az igazi lenne.
zsoltchelsea
2006. szeptember 17. 10:27
A 90-es években a Windows a jó kezelhetőséggel, szép felülettel, meg a feljődés nyomonkövetésével tudott sokat kaszálni, ami mondjuk érthető, hisz a DOS gyönyörű feketesége nem nagyon tudta meghatni a kezdő felhasználókat, még akkor sem, ha a Windows már grafikus felületet biztosított nekik. Ezért használ szinte az egész világ Windowst, ugyanis már nem szakadnak el, ha ezer szállal kötődnek Redmondhoz. A cégek pedig nem fognak cserélni, bár feltört a linux, mint huszárpopsi a hadgyakorlaton.
@arpsoft: Ez igaz, hozzátenném, hogy sokan meg még most sem értenek hozzá. Ide tartozok én is. Hasznáétam egy pár óráig linuxot, de az Internet-elérhetőségemet nem tudtam beállítani, ami fontos lett volna, szóval maradt a jó öreg Winyó, de egyre több alternatív szoftvert használok, hogy egyszer áttérhessek Linuxra, a winyó pedig maximum játékra maradna fenn.
@Scorpion Spyke:
A játékok még nagyon Winyósak, bár nagyon örültem annak, hogy már a CoD 1 is felment Linuxra.
A linux szerintem soha nem fog NTFS típust használni...
aty
2006. szeptember 17. 11:01
Miért használna NTFSt, vannak jobb minőségű fájlrendszerei (ext3, reiserfs, xfs, és a meg nem valósult winfsel egyenrangú reiser4).
NTFSt most már írja, olvassa rendesen - ntfs-3g.
http://wiki.hup.hu/index.php/NTFS-3GNem értem mi a probléma.
Judge
2006. szeptember 17. 14:47
IDÉZET(vmiki @ 2006. szeptember 15. 18:32)

Én mindkettőt, de a linuxot csak gyakorlásból, meg hogy megismerjem.
Nekem egy Fedora Core 5 és egy XP fut párhuzamosan. Jobb a Fedora, ez egyértelmű számomra, de az is igaz, jelenleg még több területen használhatóbb az XP. Nem értek még annyira a Linuxhoz, bár erősen próbálkozom.
Amivel gondom van Linux alatt:
Lexmark Z612-es driver
Trust 1210K PowerC@m
LifeView FlyTV Platinum tv tuner (bár TV Time már úgy-ahogy megoldotta...
most így hirtelen ennyi.
Jah, még a Thunderbird-ből hiányolom azt a funkciót, ami az Outlook 2003-ban benne van: ikon állapotban csak a tálcán látszik, és automatán frissíti magát. Lehet, hogy ez is benne van, csak nem találtam meg.
Üdv,
Judge
Greene
2006. szeptember 19. 22:11
Nálunk a cégnél a cég felének linux van fent. Fedorát (Core5) használunk, kivéve a rendszergazdák közül egy páran, akik Debian hívők vagyunk, így nekünk Ubunt van fent.
Itthon is Ubuntu Dapper van fent, gyönyörűen megy vele még a HP nyomtatóm is. Mindent meg tudok oldani vele. Egyedül a Corel Draw hiányzik, de majd a Wine-t kipróbálom.
Örülök neki, hogy egy jól használható ingyenes operációs rendszert használok, és így minden legális a gépemen. Sajnos a Windowst nem tudom és nem is akarom megfizetni, ezért nem használom.
Sajnos a legtöbb szoftvergyártó kizárólag Windowsra fejleszt, különösen érvényes ez a tendencia azokra a saját fejlesztésű szoftverekre amit pl. Arpsofték is használnak.
azaki
2006. szeptember 20. 8:48
Most pl azért repül az uhu mert nem tudtam beállítani hogy ne játsszon le effektet minden műveletkor (hol lehet azt kivenni, le állítani?????????? ) kerestem, próbálgattam majd már zenét sem tudtam lejátszani jobb esetben hiba üzenet, rosszban még az sem. KI volt az a agya ment fickó aki kitalálta hogy minden műveletre hang üzenet kell?? Most keressem ki mit ütött ki??
Inkább újra teszem az egészet. Persze most jön az üzi hogy nem értek hozzá. Ja. De minek kell ilyen hülyeségeket beletenni, Win alatt ha minden műveletre hang üzenet jönne hogy értékelnétek,
kinek van úgy beállítva a gépe??
Doc
2006. szeptember 20. 9:26
Én is folyamatosan ismerkedek a Linuxal, és egyre jobban tetszik. A gond csak tényleg az, hogy ugyebár a világ mozgatórugója a pénz, így egy ingyenes rendszer, ingyenes programmal soha nem fog elérni akkora publicitást mint egy fizetős verzió. A linux kiváló kis vállalatok rendszerének, de mint mondották az előttem szólók, sok rendszer még csak windows-t támogat, ráadásul így is vannak problémák az alapszintű windows felhasználókkal, el se merem képzelni mi lenne, ha egy linuxot húznák a gépükre

.
Tény, hogy a linux egyre jobban tör felfelé, és csak támogatni tudom a fejlesztést.
Talán akkor fog igazán megugrani a Linux iránti kereslet, mikor jövő évben a microsoft kiadja az új eredetiség ellenörző frissítését, amivel az illegális példányokat kivonja a forgalomból

.
azaki
2006. szeptember 20. 9:29
Új telepítés után az alul lévő panel automatikus elrejtését választottam 2 perc után jöttem rá hogy nem csak le hanem balra is elrejti, kedves rejtegetők a bal sarokban keressétek.
azaki
2006. szeptember 20. 9:51
IDÉZET(Doc @ 2006. szeptember 20. 10:26)

Én is folyamatosan ismerkedek a Linuxal, és egyre jobban tetszik. A gond csak tényleg az, hogy ugyebár a világ mozgatórugója a pénz, így egy ingyenes rendszer, ingyenes programmal soha nem fog elérni akkora publicitást mint egy fizetős verzió. A linux kiváló kis vállalatok rendszerének, de mint mondották az előttem szólók, sok rendszer még csak windows-t támogat, ráadásul így is vannak problémák az alapszintű windows felhasználókkal, el se merem képzelni mi lenne, ha egy linuxot húznák a gépükre

.
Tény, hogy a linux egyre jobban tör felfelé, és csak támogatni tudom a fejlesztést.
Talán akkor fog igazán megugrani a Linux iránti kereslet, mikor jövő évben a microsoft kiadja az új eredetiség ellenörző frissítését, amivel az illegális példányokat kivonja a forgalomból

.
Na és láttuk a Vista árait, kifogja azt megfizetni, várom a jelentkezőket.
aty
2006. szeptember 20. 12:05
IDÉZET(azaki @ 2006. szeptember 20. 10:29)

Új telepítés után az alul lévő panel automatikus elrejtését választottam 2 perc után jöttem rá hogy nem csak le hanem balra is elrejti, kedves rejtegetők a bal sarokban keressétek.

Legalább írnád le hogy milyen asztalkörnyezetről van szó. Gondolom Gnome, mivel az rejti el így a tálcát. A Gnome így működik, ha nem tetszik tessék más asztalkörnyezetet használni. Itt lehet választani szabadon, ha nem tetszik valami.
Hangról se írtad le, milyen asztalkörnyezet alatt rossz, lehet így háborogni, de mindenképpen user-error, és még segíteni se tudunk így
azaki
2006. szeptember 20. 12:39
Nem jól gondoltad a Gnome-ban felül van a tálca, kde alatt történnek ilyen cselekedetek, hogy user-error az biztos de szerinted ezek logikus műveletek?
SzoZo
2006. szeptember 20. 12:40
IDÉZET(aty @ 2006. szeptember 20. 12:05)

de mindenképpen user-error
Ahogy mondani szokták, hogy a hiba a billentyűzet és a szék között van.

Más: Gnome-ban is áthelyezhető a tálca!!
Judge
2006. szeptember 21. 12:03
IDÉZET(azaki @ 2006. szeptember 20. 9:51)

Én biztos nem

Ha már Vista, meg Live - igaz, abszolut OFF TOPIC, de az MSN Live baromira nem jön be. Előre félek a Vistatól. Plusz a vas sem bírná. Ez is egy piros pont a Linux javára.
aty
2006. szeptember 21. 19:59
azaki
2006. szeptember 22. 14:05
Figyelmesebb beállítással valóban hamarabb meglelem, de ha azt is megírnád hogy ezt az idegesítő hang effektet hol tudom kikapcsolni az esti imámba téged is belefoglallak. Szerintem meg azért nem vált még népszerűvé a Linux: az oktatást nem támogatják az iskolában, sok játék csak azon fut és a gyerek miatt fölkel telepíteni, na mármost a szülő is gépezne, ő még nem tanulta az iskolában így hát nézegeti azt amit a gyerek betud neki mutatni, az a kölök meg nem érdeklődik a Linux után (tisztelet a kivételnek) mert akkor nem marad ideje játékra ezzel a kör bezárult. Így hát mikor eljutsz arra a „szintre”
hogy merj Linuxot is kipróbálni már elégé megfertőződtél a Windowstól, sőt sokan még csak meg sem próbálják mert hát minek, szüksége igazán nincs rá, a Wint már megszokta. Maradnak a mindenre kíváncsiak (mint én pl) és akinek valami nemszokványos okból kell. Haragudnod meg nem kell, mert biztos van még egy pár dolog amiben másképp gondolkodunk és ott meg lehet nekem állna a zászló, hol kerék hol talp.
aty
2006. szeptember 22. 20:30
Nincs előttem KDE, de ugyanott van a control centerben az ilyen eseményhang beállítás.
Babó22
2006. szeptember 23. 14:41
Én Ubuntut használok, de ha kijön a Debian Etch, átállok arra. Lehet, hogy Windowson elbutult emberek nehezen szoknak rá a Windows-ra, mivel a Linux másabb logikával működik, mint a Win. Például volt már rá nekem példa arra, hogy ajánlottam valakinek a Linuxot, jó segítettem neki. Másnap meg fribizett a CD-vel. A probléma meg az, hogy nagyon hamar feldaják. De akkor minek rakják fel? Bebizonyítsák maguknak, hogy a Linux semmire se jó? Gondoljon vissza, milyen érzés volt, mikor életében legelőször gép elé ült.
Én is hú de nehéznek tartottam, utánna meg ott jártam, hogy konzolból programokat telepítek, meg konzolból kikapcsolom a gépet stb. Egy nagyszerű találmánynak tartom a Linuxot. Ingyenes, stabil, platformfüggetlen.
pindrus
2006. szeptember 23. 18:38
@Bobó22! Teljesen igazat adok neked! Igaz én is Windowson "elbutult" felhasználó vagyok. Leírtam már párszor, hogy 98-óta használom a gépet. Azóta kipróbáltam már a Win. minden válfaját amit otthoni felhasználónak csináltak. A tavasszal elkezdtem nagyon érdeklődni a Linux után. Sokat olvastam, könyvet rendeltem, doksikat töltögettem, fórumozgattam. Hónapokon keresztül így tettem, de aztán jött a tavasz és csűrig lettem megint a maszek melóval. Leáltam, deeee nem adtam fel most jönnek majd a hosszú őszi délutánok a téli esték; és újra elkezdek tanulgatni. Az biztos ha a Winen elbutult júzer leül a Linux elé jöbb ha előtte agyat cseréltet. Legszivesebben vissza mennék az időben 1998. őszére mikor először leültem a gép elé. Akkor még tiszta volt az agyam Wintől elbutulás mentes, és a linux-t kezdeném el használni, talán...
Más...
Tavasszal mikor elkezdtem a Linux-t tanulmányozni nagyon begurultam @Greene elbutult elszólására. Amit azóta is nagyon szégyellek, már most érettebben igazat adok neki régóta. Itt a nyilvánosság előtt belátom, hibáztam, és elnézésedet kérem @Greene.
Greene
2006. szeptember 24. 19:01
Nem kellett volna elnézést kérned, nem tettél semmi rosszat, csak a véleményedet közölted.
Mindenesetre örülök neki, hogy elkezdtél tanulni. Szeretném ha minél hamarabb eljutnál arra a szintre, hogy lásd pontosan mire is van szükséged egy operációs rendszerben, és mennyit és meg neked. Mert az igények mindenkinél mások, és nem csak azért használnak Windowst a felhasználók, mert elbutultak, hanem mert az adott programot, amit ő használna, Windowsra fejlesztették és nem lehet Linux alatt futtatni.
Ennyiben én is hibáztam, hogy minden Windows felhasználót egy kalap alá vettem. Elnézést.

Idő az tényleg kell, és sok türelem, hogy a linux filozófiát megértsük. De ha nem lett volna Windows akkor valami Unix szerűt használtunk volna a linux helyett, illetve lehet, hogy a linux nem terjedt volna el. A linuxot nagyon egyszerű felfogni, csak el kell felejteni a Windowst.
Egyébként a Windows egy része a mai napig a BSD-ből jön.
aty
2006. szeptember 24. 19:51
IDÉZET
Egyébként a Windows egy része a mai napig a BSD-ből jön.
A driverek egy része meg a Windowsból vándorol a BSDkbe
klikk
pindrus
2006. szeptember 24. 20:28
No igen a véleményemet. Valójában tudatlanul, és az ahogyan kinyilvánítottam azt szégyellem borzasztóan azóta is. Az ott abszolúte nem én vagyok. Én akkor biztosan rövidzárlatot kaphattam. Azóta ez a dolog mindig ott lebeg a fejem felett, mikor fellépek a fórumra. Éppen itt volt az ideje, hogy tisztázzam. Természetesen nyilvánosan.
BlueGold
2006. szeptember 26. 23:28
IDÉZET
(azaki @ 2006. szeptember 20. 9:51)
Aki eddig is OEM (Other Embertől Másolt) Windowst használt az ilyen "apróság" miatt nem fog átálni Linuxra.
Komolyra forditva a szót, pár liter viz lefolyik még a Dunán amig a Linux olyan szintre jut, hogy a program fejlesztö cégek is megérje vele foglalkozni.
aty
2006. szeptember 27. 8:25
Itt nem a fejlettségi szintről van szó Bluegold. Igenerős marketingre van szükség, és arra hogy az emberekből az ilyen előítéleteket kiirtsák, hogy aztán a programfejlesztők is lássák értelmét a fejlesztésnek erre a platformra.
azaki
2006. szeptember 27. 8:59
„Aki eddig is OEM (Other Embertől Másolva) Windowst használt az ilyen "apróság" miatt nem fog átállni Linuxra.”
A hírek szerint nagyon erős lesz a másolás védelem, és az interneten az eredetiség vizsgálat az összes Windows rendszernek, na akkor ebből az is következhet hogy Linux alatt letölt és nettezik Win alatt meg használja a különböző megszokott progikat. Ezzel viszont a Linux erősödhet és az emuláló szoftverek, mert nem igazán jó mindig váltogatni a rendszerek között. Vagy egyre kevesebben használnak illegális oprendszert és kifizetik az árát
Doc
2006. szeptember 27. 17:28
Na azért nem eszik olyan forrón a kását. A Microsoft valószínűleg csak fenyeget ezzel a védelem erősítéssel, mert ennyi erővel már rég megcsinálhatták volna és maradt volna jó sok lóvé a zsebükben. A lényeg, hogy ha teljesen megszüntetnék az illegális windows példányokat, rengeteg lóvé esne ki az egyéb szoftver gyártók zsebéből. Pl. a játékprogramok gyártói biztos nem vennék jó néven, hogy csökken a forgalmuk, mert a windows-t nem tudja megfizetni (meg nem is akarja SZVSZ), a linuxhoz meg kuka a felhasználó. Ráadásul Linuxra általában ingyen játékokat csinálnak mert ugyebár ez a nagy FREE rendszer, szóval nincs benne lóvé. Amiben meg nincs lóvé az elhal. Vagy fel sem tűnik (SZVSZ csodálom, hogy eddig kibírta a linux, sőt, hogy egyre elterjedtebb). De valami úgyis történni fog, ami eldönti a szitut. Én inkább megvárom, és addig is lelkesen tanulom a linuxot, nehogy hátrányba kerüljek, ha tényleg a linux arat győzelmet

.
aty
2006. szeptember 28. 12:23
Nem kell semmiféle győzelmet aratni.
A kulcs ebben van:
IDÉZET
SZVSZ csodálom, hogy eddig kibírta a linux, sőt, hogy egyre elterjedtebb
A Linux képes erre, ez különbözteti meg a kereskedelmi rendszerektől.
Greene
2006. szeptember 28. 21:20
A Microsoft úgy tesz mintha hiper-szuper másolásvédelmet vezetne be, megkerülhetetlen eredetiség vizsgálattal. Ez csak olyan kirakatpolitika. A Microsoft szeretne több pénzt, de nem szeretné, hogy ne legyen beszerezhető a Windows. Na meg a programozók is tudnak azért.
Játékra én konzolt ajánlok. Személy szerint XBOX hívő vagyok, pedig az MS termék. Az a baj, hogy az 50000Ft-os videókártya is csak fél évig tart. Na de nem szeretném offtopic irányba elvinni a témát.
Annyi jó programot fedeztem fel linux alá, hogy az már hihetetlen. Gitár tanuláshoz is találtam pár programot.
Pár dologban viszont a Windows jobb nagyvállalati szinten, ezt el kell ismerni. De egy nagyvállalatnak van sok pénze.
Gondoljatok bele, hogy 5-6 éve milyen disztrók voltak. Ahhoz képest olyan verseny kezd kialakulni az ingyenes disztrók között, hogy mi csak nyerhetünk vele.
azaki
2006. október 16. 11:11
Lassan el kell feledjem az XP-t. A Mandriva 2007-ben sikerült a Tv-t beállítanom, és ha másnak is van ilyen problémája nagyon ajánlom ezt a rendszert sok tvtunerhez van illesztő program. Ha még a webkamerám is működni fog viszlát Ms.
mucsi95
2007. augusztus 17. 20:41
Hali!
IDÉZET
az a kölök meg nem érdeklődik a Linux után (tisztelet a kivételnek) mert akkor nem marad ideje játékra
Ezzel egyet értek!
Én még csak 12 vok de már Ubuntut raktam fel a gépre! Ugyan maradt még a szüleim meg tesóm miatt az xp de én már csak Ubuntut használok!
Az én sulimba nem foglalkoznak bármely linuxal!

A játékról meg annyit! Én nem vok az a gamer tipus!
Soha nem is jáccottam! Mármint igen de 11 éves koromba azzal jácottam hogy milyen gyorsan tudom felrakni az xpt! mert kb még csak 1 éve vagyok Ubuntu user!
szg
2007. augusztus 17. 21:27
IDÉZET
ha tényleg a linux arat győzelmet.
A Linux több mint 10 év alatt csupán a felhasználók 0,5-1% százalékát mondhatja magáénak. Ennek 90%-a a Linuxszal párhuzamosan használja a Windowst is. Nagyon messze vagyunk még a Linux győzedelmétől.
Manapság csupán a tanulás, illetve a változatosság kedvéért van értelme használni a Linux disztrokat.
azaki
2007. augusztus 18. 19:17
azaki
2007. augusztus 18. 19:27
Egy valami , (de biztos van több is) életben tartja a free és GPL-es programokat rendszereket. Ha valakinek kell valamire egy program és nem tud vagy akar érte fizetni (pl: sok kisvállalkozás, esetleg oktatási intézmények stb.) de fél a lebukástól csak ezeket használhatja büntetlenül.
blaselinux
2007. szeptember 2. 10:59
Úgy látom, hogy vannak akik kissé félre értették miért is van Linux operációs rendszer... NEM a Windows-t akarja helyettesiteni!
Nagyon sokan azért látnak hibát a Linuxban, mert a Windowson megszokottakat akarják megtalálni... Egy kicsit tessék gondolkodni, nem árt utána nézni a dolgoknak!
Ajánlom mindenki figyelmébe a következő olvasmányt:
A Linux NEM WindowsTovábbi szép napot!
azaki
2007. szeptember 6. 11:40
„A Windowst a csekélyebb szakértelmű felhasználók számára készítették.” Tessék mondani (már ha egyáltalán föl lehet telepíteni mert csak akkor lehet tanulni is valamit, de hanem akkor is pl.: partíció műveletek, boot szektor stb.) melyik rendszeren van egyből internetem, melyik akar mindent beállítani automatikusan hogy nekem ne is keljen keresnem, tudok egyből különböző típusú filmeket lejátszani anélkül hogy tudnám mi az a kodek stb. stb.....
Azért álljunk már meg. Azután összemosni az operációs rendszert a szoftverekkel,
a Szabad szoftvert a Linuxal mintha Windowsra nem is létezne ajánlott oldal
ITT (nekem 99% free vagy gpl-es, 70%-át meg telepítenem se kell)sőt sok olyan van, ami Linuxra nincs
is meg, ebből kiemelkedik a VirtualDub ami nagyon hiányzik, pedig van sok alternatív program. Ilyen leírások semmire sem jók, nem használnak a Linuxnak (ehelyett inkább készített volna egy tutoriált bármiből.)
blaselinux
2007. október 5. 12:31
a VirtualDub-os kódolást Linux alatt is meg lehet csinálni (pl.: mencoder). De elveszett a lényeg, amit az előző link-en olvashattál. a Linux nem Windows, nem helyettesíteni akarja és nem kiváltani. Ezért nem helyes az a megállapítás, hogy nincs meg az a program Linxra, ami Windowsra igen. Elvesztél a részletekben!
A szabad szoftver alatt nem feltétlenül az ingyenes szoftvereket érti az ember, hanem inkább a nyílt forráskódúakat (open source - sajnos nem nagyon van jobb magyar fordítás rá). Amit Te belinkeltél inkább csak ingyenesek... elenyésző részük nyílt forráskódú... (ha tévedtem elnézést).
Félre értés ne essék. Egy szóval sem mondtam, hogy jobb a Linux, csupán azt mondom, hogy NEM Windows és pont.
azaki
2007. október 10. 20:19
Mandriva 2008 hivatalos frissítési források : az ön processzorát nem támogatja, disztribúciós források na azt be adott vagy kettőt, de használni csak úgy lehet ha a dvd telepítő lemezt meg kiveszem a frissítési forrásokból HM???? De a tvtunert így sem sikerült életre kelteni. Leszedem Suse 10.3 fel sem az Nvidiát sem a tvtunert nem tudom feltenni +3óra fölöslegesen. Suse le Mandriva 2007spring fel (ez eddig jól működött) Frissítési források felvétele: az ön processzorát nem támogatja ez is meghülyült!!!!!!!!! Nem volt processzor cserém a hiba odaát van!!!! És akkor mi hiányzik a Linuxból talán csak annyi hogy nem lehet használni pedig én nem is most tetem föl az elsőt, mit fog ezzel egy teljesen kezdő kezdeni (formatál és szidja aki ajánlotta és elkészítette) !?!?!
blaselinux
2007. október 11. 20:26
Tény és való, hogy a Linux telepítése, vagyis inkább a beállítása nem egyszerű és igényel bizonyos ismeretet... bár ez sem helyes így, mert ha én is feladtam volna az első nehézségnél amiért nem működik valami, akkor nem linuxot használnék...
Ha az embernek nincs türelme hozzá és nem szeretné megtanulni, az bele se kezdjen. Nekem az Nvidiával nem volt, eddig problémám, de már olvastam rajta sok helyen. Sajnos csak azt tudom mondani, hogy a Google-ben rákeresve szerintem találhatsz rá megoldást, vagy linuxos fórumokon, pl.: hup-on, persze csak ha érdekel.
Ezért is tartom helyesnek és ezért írtam le eddig is több alkalommal, hogy nem helyettesit, hanem alternativát kinál... nem ugyanaz, ezért amit elvársz a Windows esetében azt a Linux, lehet nem úgy tudja, ez természetesen vissza felé is érvényes...
Csak kitartást és sok türelmet kívánok neked, hidd el amint egyre jobban belemerülsz, egyre jobban meg fogod szeretni...
azaki
2007. október 13. 20:02
A hiba oka: bár Windows alatt töröltem a partíciókat amin az eddig használt Linux volt. A Linux az új partíciók létrehozásakor nem rendesen formatálja le az újonnan létrehozott partíciókat, emiatt az új redszer használ valamit a törölt rendszerből is. A megoldás: csak az xp maradt, kapott egy új rendszertöltő rekordot, a többi partíció leformázva fat32 majd törlés és ez után kezdődhet a telepítés . Az így előkészített partíción már semmi gond a Linuxszal legalábbis nem nem hivatkozik proci hibára. A Mandriva 2008 továbbra sem akarja beállítani a tv-t de a Suse 10.3 felismert mindent, viszonylag „könnyen”(félnap mire rájöttem+súgó) beállítottam az nvidiát és a tv-t is hát ez maradt.
Jó tanács mindenkinek ha a régire akar új Linuxot telepíteni, formázni a régi helyét (és nem csak törölni a partíciót) s csak az után
installáció. (Mert a Linux nem Windows!!!)
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.