smile=)
2005. május 28. 11:00
Hali mindenki!
Egy kis segítségre lenne szügségem!
Az alaplapom ASUSP4P800 AMI Bios v.2.51-el.
Az
Advanced Setup/Chipset-beállításnál van egy Grapics Aperture Size nevű lehetőség ami nekem alapból 64MB-ra van állítva.
Ugyanez az érték van megadva az
Advanced Setup/PCIPnP PCI Latency Timer opciónál is!
A kérdésem, hogy ezek mit állítanak és, hogy mi köze van ahhoz, hogy a VGA-m 128MB-os
Át tudnám állítani ezt is 128Mb-ra, de nem tudom, hogy okos dolog lenne-e és, hogy van-e értelme mert azt sem tudom mire való ez a két beállítási lehetőség!!
Kérek mindenkit,hogy aki tud segítsen!
Előre is köszi!
p-tomi
2005. június 3. 18:35
Hello!
AGP Aperature Size: Ez határozza meg, hogy a videókártyád mennyit használjon fel a memóriából textúrákra. Nekem 128 MB-on van, de teljesítmény növekedést nem észleltem a 64 MB-hoz képest.
A PCI Latency timer: Ezt nem tudom pontosan, de azt hiszem ezzel a PCI időzítését lehet állítani. Ezt ne bántsd, hagyd úgy, ahogy van.
Adani
2005. június 3. 18:57
AGP Aperature Size: Röviden annyit tesz, hogy megadhatod mennyit rendszermemóriát használhat fel a kártya a textúrák tárolására, ha már elfogyott a saját memóriája. Gyakorlatilag semmi hatása nincs, mire állítod.
eremit
2005. június 3. 20:28
Az én 256 MB-os kártyám mellett 128-ra állította be magát. Az égvilágon semmi jelentősége. szvsz.
smile=)
2005. június 5. 23:40
Köszi mindenkinek
Shia-ko
2005. június 6. 9:07
IDÉZET(Adani @ 2005. Jun 03., Fri 20:57)
AGP Aperature Size: Röviden annyit tesz, hogy megadhatod mennyit rendszermemóriát használhat fel a kártya a textúrák tárolására, ha már elfogyott a saját memóriája. Gyakorlatilag semmi hatása nincs, mire állítod.
Az utolsó mondat kivételével teljesen pontos.
Adani
2005. június 6. 9:22
Ok, de akkor mennyi hatása van? Én kipróbáltam mi lesz, ha 4 megára állítom, semmi nem történt, most 64 megán van. Egyébként 128 megás videókártyám van. De szerinted mire kell állítani?
Shia-ko
2005. június 6. 12:39
Kinél, mire. Attól függ, hogy milyen felbontásban dolgozol/játszol, és mekkora memó van a VGAn. 1024*768nál, 128 megás VGA esetén még nem láttam, hogy hozzányúlt volna a rendszermemhez.
Adani
2005. június 6. 13:25
Nekem pont annyi. De azt honnan lehet tudni, hogy hozzányúl e a rendszermemóriához?
Shia-ko
2005. június 6. 16:53
PL onnan, hogy leveszed az AGP appertura size értékét a minimumra, és nem elég.
ProFiler
2005. június 6. 18:01
IDÉZET(Shia-ko @ 2005. Jun 06., Mon 17:53)
... és nem elég.
Mire nem elég?
Ciao.
Shia-ko
2005. június 6. 18:12
A játék textúráira.
Utonium
2005. június 6. 19:44
Chabi a régi fórumon belinkelt egyszer egy tesztprogramot (
ShaderMark), ami azt is vizsgálta hogy mekkora felbontás mellett mennyi VGA memória szükséges a textúráknak. Ez a teszt bizonyos felbontás fölött nem futott le nálam, csak akkor ha a BIOS-ban nagyobbra állítottam az AGP Aperture Size értékét, szóval innen lehet tudni hogy hozzányúlnak a programok és hogy használják. 1280x960-ban 85Hz-en például már 126MB RAM-ra volt szükség, azaz ha egy 128 megás kártyád van és a BIOS-ban 0-t állítanál be, akkor ez még éppen beleférne. Egyébként íme az emlegetett topik:
KLIKK!
smile=)
2005. június 17. 10:30
A problémák sose fogynak el úgy néz ki

Csakhogy ne tudjak örülni az új SATA-s vinyómnak
A gond a következő: a bios-ban(AMI) van egy
boot menu c. beállítási pont, azon belül a
boot device priority. Itt beállítom a sata-s hdd-t(WD),hogy arról bootoljon(mivel ezen van az xp)

működik

restart és máris nem jó mert a primery masteren lévő maxtorrol akar bebootolni(

)

újra beállít

megint jó

rack betesz (primary slave)

restart

megint nemjó csak most a rackről akar bootolni

ismét bios...

restart

és jó

restart

és mégsem, megint maxtor
Mi lehet a gond
SATA már nem is jó rendszerhez
Segítsetek mert megőrülök ha hiába vettem meg a satas WD-t
PLEASE HELP ME
ProFiler
2005. június 17. 11:17
A Rack-el szokott lenni ilyen probléma, hogy folyton elfelejti. Ezen segíthet egy BIOS-frissítés.
Ciao.
Shia-ko
2005. június 17. 20:19
Illetve a PATA vinyó felismerését none-ra rakni.
Stopperos
2005. június 19. 8:52
Hát ez nem megoldás....
Nekem bejött egy másik megoldás, kissé hosszú, nem annyira éri meg: Ugyanez a szitu, Satáról nem akar bootolni, henem Patáról. Pata egy negyvenes, nem felosztott FAT32 (az egész nincs tagolva), Sata meg olyan mint amit egy pcworld számában olvasam első a Fat32 es 2GB-s boot a második meg a többi, amin az xp van. No ugyebár a havernak előjött ez a probléma, mit csináltunk, felírtunk egy új boot képet a Patára, és most az xp ezt jelzi: C -> 40 Pata, D -> 2GB, E -> amin az xp van, csak annyi történt hogy a C és a D felcserélődött.
Így a problémái megoldódtak.
Shia-ko
2005. június 19. 9:20
IDÉZET(Stopperos @ 2005. Jun 19., Sun 10:52)
Hát ez nem megoldás....
Miért?
Stopperos
2005. június 19. 13:00
Bocs, de erre nem tudom a pontos választ, nincs itt a haverom hogy kipróbáljuk. Ezért inkább elmeséltem az én megoldásom.
Shia-ko
2005. június 19. 13:11
Attól, hogy te nem tudod kipróbálni, még működik.
smile=)
2005. június 19. 22:09
Köszi a tippeket, de egyik sem szolgál teljes megoldással!
A rack-ben lévő 80-as és a 120-as is sima ATA-s és mindkettő a primary IDE sínen helyezkedik el. Ettől függetlenül letiltható (és le is van) a felismerésük.
Az állapot:Ha mindhárom HDD bennt van a rendszerben és a BIOS-ban minden be van állítva

WD (sata)-ről bootol, mindig.
A gond akkor van, ha kiveszem a racket, mert akkor átállítódik a biosban a boot sorren és a 120as- (ata) Maxtorról akar bootolni - azon pedig nincs rendszer és nem is lesz. Ezután ha beállítom a biost megint minden jó, addig amig nem teszem vissza a racket

és kezdődik minden előről.
A cél az lenne, hogy ne kelljen minden egyes rack ki/be tételkor biost állítgatni!
Erre tudtok valami okosat mondani

Nagyon megköszönném
chris p
2005. június 25. 13:29
Adott egy Abit IC7 lap a 28-as számú BIOS-szal, a gondom a következő lenne: minden indítás alkalmával lefut a Memory Testing (lehet, hogy hasznos dolog, de kicsit túlzásnak tartom minden indításkor ellenőrizni és ezzel növelni a rendszer felállásának idejét). Hol tudom ezt kikapcsolni? (Az Advanced BIOS Features-ben a Quick Power On Self Test Disabled-re van állítva, más hasonló jellegő opciót pedig nem találtam a BIOS-ban, de biztos csak én vagyok vak.)
cereal180
2005. június 25. 15:05
Ezt tudtommal muszály lefuttatni. De amúgy én ezt észre sem veszem idő szempontjából, mert mire bejön a post screen egyből meg van.
chris p
2005. június 25. 15:11
Ha muszály, akkor miért lehet ESC-kel megszakítani?

Ha meg meg lehet szakítani akkor csak ki lehet valahol kapcsolni. Ha jól emlékszem a BIOS-frissítés előtt nem volt ilyen (persze lehet hogy tévedek). Nálam kb. fél percig eltart az 1Gb DDR ellenőrzése, pedig én azt szeretném, hogy ha bekapcsolom a gépet legalább olyan gyorsan álljon fel a rendszer, mint a videomagnómé.

(Aztán majd néha manuálisan leellenőrzöm a RAM-okat.)
cereal180
2005. június 25. 15:13
Hogyha olyan sokáig tart, akkor ott valami bibi van. Nekem az 512 Mb-tal nem is lehet észrevenni, hogy várt volna valamit.
chris p
2005. június 25. 15:22
Ne hozd rám a frászt, fél éves gépről van szó! Milyen gond lehet? Tényleg kb. ennyi ideig tart amíg pörög a számláló, aztán bármiféle hibejelzés nélkül feláll a rendszer.
arpsoft
2005. június 25. 17:11
A quick power on self test-et állítsad enabled-re. Ez gyorsítja a boot-ot.
Nyugi, nincs semmi baja a gépednek.
chris p
2005. június 25. 17:25
Úgy látszik ma te vagy az emberem.

Meg voltam róla győződve, hogy az Enabed lefuttatja az ellenőrzést, a Disabled meg letiltja. (Ebből is látszik, hogy még nem olvatam el rendesen a lap kézikönyvét...)
Shia-ko
2005. június 27. 10:14
Azt jelenti, hogy gyors.
Alph@
2005. június 28. 19:58
Szükségem lenne egy olyan emberre, aki nagyon ért a Bios konfiguráláshoz, illetve tudja pontosan melyik opció mire való, és mit csinál. Szóval egy szakember kellene nekem
A gondom a követező:
Vettem egy Asus P5GD2-s alaplapot, és ami a lényeg hogy nem ismeri fel a Bios a Winyómat, amit belerakok(Samsung 160GB Ultra-ATA133, PATA) és a optikai meghajtómat sem, ami egy pioneer 107D tipusú DVD író.
Mikor elindítom a gépet, akkor még a Scannelésnél mutatja mindkét eszközt, de mikor belépek a Biosba már az nem mutatja! Ez azért nagy baj, mert így nem is bírom feltelepíteni az XP-t a gépemre. Ja és még néha kiírja hogy ATAPI incopatible.
A Bios részét feltöltöttem ide, az alaplap kézikönyvébőlMinden funkció rajta van, és azt szeretném ha valaki ért hozzá, akkor mondja hogy mit mire állítsak hogy működjön minden és felismerje a meghajtókat!
Az alaplapon van SATA csatlakozó és szerintem az zavar be neki(ezért nem ismerné fel a PATA-t?!), de nem tudom mit állítsak, mert már próbálkoztam mindennel.
Előre is köszönöm a segítséget!
ProFiler
2005. június 28. 20:11
Ugye a meghajtók megfelelően vannak jumperelve? Ha igen, akkor csinálj egy CMOS-resetet, mert valami nagyon el lehet állítva.
Ciao.
mattheus
2005. június 29. 8:39
Sziasztok!
MSI NEO4 Platinum alaplapot most vettem és arra lennék kiváncsi,hogy
A BIOS integrated Peripherals menüjében mit jelentenek az alábbi sorok ?
- OnBoard LAN option ROM
- OnBoard Gigabit LAN ROM ?
UI: 2db integrált hálókártya van benne.
Az egyiket úgy hívják, hogy Gigabite LAN a másikat Gigabite LAN ROM. Mi a kettő közötti különség? Melyik az elsődleges ? Mi a különbség a kettő között?
Köszi!
arpsoft
2005. június 29. 8:55
Elég érdekes elnevezés lenne.
Szerintem valamit félreértesz.
A hálókártyákhoz opcionálisan lehet egy ROM-ot illeszteni, ami lehetővé teszi, hogy a gép a hálózaton keresztül tudjon oprendszert betölteni.
Mivel erre nincs szükséged, mindekettőt állítsad disabled-re.
ProFiler
2005. június 29. 9:23
Ezen az alaplapon két gigabites LAN vezérlő van. Az egyik Realtek a másik pedig Marvell. Nincs olyan, hogy alapértelmezett.
Ciao.
Metamorpheus
2005. június 30. 12:41
Régi videokártyám mikor elromlott, a BIOS és a Win XP is az alaplapra integrált butácska VGA-t kezdte el használni. A meghibásodás után mindig így indult a gépem (csakis bekapcsolásnál, újraindításnál nem!): Csak odáig megy az indítás folyamata, hogy ellenőrzi a CD meghajtó tálcáját, aztán újraindul. Tudtommal ez az után van, hogy ellenőrizné a videokártyát, és a monitort (azt hiszem ezt csinálja meg legelőrször a POST során). Az újraindulás után pedig minden jól lemegy.
Most, hogy új videokártyám van, a dolog még mindig nem szűnt meg (a Windows azonban jól kezeli a kártyát; BIOS frissítés is tegnap volt meg). Úgy gondolom, hogy valahol a BIOS-ban ki kell kapcsolni azt a dolgot, hogy alaplapi VGA-t használja.
A kérdésem az, hogy hol lehet, vagy hogy ez-e a megfelelő megoldás ennek a megszűntetésére? Award BIOS-om van ASUS A7V8X-X alaplapon. Esetleg az IRQ-nál kell kikapcsolni a megfelelőt (vagyis NO/ICU-ról YES-re állítani)? (Nálam a 11-es IRQ az Onboard VGA.)
Légyszi segítsetek, mert elég idegesítő a dolog, mivel kb. 10 másodperccel meghosszabbodik az indítási idő.
ProFiler
2005. június 30. 18:14
IDÉZET(Metamorpheus @ 2005. Jun 30., Thu 13:41)
... ASUS A7V8X-X alaplap ...
Kezdjük ott, hogy ezen az alaplapon nincs is integrált videóvezérlő.
Nem inkább A7V8X-MX-SE?
Ezeket módosítsd (arra, amit most írok):
Advanced

VGA Share Memory Size
DisabledAdvanced

PCI Configuration

Assign IRQ for VGA
DisabledCiao.
eremit
2005. július 4. 8:55
Az új alaplapom produkálja az alábbi hibaüzenetet, és leáll. Közvetlenül a postolás után teszi. Nem mindig, sőt csak ritkán.
"CPU is unworkable or has been changed. Please recheck CPU Soft menu. F1 to continue, Delete to Enter Setup."
Belépek a BIOS Setupba --> Soft III Menu --> Kilépés változtatás nélkül, és megy minden rendben, semmi gubanc a továbbiakban.
Mi okozhatja ezt? Hibás a BIOS? Vagy gyenge a 220 voltos hálózat?
Maverick
2005. július 4. 9:06
Nem a hálózat gyenge, hanem a CMOS eleme...
Cseréld ki, és valószínűleg a gondod is megoldódik...
ProFiler
2005. július 4. 9:13
Szerintem is ez lesz. Egyébként annál a kiírásnál az F1-et lenyomva tovább tudsz lépni.
Ciao.
eremit
2005. július 4. 9:22
Lemértem a feszültségét, és rendbennek találtam. Igaz, terheletlenül.
Maverick
2005. július 4. 9:44
Li-ion elemeknél előfordulhat, hogy feszmérővel jó, valójában mégse...
Vegyél egy újat, nem tétel...
eremit
2005. július 8. 19:20
Kicseréltem az elemet egy újra. Bruttó 750 Ft-ért, Maxell CR-2032 (Micro Lithium Cell) típusú.
A hibaüzenet újra bejön.
Ism.:
"CPU is unworkable or has been changed. Please recheck CPU Soft menu. F1 to continue, Delete to Enter Setup." Belépés a Setupba, Soft III Menu, F10 + <Enter> változtatás nélkül, és már megy a dolog.
Shia-ko
2005. július 9. 8:20
CMOS reset, vagy default visszatöltése?
eremit
2005. július 9. 8:25
Megpróbálom. Köszi, Shia-ko!
eremit
2005. július 11. 15:08
CMOS reset megvolt, csak utána be kell állítani néhány dolgot, de egyszer meg lehet csinálni.
Sajnos továbbra is jelentkezik olykor-olykor ez a hibaüzenet.
Az AMD Sempron 2200+ processzort 1500 MHz-esnek ismeri fel. Ha jól tudom, ez így helyes. Nincs több ötletem.
Kovács Dávid ( Davs )
2005. július 23. 19:06
Hy!
Mi történne, ha a Chip config. részlegen a graphics aperture size-t nagyobbra tenném? Ez mire van? Ugyanez vonatkozik az onboard vga shared memory size-ra is...Mert szerintem mindkettőnek a grafikus kártyához van köze.
Gereby
2005. július 23. 19:13
A graphics aperture size azt jelenti hogy mennyi rendszermemóriát igényelhet a VGA kártya a texturák tárolásához.
ProFiler
2005. július 23. 19:13
Ebben a topikban olvass vissza.
(a hozzászólásodat én hoztam ide)
Ciao.
Sanci51
2005. július 25. 20:28
Hali!!!
Le tudná-e írni valaki, hogy az ASUS A8N Sli Delux-nak hogyan lehet a Pci-slottokhoz egyéni IRQ kiosztást beállítani?
Köszi!
Csá!!!
ProFiler
2005. július 25. 20:53
Advanced

IRQ Resources
Ott kiválaszthatod, melyik IRQ-t minek ossza ki. Egyébként részletesebben megtalálsz mindent a kézikönyv negyedik fejezetének 24. oldalán.
Ciao.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.