tanulo91
2006. június 22. 6:59
Leginkább a kismotorosok után érdeklődnék.
Van-e itt a fórumon olyan, akinek megvan az "M"-es jogsija, vagy olyan, aki "B"-s jogsival a kismotorok rajongója?
Én egyenlőre egy Jawa 210-essel (=Babetta= Ízirájder

) járom az utakat, de idén moci vásárlás előtt állok.

Ezek tetszenek (ezeket tudnám megvenni):
http://www.jawamania.cz/modules/news/1969_4.jpg
Bencce
2006. június 24. 8:45
Én én én!!!! De nekem "A" korlátozott jogsim van a mocimat meg összetörtem 1 hete de nem vészes csak karistos lett meg összetört a plexi meg a lábtartóm... 110el kiszálltam egy kanyarban.
Ja egy RS 125-öm van.
KLIKKJa és ha valaki nem tudná, ma lesz a MotoGp és nem vasárnap!
tanulo91
2006. június 24. 9:10

Gratula! Szép moci!
Tényleg, mindjárt MotoGP! Hajrá Talma!
Babó22
2006. június 24. 14:30
Nekem a nővérem szokott motorozni. Egyelőre még kismotorból van jogsija, de most lesz A1-es jogsija. Most jár a Rutinnál. Majd megmondom neki, hogy fórumozzon itt is.
Képet meg majd töltök fel a motorjáról. Egyébként nagyon érdekli őt a motorok.
Sebi
2006. június 24. 15:44
@ tanulo91:
Szerintem inkább a Simsont vedd meg. A képen lévő 3 sebességes N-es Simson az egyik legjobb konstrukciójuk volt.

@ Bencce:
@ Babó22:
A nővéred is legyen rajt a képeken.
Greene
2006. június 24. 21:02
A Simsonhoz több az alkatrész, könnyebb javítani. Habár nekem inkább a robogók tetszenek.
Babó22
2006. június 25. 8:09
Itt Hajdúdorogon elég nagy divat a Simson. Szinte majdnem mindenkinek van ( kivéve a nagymamáknak nincs

). Elég sokan dicsérik. a Szomszédunknak pont ilyen van, csak nem kék színű, hanem a tankján villámok vannak.
Greene
2006. június 25. 9:56
Van egy haverom, akinek az ismerőse szerzett kerozint, és megtankolta vele a Simsonját. Ment mint a golyó, csak egy kis idő után leolvadt a henger.
ocsi
2006. június 25. 10:39
Csak átvitten tartozik a topichoz, de ide illik talán a legjobban a kérdésem:
Jogsi szerzés előtt állok, és még nem tudom, hogy első jogsimat mire tegyem.. ( valószínüleg autóra lesz)...
A kérdésem az, hogy ha mégis mostort (is) akarok vezetni, akkor ezzel a jogsival, milyen motort vezethetek, illetve milyen jogsi van külön motorra? És ha már megvan egy jogsim, a következőhöz ugyanúgy végig kell csinálni mindent, vagy csak a gyakorlatot? ( tehát a kreszt nem?!)
Greene
2006. június 25. 13:17
Motorra újra kell vizsgázni kreszből is ha jól tudom, mert pár dolog más. Szerintem inkább autóra tedd le a jogsidat.
Sebi
2006. június 25. 14:33
Nem nagyon tudok érdemben hozzászólni mert amikor még én vizsgáztam nem volt ennyi kategória. "B" kategóriával azthiszem csak kismotort vezethetsz 50 cm3 alatt. Felette azthiszem most kétféle kategória van.
Utólag:
Amit a jogosítvány megszerzésérõl tudni kell!
Szerintem elsősegélyen kívül mindenből újra kell vizsgázni. Sőt, ha már megvan mondjuk a "B" kategóriád és utána mész el vizsgázni motorból és véletlenül meghúznak kreszből, akkor bevonják a "B" kategóriádat is addig míg le nem vizsgázol.
Bencce
2006. június 25. 23:33
Ocsi: B kategóriás jogsival 50ccm-es segédmotoros kerékpárt vezethetsz. Ennek a max sebessége is meg van szaba, azt hiszem 40 km/h. Ezt nem figyelik. Na most van egy kibújó. a 125ös motoroknak sokszor van 50ccm-es "kis öccsük". pl. fentebb van a motoromről a kép, van ugyanilyen csak 50-esben. Na most ezt némi papírmunkával le lehet iratni. így használhatod azt is. Egyébként meg nem autóra tedd hanem motorra, sokkal jobb és sokkal élvezetesebb. Nem vagy te még abban a korban, hogy a praktikumot nézd. Amit mindig hallok: "Nem tudsz bevásárolni sem mert 0 hely van rajta"
-Nem is akarok
"Veszélyes"
-Adrenalin az kell
"Idénydolog"
-Csak abban az 8 hónapban annyi élvezetet ad amennyit egy autó soha nem fog....
Egyébként 3 kategória van. A1, Ak. és A. A legnagyobb jogsira 21 éves kor felett mehetsz vagy akkor ha már másik mocis jogsid megvan 2 éve. Azért van 3 mert KW-ra vannak korlátozva. 11KW 23KW és korlátlan. Lehet a második nem 23 de akörül. Na most ebbe a 23- ba nem sok minden fér bele. Pl az egyén le van iratva 11-re, hogy kicsivel is tudják vezetni, mondjuk nekem Ak. van. Ha van autós jogsid mindent előről kell kezdeni, mert a kresszben is van 1-2 kiegészítő képzés, de a műszaki képzés ugye elég más. Elég nagy lehúzásnak tartom én most csinálom az autóst, és hallgathatom végig ugyanazt amit már 1er sikerült... Ja és ha nem A-s jogsid van hanem kisebb akkor viszont egy forgalmi vizsgával megszerezheted az A-t. meg 10 óra forgalomban való vezetéssel, szóval az nem vészes.
Itt vagyunk a drágával

de azt hiszem már mutattam:)
Adani
2006. június 26. 8:57
Autós jogsival lehet robogót vezetni, én is szoktam ( igen van faternak egy Suzuki robgója városon belül jó az). Az 50 cm3 az igaz, de sokan csinálják, hogy 125 cm3-sre csináltatnak 50-es papírt, avagy robogóról leszedik a fojtást és máris képes akár 80-al is menni. Egyik évfolyamtársamnak is van egy 125-ös mocija, robogóként 50-es papírral megy, és egyszer mikor megállította a rendőr, nagyon nézte, hogy miért van 180-ig skálázva a km óra. De nem büntethette meg, mert a papír szabályos volt.
Sebi
2006. június 26. 19:04
IDÉZET(Bencce @ 2006. June 26., Mon 0:33)

Itt vagyunk a drágával

de azt hiszem már mutattam:)
A cicára gondolsz? Azt még nem.
Greene
2006. június 26. 19:47
Én még anno grafikus koromban gyárottam 125-ös Gilera-ra, meg Apriliara 50ccm-es matrica szettet, meg kilométeróra hátlapot.
Az eredeti óra azt hiszem 180-ig vagy 200-ig volt skálázva, a moddolt pedig a felére. Egyébként én azt mondtam volna a rendőrnek, hogy költséghatékonyság címén minden modellbe ugyanaz a skálázás kerül.
Adani
2006. június 26. 20:37
Végülis az nem jelent semmit, papír a lényeg. Nem az számít meddig skálázott, hanem, hogy mennyit bír menni. A fater robogója is 80-ig van skálázva, de annyival sose menne. 50-et kihoztam már belőle, de az hosszú egyenes úton és hátszéllel történt.
tanulo91
2006. június 26. 21:04
Na ja, látom itt is hódít a robogó. Múltkor a biciklis/motoros boltban említettem, hogy lecserélem a Jawa-t Simsonra, aztán mondta az eladó, hogy inkább robogót vegyek, mintsem "rossz vasat". Csakhogy a robogókról is megvan a véleményem...
- 40 km/h-s közlekedésre ott a Jawa
- kevésbé ismert fojtások vannak a robikban, eltávolításukhoz szakember kell (haverom mesélte, hogy ~100 ezerbe került egy ilyen művelet az ismerősének)
- egyszerűen nehéz hozzáférni a motorhoz, alkatrészekhez
- azért a 20 év után is szuperáló Simsonoktól a pár év alatt bedöglő robogók elég messze vannak.
(Ezeket nem a félmilliós Suzuki illetve márkásabb robogók alapján írtam, olyanokat természetesen én is elfogadnék. A fenti szöveg a használtan (!) 80 ezert forintért vesztegett Honda Dio és egyéb gagyi társaikra vonatkozik.)
Greene
2006. június 26. 21:21
A Simson meg hangos, büdös és ronda. De legalább olcsó.

Azért mondjuk a Honda Dio is jól bírja. Én szeretem ezeket a régi robogókat.
ProFiler
2006. június 26. 21:25
Nekem volt jó régen egy batár karosszériás KTM Ponny (5 évesen elég izgalmasak voltak vele az esések

).
Ciao.
Sebi
2006. június 26. 21:37
Lehet, hogy megköveztek, de szerintem aki robogóval közlekedik az nem is igazi motoros. A motorozásnak (ugyanúgy mint az autózásnak) az ad igazi élvezetet, hogy az ember sebességet vált és nem csak húzza a gázt. Akkor van igazi hatalma a motor felett.
ProFiler
2006. június 26. 21:45
Mostanában nagyon mérges vagyok a motorosokra. Miután mondták, hogy az osztrákok és a németek büntetik azt az autóst, aki utat hagy - direkt - a felezővonalon (két autó közt) előző motorosnak, azóta inkább kihúzódok eléjük. Talán ezzel mentem meg az életüket. És talán igaz is.
Ciao.
Sebi
2006. június 26. 21:59
Én örülök annak, hogy maradandó (kivéve a térdizületek) serülés nélkül megúsztam a motoros korszakomat. Mi is sokszor vadultunk, bár akkor még nem voltak ilyen brutálisak a motorok, de az akkori forgalmi viszonyokhoz arányosan gyorsak voltak akkor is.
Adani
2006. június 26. 22:52
Manapság meg már meglehetősen olsón lehet venni sportmotort is, ami jobban gyorsul mint egy Ferrari vagy egy Viper, a végsebessége meg 300 km/h fölött van. Én akkor tudom tudom szeretni igazán a motorosokat mikor a sétáló utcán éjszaka 180-al egykerekeznek, és kis híján elüt. Legalább ne a városban száguldozna.
Babó22
2006. június 27. 6:59
Itt Hajdúdorogon a mi utcánkban meg esténként annyi Simsonnal mennek. Mondhatni motoros találkozó van. Tegnap meg itt menősködtek egy hangtompító nélküli Simsonnnal. Itt bent a házban a saját hangomat nem hallottam.

Nem tudnak a városon kívül kimenősködni magukat?
Garono
2006. június 27. 7:11
Neked teszik magukat!
Bencce
2006. június 27. 9:07
@ProFiler: Ez azért nem szép dolog tőled

Ne legyen ilyen mentalitásod, hogy ha te állsz a dugóban akkor rohadjon ő is a dugóban. Szerencsére azt veszem észre egyre többen húzodnak le a pirosoknál is, hogy elengedjenek. Gondolj bele, alatta van egy 80 fokos motor, asz aszfalt 50fok melegben és egy teljes bőrruha (ha van de sokszor van) és a bukó is a fejedet fűti amíg te ülsz a kondis autóban, vagy ha nem is kondis de fújod a levegőt és rövidujjúban ücsörög. Szóval el kéne engedni őket

Arról nem is beszélve, hogy van 1-2 paraszt aki elé ha direkt behúzod a kormányt akkor le fogja rúgni előbb vagy utóbb a visszapillantódat! És ez nem vicc. Azzal nem fogod megmentni az életét h megakadályozod, hogy 20 km/h val elaraszoljon a kocsik között. Ha meg többel megy akkor talán jobb nem akadályt állítani elé mert abból lehet inkább nagyobb baj!!! Ja és nem téged fognak szerintem pont kiszúrni, hogy hé te, elengedted a mocist. Ez nevetséges, nem tudom, hogy gondolták ausztriában, így is eléggé rossz a 2 fél között a kapcsolat, most ezzel biztos tovább javítják... Arról nem beszélve, hogy vannak államok ahol megengedik a sávközötti közlekedést az EU-ban.
@Adani: De most mond azt, hogy nem nézett ki jól az az egykerék
Adani
2006. június 27. 9:42
Nem mondom, hogy jól nézett ki, de mikor centikre ment el tőlem, és belegondoltam, hogy basszus ha 2 mp-el hamarabb érek oda, akkor tuti elcsapott volna, akkor másképp gondolom.
Szerintem is úgy a jó, hogy hagyom hadd menjen a motoros. Ha engem előz, én sem szoktam direkt rátartani, menjen ha menni akar. Most miért fogjam vissza? Ha annyira sietős neki, hogy városon belül 130-al teper, meg kielőz jobbról, akkor nem kekeckedek vele menjen csak. Mondjuk én is néztem már párszor mikor mondjuk mi 70-el mentünk át a városon a motoros meg padlógázzal jobbról kielőzött minket, mi meg csak a csíkot láttuk utána. És valóban ha teljes gázzal előzne és te ráhúzol, akkor nem mented meg semmirtől, sőt lehet, hogy emiatt fog belédszaladni.
ephébos
2006. június 27. 9:56
IDÉZET(ProFiler @ 2006. June 26., Mon 21:45)

Mostanában nagyon mérges vagyok a motorosokra. Miután mondták, hogy az osztrákok és a németek büntetik azt az autóst, aki utat hagy - direkt - a felezővonalon (két autó közt) előző motorosnak, azóta inkább kihúzódok eléjük. Talán ezzel mentem meg az életüket. És talán igaz is.
Ciao.

Na ezt el sem tudom képzelni, hogy hogyan tartatják be.

Egyre furcsább dolgokat hallok a németekről, mindegy... Mindenesetre én is elszoktam engedni, akár Adani, ha akar hadd menjen, városon kívül! Városon belül azonban megtehetnének annyit, hogy nem cikáznak az autók között, hanem, ha halad a forgalom, akkor, legalább ott betarthatnák valamennyire a KRESZ-t.
Adani
2006. június 27. 10:57
Na igen, városon belül azért nem kéne 100-al teperni, semmilyen járművel.
ProFiler
2006. június 27. 18:24
Ma is eltépett mellettem egy vadbarom úgy, hogy jött szebe egy kamion (mellettem volt már!). A motoron ketten ültek, mindketten pólóban. Marha melegük lehetett.

Mindig is lehúzódtam, ha motorost láttam közeledni, de most már direkt nem fogom megtenni. Csak bele kell gondolni és le fog esni, hogyí így biztonságosabb a motorosoknak. Azon hadd ne röhögjek, hogy azért engedjem meghalni a figurát, mert melege van.

Az ilyenek ne motorozzanak, ha nem bírják a hőséget! Vannak példamutató motorosok is, akik rendesen mennek. Csak sajnos még kisebbségben.
Ja és nem viccelek, ha egy motoros le merné rúgni a tükrömet, komolyan mondom, hogy elütöm*. Engem nem érdekel, ha már valaki ennyire ész nélkül él.

Abba már nem tud belegondolni, hogy neki segítek? Ejj...
* Nem szokott gondom lenni a motorosok követésével még szembeforgalomnál sem.

Továbbá arra hivatkozhatok, hogy ő jött nekem (tükör) és azért esett el.
Ciao.
Ulala
2006. június 27. 19:59
@ Bencce:
A KRESZ mindenkire érvényes. Nekem még nincsen jogosítványom de ha lesz akkor sem engedném el a pofátlan és bunkó motorosokat. Ha siet üljön villamosra vagy vegyen egy magán gépet. Azért mert nem 4 hanem csak 2 keréken megy még semmi sem jogosítja fel, hogy ne várja ki a dugót és azt amíg sorra kerülnek.
Nem beszéve azokról akik napközben és ÉJJEL is hangtompítás nélkül ralliznak a Margit körúton. Vagy azok az idióták akik ismételten a kresz szabályait felrúgva a bicikli úton tekernek végig elütve mindenkit. Nagyon haragszom rájuk.
Adani
2006. június 27. 20:23
Azzla nincs baj, ha a dugóban arszolgat előre. Mozgékonyabb jármű, hát használja ki, ha meg tudja oldani tükörleütés nélkül. Ilyenkor nem is tartanék be neki, csak azokat a motorosokat nem szeretem, akik azt hiszik, ha sportmotorjuk van, akkor rá már semmi sem vonatkozik, még a Kresz vagy a fizika törvényei sem. De ezekkel sem érdemes foglalkozni, vagy megjön az esze, vagy előbb-utóbb megbünteti saját magát.
Pár hónapja itt a megyében is volt egy motorbaleset, aminek elég nagy híre volt. Elrettentő példa is lehet, miért is kéne ésszel motorozni. A gyerek sportmotorral, jogsi nélkül ( még folyamatban volt a jogsi) 130-al ment a városon belül ( Békéscsaba), egy olyan úton, ahol van egy suli és vagy 3 zebra is, mikor egy kereszteződésben kijött elé egy Transporter, amibe teljes gázzal beleszállt. Szó szerint összetörte magát és a motort is, úgy tudom a helyszínen meghalt. Az autóst meg szidták egy újság fórumán, hogy miért nem adott neki elsőbbséget, de mégis hogy adja meg annak, akit nem lát. Most gondoljunk bele. Nehezen belátható kanyarról van szó ( jártam már ott nem egyszer gyalog és autóval is), elnéz balra, semmi elnéz jobbra semmi, majd elindul és alig 2mp-el később ott a motoros, 130-nál másodpercek alatt megtesz akár 100m-t is, és egyszerűen nem láthatja az autós, hiszen akkor még messze van. Ezért nem tartom normálisnak, aki városon belül 130-al teper. Mintha tavalyról is rémlene egy hasonló, mikor egy RTL-es operatőr 180-al kapott el egy részeget a Hungárián.
ProFiler
2006. június 27. 20:34
Csak tudod az a baj, hogy egy motoros már nem fog rájönni arra, hogy "hát ezt mégsem kellett volna". Így inkább előbb kell észrevetetni velük.
Ciao.
Greene
2006. június 27. 20:45
Én Profilerrel értek egyet. Tele van a város izompólós speedmotorosokkal. Semmi védőruha nincs rajtuk (sőt néha bukósisak se). Persze lehet kiindulni a beöltözős rendes motorosokból, de ők vannak kevesebben.
Nekem is elegem van már a záróvonalon lavírozó motorosokból. Ne haladjon, ne legyen mozgékonyabb, ne használja ki, mert ezzel mások, és főleg önmaga testi épségét veszélyezteti, A motorosokra épp úgy vonatkozik a KRESZ mint az autósokra. Én is tudnék a villamossínen haladni, és miért ne használjam ki ha már úgysem jön a villamos? Azért mert szabálytalan!
Velem többször előfordult már, hogy a Hungária körúton (2 x 3 sáv), sávot akartam váltani, de hallottam, hogy jön valami barom hátulról motorral (majdnem leszabályozásig pörgeti), és visszahúztam a kormányt (látni nem is láttam a tükörben, csak mikor elhúzott mellettem). Ha nem teszem, a motoros halott én meg összetöröm a céges autót. Csak a céges autó miatt húztam vissza. Egyébként meg ugyanez igaz a robogósokra is. 30-cal lavíroznak az autók között.
Láttam a minap két olyan speedmotorost is aki nem volt beöltözve ugyan de szabályosan, bukósisakban, odafigyelve ment. Néha picit rágyorsított, de csak szolidan.
Bencce
2006. június 27. 21:32
Adani: Az esetnek egy része igaz, és jó példa arra, hogy ha sportmotor akkor azonnal 130-al szállt bele. A rendőrséi jegyzőkönyv szerint 50, max 60al ment!!! A hibás pedig a transporter volt mert nem adta meg az elsőbbséget. És volt jogsija a srácnak, csak épp pár napos vagy valahogy így.
Profiler: Nem neked kell rájuk vigyázni

Másik meg ha rárántod a kormányt és rosszul mérted fel a sebességét és befigyel a hátsó szélvédődön akkor az kellemetlenebb lesz. 150ről motorral lelassítani több mint 100 méter! Azért vedd figyelembe. ha 2 nap után valami történik vele nem a te felelősséged lesz hidd el. Egyébként meg ha mindenképp ráhúzol és megijed és nekimegy a kamionnak az sem tudom mitől jobb.
Ulala: Sajnálom, hogy így gondolod, azok miatt ilyen a helyzet akik veled egy véleményen vannak. Ez az én tehenem megdöglött dögöljön meg a tied is kategória. Rohadj csak a dugóban ha én is ezt csinálom. Engem ha látom h elengednek és direkt lehúzodnak vagy félreállnak mindig megköszönöm, intek stb... és én is örülök, és ő is örül, mert nem nagy dolog volt. Viszont igen láttam már olyat h direkt ráhúzták és a következő pillanatban repült a visszapillantó. Ilyenkor úgysem fogja senki elkapni. Vagy a másik amit láttam, 2 sportmotorosra direkt ráhuztak a pirosnál. De tényleg csak azért h ne férjenek el. De csak átverekedték magukat, beálltak elé és a fél gumit ráfüstölték az meg még 2 perc múlva is ott állt a felhőben. Na most itt megint a paraszt bunkó motorosok, csak ott kezdődött a dolog, hogy velük voltak bunkók, de ők legyenek elnézőek.
Ja és a rakparton (Szent Gellért tér fele) meg az autósok rallyznek, szigorúan 11 után.
Ja és a sorok között való motorozásért már a rendőrök sem büntetnek és hamarosan elfogadott lesz a KRESZ-ben is.
Boccs ha kicsit őket védem csak próbálom kiegyensúlyozni a vitát.

Egyébként ebben az évben is már több mint 10-en haltak meg vétlenül az autós hibájából. Multkor is csak záróvonalon akart országúton megfordulni egy autós. A kocsivezető és a mocis is azonnal meghalt.
Greene
2006. június 27. 21:47
IDÉZET(Bencce @ 2006. June 27., Tue 22:32)

Ulala: Sajnálom, hogy így gondolod, azok miatt ilyen a helyzet akik veled egy véleményen vannak. Ez az én tehenem megdöglött dögöljön meg a tied is kategória. Rohadj csak a dugóban ha én is ezt csinálom.
KRESZ. Nem választható, hanem kötelező. Mindenkire. Biciklire, gyalogosra is. Ez nem jófejség kérdése, ez a törvény. Ha bárkinek bármi baja van/lesz, ez alapján ítélnek.
Bencce
2006. június 27. 21:58
Greene: Ilyeneken fent lehet akadni, de ne mondd, hogy te is mindig betartod. És pl a városban csak 50-el közlekedsz. Én ezt az első hónapokban próbáltam és kb. a szívbaj jött rám, hogy ahol tudtak ott előztek meg, mindenki dudál meg mutogatott nekem. De ugyanez volt multkor is 80as táblánál 100al ment egy nő. Én elmentem mellette 110-el. Utána összetalálkoztunk egy pirosnál és kinyujtotta stylosan nekem a középső ujját.
De egyébként abból nem hiszem, hogy valaha is súlyos baleset volt, hogy amíg te egyhelyben állsz, kb 15-20-al elmentek melletted. Ha már annyira nehéz akkor ok, hogy nem állsz félre, de legalább hagyd menni. Majd ha a sorban áll a rendőr majd ő megrendszabályozza. Egyébként rengetegszer araszoltam el rendőr mellet és egyszer sem szólt. Sőt volt haverom aki látta őket és ezért nem mert ott menni, és ők mondták, hogy felőlük nyugodtan menjen. Ez más EU-s országokban is így megy, teljesen elfogadott és szabályszerű. Itthon ezt csak most fogadják el.
Greene
2006. június 27. 22:09
Egyszer mentem 160-nal (2 x 2 sávos út, jól belátható útszakasz, sehol senki elöttem), de egyébként amikor vezetek mindig betartom a 60-at. Ha 50-nel mennék mindenki ledudálna. 60-ig nem is bűntetnek, bár ez nem jó kifogás. Mindenesetre a 60 jelen esetben kevésbé balesetveszélyes mint az 50.
Egyébként inkább a BKV-t kultiválom. Büdös, koszos, lassú, de elvisz ingyen szinte mindenhová (céges bérlet). Én szeretném ha több (rendes) motoros lenne az utakon, mert meggyorsítaná a közlekedést. Sajnos 10-ből 9 autóban egy ember utazik. Ezért nem lehet közlekedni a városban.
Én is gondolkozom pár éven belül, egy motor beszerzésén, ami egy sport-túra Yamaha Fazer (600-as) lenne. Vagy valami hasonló.

Mi a véleményed róla?
Bencce
2006. június 27. 22:15
Azok szép mocik.

És mennek is

bár teljesen sportmoci párti vagyok
Fél évet levezetsz vele és teljesen máshogy szemszögből fogod látni az ilyen beszélgetéseket.
Egyébként ha már KRESZ, azt nem értem, hogy lehetett beengedni a biciklisket a buszsávba. Ez most az új találmány. Ennél nagyobb hülyeséget. Biciklis meg a 7-es busz...
Jajj most látom, hogy a véleményemet is kérdezted. Szóval ha van eszed akkor oks a 600-as. De ha tényleg tudod hogy van önkontrollod. Én azt hittem van és hát gyorsan eltünik néha néha. És meg is lett a az eredménye, 110el kiszálltam egy kanyarban egy szerpentinen. Ha nagyobb a mocim lehet, hogy a 110 az már 170 és akkor nem vagyok itt... Ja és a benzin olcsóbb,a kötelező olcsóbb, és a Fazerek elég megbízhatóak, bár a kötelező szervizek kicsit drágák a Yamahánál!
Greene
2006. június 27. 22:21
Én egy éve ültem egy 1000-res kéthengeres brutális vadállat sportmotoron. Gondoltam húzok egy picit a gázon, erre úgy felüvöltött a motor, hogy a szívbaj jött rám. Nem tetszett, hogy úgy rá kellett hasalni. A Fazer viszont nagyon bejön. Kis szolíd. Cagiva-ból is láttam nagyon jó túramotorokat, sőt még a BMW-nek is van egy 650-ese, ami szintén tetszik. Bár egy chopper se lenne rossz, de mondjuk az apu vágya.

Nekem azért van önkontrollom, már csak a koromnál fogva is. Én sportautóval sem száguldozok.
Bencce
2006. június 27. 22:25
Biztos Aprilia volt vagy Suzuki Tl... Más nem is tudom milyen 2hengeres sportmotor van. Én jól elvagyok a 125ösömmel egyenlőre, kihúzza nagy nehezen a 180-t mondjuk csak 170-ig próbáltam és azt is csak a hungaroringen. Ami egyébként egész jó és nem kényelmetlen az a CBR-nek a 600Fs. Ugye az F-ek azok a sporttúrák inkább viszont ezzel az osztott üléssel tök sportos szerintem és nem olyan, hogy meghuzod a kart és máris egykeréken vagy.
KLIKKA korodnál fogva nem alapvető, hogy legyen önkontroll. Én is csak 2 évvel vagyok fiatalabb nálad. Apának igaza van, hogy a motoron mindenki meghülyül.
Greene
2006. június 27. 22:36
Suzuki volt az, tényleg. Piros, nagyon durva. Én be se tettem még sebességbe se, mert életveszélyes.
Ezeknek a 125-ösöknek nem gagyi nagyon a hangjuk? A tiéd mennyibe fáj(t)?
CBR-t nem akarok, nekem tényleg túra kéne. Mondjuk a BMW F650 is tetszik még. Az milyen?
Bencce
2006. június 27. 22:41

Szerintem én sem merném nagyon

Akkor az tuti egy TL 1000-s volt egyébként. Eegyébként autó után szerintem veszélyesebb motorozni, mert megszoktad, pl hogy van elsőbbséged. Ez az amit automatikusan jobb ha elfelejtesz. Sehol nincs elsőbbséged. Főuton is általában keresztutcánál le a gázt és benézni.
Hát alacsony fordulaton nincs szép hangjuk, de 6000 felett már jó, 8000 felett meg nagyon jó:

Itt egy videó, kb ilyen a hangja, ez is egy RS 125-ös. Én ilyet vettem más fényezésben használtan 450-ért. Tanulni nagyon jó, meg pályázni vele. Csak 2X annyit eszik mint a Fazer

Ja és a fenntartási költsége is horribilis sajnos

hát kétütem...
KLIKK
Bencce
2006. június 27. 22:53
Greene
2006. június 27. 22:56
Hát az alsó tartományban tényleg elég hurka a hangja, de azért megy mint a golyó,
Néztem egy 6 perces videót a Fazerről, hát elég durva, hogy 80-nál tette kettesbe a motoros. Azért mondjuk tényleg jó ha van tartalék mert könnyen ki lehet előzni. A Fazernek szép dörmögősebb hangja van ha nem húzatják.
Az a Suzuki nagyon brutális volt. Már a hangja sem olyan mint egy CBR-nek. Azon aztán kell kapaszkodni. Egy ismerős futársrácnak volt olyanja és nagyon dícsérte.
Ez a ghostrider elég elmebeteg. De ennél már láttam durvábbat is, csak azóta meghalt az a srác.
A kedvencem az elmebeteg motoros kategóriában a Hayabusát tuningoló őrült aki 300-nál emelgeti a moci elejét.
Bencce
2006. június 27. 23:01
Tényleg az. Ez a meghalt ez csakk olyan mende-monda. Van aki azt mondja igen, van aki azt mondja csak megsérült. Nem igazán lehet tudni...
A fazer most nem is tudom sor 4-es vagy V2-es. De tényleg jó a hangja egy jó dobbal.
Adani
2006. június 27. 23:03
@Bencce
Az általam leírt esetnél, tuti nem 60-al ment a csávó, láttam képeket is az esetről, a motor ripityára volt törve, sőt ketté is tört, az tuti nem 60 volt. Mivel majdnem helybeli vagyok, sok dolgot megtudtam az esetről, többek közt pl: tesóm által, aki eü-s versenyen volt és beszélt a mentősökkel, akik ott voltak. Ők mondták a 130-at meg a szemtanúk. Egyébként pl: kicsivel korábban a vésztői balesetről is tőlük lehetett megtudni a tényeket, amiket nem nagyon reklámoznak sehol. Igaz az nem motor hanem autóbaleset volt, ott pár ember szórakozott azzal, hogy próbálgatták, hogy egy kanyart milyen gyorsna tudnak bevenni, és 160-al még sikerült, de többel már nem, és kisordródtak. Ez a nagy baj a felelőtlenség, akár autón akár motoron ül az ember. A vésztői balesetet egy olyan gyerek okozta, akinek alig 1 hetes jogsija volt, a motorosnak, meg nem volt még ezt többen állították.
De valóban pl: Kecskeméten is láttma már sportmotorokat rajta pedig rövidgatyábna és pólóban feszített az ember. Ha nincs rendesen felöltözve, már 50-el is takarhat akkorát, hogy ottmarad.
De valóban igazad van abban, hogy az autós is okozhatja a balesetet. Erre is tudok sajnos példát hozni. Tavaly kb. ilyenkor unokatesóm járt így. Egy barátjával mentek motoron ( ő utas volt), városon kívül, egy kocsit előztek, mikor egy előttük lévő kocsi index nélkül be akart kanyarodni balra. Se index se tükörnézés, ezért összecsattantak. Szerencsére mind a ketten megúszták, a motor ripityára tört, unokatesóm jól összetörte magát kb. 1 hétig kórházban is volt, a barátja szintén, neki eltört a lába is. Őket is a motoros ruha védte meg valószínűleg, ill. a bukósisak. Unokatesóm később mondta, hogy emlékszik, hogy lerepült a motorról és több métert csúszott az aszfalton. A bukósisakja teljesen széttört. Belegondolni is rossz, mi történt volna ha nincs rajta bukó.
Bencce
2006. június 27. 23:12
Szerintem ugyanarra az esetre gondolunk. Láttam én is a képeket, egy ilyen beláthatatlan kereszteződés volt nem? Vagy legalábbis takarták a fát, és egy transporter ki. És eleinte tényleg mindenki 130at meg nagy sebességet mondott mert a motor szétzuhant. Aztán a srác egyik barátja írta, hogy a rendőrségió szerint a féknyomokból stb, a motoros szabályosan közlekedett 60 körül, csak nem kapta meg az elsőbbséget. Ha kell tudok linket adni az esetről.
ProFiler
2006. június 28. 7:10

Profiler: Nem neked kell rájuk vigyázni

Másik meg ha rárántod a kormányt és rosszul mérted fel a sebességét és befigyel a hátsó szélvédődön akkor az kellemetlenebb lesz.
Khmm. Egy szóval nem azt mondtam, hogy elérántom az autót! Én azt mondtam, hogy ha jönnek hátulról, akkor nem fogok lehúzódni nekik, hanem inkább zárom a szabad helyet. De nem akkor, amikor már mögöttem van 50 méterre 200-nál.

150ről motorral lelassítani több mint 100 méter! Azért vedd figyelembe.
Köszönöm, hogy így kioktatsz, de hidd el, hogy nagyonis értek hozzá. Volt egy gyorsasági 750 köbcentis Kawasakim, én is kipróbáltam, hogy mit tud. Röviddel ezután életveszélyessége miatt túl is adtam rajta. Neked kellene talán egy kicsit belegondolni az egészbe. Vagy nem is gondolsz barátnődre? Mit szólhat hozzá?

Ja és a sorok között való motorozásért már a rendőrök sem büntetnek és hamarosan elfogadott lesz a KRESZ-ben is.
A KRESZ-ben ezt sosem fogják elfogadni, mert több szabályt is sért. Az olaszoknál sem sikerült dűlőre jutniuk, pedig ott aztán tényleg sok a robogó.
Más:
Tegnap egy auószerelőnél dolgoztam, éppen hoztak hozzá egy VW Jettát. Előlről nézve semmi baja nem volt, de hátulról meg volt benne egy szabályos V alakú fél méteres mélyedés a csomagtartóban. Először mindenki arra tippelt, hogy egy motoros 150-el beleszabott. (Kapásból mindenki a motorosokra gondol.

) Aztán kiszállt belőle egy szőke nő, meséli mi történt. Ment nyugodtan 120 környékén a főúton, megcsúszott az esőben és megpördült, tolatva pedig egyenesen nekicsapódott a fának. Gondoltam, hogy ilyet már művészet csinálni, mert úgy találta el a fát, hogy pont az autó közepét érte, teljesen szabályosan gyűrte össze a hátulját és még csak a lámpák, meg a szélvédő sem tört össze, a tengelyt meg pont nem érte el.

Ciao.
Adani
2006. június 28. 8:13
@Bencce
Ok, a linket várom, mert kíváncsi vagyok rá. De nekem pl: a helyiek is mondták ( motorosok is voltak köztük), hogy ismerték a gyereket és tényleg 130-al ment. Egyik ember azt mondta, hogy ismerte, nem volt felelőtlen, csak akkor először és utoljára nagy marhaságot csinált. A 130-at meg egy mentős is mondta, aki ott volt, ők meg csak tudják gondolom, mivel elég sok ilyesmivel találkozhattak. De szemtanúk is mondták, hogy már az állomásnál, mikor ráfordult az utcára is elég gyorsan ment, és utána csak húzta a gázt. Szóval simán lehetett 130.