Súgó - Keresés - Tagok - Naptár
Teljes változat: Iskolai házifeladat
PC WORLD Segélyvonal > KÖZÖSSÉG > Általános
Oldalak: 1, 2
Tibor5
Hali!

Gondoltam másoknak több ötlete van az iskolai hf. kapcsolatban. smile.gif

Nekem keddre kéne összeütni nyelvtanból egy, 1 oldalas értekezést (értekezés=tudományos témájú, tárgyilagos, érvekkel alátámasztott szöveg).
Valakinek nincsen ötlete ezzel kapcsoltban, hogy miről írjak. Konkrétan olyan téma kell amihez a neten könnyű anyagot találni. Esetleg nem tudtok valami kész vagy félkész anyagot átdolgozásra?

-Előre is kösz-
Ezzel eldől nagyjából az év végi jegy is. smile.gif
cereal180
Pl. környezetvédelem. Ebből szerintem annyit lehet írni, amennyit nem szégyellsz. Infót is lehet találni bőven.
arpsoft
Arra nem gondoltál, hogy esetleg Te írd meg a saját gondolataidat?
Fujitsu
IDÉZET
Arany két versének összehasonlító elemzése és egy töri TZ egy napon; a magyar is hétfőre kell

Ez még nem is olyan durva. ani_wink.gif
Flick Robert
Azért sok sikert. smile.gif
zsoltchelsea
Köszi. ani_wink.gif
@Fujitsu: Azért is vitába szállok Veled. Szerinted egy kb. emelt érettségi szintű összehasonlító és egy szintén emelt szintű történelem témazáró (XVIII. századi Magyarország) nem nehéz úgy, hogy mellette még más órákra is kell tanulni (főleg, hogy a bioszt is mijndent kell tudni, amit eddig második éve veszünk). Azért jobb, ha kicsit elgondolkozol ezen (a latin felelésről nem is beszélve). A magyar sem úgy megy, hogy jajj, szádbarágom az egészet, csak köpd ki. Ott a két vers, aztán "durrbeledajdaj". Nekem úgy lett egy több, mint egy spiráloldal, hogy vázlat nincs, és hagytam is ki, amit írni lehetett róla. Ez nálunk kb. a 70%. Méga magadtól is izomból megírod.
Abban viszont igazad van, hogy egy duplaórás töri durvább. Az olyan 50-60 oldal között mozog füzetben, ez szerintem olyan 4-ede. Csak a sok érettségis feladat ne lenne benne.
Fujitsu
<off>
Jó, én elhiszem, hogy nem könnyű, de hát ez van. A témazárók történelemből nálunk is érettségi feladatokból állnak. De nekem az egyik kedvenc tantárgyam a történelem, eddigi életem folyamán nem is volt 5-ösnél rosszabb jegyem belőle. (Mondjuk irodalomból sem, de ez már más kérdés.) ani_wink.gif
</off>
Adani
Régebben engem nem érdekelt a töri, mostmár, hogy nem a számba rágják már igen. A magyart ugyanezért nem szerettem, főleg az irodalmat. Ott volt a tankönyvben a kidolgozott verselemzés, meg a tanár lediktálta órán aztán azt kérte vissza, de ugye igaza volt ,ez a tananyag az érettségin is ezt fogják kérdezni ,ezt kell megtanulni, nem biztos, hogy jó dolog ha a saját gondolataidat írod le, mert lutri, vagy elfogadják vagy nem. Hiába tudtam már akkor is, hogy a finnugor elmélet nem igaz, az volt a tananyag hát azt írtam le, mert azt kérték vissza. Töriből ugyanígy, ugye a törtit is mindig a győztesek írják és mindig az jön ki, hogy a gonosz elen cska úgy megtámadt mindket mi meg jól megmutattuk nekik.
zsoltchelsea
@Adani: Ezért nem tanulunk a könyvből. Az viszont nem rossz, ha egy verselemzésnél nem a tankönyvit nyomod, mert az ugye magolás. Ha érdekel egy életszagúbb kis töridózis, akkor ezt nézegetsd: Vaskereszt (sajna nem tudom a szerződ), illetve: Thomas A. Taylor: Tűzkeresztség. Ha van időd, akkor vágj bele. ani_wink.gif Jelzem, hogy mindkettő németekről szól.
@Fujitsu: Nekem kedvencem a töri, de 42 jegyet nem tudok színötösre hozni. Ez még Neked sem menne. ani_wink.gif Az irodalom pedig nálunk olyan dolog, hogy amikor a képaláírás meg ilyen kaliberű cucc van dogában, akkor azt mondjuk, hogy ígyis-úgyis mindegy. Sajna mi nem tudunk 5 tárgyat tanulni teljes gőzzel. Ha ezt egy tanár megértené...
Eddig volt OFF.
Nem tudja valaki, hol találok világháborús pénzeket vagy egyéb tárgyakat?
Fujitsu
IDÉZET
Ez még Neked sem menne.

Erre azért nem vennék mérget... biggrin.gif De a viccet félretéve, ha 42 jegyet kaptok, akkor már tényleg nem olyan könnyű jó eredményt elérni. roll.gif
IDÉZET
Sajna mi nem tudunk 5 tárgyat tanulni teljes gőzzel.

Én elhiszem, hogy nehéz, de minden órára kell tanulni, nincs mese. ani_wink.gif
zsoltchelsea
Én pedig vennék rá mérget. Fogadnék is, hogy ilyen leterhelés mellett meg tudsz e csinálni 42 5-öst emelt szintű történelmen. Csak az a baj, hogy leszoktam a biztosra fogadásról. biggrin.gif
Elméletben nagyon nagy igazságot mondtál, de ez gyakorlatban sajna nem mindig válik be perifériális (pl. nekünk a fizika) tárgyaknál. Mondjuk hülyén hangzik, de minél több évet kezdesz el egy "tanítási egység"ben (pl.: középiskola), annál kevesebb energiád van. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
Fujitsu
IDÉZET
Fogadnék is, hogy ilyen leterhelés mellett meg tudsz e csinálni 42 5-öst emelt szintű történelmen.

Nem lenne egyszerű, de még most sem vagyok benne biztos, hogy nem sikerülne. Elvégre ha minden leckét mindig teljesen megtanulnék, akkor elvileg nem kaphatnék 5-ösnél rosszabb jegyet. ani_wink.gif
Minden órára tudni kell az anyagot. Tudom, hogy nehéz (főleg ezen a szinten), de egy középiskolásnak egy nap 5-6 tantárgyra a felkészülés – elvileg – nem jelenthetne gondot. roll.gif
zsoltchelsea
Nem napi szint, hanem úgy tudni, hogy használható legyen. Vagyis az összes eddigi anyagot tudni.
Hidd el, nem tudnád megcsinálni. Ugyanis ezen a szinten, ahol mi vagyunk a lecke megtanulása nem elég az ötöshöz. Ahhoz pedig, hogy egy érettségi feladatot (pl. forráselemzés) meg tudj csinálni, a lecke oda-vissza ismerete sehogyan sem elég. Persze nem azt mondom, hogy ne tanulj semmit sem, de nem csak a lecke létezik. A feladatok megfogalmazásáról és a dolgok összekavarásáról a megoldókulcsban nem is szólok. Próbáld ki. Szerezz egy feladatgyűjteményt, és csinálj meg pl. egy 12 pontos kisesszét vagy egy tesztfeladatot.
Meg fogsz lepődni. ani_wink.gif
Fujitsu
IDÉZET(zsoltchelsea @ 2008. január 8. 17:01) *
Szerezz egy feladatgyűjteményt, és csinálj meg pl. egy 12 pontos kisesszét vagy egy tesztfeladatot.
Meg fogsz lepődni. ani_wink.gif

Te is meg fogsz lepődni: már csináltam 12 pontos kisesszét, a dolgozatok fele történelemből nálunk ugyanis esszéírásból áll (pontosan az érettségi miatt). Ráadásul nálunk a tanár még szigorúbban is osztályozza, mint az érettségin. (Természetesen hibátlan lett, mint ahogy az egész dolgozat is. smile.gif ) ani_wink.gif
Dave89
Nah, kapnád csak meg a mi történelem tanárunkat Fujitsu biggrin.gif , biztosra veszem, hogy nem írnál ilyen könnyen hibátlan dolgozatokat tongue.gif .
Fujitsu
Azért a mienk sem kispályás, nekem elhiheted. ani_wink.gif biggrin.gif
bandee
Heh: matek tanárnak mondom a 3-on, erre: az nem jó mert a köbön. roll.gif
Mondom neki, hogy az ugyanaz, erre: ülj le, nem tudsz semmit, 1-es. blink.gif
Furcsa módon az osztály 92%-a (!) bukik matekból... huh.gif
No comment...
Adani
Az a nem mindegy. Az előző suliban volt egy fizikatanár (engem nem tanított), aki nemhogy 1-est, de 0-st is adott. Nála a karóhoz is el kellett érni valamit, pl. ha 20 ponttól kettes, ahol pl. 5 pontra már kaphattál egyest, de az alatt csak 0-t. A 0 meg egy szívatós, mert a jegyek összegét nem emeli, de az átlagba beleszámolta, ami ugye eléggé ronthatta. Egy másik suliban volt jobb osztályozás is. Ha nem érted el a kettes szintet karó, ha nagyon nem akkor két karó, ha üresen adtad be, vagy 0 pontos lett 3 karó, és akkor már veled nem is nagyon vacakolt, mert 3 jeggyel már le lehet zárni valakit.

Igaz nekünk olyan tanárunk is volt (informatikát tanított), akinél soha semmire nem kaptunk jegyet, vagy csak ritkán, sokszor kellett esszét írni, meg röpdoga, meg ilyesmik, de ezeket miután beadtuk, sosem láttuk viszont, félévkor meg random beírt pár jegyet, hogy kb. kijöjjön átlagban az, amit adott nekünk. De el kell ismerni, hogy korrekten osztályzott. Ha nem húztad ki nála a gyufát, akkor voltál min. hármas, ha kihúztad, akkor kettes, de megbukni soha senki nem bukott nála, legalábbis az évfolyamon. Kettest egyszer egy osztálytársam kapott félévkor, mert belecsulázott az egérbe (golyós egér volt és oda ahol a golyó van) és miután belenézett, hogy mi van vele olyan lett a keze. biggrin.gif A jegybeírás mindenesetre érdekes volt.
- Hányast akar?
- Ötöst.
- Na jó, de ez nem a kívánságműsor.
- Négyes?
Ilyenkor kaphattál kérdéseket, szívatósakat vagy egyszerűeket.
Egy elhangzott párbeszéd a szívatós kérdések után:
-Hármast adok magának, de azért beírok ide még két karót, hogy hihetőbb legyen. Az egyiket mondjuk most kapta, mert nem tudta a választ, a másikat meg azért, mert egy feladatot nem adott be a félévben (de mondom több tucat dolgot adtunk be, és semmit sem kaptunk vissza, ugyan ki emlékezne mindenre).

Egyszer meg is kérdeztük, hogy ezek a jegyek mégis mik mit mire kaptunk, még elsőben, mikor nem tudtuk hogyan megy. A válasz az volt, hogy semmi, ezeket odahazudtam, hogy kijöjjön a félévi jegyük, vegyék úgy, hogy pl. leosztályoztam a füzetüket, vagy egy-két szarjukat, amit beadtak (szó szerint így hangzott el, a trágár beszédstílust egyébként se vetette meg, de sosem köntörfalazott kimondta amit éppen gondol).
Fujitsu
IDÉZET
A 0 meg egy szívatós, mert a jegyek összegét nem emeli, de az átlagba beleszámolta, ami ugye eléggé ronthatta.

Ezt nevezem! Nem rossz módszer! biggrin.gif
Érdekes informatikatanárotok lehetett. Valahogy én nem tudnám megszokni, hogy kamu jegyeket kapjak... roll.gif
zsoltchelsea
@fujitsu: Nem mindegy, hogy szigorúan osztályoz a tanár, de értelemmel, vagy a megoldókulcs alapján. De majd odaadok egy duplaórás töri témazárót, aztán majd kipróbálhatod magad. biggrin.gif
Fujitsu
IDÉZET
Nem mindegy, hogy szigorúan osztályoz a tanár, de értelemmel, vagy a megoldókulcs alapján.

Ez igaz, csakhogy ott vannak a feladat alatt az értékelési irányelvek, amik alapján osztályoz a tanár. Ugyanígy történik az érettségin is. ani_wink.gif
zsoltchelsea
Ott van a megoldókulcs. Azt kell használni, viszont néha nagyon lökött a cucc. Főleg a rövis válaszos, tesztjellegű kérdéseknél.
Crocket
IDÉZET(zsoltchelsea @ 2008. január 9. 18:20) *
De majd odaadok egy duplaórás töri témazárót, aztán majd kipróbálhatod magad. biggrin.gif

Ezt én is szivesen megpróbálnám! Kíváncsi vagyok, mennyit felejtettem, illetve nekünk mennyire tanították másképp...
Fujitsu
@ zsoltchelsea: Tudom. De például ott van, hogy "tájékozódás térben és időben". Ez azt jelenti, hogy ha nem írod le, hogy a forrás (vagy a forrás eredete) mikor és hol keletkezett, akkor nem kapod meg a 2 pontot. Eléggé egyértelmű a feladat javítókulcsa, attól nem lehet eltérni. A mi dolgozataink felét 4 éven keresztül esszéírás teszi ki. ani_wink.gif
zsoltchelsea
Nekünk meg tz-knél kb. 100%, kisdogáknál ez olyan 90% idén. tongue.gif Hiába van ott a dolog, azokat értelmezni is kell sokszor. De a tesztes résznél nem ez van odaírva néha. Majd az érettségin kiderül. tongue.gif
@Crocket: Majd küldök pár feladatot, persze nem scannelve az esszém. biggrin.gif Készülj fel, mert van benne érdekes.
Azt viszont nem értem meg, hogy miért kérdeznek sokszor felszínes dolgokat, utána érettségin meg egy olyan könyből van tétel (egy 1,5 oldalas olvasmány alapján), amit talán Crocket ha ismer és használt anno (Walter Mária tankönyve, ha így ismerős). Az érettségi bizottság elnöke nem tudott, mit kérdezni. no.gif blush.gif
Fujitsu
IDÉZET
A mi dolgozataink felét 4 éven keresztül esszéírás teszi ki.

Ezt úgy értettem, hogy minden dolgozatunkban (de legalábbis minden témazárónkban) van esszéírási feladat, ami a dolgozat felét teszi ki. tongue.gif ani_wink.gif
IDÉZET
Majd az érettségin kiderül.

Nekem az még messze van... cool.gif ani_wink.gif
zsoltchelsea
Nekünk meg az egész doga esszé (volt már rá példa többször is, és ez fog szép lassan általánossá várni). biggrin.gif
Fujitsu
Hányadikos is vagy te? smile.gif
zsoltchelsea
Jelenleg 11. smile.gif De egy szimpla órás tz már elsőben is lehetett egy nagy esszé. Akkor még soknak tűnt. tongue.gif laughing.gif
jagdtigger
Én már a fogalmazásírást is útálam, akkor mi lesz ha esszét kell írni, mert azt hallottam hogy igen kegyetlen tud lenni egy esszé megírása.
zsoltchelsea
Igen, aki még nem írt, annak nehéz lehet, de mi már megszoktuk. smile.gif Neked sem árt majd...
jagdtigger
Egyáltalán hány oldalt kell írnotok? Hogyha meg fejből kell, akor az elég nagy szívás.
Gereby
12.-ben 3 oldal az irányelv. Ha fejből, ha otthon akkor is. Egyébként nem nehéz, csak tényleg oda kell tenned magad.
jagdtigger
Három oldal fejből? blink.gif Nem semmi.
Nekünk ilyen is volt, de nem írom le mégegyszer.
Garono
Az érettségin 4 oldalt kell írni...
jagdtigger
De ha jól tudom azt nem fejből kell.
Garono
Miért, hogyan gondolod? Beviszel egy laptopot, és összevadászod a netről? 60 perc alatt meg kell írni a 4 oldalt (a 60min nem biztos, de utána lehet nézni)!
jagdtigger
Mi, fejből 4 oldal? blink.gif Még szerencse hogy még engem nem fenyeget az érettségi.
mizsi
Még evidens. Nem olyan sok az a 4 oldal!
Garono
IDÉZET(jagdtigger)
Mi, fejből 4 oldal? blink.gif

yes.gif

Az érettségi pedig előbb-utóbb eljön. no.gif

IDÉZET(mizsi)
Nem olyan sok az a 4 oldal!

Attól függ miről szól. Nekünk legutóbb "A nők helyzetének változása a társadalomban és a művészetekben"-ről kellett 2 oldal... annoyed.gif És ez régebbi érettségi feladat volt, de erről hogyan lehet 4 oldalt írni, az rejtély. roll.gif Inkább idegennyelv oktatással kellene foglalkozni.
jagdtigger
mizsi

Úgy tényleg nem sok ha van valami forrás, mert akkor azzal ki tudod egészíteni azt amit tudsz, ha nincs akkor meg így jártam.

Garono

Nekem addig még van 2 évem.
zsoltchelsea
Szerintem érettségin túl sok esszé van. Az nekem nem baj, ha sokat kell írni (egy töri dupla TZ-n megírtam már 3,5 oldalt is, pedig még egy akkora esszé meg két tesztfeladatsor is volt hozzá), de szerintem a két hosszú és két rövid esszé sok. Maga a feladatmennyiség eltúlzott szerintem. Most attól nem leszek hülyébb, hogy a két rövidet kihagyom.
----------------------------------------
Érettségin az esszéfeladatok megoldására 180 perc áll rendelkezésre mind magyarból, mind történelemből. Ez mindkét szinten érvényes, annyi a különbség, hogy emelt magyaron:
- 4 kötelező feladattípus van
- Szabadon rendelkezel az időddel (vagyis nem kell a műveltségi feladatlapot beadnod egy óra után)
- A kifejtős feladatokhoz 1-1,5 oldalt kell írni maximum.
@Garono: Szerintem nem megvetendő a fogalmazás készítése, ugyanis fogalmazni tudni kell, ráadásul ez minden nyelvben fontos. Mondjuk a téma kicsit bizarr, de végülis lehet róla írni...
@jagdtigger: Minden esszéhez van forás vagy mottó, amit be is kell építeni az fogalmazásba. Amúgy érettségin annyit lehet írni maximum, amennyi sor meg van jelölve. Úgy tudom nem igazán szeretik, ha többet írsz.
Fujitsu
IDÉZET(jagdtigger @ 2008. március 10. 17:44) *
Mi, fejből 4 oldal?

Mi olyan meglepő ezen? Van, hogy egy délután alatt megtanulok 10-15 oldalt. ani_wink.gif
IDÉZET
ugyanis fogalmazni tudni kell

Pontosan. yes.gif Döbbenetes, hogy az emberek többsége mennyire nem tudja magát kifejezni írásban. roll.gif
zsoltchelsea
Nem akarlak megbántani, de 10-15 oldal megtanulása a kanyarban sincs egy 4 oldalas fogalmazás megírásához képest, ugyanis ott a tudást elő kell szedned, meg kell fogalmaznod, majd le is kell írnod. Ezt pedig úgy kell csinálnod, hogy kavarog a fejedben minimum 1, de rosszabb esetben 3-4 tantárgy 4 éves anyaga. Ezt persze nem veszed észre, de a teljesítményen meglátszik, hogy mekkora mennyiségű adat van a fejedben. Mondjuk én nyelvből (angol) érettségiztem ősszel, de az osztályozón a szóbelire kidolgoztam minden tételt és azért mindet megtanulni és akkor ott elmondani nem volt kis munka.
Fujitsu
IDÉZET(zsoltchelsea @ 2008. március 10. 19:32) *
ugyanis ott a tudást elő kell szedned, meg kell fogalmaznod, majd le is kell írnod.

És? smile.gif Meddig tart? ani_wink.gif A leírás veszi igénybe a legtöbb időt, a tudás előszedése és a megfogalmazás pillanatok alatt megvan. (Legalábbis nekem. biggrin.gif ) ani_wink.gif
jagdtigger
Fujitsu

10-15 oldal 1 délután alatt? blink.gif Minek tanulod meg azt a rengeteg mindent, én azt szoktam csinálni hogy aláhúzom a fontosabb dolgokat, kiírom, átfogalmazom és kiegészítem más források alapján is. Ez még mindig jobb mint azt a rengeteg rizsát is megtanulni a szükséges dolgok mellett.(ezt csak TZ-nél szoktam csinálni)
Én ki tudom fejezni magam, csak a fogalmazás tagolásával van néha gondom.
zsoltchelsea
Akkor ajánlom, hogy magadban készíts egy fogalmazást a fejedben, és amikor írod, úgyis rájössz, hogy mikor nem kapcsolódik szorosan az egyik mondat vagy gondolat a másikhoz.
@Fujitsu: Nem mindig olyan könnyű az, ugyanis lehet, hogy amire Te rájössz, az nem is az igazán fontos. biggrin.gif Nem lebecsüllek, de én is jártam már így.
jagdtigger
Na igen, nem érdemes sietni egy esszé megírásával, mert lehet hogy csak a végén jössz rá hogy rosszul írtad meg, és kezdheted elölről.
zsoltchelsea
Nem is az a baj, hogy rosszul írod, hanem, hogy lényeges infóra nem marad időd, a rizsa meg megtölti az esszéd.
jagdtigger
Ez igaz. Ezért majd lehet hogy érettségi előtt kidogozok néhány tételt itthon, így érettségin már nem lesz annyi rizsa a fejemben, csak a fontos dolgok.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk, kattints ide.