Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Processzor- és memóriatuningolás
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Processzorok
Oldalak: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30
ProFiler
Processzor és memóriatuningolással kapcsolatos kérdések gyűjtőhelye.

Csak saját felelősségre!
Timer
Van egy cleleron III-as procim. Ezt szeretném megbűvölni picit. A problémát fokozza, hogy az alaplapom is rendkívül kemény márkájú (matsonic), na szóval részletes beállítást nem kínál. Egy menüt találtam eddig, ami segített, de az emelt néhány egyéb dolgot is, így amint beraktam egy tv tunert az egyik pci-ba, szénné fagyott a rendszer. Kártyák nélkül viszont símán ment 1 ghtzen is a cucc. Valahogy ezt szeretném elérni újra, de úgy, hogy csak a procit húzom. Valami ötlet?
ProFiler
Nem tudsz többet tuningolni, mert az FSB megemelésével növekszik a PCI sín órajele is. Kitapasztalhatod, hogy behelyezett kártyával meddig bírja stabilan.

Ciao.
cereal180
Az alaplappal egyébként szerintem nincsen semmi baj, nekem is volt ilyenem sok ideig és tökéletesen megbízható. Az igaz, hogy nem valami tuningbarát.
ProFiler
Legelső sorban a chipkészleten múlik - nempedig az alaplapon.

Ciao.
fdisk
Van egy Asus A7N8X-DeLuxe Ultra400-s alaplapom,benne egy 2800-as AMD proci,hozzá dual 1GB RAM.(400MHz)Szeretném a procit tuningolni.de nem igazán akar a dolog összejönni.
Lehet-e egyáltalán,ha igen hogyan?
ProFiler
Valószínűleg fix szorzójú processzorral rendelkezel, ezért jelentős tuningra ne számíts. Ameddig az FSBváltoztatásával bírja stabilan, addig mehet.

Ciao.
Maverick
IDÉZET(fdisk @ 2005. May 20., Fri 12:55)
...hozzá dual 1GB RAM.(400MHz)

Milyen? Mert az fogja leginkább meghatározni, hogy meddig mehetsz el az FSB
emelésével.. bulb.gif
cereal180
Szerintem 333-mas procija van, ami azt jelenti, hogy nem is biztos, hogy vinné 400-on. Bár illene neki. A 2500+ is vígan elszalad a 3200+ beállításaival.
BlueNeon
Bocs az előbbié, véletlen volt! blush.gif
Van egy MSI KT4V alaplapom 2200+-os procim és 512 samsung (400) memória.
Gyári bios-szal tökéletesen ment 2130Mhz-es procival + 450Mhz-es memóriával!
Frissítettem a bios-t és már CSAK 1800Mhz/400Mhz-en megy!!! blink.gif
Ez mitől lehet??? question.gif
ProFiler
Mert változtattak a BIOS-on. Egy BIOS-frissítés nem biztos, hogy mindig jobb tuningolási eredménnyel jár. Egyes esetekben ronthat a helyzeten. Az MSI egyébként sem igazán tuningolóknak fejleszt. Ha gyorsabban szeretnéd használni, akkor inkább tedd vissza a régebbi BIOS-t. Esetleg köztes verziót, mert talán még abban sem változtattak ezen.

Ciao.
fdisk
IDÉZET(Maverick @ 2005. May 20., Fri 19:17)
Milyen? Mert az fogja leginkább meghatározni, hogy meddig mehetsz el az FSB
emelésével.. bulb.gif

Thanks a hozzászólást!
Szemezgess!Ha tudsz Valami jót ajánlani,hallgatlak!

CPU tulajdonságai
CPU típusa AMD Sempron, 2000 MHz (12 x 167) 2800+
CPU alias Thorton
CPU stepping A2
Utasításkészlet x86, MMX, 3DNow!, SSE
L1 kód gyorsítótár 64 KB
L1 adat gyorsítótár 64 KB
L2 gyorsítótár 256 KB (On-Die, Full-Speed)
Mező Érték
CPU tulajdonságai
CPU típusa AMD Sempron 2800+
CPU alias Thorton
CPU stepping A2
CPUID CPU név AMD Sempron™ 2800+
CPUID revíziószám 000006A0h

CPU sebesség
CPU órajel 2004.15 MHz
CPU szorzó 12.0x
CPU FSB 167.01 MHz (eredeti: 166 MHz)
Memóriabusz 167.01 MHz

CPU gyorsítótár
L1 kód gyorsítótár 64 KB
L1 adat gyorsítótár 64 KB
L2 gyorsítótár 256 KB (On-Die, Full-Speed)

Lapkakészlet tulajdonságai
Alaplapi lapkakészlet nVIDIA nForce2 Ultra 400
Memória időzítések 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)
Command Rate (CR) 1T

SPD memória modulok
DIMM1 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-8 @ 200 MHz)
DIMM3 512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-4-4-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-3-3-6 @ 133 MHz)

Alaplap tulajdonságai
Alaplap azonosítója 08/04/2004-nVidia-nForce-A7N8X2.0C-00
Alaplap neve Asus A7N8X v2.0 Deluxe

Front Side Bus tulajdonságai
Busz típusa DEC Alpha EV6
Busz szélessége 64 bit
Valódi órajel 167 MHz (DDR)
Effektív órajel 333 MHz
Sávszélesség 2667 MB/mp

Memóriabusz tulajdonságai
Busz típusa Dual DDR SDRAM
Busz szélessége 128 bit
Valódi órajel 167 MHz (DDR)
Effektív órajel 333 MHz
Sávszélesség 5333 MB/mp

Lapkakészlet busz tulajdonságai
Busz típusa HyperTransport v1.0
Busz szélessége 8 bit

Alaplap fizikai információk
CPU foglalatok 1 Socket 462
Bővítőhelyek 5 PCI, 1 AGP Pro
RAM foglalatok 3 DDR DIMM
Integrált eszközök Dual LAN, IEEE-1394
Fizikai formátum ATX
Alaplap mérete 240 mm x 300 mm
Alaplapi lapkakészlet nForce2-U400
BlueNeon
Visszatettem a legrégebbi BIOS-t, de a probléma változatlan! sad.gif
1800Mhz-en: Tökéletes minden, piszkosul stabil!!!
1813Mhz-en: Alig lép be a windowsba és lefagy
1900Mhz körül: Be se tud lépni a windowsba! exclamat.gif

Azért szerintem ez egy kicsit fura, hogy + 13 MHz-től (267 MHz-es FSB) ennyire instabil lesz, nem? question.gif
Nagy david
Lehet, hogy nem tetted vissza a régi biost (azt kéne, ami eredetileg benne volt) vagy pontos beállítások is szükségesek hozzá Pl: feszültségemelés.

Bios frissítés után mindig alapbeállítások lépnek érvénybe próbáld visszaállítani az eredeti állapotot.
ProFiler
IDÉZET(BlueNeon @ 2005. May 21., Sat 20:28)
Azért szerintem ez egy kicsit fura, hogy + 13 MHz-től (267 MHz-es FSB) ennyire instabil lesz, nem? question.gif

A memórián nem változtattál valamit?

Ciao.
Chabi
IDÉZET(BlueNeon @ 2005. May 21., Sat 20:28)
1800Mhz-en: Tökéletes minden, piszkosul stabil!!!
1813Mhz-en: Alig lép be a windowsba és lefagy
1900Mhz körül: Be se tud lépni a windowsba! exclamat.gif

Milyen PCI-os kártyákat használsz ?

Mennyire változik a PCI sebessége ha húzod ?
ProFiler
Tényleg! Erről meg is feledkeztem, hogy Via KT400A chipkészletű alaplapja van, ahol az FSB emelésével emelkedik a PCI sín órajele is. Ha esetleg új kártyát építettél a gépbe, akkor az is lehet a probléma. Ha kiveszed, akkor tudsz csak tuningolni. Egyébként jobban nem.

Ciao.
BlueNeon
BIOS-ból a 2003 májusit raktam vissza, és a gépet is május végén vettem, gondolom ez a BIOS volt benne.
A beállítások akkor is, és most is: default + FSB növelés (mert alapból 100-ra teszi).
A memória időzítést automatikusra (talán nem így kéne?) raktam + a CPU feszültséget is.
PCI kártyám csak 1 van: SoundBlaster Live 5.1, de ez benne volt már akkor is, amikor a gépet vettem!
A legújjabb chipsetdriver-t használom!

Gépemben azóta a változás:+vinyó, új táp, és 256Mb(400-Samsung) helyett 512Mb (400-Samsung-Mosel) memória! Talán a memória miatt van? question.gif
Chabi
Próbáld ki más PCI foglalatban a hangkártyádat és úgy tuningolj.
ProFiler
Lehetséges, hogy a memória lassabb.

Ciao.
Utonium
IDÉZET(ProFiler)
Lehetséges, hogy a memória lassabb.

Nem csak lehetséges, hanem szinte biztos. Szerintem tuti hogy az új RAM nem bírja az emelt órajelet. Bár ennek könnyű utánajárni: vedd ki az új modult és próbáld meg csak a régivel húzni a gépet. Aztán pedig csak az újjal.
BlueNeon
Megtenném ha meglenne a régi, de azt sajna eladtam. smile.gif
Az everest ezt írja ki a memóriámról:
Memória modul tulajdonságai:
Modul neve Mosel
Sorozatszám Nincs
Modul mérete 512 MB (2 rows, 4 banks)
Modul típusa Unbuffered
Memória típusa DDR SDRAM
Memória sebessége PC3200 (200 MHz)
Modul szélessége 64 bit
Modul feszültsége SSTL 2.5
Hibafelismerési módszer Nincs
Frissítési gyakoriság Csökkentett (7.8 us), Self-Refresh

Memória időzítések:
@ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS)
@ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)
@ 133 MHz 2.0-2-2-6 (CL-RCD-RP-RAS)

Most így hajtom stabilan: 333Mhz (2-2-2-6)
Ha ezt bírja, bírnia kéne a tuningot is!

Egyébként kipróbáltam hangkártya nélkül, változatlan. weep.gif
cereal180
Amikor tuningoltad szinkronban hajtottad a RAM-ot? Lehet, hogy a memó 400-on járt amikor elkezdted tuningolni.
BlueNeon
Igen, próbáltam SPD-be is, akkor vissza is vette az időzítést 3-5-4-9-re.
De még a 3DMark 05 CPU teszt se ment végig rajta, mert a felénél lefagyott!(1830/410Mhz körüli értéken)
4 forrása lehet a problémának:
-az alaplap
-a proci
-a memória
-vagy csak én vok béna smile.gif
ProFiler
IDÉZET(BlueNeon @ 2005. May 22., Sun 15:27)
-az alaplap
-a proci
-a memória

- Az alaplap annyiban nem lehet, mert ha visszatetted a régi BIOS-t, akkor elvileg változatlan maradna. De ha más szemszögből nézzük, hogy úgy hibás, hogy régi chipkészlete van és nem igazán tuningbarát, akkor lehet hibás.
- A processzor nem tehet róla, mert ha ezt húztad és a hőmérséklete azóta sem romlott, akkor nem lehet emiatt rosszabb a tuning végeredménye.
- A memória esetén pedig csak annyi tippet adnék, hogy próbáld meg egy másik foglalatban.

Ciao.
sz.jános
@ BlueNeon.

IDÉZET(ProFiler @ 2005. May 22., Sun 15:58)
...... - A memória esetén pedig csak annyi tippet adnék, hogy próbáld meg egy másik foglalatban.

.......valamint az időzítéseket sem ártana lazítani.
Kicsi Sims
Hali!

Tudom ide proci ill. meória tuningal kapcsolatban lehet írni. De megtudnátok mondani milyen tuning barát az ASUS A7N8X alaplap? roll.gif
ProFiler
Nagyon az. biggrin.gif Kiválóan lehet vele tuningolni.

Ui.: még mielőtt az Abitosok megszólalnának, hogy (szerintük, állítólag) az NF7S-el jobban lehet, akkor figyeljenek azért arra, hogy most csak erről az alaplapról jött a kérdés ani_wink.gif )

Ciao.
sz.jános
Egy kis "csemege" tuningosoknak. smile.gif
(Ettől talán beindul ez a topic is.)

CPU Overclocking Databases
Gereby
Nekem egy ASUS A7V333-X alaplapom van VIA KT333cf lapkakészlettel.
1200Mhz-es amd duron csücsül benne(12*100)
Már elég régóta húzom úgy hogy 15*-ös szorzóra állítom.
Ezzel föntebb ment picit a hőmérséklete és eléggé meg nőtt a teljesítménye.
DE!
A windows 1200-nak látja, az everest 1200-nak látja, a játékok 1200-nak látják és a 3dmark is ugyan így vélekedik róla, pedig a bios-ban ott ál fixen hogy 15*100.

Ez mitől van és ez befolyásol-e valamit?

(egyébként tudtok még rá valami tuning lehetőséget: 1200Mhz-es duron 2*512 400-as samsung ram sapphire 9600xt256MB rammal)
ProFiler
Teszteld le mindkét állapotában a gépet. Egyszer alapon, egyszer pedig húzva. Lehet, hogy azért mutatja 1200-nak, mert nem is bír többel menni.

Ciao.
Gereby
Én a gépnél húzva érzek teljesítmény növekedést.
Egyébként az Everest maximális órajelnek 2250MHz-et ír.
Tomhud
Hello!

P4 630-as 3Ghz-es procit húztam 3.75Ghz-re (250-es FSB-vel), mellette 667Mhz-es DualDDR2 memóriákkal, AA8XE Fatal1ty alappal. Az az érdekes, hogy a vcore-t nem emeltem, még mindig a gyári értéken van, de a gép stabil (futtattam ilyen teszteket). A másik, hogy még mindig az INTEL alaphűtője van rajta, de úgy látszik elég neki, mert max loadon is csak 64°C körül van, de ekkor fut 2 prociterhelő és mellete a NFS Underground2...

1, Mitől sikerülthetett ilyen jól ez a tuning?
2, Kársoíthatja e az ilyen mértékű túlhúzás ha a hőmérséklet nem magas?
ProFiler
1. Az alaplap szépen tudja szolgáltatni a feszültséget a procinak. Ugyebár vérbeli tuningdeszkáról beszélünk.
2. Dehogy károsítja! A tuningnál a hőmérséklet a legfontosabb. Ha az nem magas, akkor nem csökken olyan drasztikusan a processzor élettartama.

Ciao.
Gereby
Nyilván a procim fix szorzójú, mert most az alap órajeleket húztam föl és így meg is jelenik az órajelváltozás. 1200-as duront fölhúztam 1380-ra (15%) eddig működött e fölött már nem. Az cpu FSB-je föl ment 100-ról 115-re a memória órajele az alaplapi 333max ról föl ment 380-ra (kár hogy nem tudtam 400ig húzni mert akkor a ramjaim teljes kapacitással működnének de így is sokat gyorjultak) Az a lol hogy ahogy szépen húzogattam fölfelé az everest olyanokat írt hogy pc2900 ani_wink.gif meg pc3100 smile.gif.
Az ugye nem baj ha alapjáraton a cpu 49-50 fokos? Én úgy tudom hogy akkor van gáz ha 60 fölé megy. Ez tényleg így van?
ProFiler
60-65 fok még elmegy tuningolva. De akkor már jobb hűtés után kell nézni.

Ciao.
sz.jános
IDÉZET(Tomhud @ 2005. Jun 02., Thu 14:13)
1, Mitől sikerülthetett ilyen jól ez a tuning?
2, Kársoíthatja e az ilyen mértékű túlhúzás ha a hőmérséklet nem magas?

1. Ez egy jó eredmény, de még jobban lehetne húzni, minden rizíkó nélkül, ha jobb hűtő lenne a procin.
Kérdésedre válaszolva a tuning legalább 80%-ban a szerencsén, kb. 15%-ban a tudáson, és kb. 5% egyében múlik. Most összejött..... smile.gif
2. Kulcsszó a hűtés!!! Ha alacsonyan van tartva a hő és nincs a feszültség emelve akkor elméletileg semmi gond nem lehet.
Gereby
60-ig az nem megy föl, szóval akkor nem kell félnem?
ProFiler
Nem. Még a hűtő is jó.

Egyébként hol nézed?

Ciao.
Gereby
A hőmérsékleteket asus probe-ban meg speedfan ban mérem.
Rakjak rá nagyobb hűtést?
Ulala
Nézd meg inkább a BIOS-ban is. De nem kell nagyobb hűtő, mert jó a hőmérséklete.

Ciao. <PF>
csum-pi
Meddig tudom húzni az AMD Athlon XP 2200+-os procimat?

Régi rézbetétes gyári hűtőmet, egy kb 2szer akkora réz hűtőre már lecseréltem, és az eredeti valós 1800Mhz-et, feltudtam húzni így 2086Mhz-re, úgy hogy míg régen volt az alap hűtővel alap valós ó. jelen 100%-os terhelés mellett 57-64 fokos volt, addig a mostani hűtővel ezen a valós ó. jelen 100%-os terhelés mellett 40-44 fokos... mostmár nem hevül túl, nem is fagy le mint régen, de már nem merem feljebb húzni, nehogy valami elszálljon benne vagy valamelyik másik egységben a gépben. Vagy lehet még feljebb húzni elméleti károsodás nélkül?

(ez a tuningolt állapot is 1,16 szorosa a valósnak, amivel simán megy...)
Predator
HI

Még soha nem csináltam CPU tuningot, de úgy gondoltam, hogy valamikor el kell kezdeni. Alaplapom ASUS A7 N8 X-E. DELUXE
Procim:AMD2500 Barton
Úgy tudom, hogy ez a két alkatrész igen jól tuningolható.
Következő kérdésem volna: Ha csak a szorzót állítom, nem történik semmi.
A biosban alapból 11-es a szorzó 166 MHz-en. 12,5-re állítottam, de nem változott semmi. Miért nem?
Lehet-e találni ezzel kapcsolatos részletes leírást, hogy egy ilyen amatőr is mint én, megértse? Ha van ilyen, szúrjatok már be egy linket, hogy felesleges kérdéseimmel ne fárasszalak benneteket. Habár ez a fórum éppen ezért van.

Egy másik kérdés. Az NV SYSTEM UTILITY szerint a CPU V CORE határértéket súrolja. Lejjebb lehet-e állítani a VCORE-t ?
eremit
A 11-es szorzó fixre van állítva. A 166-os FSB-n kell emelni, finoman, kis lépésekben.
sz.jános
Valószínűleg szorzólock-os a procid, ezért csak az FSB emelésével tudsz tuningolni.
Előszőr az időzítéseket lazítsd, majd kezd el óvatosan (5-10FSB) emelni az FSB-t. Ahol már nem boot-ol be a gép vagy fagy, ott a határ, ettől általában viszább kell venni az FSB-t, hogy stabil legyen a gép.
Valószínűleg a CMOS jumper használatára is szükség lesz, ezért csak akkor kezdj el tuningolni ha ismered a használatát, valamint tisztában vagy és biztonságosan tudod állítani a BIOS beállításait!!!
Feszültséget ne emelj, és a hőmérsékleteket állandóan ellenőrizd!!!

Szerintem az jobb lenne ha, van olyan ismerősőd aki járatos a tuningban, megmutatná neked hogy kell tuningolni.

Csak saját felelőségedre csináld egyedül!!!
ProFiler
IDÉZET(GUBA ERIK @ 2005. Jun 05., Sun 20:06)
Lejjebb lehet-e állítani a VCORE-t ?

Persze, hogy lehet, de ezáltal a stabilitás romlik.

@ csum-pi:
Azt, hogy meddig húzható a procid, azt saját magad tudod csak kitapasztalni. bulb.gif

Ciao.
Predator
Nem cicoztam az fsb felnyomtam 200 ra most 2210hz megy a proci. 49 Celsius.
A memóriák dual ban vannak.
Viszont a memóriák feszültsége felugrott 2.7 re a n NVIDIA System Utility szerint ez már súrolja a határértéket és a cpu v core is.
Ezeket az ertékeket gondolom hogy a bios változtatta meg mikor állitotam az fsb.
Viszont NVIDIA System Utility kínál egy lehetőséget, hogy ezeket lejjebb lehet venni, vagy pedig maradjon így?
ProFiler
Ha a hőmérsékletek nem túl magasak, akkor maradhat. A memória feszültségét szerintem visszaveheted 2,6V-ra, talán még ott is stabilan megy.

Ciao.
Predator
Oké visszavetem és eddig minden ok.
csum-pi
CSAK VALAKI MEGERŐSÍTÉSE UTÁN CSINÁLD EZT MEG, ÉN CSAK KÉRDEZEM !!!!!!! a szorzót feljebb lehet kapcsolni 11,5 (vagy 12-re)?
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.