VINIKOR
2006. augusztus 9. 1:42
Jövő hónaptól bevezetik a kamatadót. Akinek van megtakarított pénze az most törheti a fejét, hogy hova fektessen be.
Nekem a K&H-nál van lekötve a pénzem pénzpiaci alapban, ami a mostani alacsony kamatok mellett 50E Ft-ot kamatozik, havonta. Ezentúl ebből 10E Ft lesz a levonás. Ez egyszerűen elképesztő!
Ezentúl hol lehet kockázatmentesen a legnagyobb kamatot kihozni a megtakarított pénzből?
Külön döbbenet, hogy szó nélkül tűrik az emberek ezt a felháborító intézkedést. A magasjövedelműeket így akarják megadóztatni, akik pl. kötvényekben kapják a fizetésüket, de ezzel pont a kisembereket szivatják meg, akik a havi jövedelmükből, évek alatt rakosgatták össze a megtakarított pénzüket.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. augusztus 9. 6:13
Külföld! Én pl. nagyon gondolkodom azon, hogy euróba kell(ene) fektetni a pénzt, és pl. egy osztrák, vagy német, vagy svájci bankba tenni.
ProFiler
2006. augusztus 9. 6:14
Az a baj, hogy bárhogy is nézem, külföldön csak rosszabbak a kamatok - még így is. Sajnos nincs más lehetőség, mint tűrni az egészet.
Ciao.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. augusztus 9. 6:16
Persze, hogy rosszabbak, de csak látszólag. Kint stabil a pénzpiac, nem úgy, mint itthon. Már csak azért is megéri kivinni. Nem elég, hogy duplán meg van adóztatva a kereset, még a megtakarításokat is még egyszer megsarcolják. Hát a nagy ....*-t nekik.
Mellesleg: Ahogy az itthoni állapotokat ismerhetjük, a forint romlása bőven behozza a kisebb kamatokat.
Shia-ko
2006. augusztus 9. 8:06
A topik címén kicsit finomítottam.
r-chee
2006. augusztus 9. 19:56
Én is épp ma voltam be a K&H-hoz, a helyzet felől érdeklődni, mivel tegnap olvastam erről az adómizériáról. De mivel nekem nincs lekötve pénzem, így csak kismértékben érint a dolog

.
Amúgy meg tényleg bosszantó, mert ez egy újabb fejezet, amiben megrövidítik a szegény embert, csak húzzák, és húzzák le a bőrt...
VINIKOR
2006. augusztus 9. 22:33
Egyszerüen nem tudom megérteni, hogy miért nem választották külön azokat akik évek alatt a már adózott fizetésükből gyűjtögeték össze a takarékpénzüket és azokat akik a fizetésüket részvényben, kötvényben stb. kapják és így tudtak kibújni az adózás alól? Azokat tényleg adóztassák meg, tiszta sor.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. augusztus 10. 5:32
Mert nem akarják különválasztani.
nagygabor
2006. augusztus 10. 7:39
Figyu, valakinek "odafent" ez a módósítás is jó, és ez itt a lényeg!
Különben igaza van Gyulának. Lehetőleg minél több pénzt kell euróban tárolni, és azt sem magyar pénzintézetben. Tudom ajánlani Szlovákiát, a Tatrabanka nagyon korrekt, vagy Németországban a Postbankot.
SkyNet
2006. augusztus 10. 9:16
Nekem jelenleg nincs megtakarításom, de még jövedelmem sem. Ezért megszűntetem az otp-s bankszámlámat. Ha változik a helyzetem, akkor valamelyik közeli bankban fogok gondolkodni. Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Svájc. Ha magamat is kimenekítem, akkor meg sem állok a Kajmán szigetekig.
Bencce
2006. augusztus 10. 9:17
Nyílt végű alapokba tegyétek a pénzt. És lehetőleg ugye szeptember előtt, mert amit addig feltesztek azt nem terheli még. Én pl. a Budapest Banknál dolgozok, bár belső ellenőr vagyok de azért ismerem a termékeket, és az augusztusi csomag az nem egy rossz dolog, az is nyílt végű, megpakolod pénzzel szeptember 1-ig, utána zárják, többet nem tehetsz be. Napi tőkésítés van és amikor elfogyik a pénzed akkor megkapod még a végére a kamatot!

Ja majdnem lefelejtettem: a kamat december 31-ig 7.25% de a továbbiakban is igyekszenek tartani.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. augusztus 10. 9:22
Majd arra is kitalálják az adót.
Bencce
2006. augusztus 10. 9:25
Visszamenőleg ha meg merik csinálni akkor

Na jó nem is mondok már semmit itt semmire, mert nem szabad, de nem vagyok már annyira büszke, hogy ebben az országban lakhatok.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. augusztus 10. 9:27
Ugye? Ha megtehetném, már rég Ausztriában élnék. De amíg a fiam kicsi (még csak 4.5 éves), addig semmit sem tehetek.
Bencce
2006. augusztus 10. 9:31
Ausztriát én is nagyon szerettem! Hát igen az megoldás, még vannak történelmi gyökerei az országnak, de nem kell aggódni, lassan az sem lesz és mindenki mehet amerre lát, mert mi kötné még ide... na jó mindjárt kapok egy 20% plussz figyelmeztetést
Shia-ko
2006. augusztus 10. 10:28
Mindig máshol jó, és mindig máshol van a kánaán.
Érdemes külföldi bankok keresésénél azt is megnézni, hogy ott milyen adója van az adott megoldásnak, mert a szerint kell majd adózni, de félek tőle, hogy ha találunk is olyan helyet, ahol MÉG nem adóztatják a megtakarításokat, előbb-utóbb meg fogják, mert ez a nemzetközi gyakorlat.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. augusztus 10. 11:29
De a mérték nem mindegy. Teszem azt befektetsz 1.000.000.-Ft-ot euróba svájvban, az kamatozik, és a kamat adója tized%-okban mérhető. Itt nem. Ráadásul az euró ugye magától hozza a hozamot, mert a forint romlása hétről hétre nagyobb.
aty
2006. augusztus 10. 11:55
Én egyelőre még magyar honban gondolkodok. De ha valakinek konkrét tapasztalata van külföldi bankokkal, és az ügyintézés Magyarországról is könnyedén megoldható, akkor írjon.
Nos egyelőre az OTP-ben rátettem neten keresztül egy akciós 12 hónapos lekötésre a pénzem - ez most 6% - raiffeisennél 8 lenne... OTPnél esküszöm kizárólag a folyószámlát érdemes tartani, mert a kézpénzfelvétel ára legalább korrekt a többi bankhoz képest.
Gondolkodtam állampapírokban. Ezekre is vonatkozik a kamatadó? Van valakinek tapasztalata velük? Ha ilyen csődben van az ország, akkor szükségük van a pénzre, visszafizetniük pedig vissza kell a végén.
Bencce
2006. augusztus 10. 11:56
Hát most azért kicsi lelassult és beállt a 270 körülire, most pl: 269 ha jól tudom. De tény, hogy 20%-os kamatadóról még sehol nem hallotam, maximum 15-ről talán Olaszországban.
aty: Igen az állampapírokra is vonatkozik a kamatadó. Azok most 7,7% körül mozognak, a diszkont kincstárjegy szerintem nem rossz választás.
BáGyu
2006. augusztus 10. 16:21
aty
2006. augusztus 10. 16:25
THM az nem teljes hiteldíjmutató?
Nem inkább EBKM?
Különben az EBKM-nek mi a gyakorlati jelentése?
nagygabor
2006. augusztus 10. 16:28
EBKM = Egységesített teljes kamatláb mutató. Egy évre vetítve, százalékos formában mutatja meg egy betét hozamát. Éven belüli futamidejű betétnél a mutatót a betét és kamata újra befektetésével számítják, ezért a kamatlábnál magasabb értéket ad.
Valamely betét tényleges éves hozamát jelző mutató, amelyet minden bank köteles azonos elvek szerint kiszámítani. Így össze tudod hasonlítani az egyes bankok ajánlatait.
vmiki
2006. augusztus 10. 19:11
A THM-mel szoktak manipulálni. Például az első hónapra adnak egy szép nagy értéket, majd utána ez kevesebb lesz, ja, és persze az első hónap végén még nem veheted ki a pénzed!
Athos
2006. augusztus 11. 10:51
THM-et hogy kevertétek ide? Most nem látom ez mihez kapcsolódik, de ez hiteleknél van. Vagy csak félreolvastam.
Amúgy kamatadó már létezett, mert korábban bevezették csak 0% volt. A másik, hogy ne felejtsétek el azt, hogyha devizába átteszitek a pénzt, akkor van árfolyamkockázat is. Tehát, ha netán még is el kezd erősödni a forint, akkor bukta. Illetve van még valamennyi átváltási költség, és az alacsonyabb kamatok miatt nem biztos, hogy több megtakarítás jön ki. Szóval elég összetett.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. augusztus 11. 11:05
Árfolyamkockázat?

Erősödni? A forint?

Max. ugy, a hogy a benzin ára csökken: leviszik 2 forinttal, hogy aztán emelhessék 4-gyel.

Erre meg is esküszök, hogy az euróért jövő év ilyenkor legalább 350 Ft-ot fognak kérni. Ennél biztosabb semmiben sem vagyok.
nagygabor
2006. augusztus 11. 11:09
Igen, én is hasonló képpen vélekedem. Szerintem az euro decemberre kb 280-290 körül lesz majd. Havi kb. 100 euro félrerakása a későbbiekben nagyon meg fog térülni.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. augusztus 11. 11:16
Gondolj bele: Megnyered a lottó főnyereményt, és a pénz 90%-át befekteted valutába. (Dollár, euró, svájci frank, mindegy.) Az állam "garantált 50% hozamot" fog adni a gazdaságpolitikája miatt. Egy bank sincs, amelyik ezzel fel tudná venni a versenyt, és akkor ez csak egy év! Szomorú, de ez van.
Athos
2006. augusztus 11. 11:17
Majd meglátjuk. Annyit mondok, ha 350 Ft lesz, akkor szerintem menekülni kell az országból.
Kovács Gyula (MiniDisc)
2006. augusztus 11. 11:18
Már most menekülni kell. Ne politizáljunk, mert ugye azt nem szabad, de őszintén: Szerintetek pozitívan alakul az átlag polgár helyzete?

Jelenleg a pénz kifele vándorol a zsebünkből, nem pedig megmarad. Az hogy szaporodjon, szinte esélytelen.
Athos
2006. augusztus 11. 11:38
De sajnos ez nem újdonság itt.
Bencce
2006. augusztus 11. 12:08
Mivel az egész itteni gazdaságpolitika ilyen, hogy semmi új nincs, semmi fejlesztés vagy ösztönzés, csak a jelenlévőből veszünk el és adóztatjuk meg még jobban.
Pentium XE
2006. augusztus 11. 14:36
Remélem hamarosan az oxigén-adót is bevezetik.
nagygabor
2006. augusztus 11. 14:47
Vagy lesz élet adó. Minde szülinapodon be kell fizesd az életkorod 1000x-ét forintban.
BáGyu
2006. augusztus 14. 12:08
Á hogy én mekkora h.... vagyok,

itt dolgozom a bankban és mégis összekevertem a THM-et az EBKM-val!
Persze én is az utóbbira gondoltam!
VINIKOR
2006. augusztus 17. 16:50
IDÉZET(Bencce @ 2006. augusztus 10. 10:17)

Nyílt végű alapokba tegyétek a pénzt. És lehetőleg ugye szeptember előtt, mert amit addig feltesztek azt nem terheli még
Október 25-ig le van kötve a pénzem Diszkontban, nem tudom megbontani. Nem értem miért nincs olyan konstrukció, hogy az alaptőkét lekötöm hosszabb távra és csak a havi kamatokat vehetem fel. Így Szept. 1 elött le is van kötve a pénz, és ki lehet kerülni a kamatadót, de a kamatokhoz is hozzájutok.
Amúgy is csak államilag garantált visszafizetésű befektetések érdekelnek. Mint Diszkont Kincstárjegy, Pénzpiaci alap.
IDÉZET(Bencce @ 2006. augusztus 10. 10:17)

...megpakolod pénzzel szeptember 1-ig, utána zárják, többet nem tehetsz be. Napi tőkésítés van és amikor elfogyik a pénzed akkor megkapod még a végére a kamatot!
Ezt nem értem: "Elfogyik a pénzed". Miért fogyik el? Mikor kapom meg a kamatot? A futamidő végén?
Bencce
2006. augusztus 18. 8:33
A nyilt végűnek az a lényege, hogy nincs futamidő. Tehát amig bentvan addig arra a pénzösszegre ami épp a számlán van, kapsz éves szinten 7,25% kamatot például. Aztán amikor levásárlod róla a pénzt akkor megkapod az eddigi kamatokat is. Értelemszerűen azért van napi tőkésítés, mert pl beteszel 1 millió forintot arra kapnál 72,5 ezret évente, de ha 1 hét múlva leszedsz belőle 100.000 ft-ot, akkor már csak a 900-ra kapod a kamatot nem az elején betett 1 millára.
JOINT72
2007. február 3. 4:13
A mostani K&H-s 10%-os akciós befektetésben 8,6M forintom két hónap alatt 111.000 Ft-ot kamatozott. De csak 89.000 Ft-os számoltak el. Az ügyintéző azt mondta, hogy a 111.000 csak a bruttó összeg. De a papíron semmi nem utal erre. Ez tényleg csak a bruttó?
Kicsit tartok attól, hogy a banki alkalmazottak egy picit saját zsebre is dolgoznak. Franc se tudja milyen címeken vonnak le néhány ezer forintokat.
Ezt szerintem nem kéne a fórumon...
Üdv.:Gereby
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.