IDÉZET(ProFiler @ 2006. June 05., Mon 19:56)

Pont ezt akartam írni én is!

Egyébként szerintem egyátalán nem biztonságos. Nagyon szeretem a repülőgép katasztrófákkal foglalkozó műsorokat és az ilyen filmeket is és egyértelműen kiderül, hogy egyátalán nem biztonságos.
Azt pedig senki ne hozza elő, hogy kevesebb a repülőbaleset, mint az autóbaleset! Mert az a legnagyobb marhaság! Sokkal több autó megy az úton, így elenyészőbb a balesetek száma. Továbbá egy repülőn általában párszáz ember életét veszti, ha baleset van, de autóbalesetnél maximum minden ötödik balesetre jut csak egy haláleset. Szóval ne is viszonyítgassunk.
Lezuhanni pedig egy kifogástalan műszaki állapotú gép is tud. A szervízben gondatlanságból nem húznak meg rendesen egy jelentéktelennek tűnő csavart és máris ott a katasztrófa. Pl. amikor az egyik utasszállítónak anno így kiszakadt a pilótafülke ablaka.
Vagy hibáznak az irányítók, amikor 20 évvel ezelőtt a DHL és egy orosz légitársaság gépe ütközött Svájc felett, mert mindkettő Teecas hibásan jelzett, plusz a földi irányítók is rosszat mondtak.
De még milliónyi példát tudok mondani arra, hogy miért veszélyes.
Ettől függetlenül én probléma nélkül repülőre szállok, nem félek a repüléstől. De csak akkor megyek repülővel, ha kontinenseket kell áthidalni. Európán belül sosem, mindenhova autóval megyek.
Ciao.
Az autóval sikerült a legkevésbé biztonságos módot választanod. A közlekedés biztonságát utaskilométerben lehet egzakt módon megállapítani (nem pedig feltételezésekbe bocsátkozva, különböző adatok összekeverésével vagy a bulvársajtó rémisztgetésére alapozva):
Út (Összesen) 0.95
Motorkerékpár/moped 13.8
Gyalog 6.4
Kerékpár 5.4
Autó
0.7 Busz
0.07Komp 0.25
Repülőgép (civil)
0.035Vonat
0.035Százmillió utaskilométerre jutó halálesetek száma a 2001/2002-es időszakban.
Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács adataiTehát busszal tízszer nagyobb esélyed van az életben maradásra, míg repülővel és vonattal még ennél is kétszer biztonságosabb a közlekedés. Továbbá 600 km-nél rövidebb utaknál a vonat a legbiztonságosabb, mert a repülőnél a fel- és leszállás az igazi kockázati tényező, 800 km-es táv felett viszont már a repülőn a legkisebb a veszély kilométerre vetítve.
IDÉZET(cereal180 @ 2006. June 05., Mon 22:31)

Valóban ProFiler, a világ fejlettebb felén nincs már túl sok halálos autóbaleset. Viszont a Föld lakosságának 5/6 részének vagy nincs autója, vagy pedig olyannal közlekedik, ami nem véd semmitől. Igaz, ezek az emberek nem fognak repülővel utazni túl sűrün. Rosszabb esetben évente lezuhan 2-3 utasszállító. (Most az ilyen 01/9/11-hez hasonló és a katonai gépeket vegyük ki a kalapból) Nagyon rossz esetben meghal 1000 ember. Nos, Magyarországon évente 100 ember szokott nagyjából közlekedési baleset áldozata lenni /év. Kötve hiszem, hogy csak nálunk ilyen rossz a statisztika.
A biztonság szempontjából a legjobb autó sem ér fel egy repülővel.
Magyarországon évente 1200-1400 ember hal meg csak a közutakon.
KSHIDÉZET(ProFiler @ 2006. June 05., Mon 22:34)

@ Cereal:
Ausztriában tavaly 46-an haltak meg (autó) közlekedési balesetben, és 1,5 év alatt 205 osztrák halott volt repülőgép és helikopterbalesetekben.
Ciao.
768-an haltak meg autóbalesetben.
2005-ös osztrák statisztikaNem tudom, hogy pontos-e 205-ös szám, de:
A repülőkbe bele számolták a kisrepülőgépeket is valószínűleg (amik sokkal veszélyesebbek, mint a nagy utasszállítók), helikopterrel nem gyakran utazik az átlagember, és a "nagygépes" repülőbalesetek jellegéből adódóan nem lehet egy évből sok következtetést levonni (amerikában például vannak olyan évek, hogy egy áldozat sincs, máskor meg akár százak halnak meg).
IDÉZET(Pentium XE @ 2006. June 07., Wed 13:47)

@crocket: Akkor is érhet halálos baleset, ha sétálsz.

Ezt kifelejtetted.

Méghozzá 183-szor nagyobb eséllyel, mint repülővel közlekedve.
Gyalog átlagosan 15,6 millió km (~41-szer a Föld-Hold távolság) után hal meg egy ember, repülővel 2857 millió km (19-szer a Föld-Nap távolság) kell hozzá.