Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Szerintetek biztonságos a repülés?
PC WORLD Segélyvonal > KÖZÖSSÉG > Általános
Oldalak: 1, 2, 3
Pentium XE
Igyatok RedBull-t és szárnyakat kaptok!
Vérpatkány
Hogy biztonságos-e a repülés? Szerintem az. Amíg le nem zuhan a repülőgép.
Pentium XE
Van benn valami...
ProFiler
IDÉZET(Adani @ 2006. June 06., Tue 21:10) *
Én sem repültem még utasszállítón

Teherszállítón már voltál? Mesélj! biggrin.gif

IDÉZET
Melyik a kedvenc repülő gépetek?

Airbus A380F

Tudjátok az egész vitát értelmetlennek tartom. Mindaddig úgysem fogjátok belátni az egész veszélyességét, míg túl nem éltek egy repülőgépbalesetet.
Autóbalesetben már voltam én is résztvevő - de mindig jobban megszeretem a vezetést és pont azt látom meg benne, hogy mennyire biztonságosak az autók.

A statisztikák alapján az eddig történt légi katasztrófákat a következő tényezők okozták:
70% - emberi figyelmetlenség;
10% - technikai problémák
6% - szervízelésből adódó problémák
5% - időjárás
3% - a reptér hibája
6% - egyéb, eltérő okok

Mindezt figyelembe véve a 70%-os emberi tényező sajnos nagyon nehezen lesz lefaragható. A Technika ha javul is, az az emberek rovására fog menni a százalékokban.

Íme a rekorderek, amelyek legtöbbször zuhantak le (millió repülésre bontva, 2000-ig):
>> link <<

És íme egy nagyon érdekes oldal: http://ntl.bts.gov/faq/airfaqs.html

Ciao.
Adani
De az emberi tévedés fejlettebb technikával nem biztos, hogy katasztrófához vezet. Ajánlom figyelmetekbe a Gimli Glider nevű repülő tanulságos történetét.

Itt van!

@ProFiler

Nem teherszállító volt, hanem egy permetező kisgép. Az viszont tényleg para volt. Jó régi orosz masina, és eredetileg oktatógép, vagyis az "anyósülésen" ahol ültem is ott volt minden műszer meg szerszám, és ugyanúgy mozgott az is, mikor a pilóta irányította. Mikor leültem a legelső az volt, h hozzá ne merjek semmihez nyúlni, gondolom érthető miért is. De maga a gép is érdekes volt. Zörgött benne az összes csavar mindenhol, egy-két helyen meg madzaggla volt összekötve benne pár dolog, mégis repült.
arpsoft
Véleményem szerint nem szabad összekeverni két dolgot. Az egyik, a balesetek aránya a teljes forgalomhoz képest, ami a repülésben a legalacsonyabb, a másik pedig a túlélési esélye egy balesetnek, ami a repülésben a legkisebb.

Egyébként az utakról egy kis információ:
IDÉZET
Worldwide, 1.26 million people died as a result of road traffic injuries in 2000. The economic cost of road traffic injuries is $518 billion per year, according to the World Health Organization.

Airbus
ProFiler az A380-NAK KÖNNYEN LEJÖN A SZÁRNYA. cool.gif
ProFiler
Ha vele együtt a gép is könnyen lejön, akkor nincs semmi gond. laughing.gif

Ciao.
cereal180
IDÉZET(Airbus @ 2006. June 07., Wed 9:02) *
Én sem repültem még utasszállítón, de akik igen ők mondták, hogy jó dolog, meg érdekes, csak az ablak mellé kell ülni. Ott még látsz is valamit és ha tiszta az idő, akkor amolyan Live Google Earth lehet.

Már bocsánat de ezt elég nehezen hiszem el hogy a légikisérő egy felnőtt embernek megparancsolhatja hogy aludjon ha ő inkább nézelődne.. roll.gif roll.gif

Pedig így volt biggrin.gif Állítólag zavartam a többi utast az alvásban. Közben még mindenki beszélgetett, vagy olvasott. Nem baj, mondom jobb a békesség.
r-chee
Autóbalesetben igenis sokan halnak meg, az okok pedig a gyorshajtás, fáradtság, ittasság. Vonatbalesetben is sokan odavesznek, főleg a szegényebb országokban, ahol nem jó a szervezettség (Pl. India, Afrika). Repülőgépbalesetben kevesebben halnak meg, viszont sokkal nagyobb az esetenkénti halottak száma.
Adani
Szerintem az autóbalesetek legtöbbje a figyelmetlenségből van. Tájékozódás hiánya ( Nem nézi a tükröt). Repülőgépen ez nem áll fenn, vélhetően az ittas vezetés sem, meg ha a pilóta éppen kidől még mindig ott a másodpilóta.
Airbus
IDÉZET(cereal180 @ 2006. June 07., Wed 20:27) *
IDÉZET(Airbus @ 2006. June 07., Wed 9:02) *
Én sem repültem még utasszállítón, de akik igen ők mondták, hogy jó dolog, meg érdekes, csak az ablak mellé kell ülni. Ott még látsz is valamit és ha tiszta az idő, akkor amolyan Live Google Earth lehet.

Már bocsánat de ezt elég nehezen hiszem el hogy a légikisérő egy felnőtt embernek megparancsolhatja hogy aludjon ha ő inkább nézelődne.. roll.gif roll.gif

Pedig így volt biggrin.gif Állítólag zavartam a többi utast az alvásban. Közben még mindenki beszélgetett, vagy olvasott. Nem baj, mondom jobb a békesség.

Ilyenkor nem lehet jelezni a kapitánynak vagy a vezető légikisérőnek? roll.gif (mármint panaszt tenni)
Vérpatkány
Szerintem is tök izgalmas a repülés. Amikor én mentem odafele éjjel, tiszta volt az idő, és láttam a városi fényeket, visszafele, meg éppen kelt fel a Nap, a tengerben meg láttam egy hajót. Nem tudom milyen magasan lehettünk, de láttam egy hajószerűséget.

Csak az utaskísérők valamiért nagyon szemmel tartottak, valószínűleg azt hitték, hogy majd eltérítem a gépet. laughing.gif
Airbus
Vagy nem komázták hogy éjjel nézelődni mersz. ani_wink.gif ani_wink.gif ani_wink.gif biggrin.gif
cereal180
Nem volt kedvem pattogni, annyit nem ért a dolog. A British Airwaysnél úgy néz ki ez a módi. Mellesleg szerintem a többi pár száz ember a Jumbon engem nézett volna hülyének, ha nekiállok veszekedni a stewardessel.
Airbus
Kiszállít a pilóta laughing.gif laughing.gif laughing.gif .

Amúgy milyen a junbon utazni? más mint egy "rendes" géppel? blush.gif
cereal180
Semmi kül. Csak böszme széles a középső részén, annyi lehet furcsa.
Ati777
IDÉZET(ProFiler @ 2006. June 05., Mon 19:56) *
Pont ezt akartam írni én is! biggrin.gif

Egyébként szerintem egyátalán nem biztonságos. Nagyon szeretem a repülőgép katasztrófákkal foglalkozó műsorokat és az ilyen filmeket is és egyértelműen kiderül, hogy egyátalán nem biztonságos.

Azt pedig senki ne hozza elő, hogy kevesebb a repülőbaleset, mint az autóbaleset! Mert az a legnagyobb marhaság! Sokkal több autó megy az úton, így elenyészőbb a balesetek száma. Továbbá egy repülőn általában párszáz ember életét veszti, ha baleset van, de autóbalesetnél maximum minden ötödik balesetre jut csak egy haláleset. Szóval ne is viszonyítgassunk.

Lezuhanni pedig egy kifogástalan műszaki állapotú gép is tud. A szervízben gondatlanságból nem húznak meg rendesen egy jelentéktelennek tűnő csavart és máris ott a katasztrófa. Pl. amikor az egyik utasszállítónak anno így kiszakadt a pilótafülke ablaka.

Vagy hibáznak az irányítók, amikor 20 évvel ezelőtt a DHL és egy orosz légitársaság gépe ütközött Svájc felett, mert mindkettő Teecas hibásan jelzett, plusz a földi irányítók is rosszat mondtak.

De még milliónyi példát tudok mondani arra, hogy miért veszélyes.

Ettől függetlenül én probléma nélkül repülőre szállok, nem félek a repüléstől. De csak akkor megyek repülővel, ha kontinenseket kell áthidalni. Európán belül sosem, mindenhova autóval megyek.

Ciao.

Az autóval sikerült a legkevésbé biztonságos módot választanod. A közlekedés biztonságát utaskilométerben lehet egzakt módon megállapítani (nem pedig feltételezésekbe bocsátkozva, különböző adatok összekeverésével vagy a bulvársajtó rémisztgetésére alapozva):
Út (Összesen) 0.95
Motorkerékpár/moped 13.8
Gyalog 6.4
Kerékpár 5.4
Autó 0.7
Busz 0.07

Komp 0.25
Repülőgép (civil) 0.035
Vonat 0.035

Százmillió utaskilométerre jutó halálesetek száma a 2001/2002-es időszakban.
Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács adatai

Tehát busszal tízszer nagyobb esélyed van az életben maradásra, míg repülővel és vonattal még ennél is kétszer biztonságosabb a közlekedés. Továbbá 600 km-nél rövidebb utaknál a vonat a legbiztonságosabb, mert a repülőnél a fel- és leszállás az igazi kockázati tényező, 800 km-es táv felett viszont már a repülőn a legkisebb a veszély kilométerre vetítve.

IDÉZET(cereal180 @ 2006. June 05., Mon 22:31) *
Valóban ProFiler, a világ fejlettebb felén nincs már túl sok halálos autóbaleset. Viszont a Föld lakosságának 5/6 részének vagy nincs autója, vagy pedig olyannal közlekedik, ami nem véd semmitől. Igaz, ezek az emberek nem fognak repülővel utazni túl sűrün. Rosszabb esetben évente lezuhan 2-3 utasszállító. (Most az ilyen 01/9/11-hez hasonló és a katonai gépeket vegyük ki a kalapból) Nagyon rossz esetben meghal 1000 ember. Nos, Magyarországon évente 100 ember szokott nagyjából közlekedési baleset áldozata lenni /év. Kötve hiszem, hogy csak nálunk ilyen rossz a statisztika.

A biztonság szempontjából a legjobb autó sem ér fel egy repülővel.

Magyarországon évente 1200-1400 ember hal meg csak a közutakon.
KSH

IDÉZET(ProFiler @ 2006. June 05., Mon 22:34) *
@ Cereal:
Ausztriában tavaly 46-an haltak meg (autó) közlekedési balesetben, és 1,5 év alatt 205 osztrák halott volt repülőgép és helikopterbalesetekben. roll.gif

Ciao.

768-an haltak meg autóbalesetben.
2005-ös osztrák statisztika
Nem tudom, hogy pontos-e 205-ös szám, de:
A repülőkbe bele számolták a kisrepülőgépeket is valószínűleg (amik sokkal veszélyesebbek, mint a nagy utasszállítók), helikopterrel nem gyakran utazik az átlagember, és a "nagygépes" repülőbalesetek jellegéből adódóan nem lehet egy évből sok következtetést levonni (amerikában például vannak olyan évek, hogy egy áldozat sincs, máskor meg akár százak halnak meg).

IDÉZET(Pentium XE @ 2006. June 07., Wed 13:47) *
@crocket: Akkor is érhet halálos baleset, ha sétálsz. twisted.gif Ezt kifelejtetted. smile.gif

Méghozzá 183-szor nagyobb eséllyel, mint repülővel közlekedve.
Gyalog átlagosan 15,6 millió km (~41-szer a Föld-Hold távolság) után hal meg egy ember, repülővel 2857 millió km (19-szer a Föld-Nap távolság) kell hozzá.
Airbus
annoyed.gif annoyed.gif Veszek egy Airbust.
Ati777
IDÉZET(Adani @ 2006. June 07., Wed 15:44) *
De az emberi tévedés fejlettebb technikával nem biztos, hogy katasztrófához vezet. Ajánlom figyelmetekbe a Gimli Glider nevű repülő tanulságos történetét.

Itt van!

Elolvastam, érdekes volt, de egy hibát találtam benne:
"A kapitány kérésének megfelelően a kiszolgálók 11430 litert töltöttek a gépbe, ami angolszász rendszerben valóban 20,2 tonna, de metrikusban csupán 9,1 tonna, vagyis a szükséges mennyiségnek kevesebb, mint a fele."
Olyan nincs, hogy angolszász tonna.

Ez történt:
"Ouellet and Bourbeau knew that the flight to Edmonton, which called for a brief stop in Ottawa without refueling, required 22,300 kilograms (kg) of fuel. Thus they faced this problem: If 7,682 L of fuel remained in the plane, how many liters had to be added to make a total of 22,300 kg? First Officer Quintal offered to help the mechanics solve the problem. "The number of liters times the weight of a liter will give you kilograms, right?" Quintal turned to a mechanic in charge of refueling and asked for the factor for converting liters into kilograms.

"1.77," the refueller answered. "
Az eset részletezése

1,77-es szorzóval számoltak, ami a font/liter üzemanyag aránya.
Egyébként ekkora hülyék, hogy lehettek? A "nyugdíjazott" fedélzeti mérnök kellett volna ehhez a bonyolult számítási feladathoz. laughing.gif

Amúgy nem tüntették ki a pilótákat ezért:
"After the landing, the pilot and co-pilot of Air Canada flight 143 were praised for saving the lives of the 61 passengers on board. But on Oct. 4, 1983, Air Canada disciplined them for allowing the near-tragedy to happen. The pilot was demoted for six months, the co-pilot was suspended for two weeks and three ground workers were also suspended. A 1985 Transport Canada report blamed errors and insufficient training and safety procedures."
"Many residents of Gimli credit the incident with putting their town on the map. On July 1, 1986, Pearson, Quintal and the plane's flight attendants were given a place of honour in Gimli's Canada Day parade for making Gimli the site of Air Canada's most famous unscheduled stop."

Annyi elvárható a pilótáktól, hogy nem ölik meg az utasokat, a saját hülyeségük miatt. Én pilótafülke közelébe nem engedtem volna ezek után őket.
Airbus
Ez egy valóban érdekes eset.

Ha jól tudom meg ia filmesítették., cool.gif
Airbus
Ismeritek ezt a gépet? Corvus. Csodálkozva tapasztaltam hogy ez egy magyar repülőgép. (persze egy szakértő ezt pontosan tudhatta dehát én távolról sem vagyok az csak egy laikus blush.gif így nekem újdonság volt hogy ez hungary. blush.gif blush.gif Bár nagyon új de repült már v-ki vele?
Ati777
Most kezdődik a Gimli Glider-ről készült film az RTL-en.

Érdekes fotók, videók:
Oops
Aviationpics
Atyafi
Az autó a veszélyesebb.
Ha vezetek, bármikor rámeshet egy repülő smile.gif
Adani
Én meg pont nem néztem meg a Gimli Glideres filmet, pedig érdekelt volna. Nem vette esetleg fel valaki digitális formában?
Airbus
Ez milyen film? roll.gif roll.gif blush.gif blush.gif blush.gif
Benoc
Én a National Geographic Channel-en szoktam nézni a légi katasztrófákat, és tegnap este megnéztem a légcsavart. Ezek után nincs sok kedve repülni az embernek.
Airbus
Ilyen esetek szerencsére csak ritkákán vannak. smile.gif
Adani
Az a film, ami a Gimli Glider-nek nevezett gép megmenekülésésnek kalnados történetét dolgozza fel. Ez az a gép, amiből menet közben kifogyott az üzemanyag, mert egy félreértés miatt keveset tankoltak bele, és vitorlázógépként hihetetlen ügyességgel sikerült épségben letennie a két pilótának.
pindrus
Szerintem teljesen biztonságos a göbzézés. Már ezért is, mert nem maradt abból még egysem fent. Valahogy mindig lejön. roll.gif
Airbus
Adani ezt vagy 5ször láttam csak a címe nem rémlett smile.gif

De valóban jó film.
Airbus
Félévet csúszik az A380-asok átadása. (az elsőt még idén átadják de jövőre csak kb kilencet a tervezett 20-25 helyett.) Az elektronikai rendszerek bekötésével van gond. roll.gif
Airbus
Az AN-2 gyártásban van még? bulb.gif bulb.gif bulb.gif ismereteim szerint kinába még gyártják azt hiszem y2 néven. http://www.zap16.com/sanicole2004/san04%20An-2%20LY-TED.jpg

Ne szúrj be máskor ekkora képet. A maximálisan beszúrható képméret 640x480! <PF>
zsoltchelsea
Kicsit eltévelyedett az irányzék. Vissza a biztonsághoz. Az a topic címe...
Digital Silence
Én úgy gondolom biztonságos, egy hétvégén sokkal többen halnak meg az utakon! sad.gif
Amikor repülővel mentem, akkor is azt mondtam, hogy egyszer esik meg, ami megesik. Ez igaz arra is, ha kocsiba ülök. Az persze már más tészta, hogy egy autóbalesetet túl lehet élni, ami egy repülőnél már nem biztos.
zsoltchelsea
Azért jobb a repülő, mint a hajó, mert a hajóról meg tudnak menekülni az úszók (én nem tudok úszni), de a repcsiről senki, mert senki nem tud repülni... tongue.gif
Digital Silence
Mindenki tud repülni, amíg földet nem ér! smile.gif
zsoltchelsea
Ez is igaz. tongue.gif
mizsi
IDÉZET
(én nem tok úszni)

És vonóval? no.gif
TheSaurus
Ha már statisztika: a legveszélyesebb bútordarab az ágy, mert abban halnak meg a legtöbben. A legveszélyesebb foglalkozás pedig a diákoké, mert ők halnak meg a legfiatalabb korukban.
zsoltchelsea
Aranyos. Bocsánat a félreírásért, javítottam.
azzurra
No..a repülés tényleg a legbiztonságosabb, az meg nem igaz, hogy évente csak 100an halnak meg autóbalesetben Magyarországon (régi hozzászólás) Gondoljatok csak arra, hogy minden vasárnap jön a statisztika, hogy több mint 15en haltak meg a hétvégén az utakon, stb. Volt olyan is, hogy ez a szám 20 fölött volt.
Mindegy..amúgy én be vagyok sza***va a repüléstől, és most szombaton fogok. Miért? mert az olcsó repjegy elvette az eszem. Bár lehet, hogy csak beparáztatom magamat, hogy félek..
Most fogok 3. alkalommal repülni..nyilván félek..autóba azért már többször ültem.

biggrin.gif

Amúgy naponta nagyon sok gép repked a levegőben..most számoltam meg, hogy csak ma, csak a Ferihegyre több mint 100 gép szállt le....Kb ennyi fel is szállt, ami remélhetőleg valahol le is szállt sad.gif

Én azt utálom, hogy sok barom nem bírja ki, hogy ne izélgesse a mobilját, fényképezőjét, stb-t a gépen. Mindig az jut eszembe, hogy ha amiatt a hülye miatt zuhanunk le, megölöm mad.gif biggrin.gif
molnaraki
Válasz az eredeti kérdésre: ha leszáll veled a gép, akkor biztonságos, ha nem akkor meg nincs szerencséd.

Jobb lett volna azt kérdezni h "szerintetek mennyi az esélye h épségben földet érek repülővel..."
Tipikusan az a kérdés amit nem lehet kiszámolni. tongue.gif
zsoltchelsea
OFF
Idegesít a kék szöveg! Miért nem olvassátok el a szabályzatot? Vagy legalább figyeljetek.
ON.
Bocs. Amúgy pedig, mivel ez a repülős topic is egyben, ajánlom nektek az új MIG-et. MIG 31, nekem nagyon tetszik.
Digital Silence
'99 augusztus 13-án jöttem haza Brüsszelből. Ez a tizenharmadika szerencsésen pont péntekre esett. Kicsit paráztam, főleg hogy a társaságban volt egy srác, aki már nagyon sokat repült, és kezdte a műsort a tranzitban. "Megfuckolunk", nem nyílik ki az orr futó, leszakad a szárny stb... evil.gif Bár a srác már kicsit illuminált volt, próbáltuk befogni a száját, mert voltak ott mások is, akik elég ferde, szúrós szemekkel néztek a kis társaságunkra. Aztán szerencsésen felszálltunk, és mint hogy itt írom e sorokat, szerencsésen le is. smile.gif
Utána még repkedtem, de ha az alaphangulat nyugis, vagy kedélyes, nem gondolsz rosszabra, mintha egy buszmegállóban állnál!
zsoltchelsea
A lélektan máshol is nagyon érdekes. Betegségeknél is. Ha arra gondolsz, hogy nem vagy beteg, nem fog annyira elkapni a kór.
szelesjanos
Én most repültem először a nyáron, Rhodosra! Paráztam egy kicsit az odaút elött, de profi volt az egész személyzet, jó volt a társaság, szóval nagyon király volt. Mikor visszafele jöttünk, nem is tünt fel, hogy repültünk! cool.gif Jó feltünt, de tök nyugott volt az ember, mintha csak a busszal mentem volna 50Km-t!

Nekem tökre bejött!
zsoltchelsea
Melyik társasággal mentél?
szelesjanos
SkyEurope
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.