Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Motoros topik
PC WORLD Segélyvonal > KÖZÖSSÉG > Általános
Oldalak: 1, 2, 3, 4, 5
MSI
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy motorra kell-e parkolócédula. Hátha vannak közöttetek városiak, akik tudják. smile.gif
SzoZo
Kell. Általában három fizetési kategória van: Busz/tehergépkocsi, személygképkocsi, motor. ani_wink.gif
MSI
Jó, és motorra hova teszem a cédulát? Mert simán lefújja a szél. yikies.gif Vagy jön a parkolóőr, és leveszi, hogy mégtöbb pénzt zsebelhessenek be.
PCmaniac
Mivel ésn is gyarapítom a motorostársadalmat, volna egy pár észrevételem a motoros jogsi megszerzésével kapcsolatban.
Az unios jogsi jó lessz bizonyos részben hiszen a 125-ös még befér a B-be.
De viszont az A korlátlan megszerzését, nem igazán jó ötlet kötni a 3 év kisebb kategóriás előélethez, ugyanis, attól még mert valaki elvezetget egy mz-t vagy bármi más kisteljesítményű motort, nem hiszem felkészült lez ez ZX10 kawa kezelésére, de ezt nem csak én mondom, hanem tényleges szakértők is.
Erre van is egy hasonlatuk, hogy olyan lenne ez az egész, mintha kisvasutat vezetnél 3 évig és azután ráülnél egy TGV-re.
Ok ne lehessen egyből 180 lóerős motorja senkinek, de szerintem a lényeg és az okosabbak szerint a képzésben és annak a gyakorlatában rejlik, mint azt pl. a hungaroring motoros iskola is megmutatta, hogy attól mert versenypályán oktatnak, igen is jól feltudják készíteni a motor kezelésére a tanulóikat az utcára is.
A másik dolog pedig az, amit el kellene fogadnia mindenkinek, hogy a rutin és biztos gyakorlatiasság kialakulásához bizony rengeteg időre van szükség, amit nem tanfolyamon tanulsz meg hanem saját magad, és aki ezt nem tudja betartani, és nincs kontrollja az könnyen lehet nyomorék egy életre vagy bele is halhat.

Viszont ha már itt tartunk akkor miért lehet a B-s jogsival egyből mindent vezetni? roll.gif
Megszerzed és ha van pénzed mehetsz egyből ferrarival is, amire szintén nem lehet felkészülni egy tanfolyam alatt.
Ide sem ártana valamiféle szabálytalanság, hogy a 18 éves gyerek mert a szülei tehetősek, ugyan ne rohangáljon már 500 lóerős autóval.
Mert ugye itt sincs semmiféle teljesítménybeni korlátozás, a T betűskocsin meg éppen megtanulsz gurulni, nem ferrarit vezetni.
Bencce
Nem kell motorra parkolócédula. smile.gif
Én soha nem vettem és nem is kell. smile.gif
ProFiler
IDÉZET(PCmaniac @ 2007. február 26. 9:08) *
Mert ugye itt sincs semmiféle teljesítménybeni korlátozás, a T betűskocsin meg éppen megtanulsz gurulni, nem ferrarit vezetni.

Németországban unokatesóm Porsche 911 Turbo-n tanult meg vezetni. Az autósiskolának csak hasonló kategóriájú autói vannak. De pl. Sopronban is van egy-két 200 lóerő feletti oktatóautó. Eisenstadtban is van sok 'L'-es Porsche. Egyébként én már vezettem rengeteg féle autót és meg kell, hogy mondjam, a motoros hasonlatod autókra nem igaz. Eleve a legtöbb autó különbözik egymástól, egy kis idő kell a hozzászokáshoz és már nem is lesz különbség. Tapasztalatból mondom, hogy vezetésben sokkal nehezebb egy Trabantot navigálni, mint egy Aston Martin DB9-et. (Ja és előbbi pont a gyengesége miatt veszélyes.) A motoroknál már tényleg hosszabb gyakorlás kell, de egy saját motornál az szerintem 1-2 hét alatt már megy is rendesen.

Ciao.
Greene
Egyetértek. Én ugyanúgy elvezettem a 270 lovas S80-ast, mint az 55 pacis Suzukit. yes.gif

A Volvoban biztonságban éreztem magam. smile.gif

A Motorosoknál sokkal szembeszökőbb a különbség, hiszen ott 200 kilóra jut akár 170-180 lóerő. Az olyan mintha egy Ferrari 800-1000 lóerős lenne. Ráadásul a motoros könnyen halad a forgalomban. A ferrarival pedig senki nem fog ész nélkül száguldozni, hiszen több tíz millió forintról van szó. Egy ezres speedmotor pedig már 3 millióért is kapható.
Babó22
A nővérem egy 125-ös Suzukin vizsgázott. Ez anno nyáron volt, amikor 125 köbcentis motorból. Én vagy saját motorral, vagy Babettán vagy Simsonon fogok vizsgázni segédmotorból. smile.gif
Babó22
Lassan elő lehet lesz venni a motorokat, kezd jó idő lenni.IPB kép
Gereby
Egész nap szakadó eső... roll.gif Hát Te tudod... laughing.gif
Egyébként sokan elővették már.
Babó22
Itt Hajdúdorogon egész jó idő volt.
zsoltchelsea
Itt meg esik nyakra főre sad.gif .
Digital Silence
Hát itt senki nem néz MotoGP-t?! sad.gif
Atys
És a quaddal hogy álltok? Én még csak most gondolkodom, hogy vegyek-e.
Digital Silence
Én nem gondolkodom ezen, biztosan nem veszek. Nem is tudnám kihasználni.
ProFiler
IDÉZET(Digital Silence @ 2007. május 20. 20:23) *
Hát itt senki nem néz MotoGP-t?! sad.gif

De, én nézem. De mintha még topikja is lenne. ani_wink.gif

Ciao.
tanulo91
IDÉZET(Digital Silence @ 2007. június 8. 20:09) *
Én nem gondolkodom ezen, biztosan nem veszek. Nem is tudnám kihasználni.

Pontosan, városban tök felesleges (na jó, felvágni vele tökéletes), terepen jön jól a 4 kerék egyedül.
Babó22
Láttam már quadozókat. Az inkább terepre jó. Volt egy nagy pocsolya, ahol egyszer egy traktor elakadt. Jött egy quad, az meg minden gond nélkül kimászik belőle.
Atys
Hát én sem városi száguldozásra vennék. Csak nézegettem sok honlapot, ami ezzel foglalkozik. Jó lehet terepen szórakozni vele.
Csak elég drága.

Babó22
Hát láttam 500.000-ért Hondát. Kizárólag B kategóriás jogsival lehet vezetni. Azt mondták. De már nem tudom, hogy hány köbcentis.
Digital Silence
Link
Újabb tragédia! mad.gif
Atys
IDÉZET(Babó22 @ 2007. június 9. 9:05) *
Hát láttam 500.000-ért Hondát. Kizárólag B kategóriás jogsival lehet vezetni. Azt mondták. De már nem tudom, hogy hány köbcentis.

Az elég nagy lehet. Amit én néztem azokhoz nem kell jogsi. Azon gondolkozom megérné-e quad pályát üzemeltetni, bérelhető quadokkal?

@Digital Silence: hogy lehet valaki ekkora pa**szt? És még videózik is közben? Mit akart? Megmutatni az unokájának majd, hogy milyen vagány volt a papi? És még pofátlanul ő maradt életben, az ártatlan meg meghalt.
Ezért próbálom tiltani a kisfiamat már most a motoroktól...
tanulo91
IDÉZET(Digital Silence @ 2007. június 11. 9:21) *
Link
Újabb tragédia! mad.gif

Én is értesültem róla, Sportmotor.hu-n lévő kommenteket is elolvastam. Egyébként nem értem mit is képzelt a kamerás fickó, abban a kanyarban előzni? mad.gif De aztán lehet igazuk van a kommentelőknek, a szemből jövő mocis is elég gyorsan jött, de azért a záróvonal-átlépés nem kis önfejűségre vall. "Figye, nagymotorom van, bármit megtehetek." nem nagyon értem meg az ilyen embereket.
Digital Silence
Szerintem nem kell tiltani a motoroktól. Ha tiltasz, akkor elképzelhető, hogy egy titkos vágy marad, és ha egyszer lehetősége lesz rá... Azt kell, kellene megértetni-éppen talán már gyermekkorban-, hogy mi az, hogy közlekedni, és mi az hogy felelősség! exclamat.gif
Babó22
Igaza van Digital-nak. (bocsi, hogy rövidítem a nevedet). Ha nem engeded meg neki a motorozást, előbb-utóbb megtalálja a módját, hogy motorra patanjon. És a KRESZ-t betartani. Nálunk a környékünknél is volt ilyen tragikus baleset. Két ember ül egy autóban. Az ittas vezet, totál részegen, a másik ül, és ő józan, és övé az autó. Jó mennek 100-zal. Egyszer csak jön egy traktor, de a részeg még nyomja a gázt, és összecsattannak. Jó a traktoros hívja a mentőket, minden, majd utánna aki józan volt, ott rögtön meghalt, az ittas túlélte, de be volt pánikolva, hogy most mi lesz, ezért elment, és felkasztatotta magát. Egy mentős észreveszi, hogy ott lóg egy ember. Megmentik, kórházba vitték, majd miután teljesen meggyógyult, megint ment, és megint felakasztotta magát. Azt nem vette észre senki, szépen lassan ő is meghalt, mivel még mindig pánikolt. Hajdúdorog-Hajdúnánás között volt a baleset. De láttam ilyet filmben is. Még amikor volt a két napos Országos Elsősegély verseny, akkor megnéztünk egy DocuDrámát, és igen tanulságos. Pont hasonlít erre az esetre. Egy autóban részegek, a másikban józanok. Hátul egy 16 éves lány ül, aki ütközéskor meghal. És lehet hallani a lélekhangját. Egy kicsit megpróbálok idézni. "Még nem halhatok meg. Még csak 16 éves vagyok. Anyu, mint csinálnak velem? Vegyenek ki a koporsóból, nem halhatok meg. Még nevetnem, és szaladgálni, játszani kellene nekem. Az anyuka majdcsak sokkos, és nyugtató injekciót ajánlanak meg (Pszihés sokkról van szó, ilyenről a mentőállomásról hallottam, amikor gyakorolni voltunk). Szóval nemhiába van a KRESZ. És erre tanítani fiainkat, unokáinkat.
Digital Silence
A KRESZ! Emlékszem az RTLKlub valamelyik műsorában-talán Fókusz-voltak ilyen extrém sportot űző motorosok. Akik kamerával felvették, hogy motoroznak főútvonalon, autópályán több esetben 300km/h körül vagy felett. Akkor ezeket a filmecskéket leadja a tv, és nem történik semmi, nem veszik el a jogsijukat, pedig a bizonyítékot ők maguk kínálják tálcán. Ezt nézi a nagyközönség, és okul belőle, méghozzá úgy, hogy akkor nekem is lehet! Ezt a mostani balesetet is részben leadták, miért nem azt a részt adták le ami a sokkoló??? Amiből tanulni, okulni lehet, így akinek van net megnézi, akinek nincs elsiklik felette. Talán mert gyerekeknek nem való? A Cobra11 az való?
Mit papolok én itt, aki ittasan ment 90-el fának egy kis Polskival(egyedül)!
Greene
Jó volt ez a baleset, csak az ártatlan szembejövő motorost sajnálom nagyon. Ha egy fába rohant volna bele a záróvonalon előzgető motoros, az lett volna igazságos. twisted.gif
Digital Silence
Nem tennéd idézőjelbe a mondat elejét?! sad.gif
Atys
Végül is igazatok van, nem tiltani kell, hanem okosan gondolkodni megtanítani. Sajnos most, hogy ilyen jó idő van, egyre több ilyen lesz.
Eszembe jut az a történet, amikor éjszaka a motoros előzni akart ezerrel. Kinéz balra-előre. "Áh semmi, csak egy másik motoros szembe." Elkezd előzni, és ezt a pechet! Nem motoros, hanem egy kiégett lámpájú kamion. Lett is a motorból+motorosból alvázvédelem a kamion alján.
zsoltchelsea
@Greene: A fába csapódás nem lenne fair, mert a fa is odaveszne, ami többet ér jóval az ilyen idiótáknál... Ismeritek? "Ha Te vagy a károsult, tuti Te halsz meg vagy kerülsz börtönbe."
Digital Silence
A fák nagyon sokat bírnak, olyan mint a beton!
Adani
@Atys

Ezt én úgy ismerem, hogy a motoros azt hitte a sötétben, hgy egymás mellett jön két motoros, ő meg gondolta, hogy vagány lesz és elmegy közöttük. Lámpa leolt kuplung behúz gáz ki, majd mikor már közeledtek gázt neki. A hiba ott volt, hogy a két motoros az egy db IFA volt. És állítólag kis híján, de túlélte.

A másik legenda, amit állítólag már a jogi egyetemen is sokszor elővettek, mint érdekes esetet. Egy motorosról szól, akinek elromlott a dzsekijén a cipzár, és ezért, hogy ne vágjon be a szél alá fordítva vette fel, mint egy kényszerzubbonyt. Aztán az egyik kanyarban kisodródott és neki egy fának. Egy szemtanú, hívta a rendőrséget és a mentőket, és mivel szanitéc volt még régen a háborúban rohant segíteni. Később elmondta, mikor kiértek a rendőrök, hogy mikor odaért még mozgott a motoros, de mióta helyretette a fejét már nem mozog. Ugyanis sikerült kitörnie a nyakát.
Gereby
A kiégett baloldali lámpát a tanulóvezetőknek is verik a fejükbe, hogy az nagyon gáz... Pont ezért, hogy azt lehet hinni, hogy motor. Adani másik legendáját én viccként olvastam... biggrin.gif
Digital Silence
Mégse eléggé verik a fejekbe, rengeteg olyan jármű van amelyiken valamelyik nem világít. Szoktam számolgatni, mikor hosszabb útra megyek, hogy hánnyal találkozom.
Az sötétben előzés pedig érdekes, mert amit előzöl jó esetben annak is világít a lámpája, és kicsit megvilágítja az utat elötted. Persze motoron 200körül semmit nem látsz.
Adani
Meg ugye a történetben vagánykodni akart tehát lekapcsolta a lámpát, hogy ne lássák és még a gázt is elengedte, így nem is halhatták. Lámpa nélkül meg későn veszi észre, hogy gond van.
Babó22
Nagyon ki van halva a topik. Na mesélek a mai napról. Már régebben a robogómban valami recsegett-ropogott a ventilátornál (a legtöbb robogó turbó léghűtéses, persze vannak vízhűtésesek is manapság), és ma délelőtt apummal megnéztük, mi rezeg ott. Hát látjuk, a fél ventilapátok ledarálva. Kutatunk a levegőelvezető "folyosón", és kiszedünk egy csomó maradványokat a ventiből, és egy gyújtógyertyát, ami a szervizben igencsak beleesett. Szidtuk a szervizeseket, hogy ledarálta a ventilátorját a motornak. Ám ez még semmi. Hanem az a gyújtógyertya összerepesztette a műanyag lapátját a venetilátornál. Ha húzom a gázt, puff, elrepül egy darab a ventiből. A legszívesebben megölnénk azokat a szervizeseket. evil2.gif Na meg a nővérem motorja, a Honda CBR125R is volt szervizben (1000k m-es szerivzelés), és anak meg a forgattyúházből szivárgott egy nagyon kevés olaj. Ez normális eset? Vagy fizettünk ezeknek egy olajcseréért 12.000 Ft-ot?
Digital Silence
Ezt, nagyon mérgesen írhattad, mert tele van helyesírási hibával! smile.gif
tanulo91
CBR125? laughing.gif Bár aztán lehet hogy a nővérednek jó motor, de én azért 125-ösből még 2 üteműt választottam volna. Amúgy nem lehet hogy olajcserénél sokat töltöttek bele? Azóta már nem folyik?

A robogóhoz meg már inkább nem is írok semmit, ilyen szervízbe se szívesen járnék.
Molt@m
Most venném meg első motorom és az A1 jogsit tenném le. Nézegetem a motorokat, és ami szemet szúrt az az MZ ETZ 125. régi, nem full design, de 60-80ezer forint műszakival, csak át kell íratni és kész. 110km/h a végsebessége, 80-90 az utazó.

Van valakinek konkrét véleménye róla? És 100-120 ezer forintig milyen 50-125cm3-s mocit vegyek leginkább?

Szóba jöhet gyorsasági, enduro meg az mz stílus is.

IPB kép
Sebi
Húú, alig találtam meg ezt a topikot.

Talán vannak itt még olyanok, akik emlékeznek erre a remek magyar termékre.

Feltámadt a Pannónia motor IPB kép
Sebi
Talmácsi nem indul a világbajnokságon sad.gif
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.