Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Meghajtó becsukása kézzel
PC WORLD Segélyvonal > HARDVER > Alkatrészek, perifériák > Adattárolás
Oldalak: 1, 2
TheSaurus
Szóval lehet, hogy nem pont ide tartozik, de megkérdezem:
A CD-DVD-meghajtókat úgy is be lehet csukni, hogy könnyedén megadjuk a kezdőlökést, tálca behúz, kész. Mikor ezt csinálom, többen úgy néznek rám, mint édesanyjuk könyörtelen gyilkosára, hiába érvelek az alábbiakkal:
1. Ha nem lenne szabad, ne húzná be a tálcát a kezdőlökésre.
2. Miért nem a tálca fölött van a gomb, ahol könnyebben el lehet érni? Ha ugyanis a nyitott tálca alatt kotorászunk a bezárógomb után, véletlenül meglökjük és kész a baj: bezáródik magától.
Vagyis szabad-e így bezárni, vagy se?
eremit
Szerintem nem célszerű! Ez egyfajta erőszakos becsukás, hiszen - ahogy Te is írtad -, kezdő lökést kell adni neki. Én lebeszéllek erről a módszerről!

Nem lenne jobb a tálca fölött matatni a gombbal, ha ott lenne. Ugyanolyan véletlenül ott maradhat az ember mancsa, és rácsukódik a tálca (júáíjj az újjamnak és a lemeznek is), mint amilyen véletlenül leverheted a tálcáról a lemezt az alsó gomb használatakor.

Én csakis a gombbal csukom be a lemeztartót.

Alternatív megoldás: slot in CD-ROM.
Zazu
Minden további nélkül. Hasonlóan működhet, mint a videómagnók kazetta fészke. Amint az elektronika észreveszi, hogy a kazetta megmozdítja a mechanikát, "kiveszi" a kezedből a kazettát, és befűzi a szalagot.
ProFiler
Nem arra tervezték, hogy azzal zárogassuk be, de megoldható. Könnyen árthatunk a mechanikának, ha esetleg sokáig nyomjuk, lendületből, vagy túl nagy erővel toljuk befelé. A szíjhajtásnál még ez annyira nem is veszélyes, de egyes tálcák fogasléccel és fogaskerékkel működnek, ahol hamar megtörténhet a baj. (könnyen el lehet törni a műanyag fogat!) Egyébként az egész megoldást csak kényszerből tették be a meghajtóba, ugyanis régebben még erre nem reagált a tálca (de egyszerre törött is minden).
Mondjuk, hogy miért nem felülre tették, arra én sem találok értelmes választ. De akinek ez zavaró, annak ott a slot-in meghajtó. Nincs tálca. smile.gif

Tehát: a tálca nem löködésre való! bulb.gif

Ciao.
Adani
Igen sokan nem ajánlják a módszert, de működik, és még emiatt nem láttam tönkrement meghajtót. Sulis gépeken pár éve, még szórakoztunk ezzel, erőből betolással, de még tálca lefogással sem lehet ártani neki. Próbáljátok csak ki. Tálca lefog miközben húzza be vagy tolja ki. Egy darabig erölködik aztán elkezdi a másik irányba húzni. Mondjuk én sem szoktam kézzel tologatni a tálcát jobb a békesség :-)
TheSaurus
Nálunk általában az asztal alatt vannak a gépek, mi meg nagyrészt az asztal fölött. Így ha berakom a CD-t, naaagyon finoman megmozdítom a tálcát, annyi elég is. Volt már, hogy megpróbáltam csuklóból megkerülni, hogy elérjem a gombot, de nem vagyok egy ízeltlábú típus, így nagyon kényelmetlen volt.
Zazu
Talán fordítsuk meg a dolgot! Valószínüleg pont azért alakították ki a mechanikát kézzel becsukhatóra, mert a gyártók is rájöttek, hogy a gombot, bizonyos helyzetekben nagyon nehézkes elérni. És különböztessük meg már a letöröm a tálcát, vagy a bezárom fogalmakat. A konyhakéssel is lehet embert ölni, még sem kell fegyverviselési engedélyt kérni a használatához.
chipmix
Szerintem korábban, volt valamilyen kis segédprogram, amivel fent a képernyőn ki-be csukogathattad a meghajtókat, talán valaki emlékszik rá melyik volt.
Ez egy kényelmes és finom megoldás.
Így véletlenül sem tudod erősebben meglökni és netán kárt okozni benne. bulb.gif
TheSaurus
@chipmix
Nekem is van hasonló progim, csak éppen a laptopomon nem működik. Azon a több gépen meg, amiket rendszergazdálok, nem fogom telepíteni. (Több platform, és a progi úgyis csak akkor működne, ha már a rendszer felállt.)
Greene
Nekem az asztalon van a DVD-íróm (az egyik), egy külsö rack-ben. Lehetetlen alányúlni, hogy megnyomjam a gombot. Én mindig megtolom a tálcát. Baja nem lesz töle. roll.gif
Ezeknek a mai meghajtóknak nem a mechanikájával szokott a gond lenni hanem az elektronikájával ani_wink.gif
chipmix
Ha lehet inkább ne ragassz rá semmit, várd meg, amig megkeressük a programot,
idáig bírta, akkor ennyit még várhat!

Akkor, bocsi nem szóltam semmit!
Azt írod, amig a rendszer feláll, sok esetben automatikusan nyitodik és csukodik!

Üdv:chip. exclamat.gif
TheSaurus
A PowerPro kinyitja, becsukja, meg még vagy 169 funkció, nem csak a CD-meghajtó kezelésében.
ProFiler
IDÉZET(Greene @ 2005. May 26., Thu 11:18)
Ezeknek a mai meghajtóknak nem a mechanikájával szokott a gond lenni hanem az elektronikájával ani_wink.gif

Pontosan! Feltéve ha a tálcát nem használjuk pohártartónak.

Ciao.
TheSaurus
IDÉZET(chipmix @ 2005. May 26., Thu 11:18)
Azt írod, amig a rendszer feláll, sok esetben automatikusan nyitodik és csukodik!

Utoljára pont egy Linux telepítő CD-t tettem egy új gépbe, persze besegítettem a tálcát, és azt követő rámszólás indította ezt az egész témát.
chipmix
Mondjuk, ezt a programot is ismerem, de a másik az csak egy célprogram, hogy ki-be csukogasson. De most bajba vagyok, mert a közel 600 lemez közül nem tudom , hol lehet.
TheSaurus
IDÉZET(chipmix @ 2005. May 26., Thu 11:33)
De most bajba vagyok, mert a közel 600 lemez közül nem tudom , hol lehet.

600 floppy, CD, DVD? Nem használsz valami katalogizálóprogramot?
chipmix
CD-DVD, és ez adat jellegű, de nincs lelkierőm neki kezdeni, hogy katalógust készítsek. Már vannak régiek is, amik szinte nem használhatók, de én megválni még sem tudok tőlűk. Időnként átnézem őket és egy kicsit memorizálom, mit hol találok.
Mondjuk, egy telepítéshez teljesen előkészítettem mindent, akkor nem kell kotorásznom.
De hát gondolom, ez egy rendszergazda esetében lehetetlen dolog lenne.
Ilyenkor viszont rém kellemetlen, hogy tudom, hogy van és nem tudom mikor tudom előszedni.
Adani
Kitolni, behúzni a tálcát lehet a sajátgépben is. Vagy pedig az intézőben.
ProFiler
Csak ki. Egyébként ilyet tud a Plextorokhoz mellékelt PlexTools is.

Ciao.
TheSaurus
Ezek még mindig platformfüggőek. A bemozdítás Működik DOS, BIOS, OS/2, BeOS, stb. alatt is... Igaz, a gomb is.
Na de: ha árt, akkor hamar árt, vagy évek alatt (addig meg úgyis elavul az egész)?
Ajnász
Meggyőződésem, hogy a felhasználók nem elhanyagolható része gyakran nem a gombbal zárja be cdromjának ajtaját. Ebből kifolyólag a hardvergyártókan muszáj úgy megépíteni a meghajtókat, hogy azok ettől ne menjenek tönkre. Feltételezem, hogy megvannak rá a szabványok, hogy milyen terhelést kell kibírnia egy cd/dvd meghajtónak, és abban minden bizonnyal bele van foglalva a "tolóajtó" is.
TheSaurus
A válaszok kezdenek az előzetes elvárásaim szerint alakulni. Mire legalizáljuk a bemozdítást, rászokok a gombnyomásra.
Adani
Ebben lehet valami. Ma már tényleg úgy gyártják a meghajtókat, hogy néha eszméletlen durva dolgokat is túlélnek, tehát egy ajtómeglökés nem árthat neki. Persze kicsit meglökésről van szó, nem pedig arról, hogy bevágjuk, mint gazda a kertkaput :-)
Zazu
Már bocs, de régen láttam ekkora rinyát egy ilyen semmiségért. Egyébként meg az egész kérdés logikáját nem értem. Ha nem lehetne így bezárni, valóban ártana. De be lehet! Az az ostoba meghajtó észreveszi a szándékod, és teszi a dolgát. Vagy szerinted véletlen? Ha egyszer fel van készítve erre a funkcióra, akkor nem árthat neki. A következő kérdés az lesz, hogy árt e, ha cd, dvd rom-ot olvastatok vele? Logikusan mi erre a válasz? Ha erre a funkcióra fel van készítve nem árthat neki. Akkor miért nem lehet megérteni, ha egy kis tolásra bezárja a tálcát, akkor nem árt neki.

Mindenkitől elnézést kérek, de ezek a MŰ dolgok egy kicsit "megviselnek.
Greene
Nincs itt rinya, egyszerüen egy olyan témát feszegetünk, ami sokak számára felvetödhet mint kérdés, vagy legalább egyszer megfordult a fejében.
Miért kéne azt tudnia bárkinek is, hogy az optikai meghajtó belseje hogy néz ki, mennyire stramm fogaskerekek vannak benne?
Azért van ez a fórum, hogy kérdezzünk. Ha valakinek ez a kérdése, akkor arra is korrekt választ kap. Nem lefitymálni kell a kérdést roll.gif

A régi fórumban volt pl. olyan topic, hogy lecsukható-e a laptop kijelzője amikor még meleg a gép...
eremit
Egyetértek Greene-nel! Miért ne lehetne erről is beszélgetni? Még mindig jobb téma, mint az egykori "Hol van a monitorod?".

Én nem ajánlom kézzel becsukni. Aki akarja, tegye. Áldásom rá! Nálam az optikai meghajtók szemmagasságban vannak, rálátok a becsukó/kinyitó gombokra. Nekem így egyszerű!
Zazu
IDÉZET(Greene @ 2005. May 26., Thu 12:57)
Nincs itt rinya, egyszerüen egy olyan témát feszegetünk, ami sokak számára felvetödhet mint kérdés, vagy legalább egyszer megfordult a fejében.
Miért kéne azt tudnia bárkinek is, hogy az optikai meghajtó belseje hogy néz ki, mennyire stramm fogaskerekek vannak benne?
Azért van ez a fórum, hogy kérdezzünk. Ha valakinek ez a kérdése, akkor arra is korrekt választ kap. Nem lefitymálni kell a kérdést roll.gif

A régi fórumban volt pl. olyan topic, hogy lecsukható-e a laptop kijelzője amikor még meleg a gép...

Ok, értelek én, csak az magától nem csukódik be, míg a cd, dvd ajtó egy kis bíztatásra igen. Nekem csak az a gondom, hogy lehet ekkora feneket keríteni egy magától érthetődő dolognak. Hangsúlyozom, mivel a meghajtók tudják ezt a funkciót, azt hiszem nem kell ledoktorálni, ahhoz, hogy logikusan válaszolni lehessen egy ilyen kérdésre. Már magával a kérdéssel van bajom.
chipmix
Hogy ez téma lenne, hát még a mai napig rám szólnak, ha nem a gombbal csukom, be az ajtót....
Pedig olyan a munkahelyem, hogy tudom, hogy egy dolgot hányszorosával terveznek túl, a meg szokott használaton felül.
De én ez ügyben nem szólok vissza, hiszen a jó indulat vezérli az embereket.
És jó néhány véletlen malőrt el lehet kerülni, ha figyelmesek vagyunk.
Meg itt az érték is lehet, akár több tízezres is, ha valami újabb dologról van szó. exclamat.gif
Adani
Most miért baj, ha valaki egyértelműt kérdez? Kap rá választ, boldog, hogy segítettek neki, később is visszajön és kérdez, esetleg segít valakinek. El lehet beszélgetni itt mindenről (Ugye hol van a monitorod?).
Zazu
Rendben van, nyertetek. Akkor a válaszom tömören: Véleményem szerint nem árt neki.
ProFiler
@ The Saurus:

Szerintem vagy csak nagyon tud ártani, vagy egyátalán nem. Magyarul, ha egyszer elromlik, akkor törik.

Egyébként tetszik, hogy mit tudunk vitatkozni egy ilyen apróságon... snack.gif

Ciao.
aty
IDÉZET(chipmix @ 2005. May 26., Thu 11:11)
Szerintem korábban, volt valamilyen kis segédprogram, amivel fent a képernyőn ki-be csukogathattad a meghajtókat, talán valaki emlékszik rá melyik volt.

Operációs rendszerekben van ilyen funkció, nem csak a kiadásra. Még a Windows is betudja húzni ha jól emlékszem. Suse alatt meg száz százalék, hogy volt ilyen kényelmi funkció... ámultam is, de azóta rászoktam a kézi mountolásra.
warynski
IDÉZET(TheSaurus @ 2005. May 26., Thu 11:24)
A PowerPro kinyitja, becsukja, meg még vagy 169 funkció, nem csak a CD-meghajtó kezelésében.

Kerestem ezt a programot, de nem találtam. Honnan lehet letölteni?
Az a másik egyszerűbb, ami csak nyitja-zárja a meghajtókat, az is érdekelne.
TheSaurus
PowerPro

IDÉZET

Az is az én lelkemet (?) nyomja...
ordító egér
Nem akarok lerágott csontot tovább csócsálni, de..

Az optikai meghajtókat bolondbiztosra tervezték a tálca behúzása szempontjából. Nyugodtan lehet kézzel nyomni, gombbal utasítani, fölösleges kis segédprogramokat telepíteni e célból, vagy akár a Nero ilyen funkcióját használni, stb. Egyiktől sem megy tönkre, ahogyan nem mentek/mennek tönkre az asztali lejátszók sem hosszú éveken keresztül.
pampalini
IDÉZET(warynski @ 2005. May 26., Thu 14:17)

Az a másik egyszerűbb, ami csak nyitja-zárja a meghajtókat, az is érdekelne.

Megvan, ha kell valakinek. Free! EjectCD. Egy 156kB-os exe fájl. Az óra mellé tesz egy ikont a tálcára. tongue.gif
warynski
@TheSaurus

Kösz a linket!

@Pampalini

Kösz, megkaptam a programot.
pampalini
@Warynski
welcomeani.gif
Windows_3.1
Honnan lehet letölteni az EjectCD-t? Ha valaki elküldené nekem az is jó. Én csak 1.03-as, 21kB-os, DOS-os verziót találtam.

Hogy a témához szóljak egy ezeréves 10x-es Pioneer SCSI Cd-olvasóm így kezdett el kerregni (becsukásnál berezonál), hogy mindíg kézzel löktem meg a tálcát. Szerintem a tálca mechanikájának nem tesz jót az ilyesféle bánásmód.
sirfrancisd
Innen pl.

De ez van csak exclamat.gif , bár ezen az oldalon találsz mási progit is erre a célra.
pampalini
Kérem tisztelettel, icecream.gif itt az eredeti letöltési oldal, magyar nyelvű, FREE! harhar.gif
arrow.gif EjectCD
Windows_3.1
Kösz szépen, jó a program.
Adani
Tényleg jó kis programnak tűnik, de én inkább hajolgatok :-) Azért lehet, hogy győzni fog a kíváncsiságom és kipróbálom.
Zazu
Szerintem teljesen felesleges egy ilyen program. Miért? Mert kinyitni az XP is kitudja. Bezárni még ugyan nem. De mit csináltok akkor, ha telepítettek pl. egy játékot, és az kéri a 2. cd-t? Visszeléptek az asztalra? Szerintem semmi értelme. Akki annyit sem bír ki, hogy 2 alkalommal megnyomja a gombot, az sűrgőssen gondolkodjon el, hogy teljesen normális dolog e ez. tongue.gif
ordító egér
Nálam teljesen idegesítően működött az EjectCD. Hogy miért, arra már nem emlékszem, mert vagy két éve éppen ezért le is szedtem.
Windows_3.1
IDÉZET(Zazu @ 2005. May 29., Sun 16:27)
Akki annyit sem bír ki, hogy 2 alkalommal megnyomja a gombot, az sűrgőssen gondolkodjon el, hogy teljesen normális dolog e ez. tongue.gif

Természetesen mindenki kibírja. Nem erről van szó. Ez csak olyan kényelmi 'szolgáltatás'.
Zazu
Ebben teljesen igazad van. A probléma ott kezdődik, ha mondjuk telepítesz valamit, és az egész képernyőt elveszi tőled. Ja, és kéri a második lemezt. Akkor mit csinálsz? Vissza mész az asztalra, elindítod az "eject" programot, kicseréled a lemezt, megint az "eject" program jön, vissza adod a képet a telepítendő programnak? Mert ha már kényelemről beszélünk, ez több lépésből áll, és bonyolultabb, mintha kézzel működtetnéd az ajtót. Természetesen nem bíztos, hogy így van, de én tuti, hogy nem csinálnék ekkora procedurát egy lemez cseréből.
csum-pi
Én a téma "kezdő hozzászólásához" akarok hozzászóni...
Márpedig, énszerintem: lehet a kezdőlökést megadni neki kézzel, mert a mai világban, már ezeket a technológiákat olyan módszerrel gyártják, hogy hamarabb lazul ki/deformálódik el a "forgató tengely" (vagy mifene)... mint, hogy úgy kilazuljon, hogy ne működjön megfelelően a tálca ki/be mozgatása. Én személyszerint a DVD olvasómnak már 2éve és majdnem 7hónapja "lökdösöm" a meghajtóm tálcáját, SEMMIT sem érzek ebből a káros cselekedtből származó mellékhatásokból pedig naponta minimum 20-25-ször megteszem ezt!
Sanzi
Megha már úgy is be kell tenni a cd-t, akkor egy-két cenitre van a gomb. Nem megeröltető feladat...
csum-pi
Igaz nem megerőltető, de mivel nekem teljesen a földön van a gépem, ezért, ki kell fordítanom a csuklómat, ahhoz hogy meg tudja nyomni a gombot. Egyébként emiatt van, hogy mire megnyomnám a gombot, addigra már meg is löktem a tálcát befelé, és azután meg megnyomom a gombot (lendület), és vissza is köpi a meghajtó a tálcát... hidd el nincs abban semmi baj, ha határozottan, de érzéssel egy pár milimétert lökünk a tálcáján. cool.gif
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.