Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Videokártya tuningolása
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Videokártyák
Oldalak: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
ProFiler
Grafikus kártyák tuningolásával kapcsolatos kérdések.

Csak saját felelősségre!
tibcsihead
Tegnap vettem egy ASUS ATI 9550GE kártyát, amivel meg vagyok elégedve, még a Doom3 is élvezhetően fut rajta. Egy hibája van, hogy a RAM-okon nincs hűtés. Szeretném feltuningolni a hűtését, de a garancia miatt nem tudom hogyan csináljam. Tud valaki ötletet rá?
ProFiler
Sajnos a garancia elvesztését nem tudod megkerülni, de nyugodtan tehetsz rá passzív memóriahűtőhet. Egyébként ennél a kártyánál azért nincs a RAM-on hűtés, mert annyira nem melegszenek, hogy hűteni kellene.

Ciao.
tibcsihead
Azt hiszem az lessz a jó megoldás hogy amíg nem jelentkezik működésbeli probléma, nem nyúlok hozzá. kösz ProFiler!
nascar
Ha már működési problémáid lesznek, az már régen rossz, és késő! ani_wink.gif
tibcsihead
Megpróbálok valami áthidaló megoldást találni, hogy a granciám is megmaradjon. Épp itt van mellettem a májusi PCWorld /a posta kitett magáért/ és a jövő havi számban épp az extrém hűtésekről lessz szó. Kiváncsian várom!
cereal180
Szerintem nem kell rá hűtő, már csak azért sem, mert az én ABIT 9600-asomon hűtés nélkül vígan elkegyeg 600-on a RAM. Kézre max. 30°-os lehet. A GPU 500-ra van belőve gyái hűtéssel és az sem melegszik jobban, mint gyári értéken.
Neohacker
De lehet venni ragasztós hűtőbordákat!

Nem túl drága és egész jó!

Nekem van olyan a videokártyámon és sokat javult a teljesitmény!
ProFiler
Csak ezekkel pont az a baj, hogy nem mindig van lehetőség a nyom nélküli eltávolításukra.

Ciao.
cereal180
A lefagyasztós trükkel nyom nélkül lejön.
tibcsihead
És milyen ragasztó jöhet szóba? A pillanatragasztó biztosan komoly nyomot hagy.
ProFiler
Kétoldalas hőátadó ragasztó. De ez a vásárolt hűtőbordák tartozéka.

Ciao.
ordító egér
Csak nekem ne akarjatok aztán ilyen buherált kártyákat eladni. biggrin.gif
cereal180
Pedig jobbak mint a gyáriak laughing.gif
Sanzi
Vagy esetleg az AGP-hez legközelebbi PCI sinbe lehet tenni egy ventillátort. Valahol láttam ilyet, hogy a PCI sinből veszi az áramot, és felfele nyomja a legevőt a kártyára. Igaz nem csak a RAM-okra, hanem mindenre, de így semmi köze nem lesz a kártyához, és a gari is tuti marad. (Talán a Mistralban volt)
ProFiler
Csak sajnos ez nem szokott általában elég lenni, ugyanis nincs közvetlen kapcsolatban a maggal és a memóriákkal. Hűtőborda mindenképpen kell.

Ciao.
cereal180
Szerintem ez jó megoldás lehet.

Olcsó, a ventillátora halk, RAM-hűtő is van benne; SZVSZ könnyen elbán majd 9550-essel.
ProFiler
A halk ventillátorba azért belekötnék. Úgy mondanám, hogy addig halk, amig nem porosodik be és/vagy nem használtad egy évnél többet.

Ciao.
tibcsihead
Köszönöm a segítőkész hozzászólásaitokat!
Amióta megvettem a kártyát nyomulok a DOOM 3-al /ez igazán megdolgozza/ és semmi probléma a gyári hűtéssel. Tudom, hogy a hűtésből sosem elég, de a garancia miatt most még lemondok a tununingról.
Czikora Tamás
ASUS Radeon 9550 GE kártyám van és plusz hütés nélkül 400/210-en megy a 250/200 helyett. A GPU egy alacsony órajelen futó 9600-as Radeon, óriási teljesítménynövelést lehet elérni bios módosítással.
Nekem elég könnyen ment.
Ha valamennyire tudsz angolul, meg eléggé értesz a gépekhez akkor próbáld meg:
http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/107
Egyébként több magyar oldalon is látam már, hogy hogyan kell.
Nekem már egy hónapja így megy, a windows Radeon 9600 Seriesnek ismeri fel, és a Far Cry-ban is nagyon észrevehetö a változás.
Mielött beállitod az uj orajeleket valami BIOS editorral, elööte mindenképp teszteld le a windowsban is.
Omega meghajtót használj, az engedi a felhúzást windowsból is.
azt hiszem a Catalyst vmennyi idö mulva automatikusan visszaállitja a gyári értékeket.
Sok szerencsét!
Tomi
undead
HI!
Vettem egy ATI 9200SE vidókártyát, és tuningolni szeretném. Alapállapotban 200/166 MHz-en müködik. Felhúztam 310/210-re smile.gif és az NFS:U2 futtatása közben furcsa lett a kép mad.gif . Olyan volt, mint a TV-n jövő zavros jel. Mit tudtok mondani? question.gif question.gif
Tomhud
Húzd kevésbé. Ennyit nem bír.
Chabi
IDÉZET(undead @ 2005. Jun 07., Tue 15:12)
ATI 9200SE

Van a kártyán hűtőventilátor ?
nascar
IDÉZET(undead @ 2005. Jun 07., Tue 15:12)
Felhúztam 310/210-re smile.gif és az NFS:U2 futtatása közben furcsa lett a kép mad.gif . Olyan volt, mint a TV-n jövő zavros jel. Mit tudtok mondani? question.gif question.gif

Szerintem örülj, hogy nem füstölted el! annoyed.gif
Van a VGA tuningnak egy sokkal barátibb oldala is, mint például az ATI Tray Tools, ez megkeresi a kártyád max. GPU, és max. memória frekvenciáit, ahol a kártya még nem hibázik! Mert a zajos kép, egyértelműen súlyos túlhúzásra vezethető vissza, ahol a kártyád már hibázik, és elégtelen hűtés nélkül elfüstölhet! evil.gif
A VGA tuning alapja, hogy végy egy jó hűtést exclamat.gif bulb.gif exclamat.gif
Esztelenül ne tuningolj, mert baj lesz a vége!
Használj megfelelő programot erre a feladatra exclamat.gif bulb.gif
undead
HI!
A VGA-t az ATI Tool programmal húztam és míg azzal mire felmegy 200-ról 250-re!, lepereg az életem előttem! Passzív, gyári (szerintem ALU) hűtés van rajta, és nem tudom, hogy lehet-e cserélni rajta ventilátorra.
Utonium
Mindegyik kártyán le lehet cserélni, olyannal még nem találkoztam amin nem. De szerintem is kissé túlzásba vitted a húzást. Lehet hogy a Windows asztalt még rendesen megjeleníti így is, de 3D-s alkalmazásokban, amikor a kártya már tényleges igénybevételnek van kitéve, akkor te is láthattad hogy instabillá válik. Vedd vissza az órajeleket egy kicsit!
undead
Milyen hűtőt ajánltok erre a kártyára? Ami a tuningot is jól bírja?
Utonium
Nem tudom hogy rámegy-e valamelyik Arctic Cooling hűtő. Ha igen, akkor talán az lenne a legjobb. Ha nem megy rá, akkor pedig a Zalman VF700-Cu vagy a Vantec Iceberq 5.
nascar
A fent említett hűtők mindegyike megfelel a célnak. De mégegy fontos dolog: mindenképpen hűteni kell a memóriákat is (exclamat.gif), nem csak a GPU-t!
Azért érzed hosszúnak a beállítási procedúrát, mert ez a program folyamatosan húzza a frekvenciákat, utána pedig hagy időt a GPU-nak, és a memóriáknak a visszahülésre!
Ezt a folyamatot egyszer kell megcsinálnod (find max. GPU, find max. Mem), utána csak el kell mentened egy profilba a programon belül, ahonnan bármikor előhívhatod.
Ha csak netezel akkor elég az alapbeállítás (default), ha játszol, na akkor kell a másik beállítás. Játék után meg visszaveszed alapra. Így nagyban növeled a VGA-d élettartamát! bulb.gif ani_wink.gif
Utonium
A hűtők amiket ajánlottam, a VGA RAM-okat is hűtik, vagy legalábbis jár melléjük ezekre szerelhető borda is. ani_wink.gif
nascar
Igen, igazad van! Csak aki ilyen "hűbelebalázs" módjára tuningol, annak nem biztos, hogy egyértelmű a memória hűtő használata!
Lehet, hogy a gépház 4 sarkába ragasztaná, mert az milyen cool! tongue.gif tongue.gif (Csak poén volt!)
Egyébként az Arctic Cooling nem gyárt ATI 9200-hoz hűtőt. ani_wink.gif
Tomhud
IDÉZET(undead @ 2005. Jun 08., Wed 11:06)
HI!
A VGA-t az ATI Tool programmal húztam és míg azzal mire felmegy 200-ról 250-re!, lepereg az életem előttem! Passzív, gyári (szerintem ALU) hűtés van rajta, és nem tudom, hogy lehet-e cserélni rajta ventilátorra.

A find max mem és core esetén meg kell várni amíg az emelések után az első hiáb elköveti. Ekkor csökkenteni kezdi az órajelet amíg hibamanetes nem lesz:
undead
IDÉZET(Utonium @ 2005. Jun 08., Wed 11:32)
Nem tudom hogy rámegy-e valamelyik Arctic Cooling hűtő. Ha igen, akkor talán az lenne a legjobb. Ha nem megy rá, akkor pedig a Zalman VF700-Cu vagy a Vantec Iceberq 5.

Mo-n hol ehet ilyet venni? A kártyán >> KÉP << hol van(nak) a memória modul(ok) question.gif ? Olyan hűtő kellene nekem, ami könnyű biggrin.gif , viszonylag nagy teljesítményű roll.gif és könnyen lehet beszerelni cool.gif . Amúgy melyiket húzzam: CORE vagy MEM question.gif

A hozzászólásokba maximum 320x240-es kép szúrható be! bust_red.gif Ez az 1850 x 1318-as egy kissé túllépte a határt, úgyhogy hivatkozássá javítottam. Légyszíves legközelebb figyelj erre! Üdv: IPB kép
nascar
1., Az a két szép fekete téglalap a memória! Annak van két oldala, ugye elöl 2, és hátul 2, öszesen 4 db, tehát 4 db memória hűtőre lesz szükséged! ani_wink.gif
2., A fenti hűtők mindegyikét kb. 3 perc alatt fel lehet szerelni!
3., A kereséshez használd a Google-t: Google
4., A Core a processzort jelöli, a Mem pedig a memóriát. Mindkettőt húzhatod, ameddig a progi húzza, mert a progi csak addig húzza, ameddig a kártyád még nem hibázik, ezért méricskél annyit!

Egyébként: Mistral, Gépbolt, Bluefish, Aqua, Digitalmind, stb., stb., stb..
Kovács Dávid ( Davs )
Hy!
Nekem egy GeForce4 MX 440 64MB grafikus kártyám van...Hogy, és mivel tudnám ezt tuningolni software-sen? Az, hogy a montior mekkora képfrissítési frekvenciát enged egy bizonyos felbontásban, az a graf. kártyán, vagy a monitoron függ?
Chabi
A monitortól függ.
Néhány programmal fellül lehet bírálni, de akkor károsodik a monitor. (én már nyírtam így ki egyet twisted.gif annoyed.gif )

Először is a GF4 MX440 64MB kártyától tunig után se várj nagy teljesítmény növekedést. (nekem is volt ilyen...kipróbáltam)

Maga a kártya egy GF2 felturbózva, még annyit sem tud (ér), mint egy GF3Ti200.

Először is én kipróbálnék a gyári WHQL driverek helyett néhány alternatív drivert:
>> NVIDIA Modified driverek <<

Tuningra pedig a >> RivaTuner 2.0 RC 15.5 << programot ajánlom.
De csak ésszel tuningolj... bulb.gif
ProFiler
Ati BIOS Editor
Szerkesztő az összes Ati magos kártyához. Segítsgével átprogramozhatóak a gyárilag beállított alapórajelek is.

Ciao.
Hutchington
Hi!

Ajánlom mindenkinek a figyelmébe ezt az oldalt Tech Power Up
Itt találtok egy csomó ati kártyának a bios-át!

Tuning pl:

Van egy XpertVision Radeon 9550 256Mb Elixir ramos videókártyánk.
Mivel ezeknek 9600-os chip-jük van (ha megnézzük a chippet akkor 9550 van rászitázva de ezzel ne foglalkozzunk) és csak annyiban különböznek a 9600-tól hogy bios-ban vissza vannak fogva, ezért rá tudjuk frissíteni a 9600-os biosát!
Ami kell hozzá: mindenképpen egy PCI-os videókártya!

"bios-ban vissza vannak fogva" - ez a magyarázat arra is hogy miért nem lehet a 9550-es kártyákat húzni!(sem omega driverrel sem pedig ati tray tools-al. Addig működik a húzás amíg el nem indítasz egy 3D-s alkalmazást és "abban a pillanatban" visszaállítja bios alapértelmezésre az órajeleket)

Ez a BIOS frissítés megoldás lehet ara hogy a 9550-es Radeon-ok még egy kicsivel tovább maradjanak trendi kártyák.

egyébként haverommal most beszéltök hogy mi lenne ha vennénk egy 9800SE-t és csinálnánk egy bios frissítést mondjuk XT-re vagy Pro-ra.

Egy valamire nagyon oda kell figyelni: a RAM chipek márkája ugyan az kell legyen!!! egy kivételnél nem. a hynix chipesre rá lehet frissíteni a Samsungot, sőt ajánlott!

Egy utolsó jótanács: Mielőtt elkezdenél frissíteni mentsd le az előző BIOS-odat!!!

Sok szerencsét: Hutch
Hate
Hi! Egy radeon9000-est meddig érdemes húzni a gyári 250/400-ról?
nascar
Van rá program, ami addig húzza ameddig lehet, és optimális!
ATI Tray Tools pl.
Nem érdemesség kérdése az egész, hanem, hogy mennyit bír a kártya, van-e megfelelő hűtés!
A tuning nemcsak arról szól, hogy felhúzom a frekiket, aztán hagy szóljon!
Meg kell lennie a megfelelő hardveres, és szoftveres tudásnak, mert ezeknek hiányában gyorsan elfüstölheted a kártyád!
Ha valami nem megy, vagy nem vagy biztos benne, akkor inkább kérdezz!
Csodákat azért ne várj!
Chabi
Régebben egy R9000pro-t nyüstöltem smile.gif 275/500 sebességűt.
300/580 volt stabil a gyári hűtéssel.
Csak a bencsmárkok miatt húztam meg, tehát folyamatosan nem használtam húzva.
Laharl
Sziasztok!

Nekem nem rég teljesült az álmom tudtam venni egy egyész jó számitógépet.
Egyenlőre még nem vettem volna észre hogy szükség lenne a tuningnak csak érdekel a téma. Azt szeretném megkérdezni hogy egy Nvidia kártyát mivel tudnám tuningolni?
nascar
RivaTuner a progi neve!
>>EZT<< olvasd el!
Majd >>EZT<< is!
>>INNEN<< meg letöltheted!
Sok sikert! ani_wink.gif
Laharl
Köszönöm a segítséget.
Bár csak a GPU és a memória órajelét húztam följebb mivel nem volt letiltott csővezeték,vertex egység. 500/1000-ről 560/1120-ra a 3DMark05 eredmény felment 3616-ról 3981-re. Egyébként egy 6600GT kártyám van és a gyári hűtést lecseréltem egy Zalman VF700-Cu-ra.
Pjotr
Egy 5700LE-ban van letiltott csővezeték, Vertex egység question.gif
Chabi
@Athlon

Tök egyszerűen megnézheted az Everest programmal, hogy hány pipe és vertex egység van a kártyádban.

A gyári referencia FX5700 tulajdonságai:
Grafikus magsebesség: 425MHz

Pixel pipeline: 4/1 vagy 2/2

Vertex shader: 3

Memória sebesség: 500MHz (2x275MHz) 128bit sávszélességgel

Így láthatod hogy ezektől az értékektől mennyiben és miben különbözik az 5700LE.
Pjotr
Még nincs nálam a kártya...
Csak érdeklődök...
CDNorbi8
Na, nekem van egy ATI Radeom 9600-os karim. Mivel csak passzív hűtés van rá, értelemszerűen nem szeretném elfüstöltetni, valahogyan szeretnék rá egy aktivat, Hogy lehetne lecserélni? Egyáltalán lehetséges? Ya, és ha igen, akkor milyen anyagokat ajánlotok?

Kösz
Gereby
Persze, hogy le lehet. Van 4 lyuk a gpu környékén (szerintem szabvány).
Egyébként az Arctic Cooling ATI Silencer 1 jó lehet rá.
nascar
Egy kicsit pontosítanám: ATI Silencer 2 exclamat.gif
Az ATI 9600-ra ez kell, de nézd meg a hivatalos oldalt: Arctic Cooling
Egyébként ez a legjobb megoldás a 9600-ra! ani_wink.gif
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.