Alph@
2005. május 24. 11:26
Gondoltam nyitok egy topikor ennek a profi video készítő programnak!
Először is akit esetleg komolyabban érdekel a program és szeretné jobban "megismerni", annak ajánlom figyelmébe a nemrég megjelent 400 oldalas könyvet, amiben mindent részletesen leírnak.
A könyvet itt lehet megrendelni.Lenne egy kérdésem. Ha a videot DV avi -ként mentem el, akkor a mezősorrendet melyik beállításon tanácsos hagyni?
(Progressive scan, Upper Field First, Lower Field First)
Halasi Miklós
2005. május 24. 16:17
DV AVI Lower fieldet használ és nem progresszív, ha jól emlékszem. Az MJPEG használ upper fieldet.
berti
2005. június 29. 20:45
Én a 6.0-ás premiert használom, mert jobban szeretem, mint a pro-t, de nem is ez a lényeg. Kérdezni szeretném, és bízok benne, hogy valaki tudni fogja a választ. A Holliwood Fx-et hogyan tudom a premierbe installálni?
Halasi Miklós
2005. június 30. 23:16
Hollywood FX-ből csak a 4.6.7-es verziót tudod feltenni, újabbat nem.
tzoli
2005. július 29. 7:30
Valaki el tudná mondani, hogyan kell csinálni Premiere-el
ilyet.
Dnash
2005. augusztus 30. 17:07
Hi!
Hogyan oldható meg, hogy a képen fusson valós időben egy digitális óra?
Halasi Miklós
2005. augusztus 30. 17:27
Csak kíváncsiságból: és az mit mutasson? Az aktuális időt, vagy a DV kódot?
Dnash
2005. augusztus 30. 18:25
Egyiket sem. Egy stopper lenne, ami 0-ról indul egy autóút elején, és a végén megáll. Az egész egy snitt lenne.
nagyjani
2005. szeptember 4. 10:44
Processzor és alaplap csere előtt állok, és érdekelne, hogy a premiere pro fut e amd processzoron, mert egy időben voltak gondok, ha jól emlékszem. San Diego magos AMD lenne a választott, bár eddig csak inteles gépeim voltak, próbálkoznék egy kicsit. Mik a tapasztalatok?
olli
2005. szeptember 15. 18:59

5.1-es hang exportáláshoz milyen hardwer kell ? Hogyan kell beállítaní a hangsávokat ? Bemásoltam 6 wav hangsávot, export, és egy üres file lett az eredmény, eddig.
olli
2005. szeptember 15. 19:02
IDÉZET(nagyjani @ 2005. szeptember 04., 11:44 - vasárnap)
Processzor és alaplap csere előtt állok, és érdekelne, hogy a premiere pro fut e amd processzoron, mert egy időben voltak gondok, ha jól emlékszem. San Diego magos AMD lenne a választott, bár eddig csak inteles gépeim voltak, próbálkoznék egy kicsit. Mik a tapasztalatok?

Semmilyen gondot sem tapasztaltam AMD procival ( Barton 3000+ ),az azonos teljesítmény olcsóbb, mint Intellel, szerintem.
Halasi Miklós
2005. szeptember 20. 8:31
IDÉZET(olli @ 2005. szeptember 15., 19:59 - csütörtök)

5.1-es hang exportáláshoz milyen hardwer kell ? Hogyan kell beállítaní a hangsávokat ? Bemásoltam 6 wav hangsávot, export, és egy üres file lett az eredmény, eddig.
Ha jól emlékszem ehhez külön program kell, a Premiere nem bizts, hogy megcsinálja. Valami Surecode DTS encoder, vagy valami hasonló volt a neve. Ott megadtad a hangsávokat külön és megcsinálta neked az 5.1-es hangot.
Bencce
2005. szeptember 20. 13:33
Furcsa, hogy ilyen sokan vágnak videót, és senki nem ismeri a Sonicfoundry Vegas-t...
Halasi Miklós
2005. szeptember 20. 18:19
Ismerni ismerem név szerint, de nem használom, főleg azért mert ha valaki lecövekel egy program mellett, nehezen vált egy másikra...
olli
2005. szeptember 22. 23:02

Természetesen a Dolby Digital 5.1 plug-in ki volt jelölve a premierben, mint audio export hangformátum. Arra gondoltam, hogy a Creativ Live! 5.1-es hangkártyának milyen szerepe lehet a kódolásban. A Surcode codek csak a subwofer sávnál módosít az eredeti wav sávon. Én valami olyan kódolásra vágytam, amivel kialakul a tényleges csatornára jellemző hangzáskép. Jelenleg erre csak equalizerrel képes a progi. Az ál 5.1-es ac3-nak meg mi értelme ?
Halasi Miklós
2005. szeptember 23. 11:24
Na ez utóbbit nem szoktam én se érteni: ha van egy 2.0-ás hangod, azt miért jó 5.1-be kódolni...
Akkor már van értelme, ha van egy háttérzenéd hozzá, meg esetleg kommentár. Na akkor jól el tudod osztani.
szabika 21
2005. szeptember 29. 16:44
Hi!
Problémám van a progival: avi-s filmet importálok be, egérrel behúzom a bal oldali monitorhoz, csinálok 1 snittet, lehúzom a Timeline video 1-hez, és itt már nincs kép!
Szóval a jobb oldali monitoron csak fekete képernyő van a snitt lejátszása közben. ???
Tud valaki segíteni, most próbálok először videót szerkeszteni. Előre is thx!
(Kérjük a szóközöket kitenni az írásjelek után! Ez nem SMS, hanem fórum! Köszönjük!)
Halasi Miklós
2005. szeptember 29. 16:45
Na ilyet még nem kapáltam. Esetleg egy renderelés megoldhatja a gondot, de én inkább overlay megjelenítési problémákra gyanakodnék.
repasijo
2005. október 6. 18:50
KÓD
DV AVI Lower fieldet használ és nem progresszív, ha jól emlékszem. Az MJPEG használ upper fieldet.
Nagyon érdekelne, hogy mi a helyes eljárás az ilyen DV AVI-ból készített MPEG-2, majd DVD (VOB) készítéskor; meg kell tartani ezt a félképsorrendet, ahol az alsó félkép az első, vagy át kell állítani arra, hogy a felső félkép legyen az első?
Halasi Miklós
2005. október 7. 8:23
Ha nem kevert filmet (tehát MJPEG és DV) csinálsz, akkor meghagyhatod a sorrendet.
repasijo
2005. október 8. 17:09
IDÉZET(Halasi Miklós @ 2005. október 07., 9:23 - péntek)
Ha nem kevert filmet (tehát MJPEG és DV) csinálsz, akkor meghagyhatod a sorrendet.

Egyszerűen csak DV AVI-ból (szerkesztés után) akarok DVD videót készíteni, ezek szerint akkor minden fázisban maradhat az alsó félkép az első helyen. Köszönöm a segítséget!
Még egy kérdésem lenn; javít a képminőségen, ha nem állandó bitrátát állítok, hanem változót, de az állandónál is mondjuk 8000 kbps a bitráta és a változónál is ez van megadva felső értéknek? (Amúgy ilyen esetben nem kell törekednem a méretkihasználásra, mert mondjuk bőven elég a 4,7 GB-s méretű lemez.)
nagyjani
2005. október 8. 17:52
Semmilyen minőségbeli problémát nem okoz a változó bitsebesség. Egyébként a gyári lemezek is Így készülnek.
Icoj
2005. október 18. 16:01
IDÉZET(Halasi Miklós @ 2005. szeptember 20., 19:19 - kedd)
Ismerni ismerem név szerint, de nem használom, főleg azért mert ha valaki lecövekel egy program mellett, nehezen vált egy másikra...
Szió!
Te mit használsz? A PCWORLD mit használ?
Halasi Miklós
2005. október 19. 10:56
A PC World Premiere Prot használ, én meg személy szerint Pinnacle Studio 10-et.
Ez utóbbi nagyon jól használható, mert sok kiegészítő van hozzá, míg a Premiere profibb, de nehéz hozzá ingyenes cuccokat találni. Volt idő, amikor még Premiere 6.x-et használtam, de miután átálltam a Studiora, azóta azt használom. Már megszoktam a nyavajáit, és kényeskedését. Bár még így is érhetnek meglepetések, de szerencsére ritka ez az eset. És elég sok dolgot lehet vele megcsinálni.
vad
2005. november 13. 11:33
hello
Remélem tud valaki segíteni, én eddig a Final Cuttal dolgoztam, csak pár hete használom a Premiere pro 1.5-öst. A problémám pedig az, hogy ha beteszek agy effektet az anyagba, akkor bepirosodik és a vágó tévémen nagyon pixeles lesz. A Final cutban ilyenkor nyomtam egy alma+r bill-t és kiszámolta nekem. De itt nem tudom, hogy melyik billenty parancs teszi meg ugyanezt. Segítséget előre is köszönöm!
focus puller
2005. november 13. 12:05
@vad
Ahhoz, hogy a Premiere lerendereljen egy effektet, úszást, ... stb., csak nyomj egy ENTER-t! Persze ehhez a Timeline ablaknak kell aktívnak lennie!
Csau-csau!®
vad
2005. november 13. 12:55
hello
Nagyon nagyon köszönöm, életet mentettél, mert reggel küldöm az anyagot Amerikába!!! Még egyszer köszönöm!
Lenne még egy kérdésem. Azt hogy lehet megoldani, hogy az anyagot bevittem PAL rendszerbe, de én ki szeretném írni NTSC-be kazettára. DVD-n látom, hogy átkonvertálja de kazettára nem tudok választani, hanem csak kiírja PAL rendszerbe!
Nem tudom, érthető voltam-e?
focus puller
2005. november 13. 15:55
@vad
Hááát... jó a kérdés! Rég dolgoztam Premiere-ben... de talán próbálj meg a kiexportálásnál, az Export Movie Settings párbeszédablakban (General, vagy Video Settings) találni valami beállítást... Talán...
Vagy esetleg... Ha DV-eszközre írod vissza: Project Settings -> Playback Settings -> Output Device=FireWire és Output Mode=NTSC
Most meg én nem tudom, hogy érthető voltam-e?
Ez utóbbi is csak egy ötlet!
Csau-csau!®
suvi
2006. január 13. 14:10
IDÉZET(vad @ 2005. november 13., 12:55 - vasárnap)
hello
Nagyon nagyon köszönöm, életet mentettél, mert reggel küldöm az anyagot Amerikába!!! Még egyszer köszönöm!
Lenne még egy kérdésem. Azt hogy lehet megoldani, hogy az anyagot bevittem PAL rendszerbe, de én ki szeretném írni NTSC-be kazettára. DVD-n látom, hogy átkonvertálja de kazettára nem tudok választani, hanem csak kiírja PAL rendszerbe!
Nem tudom, érthető voltam-e?
És van olyan magnód ami NTSC-ben tud felvenni?
A videókártya kompoziz kimenetét kell átállítani NTSC-be, de mindez hiába ha nincs NTSC felvevő magnó. Olyannal már találkoztam ami lejátszotta az NTSC-t de felvevő ???
Ha a DV-n akarod kijátszani akkor le kell számoltatni NTSC DV-be a settingbe megtalálható. ezek után ezt kell behúzni eg új projekbe ami már NTSC- DV és indulhat a kiírás, persze NTSC DV magnö kell hozzá.
zazie
2006. február 9. 16:41
Emberek! Az előző oldalon említett valaki egy könyvet. Az általánosan a premierről ad tájékoztatást vagy egy konkrét verzióról?
olli
2006. február 12. 14:56
A 2.0-ás verzióban export dvd funkció nem indult. Beállítottam videó, audió kódolót, mappákat. Mentést mappába stb. és a "Burn" gomb nem elérhető. Kevés lenne a szabad hely?
szelesjanos
2006. február 26. 8:34
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne: Hogyan lehet azt megcsinálni PremierePro-ban, hogy egy felvételt kopottá, régiessé tenni, ami már fakó elsárgult, karcolások vannak rajta, villódzik, tehát úgy néz ki mint egy régi filmszalag.
Van erre valamiféle plug-in?
Köszi!
szelesjanos
2006. március 5. 18:43
Még egy kérdés:
Premire Proban lehet használni valahogy a Hollywood FX effektjeit?
Köszi!
Halasi Miklós
2006. március 6. 8:09
A 6.x-es verzióban lehetett utoljára használni, a Pro verziókban sajnos nem működnek rendesen. Még ha elindulna is, akkor sem biztos, hogy jól működnek. Az utolsó 4.6.7-es vagy a 4.5.8-as verzió volt emlékeim szerint, ami jó volt anno.
szelesjanos
2006. március 6. 8:14
Nem tudsz olyan más külső programot aminek az efektjeit használni lehetne?
Halasi Miklós
2006. március 6. 15:27
Ha jól tudom, a Heroglyph, Boris effektusait tudod használni
Linux021
2006. április 16. 10:12
Sziasztok!
Még eléggé kezdő vagyok, és nem boldogulok egy dologgal.
Premiere pro 7.0-val dolgozok, és nem tudom megcsinálni azt, hogy miközben
olvasom be DV-kameráról a videót, automatikusan érzékelje a jeleneteket.
A Scene Detect be van kapcsolva.
Mi a baj?
szelesjanos
2006. április 16. 12:17
Én Premiere pro 1.5-öt és 2.0 használok, ott a Capture ablak Settings fülén van egy olyan gomb, hogy DV/HDV Device Control ott néz körül, hogy milyen beállítások vannak megadva, próbáld meg az alapbeállításokat. A Kamere kijelzi megfelelően a timecodot?
Linux021
2006. április 16. 17:37
Igen, kijelzi, de sikerült megoldanom.
Köszi
tersyxus
2006. május 13. 11:13
Hi!
Nyilván triviális kérdést teszek fel, de azért próbáljatok meg válaszolni. Premiere Pro 2 tryouttal szeretnék MPEG2-be exportálni. Az Adobe Media Encoder a tryoutban teljesen le van butítva, mpeg-be nem is tud exportálni. Milyen third-party plugint ismertek, ami együttműködve a próbaverzióval MPEG2-be tud kódolni? A MainConceptet már próbáltam, de sajnos még csak a Premiere 1.5-tel működik együtt. Vagy a teljes verziójú Premiere nélkül ilyennel ne is próbálkozzak?
Halasi Miklós
2006. május 15. 15:13
Cinemacraft esetleg...
szelesjanos
2006. május 21. 14:05
Sziasztok!
Premiere Pro 2.0-ba hogy tudok plug-in-t telepíteni, és azt hol találom meg? Két plug-in volna:
- Boris Continuum
- Canopus Video FX
Köszi!
Halasi Miklós
2006. május 23. 11:19
Na ez fura kérdés, mert egyrészt a plugin mellett is van leírás hogyan, de általában SETUP.exe is jár melléjük, és az automatikusan jó helyre telepíti a kiegészítőket. De még egy olyan tippem is lenne (bár nincs feltéve most itt), hogy Plug-Ins könyvtárat keresel.
szelesjanos
2006. május 25. 18:15
Sziasztok!
Van egy lakodalmas felvétel, ahol a zenekar elég hangosan nyomta a talpalávalót, a kemera mikrofonja pedig elég érzékenyre volt állítva. A felvételnél mikor beszéd van, akkor tökéletes a hang, de mikor zene van, akkor elég torz. Mit lehet ezzel kezdeni szerintetek?
Van Premiere Proban valamilyen szűrő erre?
Várom a helpeket!
web
2006. május 25. 19:51
Sziasztok!
Amikor valahova teszem az idősávon a mutatót és egy aktuális képkockát szeretnék elmenteni, mindig egy fekete kockát ment el, de ez a videó mentésénél is így van, elmenti elmenti, de feketeségen kivűl mást nem látok de miért?
Amúgy én az Adobe premier 6,5 használom.
web
2006. május 28. 21:33
Sziasztok!
Az elöző hozzászólásomban már leírtam, hogy mi a progbéma, de most nézem mindenhol fekete a kép. Tudna valaki segíteni mert a héten kellene vágnom videót és nem tudom, hogy mi a baja neki?
Halasi Miklós
2006. május 29. 18:25
Kodekre gyanakszom, videodriver esetleg, mint overlay...
JOINT72
2006. június 8. 20:31
Premiere Pro 2-ben a kezdő lépéseket teszem a Videosuli sorozat alapján. Hadd kérdezzek pár dolgot:
1. A Timeline-re rakott snittek sorrendjét hogyan kell változtatni? Ha egérrel vonszolom odébb, felülírja a kész filmet és nem "ugranak arrébb" a snittek.
2. A Timeline-re rakott snitteket hogyan kell vágni? Pl. akkor ha a snitteket lejátszva látom, hogy finomítani kell a film ritmusán.
3. Áttünések berakásánál van egy kis gond:
link. Miért nem tudom pont középre tenni, hogy szimmetrikusan a két snitt között legyen?
4. A jobb oldali előnézeti ablak képét felnagyítottam, csak nem tudom hogyan. Mit nyomtam el? Mentésnél nem ez a felnagyított állapot fog elmentődni?

5. Nincs valakinek kedve pár szóban leírni, hogy ezek a billentyűk mire valók?

(klikk a képre)
7. Mentést MPEG2-be hogyan kell csinálni? Odáig még nem jutottam, de első ránézésre nem is találom a Share menüt, vagy valami hasonlót.
8. (Ez nem olyan fontos) Az un. alfa csatornás felirattal próbálkozom (2005/07 cikk. 114 old.). A video2 sávba lévő snittbe illesztem a szöveget, így nem látszik a snitt, csak a szöveg. De ahogy vége ér a felirat, bevillan a video2 snitt utólsó képkockája. A jobb oldali előnézeti videón látható:
link. Akárhogy igazgatom nem szűnik meg. Mit nem csinálhatok jól?
Köszi a válaszokat.
Spányik Balázs
2006. június 9. 8:14
Nem tudom, van-e Premiere guru közöttünk. Ha Isti még élne, biztosan segítene.
Halasi Miklós
2006. június 9. 10:49
Én sajnos nem használok Premiere Pro-t, mert a munkámhoz elég a Pinnacle Studio, néha pedig a Premiere Elements. Na meg sajnos meg sincs a Premiere Pro.
Ez a tartalom egy lebutítottváltozata. A teljes változat képekkel kiegészült megtekintéséhez kérünk,
kattints ide.