Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Diákmunka
PC WORLD Segélyvonal > KÖZÖSSÉG > Általános
tanulo91
Mivel nem talátam meg a topicot egy újat nyitottam, úgy érzem ismét itt az ideje előhozni a témát. Az elején meg szeretném kérdezni, hogy egyáltalán hány éves kortól lehet elkezdeni dolgozni. Csak ilyen újságkihordás jellegű munkára vonatkoztatva érdekelne.
A válaszokat előre is köszönöm.
Gereby
Hivatalosan azt hiszem 16 év... De nem tudom pontosan. Én lehet megyek majd egy számtech boltba melózni... Nomeg ott a TV is, mondjuk az ingyen...
Adani
Én idén nyári gyakorlatra megyek, ingyen, mert kötelező. Tavaly kukoricát címereztem, elég kemény melő, de jól megfizették.
ocsi
Hivatalosan 16 év.
Én régebben voltam balatoni hotelben amolyan 'mindenes segítség' szóval napközben söpörtem, a kertet gondoztam, este egy kevés felszolgálás, utána mosogatógépbe pakolás, koktélkeverés. twisted.gif De jó volt a hangulat.

Tavály már itthon voltam, és programozgattam. Idén még nem tudom, mi lesz, de lehet hogy valami jó kis programozós dolgot bevállalnék, csak ilyenből nem csinálnak annyira 'diákmunkát'. Vállalkozó nem vagyok, és egy cég meg nem fog alkalmazni egy hónapra...
Shia-ko
Hivatalosan 14, ha a szülő írásban hozzájárul. ani_wink.gif
Benoc
Én úgy tudom, hogy 14 év. Voltam egy diákjogi előadáson, és ott mondták, hogy az ember 14 éves korától korlátoltan cselekvőképes, ami azt jelenti, hogy például ilyen munkákat vállalhat. Amúgy az ELTE-n nagyon sok ilyen programozási diák munka hírdetés van. Pl: Linux rendszergazda, MYSQL kezelés, de vannak egyszerűbbek: gépelés. Ezeket látam, és gondoltam leírom smile.gif
Babó22
Hát nem is tudom, hogy mondjam, de én egy együttes webmesetere vagyok. Igaz 12 éves vagyok, de inkább hobbiból csinálom. Végülis nagyon meg vannak velem elégedve. Tudok PHP-t, HTML-t, MySQL-t. Mindent tudok ami kell. Cserébe küldenek tiszteletpéldányt majd az összes albumukból. Tehát ez nem pénzért megy. biggrin.gif
ocsi
Benoc: Ezeket az 'ELTE -n talált diákmunkákat' esetleg a neten is megtalálhatjuk valahol???

Babó22: Kiváncsi lennék arra a "tökéletes és mindenttudó" honlapra... cool.gif
Babó22
Most készítem a webshopot. És az együttes meg Doaminre költözik. Majd ha a honlap letelepszik a domainre, akkor majd adok egy linket.
Benoc
@ocsi: Nem tudom, még nem foglalkoztam ezzel a témával, de utána nézek. Ha találok valamit, rögtön megírom ani_wink.gif
Később: Nem találtam azokat, de itt egy ilyen oldal.
pardiimre2
15 év, szülői beleegyezéssel. 15-18 évig fiatal munkavállaló vagy.

Most tanultuk pár hónapja! bulb.gif
tanulo91
Na a Fürge Diáknál nem jött össze, szépen közölték, hogy 15 évesen végezhető munka van, csak éppenséggel nem náluk. A Meló Diák szerintem megint nem lesz jó, ott is 16 év a korhatár. Most akkor vagy a haverom apja keres (ajánl roll.gif ) valami munkát ( nem csak kétségesnek hangzik, az is), vagy majd csak jövőre jön össze laughing.gif
r-chee
Szerintem a Meló Diák és társai féle nyári munkát kerüld el. Csak lehúznak, és dolgoztatnak, a haszon az övék. Ha szétnézel a lakóhelyeen vagy környékén, biztos találsz olyan üzletet, ahol végezhetsz könnyebb raktári munkát, sorfeltöltést, kisebb irodai munkákat, mindezt közvetítő nélkül, így 100%-ban tiéd lesz a zsé. Ha bekopogtatsz pár helyre - akár szüleid kíséretében -, tuti találsz valamit. Esetleg vannak parkosítási feladatok (nem szemétszedés smile.gif ) stb...
Ruzsa Dániel
Én nem melózok! laughing.gif Jelentkeztem, de aztán inkább partyra szavazok! tongue.gif
Adani
@r-chee

Igazad van, ezért nem éri meg. Jobb maszekban találni valamit. Egész jó kereseted is lehet. Mezőgazdasági munkákat pl: itt mifelénk lehet találni. Kukorica címerezés és társai. Feketén és közvetítő nélkül egész szépen lehet keresni. Én ezt csináltam tavaly és egész jól kerestem vele, sőt még benzinköltséget is kifizették pluszban ( kb. 30-40 km-re laktam a földektől, és kocsival kellett bemenni ill. én vittem még tőlünk pár embert be)
tanulo91
@Adani: mennyit keresték kb.?

Hát sajna a mezőgazdasági munkáról már lekéstem. Bár pár haverom odament. Ezek után azt hiszem tényleg maszekhoz megyek. biggrin.gif Csak például a Flextronics-ba rakodómunkásnak volt külön is felhívás diákmunkára, meg a Fürge Diák is közvetít oda diákokat. blink.gif Akkor most mi van?
Adani
kb. 80 e ft-ot. És kb. másfél hónapig dolgoztam, és a címerezés mellett volt más munka is, amit éppen csinálni kellett.
marthazoli
Valami kis meló nekem is jól jönne. Végeredményben szinte akárhova elmegyek itt Szabolcs megyén belül /*na jó, betonozni azért nem*/. Az ilyen munkaközvetítőkben meg egyébként sem bízok. smile.gif
bronno
Hol és mikor lehetne dolgozni?
Adani
Kukoricát címerezni itt mifelénk lehet majd, szerintem van még hely, én oda megyek majd.
Timer
Én egy strandon melózok, immáron ötödik éve. Először "hozdide" kategóriában tevékenykedtem, de 4 éve már pénztárosként űzöm az ipart biggrin.gif Rohadt unalmas, de a kapálásnál meg a hozzá hasonlatos tevékenységeknél ezerszer jobb, hátránya, hogy minden második napon 10.5 órát kinn vagyok, természetesen hétvégén is, és minden második szombaton éjjel is melózni kell a helyi suttyódiszkó miatt. Ez van. Jahh, meg minimálbér.
Babó22
Tudom, vidéki vagyok, de mit jelent az, hogy tengerit* címerezni?
Tengeri*=kukorica, tiszántúlon így hívják.
Sebi
Felénk, (Győr-Moson-Sopron megyében) is így nevezik az idősebbek a kukoricát. Szóval ez nem csak tiszántúli tájszólás. ani_wink.gif
Gereby
@Babó22: A kukoricának ugye ketté van véve a "szaporodó szerve". Van a címer ami a tetején van, meg a másikat azt nem tudom hogy hívják, de az tuljadonképpen a cső. A címerezés ha jól tudom azt jelenti, hogy kézzel porozzák végig a csöveket.
Digital Silence
A címerezésről néhány szóban. A vetõmagnak való kukoricát két (több) fajta keresztezésével szaporítják. Az egyszerűség kedvéért a porzósat apának, míg amit címerezünk, és ami a termést hozza, anyának nevezzük. Címerezés során a kukorica növény /anya/ porzóját távolítjuk el. Így biztosított, hogy nem önmagát porozza be az anyanövény, hanem keresztezõdika a két fajta. Kezdők, de haladók részére is ajánlott kezdetben valamilyen védőeszköz az ember kezére. Ez lehet kesztyű, ragtapasz /ez nem túl jó, mert kiszívja a bőrt/ esetleg fásli. Az alkar védelmére szintén használható a már említett fásli, de ennél jobb a hosszú ujjú ing, vagy a levágott végű zokni. Én ez utóbbira szavazok. Egy idő után hozzászokik a kéz a munkához, és akkor már nem szükséges semmilyen védőfelszerelés. Gitárosok előnyben!A címerezésnek több fázisa van. Ezek: előcímerezés, főcímerezés, utócímerezés. Az előcímerezés során a már nyíló címereket távolítjuk el. Főcímerezésnél az összeset, míg utónál azt, ami a főcímer után maradt.
Minél jobban sikerül a főcímer, annál jobb a tábla, annál kevesebbszer kell utózni. /Általában 3x szoktunk egy táblát/ Figyelem! Minél többet kell egy táblába visszamenni, annál kevesebb pénz jár érte! /mivel jobban szétoszlik!/Az utócímer technikája: a kezdők egyszerre csak egy sort figyelnek. Célszerű magunk előtt nézni a kukoricák tetejét, és kézzel is végigsimítani! Így, ha esetleg nem is látni a címert, észre lehet venni tapintással is, mert keményebb, mint a körülötte levő levelek! Ha már van némi gyakorlatunk, akkor lehet két sort is nézni egyszerre.
Adani
Nagyon jól összefoglaltad. A kezünket azért kell védeni, mert a kukorica kegyetlenül vágja az ember kezét, vna mikor nagoyn mély vágást okoz, és ez kegyetlenül fájni meg csípni, mert ugye nyáron meleg van és az izzadtság belefolyik a sebbe, aminek ugye vna bizonyos sótartalma. Egyébként az ember választhat, vagy beöltözik rendesne és akkor valamennyire védi a kezét a kukoricától, de akkor a 40 fokban a kukoricatáblában majd meghal a melegtől, vagy nem, de akkor szétvagdossa a kezét. Én eddig mindig védelem nélkül toltam, max. cérnakesztyű ( a vastag nem jó, mert a cigit nem tudom vele rendesen megfogni. biggrin.gif ), a kezem meg megbírja a sebeket, miután vége a munkának pár nap alatt elmúlik.
Egyébként nem árt néha a szemet is védeni valamivel ( nekem a szemüveg ezt megoldja), van, aki az arca elé is kendőt tesz, mert bizony a kukoricalevél nem válogat. Teljes védelem csak akkor van, ha beöltözöl zárt vegyvédelmi ruhába, de a tűző napon az rád is rohadna. Pl: a darazsaktól meg a többi rovartól csak ez véd meg, ugyanis szokott lenni a kukoricaföldön nem is beszélve a sok vöröshangyáról, nem kellemes beleülni egy hangyabojba, engem is volt mikor úgy összecsípkedtek, hogy napokig viszketett meg fájt mindenem. Arra kell még vigyázni, hogy könnyen kaphat az ember inhüvelygyulladást. Ugyanis ez bárki bármit is mond nem számítógépes betegség. számítógépezéstől még sose kaptam el ( pedig van mikor napi 16 órákat ülök a gép előtt és verem a billentyűket), címerezéstől már kétszer kaptam.

A főcímer a leghúzósabb, akkor bizony soronként és nagyon lassan halad a meló. Általában a 4-2-es szisztémában vetik vagyis 4 anya 2 apa, előfordul még a 2-2 2 anya két apa. Ilyenkor az egyik soron mész a másikon jössz. A nagoyn kezdők meg végigmenenk egy soron és ugynaazon visszajönnek és ellenőrzik a munkájukat ( így viszotn feleannyira halad a meló). Az utónál már gyorsnam egy, mert simán lehet akár 2 sort is nézni, sokadik utónál meg 4-et is, ha jól dolgoztak a főcímerrel akkor itt már nem sokat talál az ember. Nálunk soskzor távcsővel nézte csak be a tulajdnos és volt mikor cska a biztonság kedvéért mentünk be sokadjára is utózni, és alig 1-2 találtunk, általában olyan 0,1-0,5-ös hibaszázalékos teljesítmény kell tulajdonostól függetlenül, ha ennél nagyobb nem veszi át és akkor bukott a lóvé.

Tavaly már volt olyan táblánk is, amin előtte végigzavartak egy gépet, amelyik kiszedte a címereket, ne kérdezzétek hogyan én se láttam, csak mondták, hogy van erre gép, de ezt a munkát nehéz gépesíteni, mert a kukorica nem mindenhol egyszerre nő ( olyan sor nincs, ahol mindegyik egyforma magas) a gépen meg beállítják a magasságot és ami ott van címert azt elintézi, ami nincs azt nem. Valamelyest könnyíti a munkánkat ( pl: van egy 100 méteres szakasz, ahol egyforma magas és kiszedte).
Greene
Nekem mondjuk nem tiszta, hogy én mint gitáros, a kezemet és a könyökömet miért ne védjem, hiszen ezek nem keményednek fel, mint az ujjak végei. blush.gif
Mindenesetre izgalmasabbnak hangzik címerezni, mint szórólapozni. ani_wink.gif
zsoltchelsea
... és többet is fizetnek érte, ha jól csinálod.
Coldfoenix
Ha valaki tud egy győri 15 éves fiúnak diákmunkát az kérem írjon! Szülői engedélyem is van.
jagdtigger
Melódiáknál nem érdeklődtél hogy milyen munkák vannak? roll.gif
Coldfoenix
Hát úgyse vennének fel 15 évesen, mert nincs is iskolai látogatási igazolásom, mivel most költöztem Győrbe. roll.gif
fapuma
15 évesen elméletileg nem is kell róla igazolás, hiszen tanköteles vagy 16 éves korodig.
jagdtigger
Azt nem tudja valaki hogy mennyit vonnak le?
Fujitsu
Szerintem olvasd el ezt a cikket. Nem árt tudni, hogy ahhoz, hogy munkát vállalj, adókártyával is rendelkezned kell. ani_wink.gif
Adani
A diákmunkaszervezetek pl. a Melódiák és társai keményen lehúzzák az embert, pofátlanul sokat vonnak le, ezért ha lehetséges jobb ha magatok kerestke munkát ( ismerősök, rokonok, barátok segíthetnek). Ha nincs más megoldás persze marad a Melódiák, de a szerződést alaposan átnézni, a neten utánajárni mi jár és mi nem és verni az asztalt meg követelni, ha le akarnak húzni. A legtöbb esetben azt, aki tisztában a jogaival és követeli, ami jár azt kifizetik, aki meg nem az meg így járt. A Tesco Titok 2 könyvben is szépen le van írva, hogy miket csinálnak.

Idézet:
IDÉZET
Van egy cég, aminek az a neve, hogy (basszus, ezt megint nem írhatom le). A vállalkozás gyakorlatilag pont azt csinálja, ahogy hívják, hiszen diákmunkaerőt közvetít ki cégeknek, többek közt a Teszkónak is. Ezzel még nem is lenne gond, hiszen dolgozzon csak szerencsétlen gyerek az ösztöndíja mellett. A baj a kifizetések rendszerével van, illetve az elszámo¬lással. Az ügylet úgy néz ki, hogy normális esetben egy diák X forintot keres nappal, 15%-kal többet délután és 30%-kal többet, amennyiben éjszaka dolgozik. Ez volt a szabály. Ezzel szemben az említett cég rendszere szerint délutánra nem járt pótlék, éjszakára pedig az előírtnak a fele. A Teszkóval persze kifizettették a normális összegeket, csak éppen a srácokhoz nem jutott el, amiért megdolgoztak.
Ezt onnan lehet tudni, hogy az Eminenciás állati jóban volt ennek a diák szö¬vetkezetnek a fejeseivel, aztán amikor egy-két éjszakai tivornyában belassult az agyuk, olyan dolgokkal is elhencegtek, amiről szín józanul hallgatni illett volna. A baj persze nem csak azzal volt, hagy a sok szerencsétlen hülyegyereket átverték a palánkon, hanem, hogy a Teszkót is beejtették. Egyik éjszakai iddogálásnál mesélte a diákos faszi, hogy még 2005 nyarán is úgy mentek a dolgok, hogy ha az áruház kért éjszakára, mondjuk húsz embert, akkor nem volt ritka, hogy csak tizenkettőt tudtak felhajtani, mert hát a nyári bulizásban a hülye diák éjszakánként jobban szeretett hörögni meg dugni, mint dolgozni. Viszont a Teszkó meg állatira nem tudott előkapni senkit, aki éjjelente sorba állította volna a beküldött diákokat, rájuk szólt volna, hogy ne mozogjanak egy kicsit, és gyorsan megszámolja őket. Azaz tizenkét gyorsmozgású diák simán számíthatott húsznak. Egyszóval nem figyelte a kutya sem, hogy valójában hányan is jöttek be dolgozni. A diákos fickó jókat röhögött a koktélja mögött, amikor elmesélte, hogy ezek után természetesen annyi ember után számláztak, ahányat az áruház rendelt. Mivel ez így logikus és frankó.
Ha csak a fenti példát vesszük, és elhisszük, hogy a nagyszájú diákszövetkezetes fószer igazat gőzölgött ki a koktélos poharából (és ezt nyugodtan elhihetjük), akkor az úgy néz ki, hogy ha egy nap a húsz emberből nyolcat ki sem vitt az áruházba, és ezt megszorozzuk az áruházak számával, ami legyen, mondjuk hatvan, az már rögvest négyszáznyolcvan ember egy nap. Ezt még szorozzuk meg az óradíjjal, ami emberenként kábé hatszáz forint. Így olyasmi jön ki, hogy a bulin a szövetkezet óránként három kilót keresett. Mindezt olyan embereken, akik ott se voltak. És még nem is számoltam sokat! Ez így gyorsan összeadva még alacsony hangon is több százmilliós bevételeket jelent, méghozzá olyan bevételt, amit nem kell továbbosz¬tani a munkavégzőnek, hiszen az, mint olyan nem létezik, ugyebár. Magyarisztán!

Coldfoenix
De nekem még nincsenek barátaim, mert most költöztem. Ha tudtok valami munkahelyet, kérlek, írjatok! Köszi előre is! biggrin.gif

Költözködéskor elveszett a helyesírási szabályzatod/szótárad?
Adani
Érdeklődni kell, figyelni a hirdetéseket ilyesmi. Hátha rábukkansz valamire.
Coldfoenix
Konkrétan nem tud valaki munkát mondani győrben???
Fujitsu
Ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez. ani_wink.gif
Coldfoenix
Akkor tud valaki valamit?
Evildog1
Egy 12 éves fiú vagyok Dunaújvárosból és munkát vállalok (Szórólaposztást, gyümölcsszedést) Dunaújvárosban, Rácalmáson és Kulcson. Nagyon nagy szükségem lenne! Elérhetőségem: ivigergely[kukac]gmail[pont]com

Köszönöm!
kalloiZS
Én egyszer nyomtam diákmunkát, egy félhomályos raktárban kellett csomagolni karácsonyi ajándékszetteket... kvaszar volt...
sonykor
Székesfehérváron itt is van diákmunka: Bericap Záródástechnika

Nagyon nehéz de néhány hetet vagy hónapot ki lehet bírni.
jagdtigger
Győrben az Audiban szoktam nyaranta. Egy szervízcsapatnál szoktam dolgozni, a meló meg csak annyi hogy csináljam meg amit mondanak(takarítás, olajleeresztés és még sorolhatnám), nem egy nehéz meló de itt is vannak elég zsúfolt napok.
geri005
Beszervezhetnél ani_wink.gif .
jagdtigger
Sajnos nem menne no.gif , én alig bírok bejutni.
geri005
Sebaj, nyárig csak jön valami smile.gif
gyorfypeti
Én már most elkezdtem nézelődni, mert 2009 nyarán nem igazán volt alkalmam dolgozni, tavalyelőtt pedig egy közeli ismerősnél végeztem hálózattelepítési munkát, amolyan segédként (kábeltálca szerelés, kábelbehúzás, rackszekrény bekötés, aljzatok bekötése, switch-ek beüzemelése, satöbbi). Reménykedem benne, hogy idén nyáron több lehetőségem lesz, pláne, hogy jogosítványom is van mostmár. A Tesco, Spar, Penny Market melókra való jelentkezés semmit nem eredményezett, egyik helyre sem hívtak be. sad.gif
Csaba_#
Ne aggódj, azokat sem hívják be, akiknek nem "csak" nyári munka kellene...
kléni
Valójában mi minősül diákmunkának? Ha segít egy 12 éves gyerek leszedni az almát a nagypapa kertjében, és azért kap jutalmat, az az, és jogtalan? Vagy csak az ilyen közvetítők által szervezett munkák a diákmunkák?
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.